This version of the page http://life.pravda.com.ua/cinema/48e3357ed0d06/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-06-11. The original page over time could change.
"Мамма мія" за сексуальне розкріпачення жінок та радість материнства | Українська правда _Життя

 

// Dancing Queen

"Мамма мія" за сексуальне розкріпачення жінок та радість материнства

Від 25 вересня на українських екранах демонструється комедійний мюзикл Філліди Ллойд "Мамма мія". Фільм є екранізацією однойменної театральної вистави, побудованій на гітах гурту "АВВА".

Яскрава та динамічна музична комедія зібрала на своєму майданчику справжню зіркову акторську команду: Меріл Стріп, Пірса Броснана та Коліна Ферта.

За десять років, що минули від часу прем'єри вистави (яка відбулася 6 квітня 1999 року у британському Театрі Принца Едварда), мюзикл "Мамма мія" відвідало більше 30 мільйонів глядачів із багатьох країн світу. Постановником спектаклю є знаменита англійська театральна режисерка Філліда Ллойд.

Вона ж  поставила і екранну версію мюзиклу, що стартувала в американському прокаті у липні цього року. За перший вікенд стрічка зібрала близько 28 мільйонів доларів, залишивши позаду попереднього рекордсмена серед музичних стрічок - "Лак для волосся" (2007).

У мюзиклі звучать гіти "АВВА" 70-80-тих: "Money, Money, Money", "Dancing Queen", "Mamma Mia", "Super Trouper", "Knowing Me, Knowing You", "The Winner Takes It All". Та деякі із пісень, що виконуються у театральній постановці та не увійшли до фільму, як, наприклад, "Thank you for the music".

І все ж причина успіху "Мамма Мія" не тільки у захопливій любовній колізії, участі зірок та безсмертній музиці "АВВА". Фільм знайшов справжній ключик до сердець глядачів (а насамперед глядачок) різних вікових категорій.

На відміну від більшості романтичних комедій, де пошуки справжнього кохання об'єднують жінок одного віку, у "Мамма мії" головними героїнями є мама та донька.

У пошуках батька

Фільм "Мамма мія" є традиційною літньою комедією, події якої розвиваються на тлі романтичного пейзажу, цього разу на грецькому острові. Там живуть головні героїні фільму: самотня жінка на імя Донна (Меріл Стріп) та її юна дочка Софі (Аманда Сейфрід).

Дівчина готується до заміжжя і мріє, аби до вівтаря її повів батько, якого вона ніколи не бачила. Мати не раз казала Софі, що вони з її татом розійшлися до того, як вона дізналась про свою вагітність.

Дівчина знаходить материн щоденник, де вказані імена трьох потенційних батьків. Потайки від матері, Софі надсилає усім трьом чоловікам запрошення на своє весілля. На її подив, наступного дня на їх острів приїжджають усі три татусі, та хто із них справжній невідомо.

Прагнучи зробити матері сюрприз, дівчина ховає своїх гостей на горищі. Випадково Донна викриває схованку своїх колишніх коханців. Проблема у тому, що Донна сама не знає, хто є батьком Софі.

Тут і далі - фотокадри з фільму "Мамма мія". UPI (взято з film.ru) 
Впродовж одного спекотного липня вона зустрічалася з англійським архітектором Семом Кармайклом (Пірс Броснан), що він розбив їй серце, а також з американським банкіром Гаррі Брайтом (Колін Ферт) та австралійським мандрівником і письменником Біллом Остіном (Стеллан Скарсгард).

Старанно удаючи, що Сем, Гаррі та Білл звичайні гості Донниного готелю, мати та донька тим часом намагаються розібратися у своїх почуттях. У цьому Донні допомагають старі подруги: сексапільна, тричі розлучена багатійка Таня (Крістін Бранскі) та самотня феміністка Розі (Джулі Волтерс), з якими вони колись виступали у диско-гурті "Динаміт". Софі покладається на поради своїх дружок Лізи та Алі.

Втім, приїзд несподіваних гостей спонукає усіх персонажів фільму, а насамперед, двох головних героїнь, зважитись на зміни у особистому житті. Острів, на який втекла колись вагітна Донна, рятуючись від гніву матері, із часом перетворився на в'язницю для неї та дочки.

