Рассылки по e-mail RSS-экспорт Карта портала
Реклама Контакты Системы ЛІГА:ЗАКОН

Интернет-конференция

Главная страница | О Пресс-Центре | События | Интернет-конференции | Видео | Фотогалерея | Заявка

24 апреля 2007 года, 11:00
Интернет-конференция

в рамках совместного онлайн-проекта Министерства финансов Украины и ЛІГАБізнесІнформ по обсуждению проекта Налогового кодекса (ЧАСТЬ 3)

Шановні відвідувачі! Запрошуємо Вас взяти участь в 3-й Інтернет-конференції, що завершує обговорення проекту Податкового кодексу.
Отже, в ході Інтернет-конференції пропонуємо задавати питання представникам Міністерства фінансів України за наступними проектами Разділів:
Розділ ІІІ. Податок на прибуток підприємств
Розділ VIII. Податок на транспортні засоби
Розділ ХІІІ. Плата за землю
Розділ ХIV. Рентна плата за користування об’єктами трубопровідного транспорту
Розділ ІХ. Екологічний податок
Розділ XVI. Інші збори
Учасники конференції:
1. Розділ VІІІ «Податок на транспорт», XVI «Інші збори» - провідний економіст Департаменту податкової та митної політики МФУ П’ятаченко Вадим Анатолійович.
2. Розділ «Податок на прибуток» - заступник начальника відділу оподаткування доходів та майна МФУ Савченко Тетяна Борисівна.
3. Розділ ХІІІ «Плата за землю» - головний економіст-фінансист Департаменту податкової та митної політики МФУ Волочай Ніла Олексіївна.
4. Розділи ІХ «Екологічний податок», ХІV «Рентна плата за користування об’єктами трубопровідного транспорту» - головний економіст-фінансист Департаменту податкової та митної політики МФУ Харченко Кіра Володимирівна.

Нижче, перейшовши по гіперссилці, Ви можете ознайомитися з текстами Розділів, які виносятся до обговорення:
- Розділ ІІІ. Податок на прибуток підприємств
- Розділ VIII. Податок на транспортні засоби
- Розділ ХІІІ. Плата за землю
- Розділ ХIV. Рентна плата за користування об’єктами трубопровідного транспорту
- Розділ ІХ. Екологічний податок
- Розділ XVI Інші збори

Вопросы:
 

Добрый день. А существует ли в природе нечто вроде краткого (полного) сравнительно-правового анализа (может быть в таблице), из которого налогоплательщику будет видно: что было до и что будет после принятия НК? Если да, то где и как посмотреть. Спасибо
Олег
20.04.07 16:30

Минфин Олег, такая таблица готовится. Для того, чтобы показать общественности результативность нового проекта Налогового кодекса. Будут проанализированы, в частности, затраты времени в году одного плательщика на составление отчетности и исчисление налогов, общее количество налоговых платежей до и после принятия и другие моменты, по которым эффективность любой налоговой системы анализируется во всем мире.

Какой ..., извините, разрабатывал этот проект? Вы что, хотите освободить от налогов высокообеспеченных владельцев новых автомобилей? Или может в Украине такой высокий уровень жизни, что можно менять машину каждые 3-4 года?
А вы разработали механизм утилизации машин старше 8 лет? Со своей мешины я должен буду заплатить 5400 гр!!! У меня японец, прекрасные экологические показатели, за машиной я постоянно слежу! Как рассчитаны подобные ставки - опять с потолка, как всегда, по принципу "а я хочу нахапать побольше"!?
Знаете что я сделаю, как только будет принят подобный закон? - Я спилю номера на кузове и двигателе и брошу машину возле налоговой - пусть утилизируют!
И уверен, я буду не одинок!

Алексей
23.04.07 16:24

Минфин В проекті Податкового кодексу України ставки податку на транспортні засоби для легкових автомобілів порівняно з діючими ставками не змінено, крім ставки податку на легкові автомобілі з об’ємом циліндрів двигуна до 1000 куб. см, яка зменшена з 3 до 2,5 грн. за 100 куб. см.

Розділ XVI Інші збори.
Технічна поправка -пропоную в статті третій слова "ліцензій" замінити на слова " ліцензій та дозволів".
Зараз НКРЗ видають документи, які називаються "ДОЗВІЛ НА...", раніше такі документи називалися "ЛІЦЕНЗІЯ НА ...", деякі з них будуть дійсні ще декілька років.


