Номер 119 за 02.07.2008
ПОШУК
Розширений пошук
Республіка Крим  Херсонська  Запорізька  Донецька Луганська Дніпропетровська Харківська Миколаївська Одеська Кіровоградська   Полтавська Сумська Черкаська Чернігівська Київська   Вінницька Житомирська   Рівненська Хмельницька   Тернопільська Чернівецька Івано-Франківська Львівська Волинська Закарпатська
МЕНЮ
Архів
Про “УМ”
Реклама в “УМ"
Передплата на “УМ”
Контактна інформація
Архів опитувань
Карта сайту
РОЗСИЛКА
Підписатися
Відписатися
ОПИТУВАННЯ
  У побуті, на роботі, у спілкуванні з оточуючими ви вживаєте:
одну мову
дві мови
три мови й більше
різні мови, включно з мішаними, суржиком та ін.
     

Коли свято, тоді й смерть
Три вихідні в Україні традиційно ознаменувалися трагічними подіями на дорогах: здебільшого причиною нещасть ставала все та ж горілка і безкарність водіїв
Михайло БУБЛИК   Геннадій БИКОДІР   Михайло АКСАНЮК   Свiтлана МАРТИНЕЦЬ   Іван КРАЙНІЙ   

День Конституції України та День молоді стали днями масових смертей на дорогах. Жертвами п’яних водіїв стали десятки безневинних людей по всій Україні. Найчастіше біда стається тому, що чимало «крутеликів», серед яких цього разу був і працівник цієї ж Державтоінспекції, не бояться правосуддя.


Одесу зБРИЗнуло
Одесити продовжують громадянські акції «Україна за НАТО!»
Михайло АКСАНЮК   

Кількасот одеських прихильників вступу України до НАТО провели в неділю на Соборній площі Одеси громадянську акцію «Україна за НАТО!», яку ініціювали обласний комітет «Україна–НАТО», обласний осередок товариства «Просвіта», міська організація партії «Реформи і порядок» та обласна координаційна рада «Україна за євроатлантичну інтеграцію». Учасники мітингу, переважно одесити молодшого і середнього поколінь, тримали в руках гасла «Одеса – за НАТО!», «Європейські стандарти – через НАТО!», «НАТО гарантує безпеку України», «Не НАТО Україну нищив сибірськими концтаборами і голодоморами» та інші.


«Енергійна» дружба
Результат поїздки Віктора Ющенка в Баку: найближчим часом нафтогін «Одеса—Броди» наповниться азербайджанською нафтою
Олег СНІГУР   

Справа Київського енергосаміту живе, і нафтопровід «Одеса—Броди» незабаром запрацює в належному йому — північному — напрямку, хоча поки ще у пробному режимі. Це ще раз підтвердили президенти України та Азербайджану Віктор Ющенко та Ільхам Алієв під час візиту глави Української держави до Баку, повідомляє прес–служба глави держави.


Володимирівна у Володимировича
Тимошенко відвідала Москву і вперше зустрілася на рівних із Путіним
Віктор ГІРЖОВ   Іван ДІДУШОК   

Це була не просто субота, а річниця української Конституції. Саме в цей день у Москві приземлився літак із Прем’єром Юлією Тимошенко. Метою поїздки були переговори з керівником російського уряду Володимиром Путіним. Лідерка БЮТ уперше їздила до Путіна в статусі рівноправного колеги.


Нас знову «вестиме» одна партія?
«Регіони» презентували свій проект Конституції
Інф. «УМ»   

Відгулявши День Конституції, Партія регіонів, як і обіцяла, представила на розгляд громадськості свій варіант оновлення Основного закону. Зокрема, ПР виступає за певне обмеження влади Президента, розширення влади парламенту і, звісно, конституційне закріплення позаблокового статусу України та закріплення за російською статусу другої дер­жавної мови.


«Мертві півні» — це збірна України
Гурт пішов у народ — презентувати платівку вибраного і Юрія Андруховича у новому амплуа
Тетяна ТЕРЕН   

«Мертвий півень» зголосився на тур східними містами України. 20 червня «півні» після дуже довгої перерви концертували у Харкові. У повному складі: Роман Чайка, Юрко Чопик, Мар’ян Діртин (гітара), Олег «Джон» Сук (бас), Олексій Слободян (барабан). Потому були Дніпропетровськ і Одеса, 24 червня «півнів» чекали в Донецьку. 29 червня «Мертвий півень» на завершення заспівав у Києві.

Подарунків для туру «півні» приготували вдосталь. Всі, хто голосував на vydelka.com за кращі пісні «МП», отримали від гурту диск «Мертвий півень. Вибраний народом» із 13 хітами («Агов, мої маленькі чортенята», «Б’ютифул Карпати», «Гуцулка Ксеня, «Франсуа» та інші) та кліпом на «Холодно». Для тих же, хто звик до тандему «Мертвого півня» і Юрія Андруховича, — альбом «Кримінальні сонети». Це така книжечка–альбом із коміксовим дизайном хар­ків’янки Марічки Рубан. На диску п’ять ком­позицій — «Азарт», «Постріл», «Життєпис», «Ніжність», «Мафія»: кожну із них для порівняння продекламував спочатку Андрухович, а потім — по–своєму — заспівали «півні».