І тепер, коли таємницю народження Софі відкрито, Донна нарешті знаходить свою любов, а час, зіпсований її сваркою із коханим, повертається назад, й зрештою, іде належним чином. А Софі (не даремно її ім'я означає мудрість), повернувши матері минуле, покидає острів.

Грецький театр та американська комедія

Сюжет «Мамма мії» запозичено із популярної американської комедії Мелвіна Франка "Буна сера, Міссіс Кемпбелл" (1968), за участю Джини Лолобріджиди. За сюжетом цієї стрічки, італійська дівчина намагається впізнати свого батька у котромусь із трьох американців-ветеранів Другої світової війни, що приїхали із родинами на "місця бойової слави".

Окрім південного колориту, запозиченого із фільму Франка, "Мамма мія" не оминає і культурних коренів місця своєї локації. Греція, де відбувається дія мюзиклу, відкривається глядачам через традиції давньогрецького театру.

Саме з давньогрецької комедії "Мама мія" запозичила хор, що коментує дії персонажів, одяг, який характеризує настрій героїів, одягання масок та демонстрацію фалічних символів. Звідти ж походить і "таємниця народження" героя, яка стає рушієм для розвитку подій.

Ця мішанка із елементів різних культурних традицій перетворює фільм на карнавал, де у шаленому ритмі змінюються пісні та танці. Хореографія витримана у стилі 70-тих років: багато зйомок на природі, великі масовки, загальні плани.

 
Рухи у танцювальних номерах є надзвичайно простими, їх може повторити будь-хто. Знайомі пісні і танці роблять глядача не лише спостерігачем, але й учасником дійства.

Окремо варто сказати що, актори, які знімалися у стрічці не є професійними співаками і танцюристами, а для багатьох із них це була перша участі у мюзиклі. І все ж Меріл Стріп, і Колін Ферт, і Пірс Броснан, разом зі всіма їхніми колегами-акторами, блискуче впоралися з вокальними і танцювальними номерами.

Особливу відчайдушність проявила Меріл Стріп, що у 59 років ризикнула зіграти жінку на двадцять років молодшу. Також вона змогла проявити свою акторську техніку протягом довгої сцени, у якій Донна виконує пісню "The winner takes it all". Стріп вдалося надати номеру, що майже позбавлений рухів, надзвичайної сили та драматизму.

У пошуках жіночого щастя

Попри те, що "Мамма мія" є дебютом Філліди Ллойд у кіно, режисерка прекрасно впоралася із перенесенням сценічного дійства на екран, а це вдається небагатьом театральним режисерам.

Можливо, причиною цього є співпраця над мюзиклом кількох талановитих жінок: авторки ідеї Джуді Креймер, що і залучила учасників гурту "АВВА", Бені Андерсона та Бьорна Ульваеуса до проекту, сценаристки Кетрін Джонсон та самої Філліди Ллойд.

Таким чином, як театральна, так і кінопостановка залишається історією про жінок і для жінок, створеною для них жінками.

І те, що головною дійовою особою у фільмі є жінка середнього віку, дає картині широке поле для ідентифікації. З картиною можуть себе співвіднести, ті, "кому за", особливо жінки, що проводять значну частину свого часу за домашніми клопотами та вихованням дітей, і які не в змозі пізнати себе у ґламурних героїнях "Сексу та міста".

 
Образи Донни та Софі було розумно сконструйовано, аби відповідати уявленням жінок про ідеальні стосунки мами та доньки.

У "Мамма мії" відсутній конфлікт поколінь, усі матері та дочки на острові живуть у мирі. Чоловіча складова мюзиклу існує лише для того, аби сприяти пошукам свого "я" представниць прекрасної статі.

У фіналі Донна та Софі повинні зрозуміти, що на першому місця для них є власні стосунки. Водночас запитання: "Хто ж батько?", втрачає свій сенс.

Тому цей фільм є просто обов'язковим для перегляду жіночою частиною кожної родини, а спільне виконання пісні "Slipping Through My Fingers" Меріл Стріп та Асмандою Сейфрід неодмінно викличе сльози навіть у доньки та матері, безмежно далеких одне від одного.

Оцінка - 5 з 5.