23.04.07 15:05

Минфин Відповідно до статті 1 Закону України «Про радіочастотний ресурс України» документ, який засвідчує право суб'єкта господарювання на користування радіочастотним ресурсом України протягом визначеного терміну в конкретних регіонах та в межах певних смуг, номіналів радіочастот з виконанням ліцензійних умов є ліцензія на користування радіочастотним ресурсом України, а дозвіл на експлуатацію радіоелектронного засобу або випромінювального пристрою це документ, який засвідчує право власника конкретного радіоелектронного засобу або випромінювального пристрою на його експлуатацію протягом визначеного терміну в певних умовах.

Хотілось би знать, де можна ознайомитись з тим, про що ми тут говоримо. Податок на транспортні засоби-чи передбачено пільги для особистих селянських та фермерських господарств?Адже відомо, що техніка у цих людей, зношена і не варта тих податків, що требе буде заплатить. Чи можливо було б це зробить у 2-3 етапи?
Екологічний податок- це взагалі сміх і сльзи. Я розумію, коли цб плату збирають з підприємств, що дійсно загрожують, або загрожують екології, а якщо це магазин, який продає продуктові та промислові товари, або подібні види діяльності, то це виглядає взагалі смішно.
Плата за землю: чому її не здійснювати після зібрання врожаю? Де брати гроші на всі ці витрати, коли весна-посівна і кожна копійка на рахунку??? Чому ніхто не зважає на те, що люди, які годують державу кинуті напризволяще? Ніхто не проникаєжться їхніми проблемами,а от коли це стосується несплати, тут усе чітко і ясно: заборгував-сплати штраф і немаленький...

Олена
23.04.07 10:44

Минфин Проект Податкового кодексу України оприлюднено на офіційному веб-сайті
Міністерства фінансів України (www.minfin.gov.ua)також маєте змогу ознайомитися прямо зараз - дивіться Розділи вище на сторінці (активні посилання)
1. Щодо податку на транспортні засоби.
Відповідно до статті 6 розділу VIII проекту Податкового кодексу України від сплати податку на транспортні засоби звільняються особи, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку, - за трактори колісні (код 8701, крім сідельних тягачів – код 8701 20) та вантажні автомобілі (код 8704).
2. Щодо екологічного податку.
Платниками екологічного податку є всі юридичні та фізичні особи, діяльність яких призводить до забруднення навколишнього природного середовища. Сплата цього податку здійснюється за фактичні обсяги викидів в атмосферу та скидів у водні об'єкти забруднюючих речовин, розміщення відходів.
3. Проектом Податкового кодексу передбачено, що земельний податок сплачується громадянами рівними частками до 15 серпня та 15 листопада. Юридичні особи повинні сплачувати цей податок щомісячно протягом 30 календарних днів, наступних за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця. Зазначене зумовлене тим, що плата за землю є одним із важливих джерел наповнення місцевих бюджетів. За рахунок зазначених коштів органами місцевого самоврядування забезпечуються соціально-економічні потреби громад. У разі зміни періоду сплати земельного податку юридичними особами втрати місцевих бюджетів будуть відчутними і відповідно не будуть профінансовані соціально-економічні програми розвитку.

Чем обоснована грабительская величина суммы налога с транспортных средств со сроком эксплуатации больше 8 лет (например с легковой машины с объемом 1600 куб.см нужно за год заплатить 4800 грн.)
Сергей
20.04.07 19:55

Минфин Зазначену Вами суму податку необхідно сплатити один раз при першій реєстрації транспортного засобу в Україні. Сума податку при проведенні реєстрації, перереєстрації та чергового технічного огляду транспортного засобу з зазначеним об’ємом циліндрів двигуна становитиме 75 грн. на рік.
Крім того, в проекті Податкового кодексу України ставки податку на транспорт для легкових автомобілів з об’ємом циліндрів двигуна 1600 куб.см порівняно з діючими ставками не змінено.

Я учасник бойових дій, чи буду я платити за свій автомобіль «Таврія»?
Мельниченко В.І.
20.04.07 16:17

Минфин Відповідно до статті 6 розділу VIII проекту Податкового кодексу України від сплати податку на транспортні засоби звільняються фізичні особи, зазначені у статтях 4 - 11 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» - щодо одного легкового автомобіля (мотоколяски) з об'ємом циліндрів двигуна до 2500 куб. см або одного мотоцикла з об'ємом циліндрів двигуна до 750 куб. см чи одного човна моторного або катера (крім спортивного) з довжиною корпусу до 7,5 м.

