This version of the page http://www.xit-ukraina.com.ua/tender.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-06-17. The original page over time could change.
Державні закупівлі :: УКРАЇНСЬКА АСОЦІАЦІЯ ВИРОБНИКІВ ХІМІЧНИХ ДЖЕРЕЛ СТРУМУ

      ГОЛОВНА  
   
в обране
Про Асоціацію
Ліцензування
Послуги
Державні закупівлі
Держмитслужба
Мінпромполітики
Мінприроди
Мінекономіки
ДПА України
Рада НАТ при КМУ
Нормативні акти
Держбюджет України
Утилизация
Періодика
МА ИНТЕРБАТ
РУСБАТ
АМК України
Новости ХИТ
Контакти
Вступ до Асоціації

Перелік необхідних документів

Технології

Обладнання для виробництва та утилізації АКБ

Спеціалісти

Підготовка спеціалістів в сфері хімічних джерел струму

баннери


 
 
Державні закупівлі
Асоціація "ХДС України" представляє інтереси своїх членів при державних закупівлях та тендерах.
 

:: Державні закупівлі
 
:: Вісник державних тендерів України


 
 

1. Оголошення про тендер

Оголошення про заплановану закупівлю чи про проведення процедури попередньої кваліфікації публікуються у "Віснику державних закупівель", що видається уповноваженим органом, в інших друкованих засобах масової інформації, у відповідних міжнародних виданнях. Зокрема, серед спеціалізованих видань можна виділити такі, як: "Вестник отраслевых закупок и продаж" Міністерства палива та енергетики України, "Військовий ринок" - спеціальний випуск центрального друкованого органу Міністерства оборони України "Народна армія", тощо.
Існують і регіональні видання “Вісника державних закупівель”:

  • “Вісник державних закупівель - Східний регіон”, в якому публікуються оголошення замовників з Луганської, Харківської, Донецької, Дніпропетровської та Запорізької областей. Але при здійсненні закупівель за державні кошти у регіональне видання подають для розміщення оголошення про проведення торгів (тендерів), процедури попередньої кваліфікації щодо закупівель товарів, робіт і послуг, очікувана вартість яких або частка державних коштів у яких не перевищує суму, еквівалентну 50 тисячам євро для товарів та послуг, 100 тисячам євро - для робіт, та оголошення про результати відповідних торгів, а у редакцію бюлетеня "Вісник державних закупівель" - оголошення про проведення торгів (тендерів), процедури попередньої кваліфікації щодо закупівель товарів, робіт і послуг, очікувана вартість яких або частка державних коштів у яких дорівнює або перевищує суму, еквівалентну 50 тисячам євро для товарів та послуг, 100 тисячам євро - для робіт, та оголошення про результати відповідних торгів.
  • “Вісник державних закупівель – Південний регіон”, з відповідним порядком розміщення оголошень про проведення торгів (тендерів), процедури попередньої кваліфікації щодо закупівель товарів, робіт і послуг, та оголошень про результати відповідних торгів.

Необхідно зазначити, що неопублікування оголошення про торги чи про їх результати у "Віснику державних закупівель" (свідоцтво про реєстрацію КВ N 3559 від 10.11.98 р.), або у "Віснику державних закупівель - Східний регіон" (свідоцтво про реєстрацію КВ N 4686 від 20.11.2000 р.) зумовлює визнання процедури закупівлі неправомірною. А тому розміщена інформація про заплановані торги в інших, ніж "Вісник державних закупівель" та його регіональному відділенню, виданнях вважається додатковою, яка лише сприяє поширенню кола виконавців, а не є підставою для Державного казначейства України для виділення коштів для оплати по угодах з переможцями торгів.
Взагалі, процедура закупівлі не може здійснюватися до публікації оголошення про неї у "Віснику державних закупівель", за винятком:
– здійснення закупівлі, очікувана вартість якої або частка державних коштів у якій не перевищує суму, еквівалентну 10 тисячам євро (для робіт - 40 тисячам євро);
– застосування замовником процедури закупівлі у одного виконавця чи торгів з обмеженою участю у порядку, встановленому Законом України “Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти».

1.1 Індекси та телефони наведених вище офіційних видань:

Назва видання

Телефон редакції

Поштовий Індекс

1.

«Вісник державних закупівель України» (українською мовою)

м. Київ
т. 237 28 23

23681

2.

«Вісник державних закупівель України» (російською мовою)

м. Київ
т. 237 28 23

23935

3.