 

Автор - Анна Купінська


 
Додати коментар
Интернет магазин загрузка...
Льоня-Космос проти Юри-Термінатора. Шкільні роки
Tabloid.com.ua
ОСТАННІ КОМЕНТАРІ
Маришка _ 07.03.2009 20:26
Я обожаю этот фильм!!!!!!!!!!!!!!! Он настолько позитивный,что поднимает настроение после тяжелого дня. Мне 16 лет ,и песни ABBA ужасно нравятся,даже скачала музыку с фильма. Я с родителями ходила в кинотеатр и им тоже очень понравилось. Мэрил Стрип замечательно сыграла,и недавно смотрела фильм "Сомнение",и все таки надо было ей давать Оскар! И много тоже хороших актеров. Например: Пирс Броснан,Стеллан Скарсгард,который играл в "Пиратах Карибского моря"отца Уилла.Вообщем советую всем посмотреть!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! НО ТОЛЬКО ДЛЯ ТЕХ КОМУ НРАВИТСЯ ЛЕГКИЙ ЖАНР!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! НУ А ЕСЛИ И ВЫ РЕШИТЕСЬ, ТО НЕ ПОЖАЛЕЕТЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
334 _ 22.10.2008 11:32
для волошка _ 01.10.2008 20:26
саундтрек давно вийшов. шукайте в інтернеті.
але не чекайте від нього багато - він досить відрізняється від того, що було у стрічці
SUPERSTAR _ 12.10.2008 19:57
THE BEST MOVIE EVER!!! RADZHU VSIM!!!:)))))100% POZYTYVU!!
Alise _ 03.10.2008 02:18
Чудовий фільм. Море позитиву та гарних емоцій. Прекрасні краєвиди переносять на Грецькі острови а пісні Абби заставляють забути усі твої проблеми та насолоджуватись суперовими хітами! Раджу усім!
ь _ 02.10.2008 23:07
КГ/АМ
кино-говно
Подивитися всі коментарі [ 6 ] або додати свій
КІНОШНЕ
На екранах кіно
 

Прем’єри тижня: Гоша Куценко, Майкл Джексон і Пилка

Від 29 жовтня на українських екранах демонструються: російська казка "Книга майстрів" Вадима Соколовського, американський документальний фільм "Майкл Джексон. От і все" Кенні Ортеґи, російська кінокомедія "Приборкання норовливих" Ігора Кальонова та шоста частина знаменитої франшизи "Пилка" Кевіна Ґройтерта.
Бендер і мудаки
 

Сергій Юрський, абсурд та "Мудаки" на "Молодості"4

Четвертий день фестивалю "Молодість" відзначився завершенням конкурсної програми студентських та короткометражних фільмів, презентацією українського короткометражного фільму-альманаху "Мудаки: Арабески" та майстер-класом відомого російського актора, режисера та сценариста Сергія Юрського.
Старт "Молодості"
 

Гоша Куценко у ролі ревнивого Чахлика Невмирущого на "Молодості"1

Перший день "Молодості 39" розпочався із показу стрічки "Книга майстрів" російського режисера Вадима Соколовського. Це перший проект студії Диснея у Росії.
Кільчицька натякнула на свої приховані тату і плани про дітей
Tabloid.com.ua
Hotels reservation Бронирование отелей
  • Отели Милана
  • Отели Барселоны
  • Отели Амстердама
  • Отели Вены
  • Отели Лондона
  • Отели Хельсинки
ПЕРШИЙ І ОСТАННІЙ СТРИБОК
Василь Кізка

Три роки самотності і чекання0

 
У громадянську війну часто застосовували варварський метод покарання - чіпляли приреченого на смерть до коня, якого пускали в степ галопом. Тут роль коня відігравав парашут, а роль жертви - Руслан - дитина, вага якої не перевищувала п'ятдесяти кілограмів
БЛОГИ "УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВДИ"
МУЛЬТИМЕДІА
"Коронація слова": ювілей і нові тренди
Найкращі фото зі світу науки
Нова мода на собак у Китаї
7-річна британка старішає у 8 разів швидше за своїх однолітків
Тернопіль і Львів потерпають від стихії. Фото
Гігантська воронка у столиці Гватемали "проковтнула" будинок. Відео
Київський міжнародний кінофестиваль вручив нагороди
Скільки коштує "полюбити Київ"?
Ночь пожирателей искусства
 
Архів      RSS-стрічка
© 2007-2009, Українська правда. Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на Українську правду.Життя.

Зворотній зв'язок