Я учасник ліквідації Чорнобильської катастрофи, в зв'язку з чим втратив здоров'я. Я повинен буду платити земельний податок з прийняттям податкового кодексу?
Андрій Поліщук
20.04.07 16:57

Минфин Проектом Податкового кодексу України передбачено, що громадяни, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, звільняються від сплати земельного податку.

Скільки я повинен буду сплатити за один рік за автомобіль ВАЗ-2107 з мотором 1,5?
Мурат Кікабідзе
20.04.07 15:22

Минфин Податок на транспортні засоби для легкового автомобіля з об'ємом циліндрів двигуна 1500 куб.см складає 60 грн. на рік.

Чи передбачені у Податковому кодексу пільги по платі за землю для пенсіонерів та інвалідів?
Петро Лупейко
20.04.07 14:55

Минфин Згідно з проектом Податкового кодексу України від сплати земельного податку звільняються інваліди першої та другої групи, пенсіонери (за віком), ветерани війни та громадяни, на яких поширюється дія Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту".

Чи зміниться розмір земельного податку для громадян з прийняттям проекту Податкового кодексу?
Галина Іванівна
20.04.07 14:49

Минфин Проект Податкового кодексу України не передбачає зміну ставок земельного податку для фізичних осіб. Розмір податку може змінитися лише за умови проведення нормативної грошової оцінки земельних ділянок, наданих громадянам у межах населених пунктів, якщо до нинішнього часу така оцінка не проведена.

Чи може неприбуткова громадська організація платити рекламному агенстві за послуги? Якщо так, то як це правильно зробити, щоб у податкової не виникло ніяких питань?
Олеся
20.04.07 12:17

Минфин По-перше, послуги, які надаються рекламним агентством будь-якій особі у т.ч. неприбутковій громадській організації, мають бути визнані рекламними послугами в контексті Закону України «Про рекламу». Якщо це дійсно реклама, то має бути з’ясовано, як саме вона пов’язана з діяльністю громадської організації.
А взагалі-то питання рекламування громадської організації виникати не може, оскільки громадяни, які об'єдналися в громадську організацію, в повній мірі поінформовані про основні завдання та напрямки її діяльності (захист, відстоювання інтересів, сприяння тощо).
Таким чином, для інформування суспільства краще застосовувати сучасні засоби, наприклад, веб-сайт громадської організації. Тоді і питань з податковою інспекцією виникати не буде.

Налог на прибыль
В кодексе не прописаны правила определения расходов для филиала!! Товар приобретается головным предприятием и передается на реализацию филиалу. Согласно Кодексу доходы от реализации отразит филиал А вот кто же учтет расходы на приобретение?? Как всегда законодательный пробел!!
В действующем Законе о прибыли существует точно такой же законодательный пробел!!

Татяна
18.04.07 14:23

Минфин Шановна Тетяно, дякуємо за питання. Воно абсолютно правильне, і відповідь на нього міститься у пункті 5.6 ст. 5 Розділу ІІІ Податок на прибуток підприємств. Цитую:

5.6. Порядок нарахування податку у разі наявності відокремлених підрозділів, що не мають статусу юридичної особи, у складі платника податку – юридичної особи
5.6.1. Платник податку, який має у своєму складі відокремлені підрозділи, повинен забезпечити у розрізі кожного відокремленого підрозділу ведення окремого бухгалтерського обліку доходів, витрат та прибутку, за правилами, визначеними для географічних сегментів згідно із положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку, з урахуванням постійних та тимчасових податкових різниць, визначених відповідно до цього розділу.
5.6.2. Для розрахунку прибутку відокремлених підрозділів, що мають закінчений цикл виробництва продукції (робіт, послуг) та діяльність яких повністю або частково у звітному періоді пов’язана з продажем товарів (результатів робіт, послуг), іншим, ніж платник податку, особам, враховуються доходи, визначені згідно зі статтею 6 цього розділу в результаті продажу товарів (результатів робіт, послуг) іншим, ніж платник податку, особам, зменшені на витрати структурного підрозділу, визначені згідно зі статтею 7 цього розділу, та частку інших витрат, здійснених юридичною особою з метою провадження господарської діяльності всіх відокремлених підрозділів, визначену пропорційно доходу від продажу товарів (результатів робіт, послуг), іншим, ніж платник податку, особам.
5.6.3. Для розрахунку прибутку відокремлених підрозділів, діяльність яких повністю або частково пов’язана з передачею товарів (результатів робіт, послуг), іншим відокремленим підрозділам платника податку–юридичної особи, враховуються доходи, визначені згідно зі статтею 6 цього розділу, в результаті такого передання іншим відокремленим підрозділам юридичної особи, зменшені на витрати структурного підрозділу, визначені згідно зі статтею 7 цього розділу, та частку інших витрат, здійснених юридичною особою з метою провадження господарської діяльності всіх відокремлених підрозділів, визначену пропорційно доходу від передання продукції (результатів робіт, послуг). При цьому доходи від такого передання продукції (результатів робіт, послуг) визначаються за звичайними цінами (але не нижче від їх фактичної собівартості).
5.6.4. Загальний оподатковуваний прибуток платника податку–юридичної особи враховує прибутки усіх відокремлених підрозділів та не зменшується на суму збитків відокремлених підрозділів. Збитки відокремлених підрозділів переносяться на майбутні звітні періоди у порядку, встановленому пунктом 9.4 статті 9 цього розділу.
5.6.5. Платник податку–юридична особа повинен сплачувати за місцезнаходженням відокремлених підрозділів та за своїм місцезнаходженням податок, визначений згідно з нормами цього розділу.