«Вісник державних закупівель» (українською мовою)


21964

4.

«Вісник державних закупівель України – Південний регіон»

м. Сімферополь
т. (0652) 519100

23771

5.

«Оголошення та повідомлення про проведення торгів» (спеціалізація паливно-енергетичний комплекс)

м. Луганськ
т. (0642) 589896

23063

2. Процедура взяття участі у торгах.

2.1. Попередня кваліфікація виконавців.

До оголошення про здійснення процедури закупівлі чи до надання запрошення до участі у процедурі закупівлі замовник має право здійснити процедуру попередньої кваліфікації виконавців.
Інформація про здійснення процедури попередньої кваліфікації, а саме:

  • найменування та адреса замовника;
  • вид, кількість та місце поставки товарів, вид та місце виконання робіт або вид та місце надання послуг;
  • строки поставки товарів, виконання робіт, надання послуг;
  • визначення вимог, яким повинен відповідати виконавець;
  • місце та остаточний строк подання заявок на участь у процедурі попередньої кваліфікації;
  • інша необхідна інформація, що обґрунтовано вимагається замовником.

публікується у "Віснику державних закупівель", у відповідних міжнародних виданнях.
Дана інформація повинна бути надіслана виконавцям не пізніше ніж за 45 календарних днів до оголошення торгів або надання запрошень до участі у процедурах закупівлі.
В окремих випадках цей строк може бути скорочено до 15 календарних днів з викладенням причин зміни у звіті про результати здійснення процедури закупівлі.
Замовник не пізніше ніж за 14 календарних днів до остаточного строку подання заявок на участь у процедурі попередньої кваліфікації надає всім виконавцям, що виявили бажання брати участь у процедурі:

  • інструкції щодо підготовки та подання заявок на участь у процедурі попередньої кваліфікації;
  • стислий виклад критеріїв та процедури оцінки відповідності кваліфікаційним вимогам (пункт 2.1.1);
  • інформацію про документи, необхідні виконавцю для підтвердження відповідності поставленим вимогам;
  • прізвища, посади та способи зв'язку з представниками замовника, відповідальними за здійснення цієї процедури.

Після завершення процедури попередньої кваліфікації замовник на протязі п'яти календарних днів повідомляє кожного виконавця, що брав у ній участь, про результати її здійснення.

2.1.1. Відомості, які вправі вимагати замовник від виконавця для підтвердження відповідного кваліфікаційного рівня.

До них відносяться:

  • наявність відповідного дозволу або ліцензії на виконання певних робіт чи послуг;
  • наявність коштів, обладнання та працівників відповідної кваліфікації, які мають необхідні знання та досвід;
  • сплата податків і зборів (обов'язкових платежів), передбачених законодавством України;
  • здійснення підприємницької діяльності відповідно до положень його статуту;
  • відсутність підстав для відмови в торгах, а саме:
  • визнання виконавця у встановленому порядку банкрутом;
  • порушення справи про банкрутство стосовно нього;
  • засудження фізичної особу, яка є виконавцем, за злочин, вчинений під час здійснення процедури закупівлі, чи інший злочин, вчинений з корисливих мотивів, судимість з якої не знято або не погашено у встановленому порядку;
  • засудження посадової особи виконавця, яку призначено ним відповідальною за здійснення процедури закупівлі, за злочин, пов'язаний з порушенням процедури закупівлі, чи інший злочин, вчинений з корисливих мотивів, судимість з якої не знято або не погашено у встановленому порядку.
  • виконання аналогічних договорів.

2.2. Загальна процедура проведення торгів (відкритих торгів).

2.2.1. Порядок отримання тендерної документації.

Під час проведення відкритих торгів тендерні пропозиції мають право надавати всі заінтересовані виконавці, запрошені замовником шляхом публікації оголошення у порядку, наведеному в пункті 1.
Строк для подання тендерних пропозицій має становити 45 календарних днів від дати опублікування оголошення про проведення торгів чи відправлення запрошення до участі в них. В окремих випадках цей строк може бути скорочено до 15 календарних днів.
Замовник надсилає виконавцю тендерну документацію (це документація, що готується замовником та передається виконавцям для підготовки ними тендерних пропозицій щодо предмету закупівлі, далі – тендерна документація) протягом семи календарних днів з дня отримання від виконавця запиту про надання необхідних документів.
Якщо попередньо здійснювалася процедура попередньої кваліфікації, тендерна документація надсилається всім виконавцям, що за її результатами пройшли відбір.
В тендерній документації, окрім іншої необхідної інформації для підготовки тендерних пропозицій зазначається спосіб, місце та кінцевий строк подання тендерних пропозицій.