Харківська презентація починалася із запіз­ненням: ніхто й не підоз­рював, що вона збере таку нечисельну аудиторію. Напевне, харків’яни уже звикли бачити Міська на вулицях свого міста. Приїзд головного «бубабіста» теж не викликав ажіотажу. Андрухович не лише декламував, але й співав разом із Барбарою. Поки що «Кримінальні сонети» занадто нові й незвичні. Хітом може стати пісенька «Азарт» із милим рефреном «Ти в пику, ти в пику, ти в пику його вмаж! Дивись, яка паскедна в нього пика!». Як і обіцяли організатори музично–футбольної забави, Місько з Андруховичем періодично згадували про Євро–2008 і повідомляли рахунок чергового матчу.

Під кінець року «Мертвий півень» і Юрій Андрухович обіцяють наступну порцію подарунків. Має з’явитися щось «абсолютно–абсолютно нове» від «півнів», де не обійдеться без Сергія Жадана, оскільки його остання збірка «Марадона», за словами Барбари, «активно проситься в музику». Слід чекати також на диск із піснями гурту на слова Андруховича, розкиданими по різних збірках «Мертвого півня».


Ліки для пам’яті
Француз Безансон презентував український переклад своєї книжки «Лихо століття: про комунізм, нацизм та унікальність Голокосту»
Олег СНІГУР   

Ален Безансон — французький історик, який пішов проти панівної в його країні течії русофільства і «україноскептицизму». Його статті і книжки присвячені критиці російського імперіалізму і великодержавства від самих його початків і дотепер. Так неминуче мсьє Безансон виходить на «українське питання», адже «Саме завоювання України вивело Росію в розряд великих держав», — переконаний історик. Остання книжка Алена Безансона, «Лихо століття: про комунізм, нацизм та унікальність Голокосту», присвячена порінянню цих двох смертельних хвороб ХХ століття: чому «коричнева чума» заслужено засуджується, а червона користується пільгою забуття? Ще одне питання, яке прискіпливо розглядається в книжці і не винесене в її назву, — це Голодомор в Україні і голод як зброя знищення цілого народу, засіб, до якого не додумалися нацисти, зате додумалися комуністи в Китаї, Камбоджі, Північній Кореї. Пояснення цих страхіть Ален Безансон шукає у соціології, філософії і нарешті в Біблії.


Безсоння в літню ніч
У ніч на 29 червня на Андріївському узвозі письменники сперечалися з кіношниками, глядачі сиділи й на деревах, а Михайло Іллєнко святкував день народження
Ольга ЖУК   

Кожен наступний дубль кінофестивалю «Відкрита ніч» проходить дедалі організованіше, крутіше і з більшими бонусами для переможців. Окрім традиційного екрана на горі біля замку Річарда, фестиваль уже другий рік поспіль транслював Перший Національний, показували у кінотеатрі «Київ», у кінозалі села Старі Петрівці Вишгородського району, на кіноекрані просто неба в рамках фестивалю «Трипільське коло» у Ржищеві Київської області. Та магічність гори від цього не зменшилася. Звечора, за годину до відкриття, всі місця на Андріївському узвозі були зайняті. У проходах натовп, за загорожею натовп, на деревах замість нічних птахів повсідалися кіномани.


Футбольна краса врятувала Європу
Кращою збірною Старого світу після 44–річної перерви стала Іспанія
Андрій ФОМЕНКО   Віталій МОХНАЧ   

Чверть століття тому видатний англійський форвард Гарі Лінекер промовив фразу, яка стала афоризмом: «У футбол грають 22 чоловіки, а перемагають завжди німці». Думку Лінекера перед нинішнім чемпіонатом Європи цілком поділяли букмекери, які відводили збірній Німеччини роль фаворита. Попри наявність на Євро–2008 яскравих команд Голландії, Іспанії й Португалії, організованих і моторних збірних Росії й Хорватії, позиції «бундестіму» лишалися непохитними. Колектив Йоахіма Льова, наче танк, доповз до вирішального матчу на стійкості свого характеру. І лише в фіналі мала з’ясуватися істина, що ж переможе — прагматизм і розсудливість німців чи емоційність і майстерність іспанців.
На відміну від попереднього чемпіонату світу, коли головний трофей дістався законодавцям захисного футболу — італійцям, цього разу тріумфувала команда, що надає перевагу атакувальній грі. Після недільного двобою німців та іспанців у Відні іспанська преса висловилася не надто скромно, зате, як завжди, захоплено й емоційно: «В особі нашої збірної переміг Його Високість Футбол». Закономірність виграшу піренейців визнали й переможені, їхні журналісти й уболівальники.


РОЗДIЛИ
ІнФорУМ
Політика
Гаряча тема
Світ
Минуле і думи
Культура
Спорт
Калейдоскоп
ПОГОДА
Погода в Києві і по всій Україні.
КУРСИ ВАЛЮТ

НБУ

ГОРОСКОП
НОВИНИ САЙТУ