Відразу скажу, що продивилася тільки розділ про оподаткування неприбуткових організацій - кому цікаво, приєднуйтесь, будь ласка. Перше враження - переписаний Закон № 334, майже нічого не змінилося, АЛЕ дещо знайшла, і мені це не сподобалось. Отже пропоную до обговорення деякі проблемні питання, викладені у проекті.

1. хочу спитати про "долю" кредитних спілок з підпункту 11.10 (про них забули чи навмисно не вказали, якщо так, то з якої причини)?

2: цікаво звучить п.11.10.10 - "Право неприбуткової організації на користування пільгами в оподаткуванні податком на прибуток виникає після внесення такої організації до Реєстру неприбуткових організацій та установ, органами державної податкової служби у порядку встановленому законодавством."
Питання: А що були прецеденти? З мого досвіду ще ніхто ніколи не зміг скористатися пільгами не маючи на це відповідного статусу.

3: дуже стурбував викладений п. 11.10.13., а саме в оцій частині, де "До порушень також відноситься використання звільнених від оподаткування коштів на цілі, не передбачені статутом, зокрема, для здійснення господарської діяльності. Кошти та майно, використані не за цільовим призначенням вважаються доходом і підлягають оподаткуванню за ставкою, встановленою пунктом 4.1 статті 4 цього розділу."
Цікаво! І що, саме податкова буде перевіряти, а чи використовуєте Ви такі кошти на діяльність, передбачену статутом?
Як на мене, це є прямим порушенням прав неприбуткових організацій. Тим паче, щодо цільового фінансуваня, тут у НПО і так хватає звітності перед "донором-благодійником".
А от і фраза "зокрема, для здійснення господарської діяльності". Як Вам подобається? А що, діючим на сьогодні законодавством заборонено, наприклад, громадським організаціям вести гоподарську діяльність, передбачену її статутом. А от і ні, зверніть увагу на статтю 24 Закону "Про об"єднання громадян", якщо це Вас не влаштовує, то додатково на частину третю статті 8 вказаного Закону, де міститься пряма вказівка на право громадських організацій самостійно вести господарську діяльність, окремо від створених ними підприємств та інших юридичних осіб.

Ще одне зауваження: у визначенні поняття "основна діяльність" чомусь є посилання, що воно надано для цілей цього підпункту (може вилучити), бо загалом-то це один з основних термінів, якими керуються неприбуткові організації при вирішенні питань оподаткування - буде знову плутанина.

Чекаю на Вашу думку, шановний MinFin.

SOV
17.04.07 17:31

Минфин 1. Діяльність кредитних спілок надто схожа з діяльністю банківських установ і до речі набула значного розмаху.
За інформацією Державної податкової адміністрації, загальний обсяг активів кредитних спілок за 9 місяців 2006 року склав 2,9 млрд. грн. (за даними Держфінпослуг). Маючи статус неприбуткових установ, кредитні спілки отримали за 9 місяців 2006 року доходу на загальну суму 541,6 млн. грн. Крім того, існує значна кількість кредитних спілок які не внесені до Державного реєстру фінансових установ, але незважаючи на відсутність права надавати фінансові послуги, здійснюють безліцензійну діяльність.
Середньозважена річна відсоткова ставка, за якою кредитні спілки кредитували своїх членів протягом 2006 року становила 34,1%, депозитна – 22,3%.
Слід зазначити, що кредитні спілки здійснюють діяльність з надання кредитів аналогічно банкам, однак отримані доходи не оподатковуються, що створює умови для зловживання.
Податковими органами в ході перевірок кредитних спілок встановлюються порушення як податкового так і спеціального законодавства, що регулює їх діяльність.
Так перевірка кредитної спілки (м. Київ) встановила, що маючи 10 філій, без реєстрації в якості фінансової установи, кредитна спілка отримувала інвестиційні внески від юридичних і фізичних осіб для фінансування будівництва житла та здійснювала передачу житла згідно з цивільно-правовими договорами і актами прийому-передачі житлової площі та занизила прибуток, що підлягає оподаткуванню на суму близько 10 млн. грн.
Кредитна спілка (м. Київ) здійснювала залучення коштів не від своїх членів, що заборонено Законом України “Про кредитні спілки” на суму понад 120 тис. грн., а також надавала членам – фізичним особам лише право на надання кредиту без його фактичного надання, за що отримала кошти в сумі 0,5 млн. грн.