2.2.2. Тендерне забезпечення.

Також, замовник повинен зазначити у тендерній документації вимоги щодо надання тендерного забезпечення, його розмірів, форми, а також випадки, коли тендерне забезпечення не повертається виконавцю.
На вимогу замовника виконавець під час подання тендерної пропозиції одночасно вносить тендерне забезпечення, розмір якого не повинен перевищувати одного відсотка очікуваної вартості у разі проведення торгів на закупівлю робіт та п'яти відсотків у разі проведення торгів на закупівлю товарів чи послуг на умовах, визначених тендерною документацією.
У разі, якщо тендерне забезпечення буде вноситися за виконавця будь-яким іншим підприємством, установою чи організацією, виконавець повинен погодити таке рішення із замовником до подання тендерної пропозиції.
Тендерне забезпечення не повертається замовником у разі:

  • відкликання або зміни тендерної пропозиції виконавцем після закінчення строку її подання;
  • непідписання виконавцем, що став переможцем торгів, договору про закупівлю;
  • ненадання виконавцем, що став переможцем торгів, необхідних гарантій щодо виконання договору про закупівлю після акцепту його тендерної пропозиції, якщо надання таких гарантій передбачено тендерною документацією.

Замовник не може претендувати на тендерне забезпечення і повинен повернути відповідну суму виконавцю протягом 10 календарних днів з дня настання підстави для повернення тендерного забезпечення у разі:
– закінчення строку дії забезпечення тендерної пропозиції, зазначеного у тендерній документації;
– укладення договору про закупівлю з виконавцем, що став переможцем торгів;
– відкликання тендерної пропозиції до закінчення строку її подання, якщо це передбачено у тендерній документації;
– закінчення процедур закупівлі без укладення договору про закупівлю з жодним із виконавців, що подали тендерні пропозиції.

2.2.3. Порядок подання тендерних пропозицій

Тендерна пропозиція подається у письмовій формі за підписом уповноваженої посадової особи виконавця у запечатаному конверті або в іншій формі, зазначеній у тендерних документах. На запит виконавця замовник підтверджує отримання його тендерної пропозиції із зазначенням дати та часу отримання. Тендерна пропозиція обов'язково супроводжується документом, що підтверджує надання виконавцем тендерного забезпечення у разі, якщо його надання передбачено тендерною документацією.
Тендерні пропозиції, отримані замовником після закінчення строку їх подання, не розкриваються і повертаються виконавцям, що їх подали.
Замовник має право до закінчення встановленого строку подання тендерних пропозицій прийняти рішення про його продовження у разі, якщо один чи більше виконавців не можуть подати свої тендерні пропозиції до зазначеного строку через об'єктивні причини. Повідомлення про продовження строку, можливі зміни місця та процедури розкриття тендерних пропозицій негайно надсилається кожному виконавцю, якому було надано тендерну документацію.
Тендерні пропозиції залишаються дійсними впродовж зазначеного у тендерній документації строку. До закінчення цього строку замовник має право вимагати від виконавців продовження дії тендерних пропозицій, а виконавець має право відхилити таку вимогу, не втрачаючи при цьому наданого ним тендерного забезпечення, або ж погодитися з вимогою та продовжити строк дії наданих ним тендерної пропозиції та тендерного забезпечення. Виконавці, які не продовжують строку дії своїх тендерних забезпечень, вважаються такими, що відхилили вимогу щодо продовження дії своїх тендерних пропозицій.
Якщо інше не передбачено тендерною документацією, виконавець має право внести зміни або відкликати свою тендерну пропозицію до закінчення строку її подання без втрати свого тендерного забезпечення. Такі зміни чи заява про відкликання тендерної пропозиції можуть бути враховані у разі, якщо вони отримані замовником до закінчення строку подання тендерних пропозицій.
Під час здійснення закупівлі товарів, робіт, послуг замовник має право вимагати від виконавця – переможця процедури закупівлі внесення ним під час укладення договору про закупівлю забезпечення його виконання. Розмір забезпечення виконання договору про закупівлю не може перевищувати 15 відсотків його кошторисної вартості під час здійснення закупівлі товарів і послуг та відповідно 5 відсотків у разі закупівлі робіт.

2.2.4. Розкриття, оцінка та порівняння тендерних пропозицій.

