Iнформацiя
  • Про органи самоорганізації населення
  • Положення про громадську приймальню депутата Київської міської ради
  • Положення про порядок найменування об`єктів міського підпорядкування, вшанування пам`яті видатних діячів і подій, встановлення пам`ятних знаків у місті Києві
  • Статут територіальної громади міста Києва
Положення про порядок найменування об`єктів міського... 

 

ПОЛОЖЕННЯ

про порядок найменування об'єктів міського підпорядкування, вшанування пам'яті видатних діячів і подій, встановлення пам'ятних знаків у місті Києві

 

 (затверджене рішенням Київради від 29 квітня 2004 р. N 206/1416. Із змінами і доповненнями, внесеними  рішенням Київської міської ради від 19 грудня 2006 року №276/333)

 

 

Цим Положенням визначається порядок найменування житлових масивів, станцій метро, проспектів, площ, вулиць, провулків, інших об'єктів міського підпорядкування, регулювання найменувань районів, відновлення історичних найменувань, увічнення пам'яті видатних діячів і подій, встановлення пам'ятних знаків та меморіальних дошок на території м. Києва.

 

1. Присвоєння назв об'єктам міського підпорядкування, регулювання найменувань районів здійснюється за рішенням Київської міської ради на підставі подання комісії з питань найменувань та пам'ятних знаків виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації), погодженого з постійною комісією Київради з питань місцевого самоврядування, регіональних та міжнародних зв'язків та постійною комісією Київради з питань гуманітарної політики. Вирішення питань про увічнення визначних діячів і подій у формі встановлення пам'ятних знаків та меморіальних дошок здійснюється за розпорядженням голови Київської міської державної адміністрації за поданням комісії з найменувань та пам'ятних знаків виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації).

 

2. Питання про доцільність надання та заміни назв об'єктів міського підпорядкування, встановлення пам'ятних знаків та меморіальних дошок підлягають обов'язковому попередньому розглядові комісією з найменувань та пам'ятних знаків виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) за результатами проведеного районними в місті Києві державними адміністраціями опитування громадської думки.

 

3. Вирішення питань щодо найменувань має сприяти відновленню історично сформованої топоніміки міста Києва, в якій відображена багатовікова історія України і її столиці та відповідати принципам Міжнародної хартії охорони культурної спадщини.

 

4. При найменуванні об'єктів мають враховуватися їхнє місцезнаходження, призначення, географічні, історичні, топонімічні, культурні, архітектурні та інші особливості, київські традиції назвотворення.

 

5. Назви, які мають історико-географічне та культурне значення, тривалу традицію вживання, вносяться до Переліку назв об'єктів міського підпорядкування, які не підлягають зміні та затверджуються рішенням Київської міської ради.

 

6. Встановлення пам'ятних знаків і меморіальних дошок визначним діячам, присвоєння їхніх імен вулицям, провулкам, іншим об'єктам здійснюється не раніше як через 10 років з дня смерті особи, пам'ять якої увічнюється. Винятком може бути встановлення меморіальних дошок у приміщенні установи за рішенням комісії з питань найменувань та пам'ятних знаків виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) або за відповідною постановою Кабінету Міністрів України.

 

7. Вшанування пам'яті визначних діячів і подій здійснюється, як правило, лише однією формою увічнення (найменування вулиці або провулка; присвоєння імені іншому об'єктові міського підпорядкування; встановлення пам'ятного знака).

 

8. Назви об'єктів міського підпорядкування, написи на пам'ятних знаках, меморіальних дошках та анотаційних таблицях подаються українською мовою в простій, стислій формі без скорочень. Написи на пам'ятних знаках, меморіальних дошках та анотаційних таблицях, пов'язаних з діячами інших національних культур, можуть також дублюватися мовою народу, до якого належить особа, пам'ять якої увічнюється.

 

9. Знесення, переміщення та заміна пам'ятних знаків здійснюється згідно з чинним законодавством України.

 

10. Каталоги назв вулиць, пам'ятних знаків та меморіальних дошок веде виконавчий орган Київради (Київська міська державна адміністрація).

 

11. Ініціаторами надання та заміни назв об'єктів міського підпорядкування, увічнення пам'яті видатних діячів і подій, встановлення пам'ятних знаків та меморіальних дошок можуть бути Президент України, Верховна Рада України, Кабінет Міністрів України, Київський міський голова, постійна комісія Київради з питань місцевого самоврядування, регіональних та міжнародних зв'язків, постійна комісія Київради з питань гуманітарної політики, районні у м. Києві ради, районні у м. Києві державні адміністрації, громадські організації, представники іноземних держав, установи, заклади, підприємства, політичні партії та творчі спілки в особі їх центральних та київських статутних органів, трудові колективи та органи самоорганізації населення міста Києва, громадяни України.

 

12. Пропозиції щодо надання та заміни назв об'єктів міського підпорядкування, регулювання найменувань районів, увічнення пам'яті видатних діячів і подій, встановлення пам'ятних знаків та меморіальних дошок подаються до виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) для їхнього подальшого розгляду у встановленому цим Положенням порядку. Ініціаторам пропозицій за результатами розгляду надсилається умотивована відповідь.

 

13. Проекти рішень щодо надання та заміни назв об'єктів міського підпорядкування подаються на розгляд сесії Київради постійною комісією Київради з питань місцевого самоврядування, регіональних та міжнародних зв'язків та постійною комісією Київради з питань гуманітарної політики.

 

 

 

 

 

 

 

МАПА КИЄВА
ПОГОДА
Пошта
Iм'я @kmr.gov.ua
Пароль
WWW.GOV.UA