2. Прецедентів не було, але з метою недопущення непорозумінь з податковими органами та такими установами, на нашу думку, доцільно було зробити таке уточнення.

3. Податкові органи і на сьогодні вповноваженні діючим пп.7.11.12 п.7.11. ст.7 Закону „Про оподаткування прибутку підприємств” здійснювати перевірку використання неприбутковими організаціями звільнених від оподаткування коштів на цілі, передбачені статутними документами. Адже і податковий звіт неприбуткових установ та організацій має назву Податковий звіт про використання коштів неприбутковими установами та організаціями, так, як у разі порушень цього Закону та інших законодавчих актів про неприбуткові організації податковий орган має розглянути питання про виключення такої організації з неприбуткових та оподаткування їх доходів.
Тобто, громадська організація має захищати, зокрема, інтереси громадян, а благодійна організація має надавати грошову чи матеріальну допомогами малозабезпеченим верствам населення.
Щодо Вашого зауваження, вилучення слів „для цілей цього підпункту” не змінює поняття „основна діяльність” для неприбуткових організацій.

Як змінилися ставки транспортного податку?
Іван Васильович Хохол
20.04.07 14:37

Минфин Ставки податку на транспортні засоби практично не змінилися.
Зменшена ставка податку на легкові автомобілі з об’ємом циліндрів двигуна до 1000 куб. см з 3 грн. за 100 куб. см до 2,5 грн. за 100 куб.см

Будут ли те моряки которые ходят под иностранными флагами платить подоходный налог? Если да, то что в замен они получат от этого?
Максим
23.04.07 18:41


Відсутність порівняльної таблиці (з Європейськими нормами) не надає змоги надати оцінку ЗП не фахівцям.Текст цього розділу необхідно направити на незалежну експеризу признаним організаціям з охорони навколишнього середовища.

23.04.07 15:03


Неужели г-н Азаров добьется отмены Единого налога???

23.04.07 14:43


Как можно создать закон по которому женщина пенсионерка с пенсией в 400 грн , унаследовавшая от своей покойной матери земельный сертификат /в не перспективной местности,где колхоз на грани ..../ - должна заплатить налог отдохода физ лиц.т,е, за простую бумажку /-13% от стоимости оценки земли. Землю оценили в 62000, для кого вы законы пишите? Откуда у человека с пенсией в 400 грн - 8 060 грн? Как можно жить?
любовь
22.04.07 08:30


Сделайте единый налог 13-15% и Вы не будете знать куда девать деньги.Они поплывут к Вам.
феликс
20.04.07 12:07


А зачем что-то задавать? Мне кажется что вопросы никому не интересны. Не интересны они в первую очередь тем кто разрабатывает налоговый кодекс. Да и вообще разве этот документ можно принимать? Это не Налоговй кодекс, а так на скору руку сляпаный документишко? По которому к огромному сожалению нам всем придется работать.
Семен Семенович Горбунков
18.04.07 15:39


Когда предприниматели перестанут платить налоги за своих работников?Когда работники будут САМИ платить все свои налоги ?
Владимир
17.04.07 19:26


Розділ VIII. Податок на транспортні засоби.
хороший раздел

Крымский
17.04.07 17:44

       



Анонсы Пресс-центра
Если Вы хотите провести мероприятие в Пресс-центре ЛІГАБізнесІнформ , обращайтесь по тел./факс: (044) 593-16-37, e-mail: press-centre@liga.net
Можно оформить заявку>>
 

Интернет-конференции
18.06.10Вадим Пушкарев
18.06.10Сергей Слободянюк и Наталия Доценко-Белоус
14.06.10Михаил Бродский
11.06.10Анатолий Максюта

Контакты
Адрес: Киев, ул. Шамрыло, 23
Тел./факс: +38 044 593 16 37
press@liga.net  
Карта проезда