Інформація про місце час і дату проведення розкриття тендерних пропозицій зазначається у тендерній документації. До участі у процедурі розкриття тендерних пропозицій замовником повинні бути допущені всі виконавці, що подали тендерні пропозиції, або їх уповноважені представники. Під час розкриття тендерних пропозицій перевіряється наявність всіх необхідних документів, передбачених інструкцією щодо їх підготовки, правильність їх оформлення, а також мають бути оголошені замовником присутнім представникам виконавця найменування та адреса кожного виконавця, ціна кожної тендерної пропозиції. У разі запиту зазначені дані повідомляються виконавцям, які подали тендерні пропозиції, але не були присутніми під час їх розкриття. Ці відомості зазначаються у звіті про результати здійснення процедури закупівлі.
Замовник не повинен ініціювати будь-які переговори з виконавцем щодо внесення змін до змісту поданої тендерної пропозиції, включаючи зміни її ціни та коригування тендерної пропозиції.
Під час розкриття тендерних пропозицій можливе виправлення арифметичних помилок, виявлених у поданій тендерній пропозиції, за умови отримання письмової згоди виконавця на таке виправлення.
Замовник визначає виконавця – переможця торгів із числа тих тендерних пропозицій, які не були відхилені на основі критеріїв оцінки тендерних пропозицій, зазначених у тендерній документації.
Критеріями оцінки тендерних пропозицій можуть бути:

  • найнижча ціна;
  • строк поставки (виконання);
  • якість, естетичні та функціональні характеристики, екологічна чистота;
  • післяпродажне обслуговування;
  • умови розрахунків;
  • можливість економічних переваг, що з'являються у зв'язку з реалізацією тендерної пропозиції;
  • експлуатаційні витрати, пов'язані з використанням завершеного будівництвом об'єкта;
  • передача технології та підготовка управлінських, наукових і виробничих кадрів, включаючи використання місцевих ресурсів, у тому числі засобів виробництва, робочої сили і матеріалів для виготовлення товарів, виконання робіт, послуг, що пропонуються виконавцем.

У разі, якщо для визначення найкращої тендерної пропозиції використовуються критерії інші, ніж ціна, у тендерній документації має бути визначений (якщо це можливо) їх вартісний еквівалент або питома вага цих критеріїв у загальній оцінці тендерних пропозицій.
Для оцінки тендерних пропозицій можуть залучатися відповідні експертні організації чи окремі експерти, рекомендації яких можуть бути використані під час визначення переможця процедури закупівлі.

2.2.5. Відхилення тендерної пропозиції та заяви на участь у торгах.

Підставами для відмови виконавцю в участі у процедурі закупівлі є:

  • визнання виконавця у встановленому порядку банкрутом;
  • порушення справи про банкрутство стосовно нього;
  • засудження фізичної особу, яка є виконавцем, за злочин, вчинений під час здійснення процедури закупівлі, чи інший злочин, вчинений з корисливих мотивів, судимість з якої не знято або не погашено у встановленому порядку;
  • засудження посадової особи виконавця, яку призначено ним відповідальною за здійснення процедури закупівлі, за злочин, пов'язаний з порушенням процедури закупівлі, чи інший злочин, вчинений з корисливих мотивів, судимість з якої не знято або не погашено у встановленому порядку.

Замовник відхиляє тендерну пропозицію у разі, якщо:

  • виконавець не відповідає кваліфікаційним вимогам, зазначеним у пункті 2.1.1;
  • тендерна пропозиція не відповідає умовам тендерної документації;
  • виконавець, який подав тендерну пропозицію, не погоджується з виправленням виявленої замовником арифметичної помилки;
  • виконавець пропонує, дає або погоджується дати прямо або опосередковано будь-якій посадовій особі чи колишньому службовцю замовника, іншого державного органу винагороду в будь-якій формі (пропозиція про найм на роботу, цінна річ, послуга тощо) з метою вплинути на прийняття рішення щодо визначення переможця процедури закупівлі або на застосування замовником певного виду процедури закупівлі.

Замовник може відхилити всі тендерні пропозиції до акцепту тендерної пропозиції, якщо це передбачено у тендерній документації.
Повідомлення про акцепт тендерної пропозиції надсилається переможцю торгів протягом п'яти календарних днів з дня їх закінчення

2.3 Процедура участі у торгах з обмеженою участю

Під час проведення торгів з обмеженою участю тендерні пропозиції мають право надавати лише ті виконавці, які запрошені замовником взяти участь у процедурі закупівлі. Процедури торгів з обмеженою участю можуть застосовуватися у таких випадках:
– якщо товари, роботи чи послуги через їх складний або спеціалізований характер можуть бути запропоновані обмеженою кількістю виконавців;
– закупівля товарів, робіт чи послуг у зв'язку з їх спеціальним призначенням становить державну таємницю.
Під час проведення торгів з обмеженою участю замовник запрошує до участі у процедурі закупівлі таку кількість виконавців, яка могла б забезпечити вибір найбільш вигідної пропозиції та конкуренцію, але не менше двох.
У запрошенні до участі у торгах з обмеженою участю обов'язково повинна бути зазначена та ж сама інформація, що і при здійсненні оголошення при відкритих торгах, окрім інформації про найменування та юридичної адреси замовника торгів та місця і дати розкриття тендерних пропозицій.
При проведенні торгів з обмеженою участю на закупівлю товарів і послуг тендерна документація надсилається одночасно із запрошенням до участі у торгах.
В іншому процедура закритих торгів проводиться так само як і процедура відкритих торгів.

2.4. Процедура проведення двоступеневих торгів.

2.4.1. Підстави проведення двоступеневих торгів.

Процедура двоступеневих торгів застосовується у таких випадках:

  • замовник не може скласти конкретний перелік товарів (робіт) або визначити вид послуг, а також, якщо для прийняття оптимального рішення про закупівлю необхідно провести попередні переговори з виконавцями;
  • всі тендерні пропозиції, подані виконавцями на відкриті торги, замовник відхилив через змову виконавців щодо ціни відповідного товару, робіт чи послуг, а також коли виконавці, які подали тендерні пропозиції, не відповідали вимогам, викладеним у тендерній документації;
  • для нових будівельних робіт, які є повторенням подібних будівельних робіт, що відповідають типовому проекту, щодо якого первинний договір про закупівлю було укладено згідно з положеннями процедури проведення відкритих торгів або торгів з обмеженою участю;
  • предметом закупівлі є здійснення наукових досліджень, експериментів або розроблень, надання консультаційних та інших спеціальних послуг.

2.4.2. Порядок проведення двоступеневих торгів.

Процедура двоступеневих торгів здійснюється у два етапи.
На першому етапі всім виконавцям пропонується подавати попередні тендерні пропозиції, без зазначення ціни. Тендерна документація при цьому повинна лише передбачати пропозиції щодо технічних, якісних та інших характеристик предмета закупівлі, умови поставки, підтвердження професійної та технічної компетентності виконавців та їх відповідності кваліфікаційним вимогам. Замовник проводить переговори з будь-ким із виконавців. Після отримання попередніх пропозицій замовник має право внести зміни до тендерної документації щодо технічних вимог та вимог до якості предмета закупівлі чи запропонувати нові характеристики та критерії оцінки пропозицій відповідно до цього Закону. Про зміну умов тендерної документації замовник інформує всіх виконавців під час надання їм запрошень до участі у другому етапі торгів.
На другому етапі замовник пропонує виконавцям, попередні тендерні пропозиції яких не було відхилено на першому етапі, надати остаточні тендерні пропозиції із зазначенням ціни.
Виконавці, попередні тендерні пропозиції яких не було відхилено на першому етапі, до участі у другому етапі торгів надають тендерні забезпечення своїх пропозицій у разі, якщо це передбачено тендерною документацією.
Далі процедура двоступеневих торгів проводиться так само, як і процедура відкритих торгів.

2.4.3. Запрошення до участі у процедурі двоступеневих торгів та строки подання попередніх тендерних пропозицій.

В оголошенні про здійснення процедури двоступеневих торгів обов'язково зазначаються:

  • найменування та юридична адреса замовника;
  • опис предмета закупівлі, у тому числі необхідні його технічні та інші параметри, а у разі, якщо предметом закупівлі є виконання робіт, - їх вид та орієнтовні строки виконання робіт;
  • перелік критеріїв, що висуваються замовником під час оцінки тендерних пропозицій;
  • строки та місце подання попередньої тендерної пропозиції.

Строк подання виконавцями попередніх пропозицій встановлюється замовником, але не може бути меншим ніж 30 календарних днів з дня опублікування оголошення про здійснення процедури двоступеневих торгів.

2.5. Процедура запиту цінових пропозицій (котирувань)

Замовник може здійснювати закупівлю шляхом застосування процедури запиту цінових пропозицій (котирувань) для закупівель вже готових для вжитку товарів чи послуг, які не виробляються спеціально або за окремими специфікаціями замовника і для яких є постійно діючий ринок, та за умов, що вартість закупівлі не перевищує суму, еквівалентну 10 тисячам євро (для робіт - 40 тисячам євро).
Під час застосування процедури запиту цінових пропозицій (котирувань) замовник подає запит щодо цінових пропозицій (котирувань) не менше ніж трьом виконавцям. При чому, кожному виконавцю, до якого звернено запит, повинно бути повідомлено про те, чи включаються у вартість товарів чи послуг витрати на транспортування, страхування, сплату мита, податків та інших зборів і обов'язкових платежів.
Кожен виконавець має право подати тільки одну цінову пропозицію, яка не може бути в подальшому змінена. Пропозиція подається у запечатаному конверті чи в іншій формі, визначеній замовником, не пізніше встановленого ним строку.
Пропозиції розкриваються у визначений замовником час. До розкриття тендерних пропозицій мають бути запрошені всі виконавці, що подали свої пропозиції. Замовник укладає договір про закупівлю з тим виконавцем-переможцем, який подав пропозицію з найнижчою ціною, що задовольняє замовника.

2.6. Процедура здійснення закупівлі у одного виконавця.

Закупівля у одного виконавця - це процедура, відповідно до якої замовник укладає договір про закупівлю з виконавцем після проведення з ним переговорів.
Процедура закупівлі у одного виконавця застосовується замовником після погодження в установленому порядку з уповноваженим органом у разі:
– закупівлі творів мистецтва або закупівлі, пов'язаної із захистом авторських прав;
– відсутності конкуренції (з технічних причин) на товари, роботи чи послуги, які можуть бути поставлені (виконані) тільки певним виконавцем, і при цьому немає альтернативи;
– потреби у здійсненні додаткових поставок первинним виконавцем, призначених для часткової заміни або розширення поставок, коли зміна виконавця може призвести до закупівлі обладнання або послуг, які не відповідають вимогам взаємозаміни з наявним обладнанням або послугами;
– необхідності проведення додаткових будівельних робіт, не включених у початковий проект, але які стали через непередбачувані обставини необхідними для виконання проекту за умови, що договір буде укладено з виконавцем цих робіт, якщо такі роботи технічно чи економічно пов'язані з головним договором. При цьому загальна вартість договору на додаткові роботи не повинна перевищувати 50 відсотків вартості головного договору;
– закупівлі товарів, робіт чи послуг, які у зв'язку з їх спеціальним призначенням становлять державну таємницю;
– укладення договору про закупівлю з переможцем архітектурного конкурсу;
– закупівель, які здійснюються за значно нижчими від ринкових цінами, що діють протягом дуже короткого строку;
– закупівлі послуг щодо виконання наукових досліджень та розробок, медичних та побутових послуг;
– виникнення нагальної потреби у здійсненні закупівлі у зв'язку з особливими економічними чи соціальними обставинами, яких замовник не міг передбачити.

 

 
 
ЧЛЕНИ АСОЦІАЦІЇ
::« ISTA-Центр»
:: «Владар»
:: «САДА»
:: «Укрсплав»
:: «УкрБат»
:: «ЮСУМ»
:: «Энергоавтоматика»
:: «SIOPT»
:: КНУТД
:: «МЕГАТЕКС»
:: МВЕЕ НАНУ
:: «ПРОСТО-страхування»
:: «ТД УКРАВІАСНАБ»
:: «ЕКОЛЕКТ»
:: «АВТОСТІВ»
:: «Орган Сертифікації АДС ІГТМ НАНУ»
:: «Роберт БОШ Лтд»
:: «ВТОРЕС»
:: «Укрспецекологія»
:: «СТЕЛЛА-97»
:: «ЕКОЛАЙН»
:: «ПОЛІМЕТ»
:: «ЕНЕРГОСПЛАВ»
:: «Новітні Технології»
::ПРОМСНАБ
:: «СВИНЕЦЬ»
:: АЗ «ТІТАН» ВКП «Укрпромінвест»
::„АВТОПОСТАЧ”
:: SSK Group UA
:: ЛІОН-95
корисна інформація



   
Admin Copyright © 2007 УКРАЇНСЬКА АСОЦІАЦІЯ ВИРОБНИКІВ ХІМІЧНИХ ДЖЕРЕЛ СТРУМУ. Всі права захищені. CMS Webcountry

Украинская Баннерная Сеть