This version of the page http://www.president.gov.ua/news/15290.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-06-07. The original page over time could change.
Президент вимагає від правоохоронних органів посилити боротьбу з недобросовісними позичальниками проблемних банків - Офiцiйне представництво Президента України
07.10.2009 16:47
 

Президент вимагає від правоохоронних органів посилити боротьбу з недобросовісними позичальниками проблемних банків

Президент Віктор Ющенко провів зустріч з акціонерами та позичальниками Укрпромбанку та банку «Надра» за участі тимчасових адміністраторів цих банків, представників Національного банку, правоохоронних та судових органів.

До зустрічі запрошено найбільших позичальників цих двох банків, на частку яких припадає основна сума проблемної заборгованості: Обсяг вкладів громадян у двох банках сумарно становить близько 15,4 млрд. грн., у той час як заборгованість згаданих позичальників становить 11,2 млрд. грн., або покриває близько 73% зобов’язань перед громадянами.

«Розрахуватися з вкладником – це означає кожному з вас розрахуватися з кредитами. І зараз ми живемо в обставинах, коли певна частина позичальників вдаються до маніпуляцій», - констатував Президент.

Віктор Ющенко запропонував Національному банку в особі тимчасових адміністраторів провести переговори з усіма недобросовісними позичальниками протягом найближчих 5 днів і знайти компроміс щодо способів погашення заборгованостей, в тому числі через реструктуризацію заборгованості перед банком або погашення заборгованості за рахунок майна.

«Результатом цих переговорів повинен бути графік повернення кредитів по всіх основних позичальниках», - сказав Президент.

Водночас він попередив про сувору відповідальність тих позичальників, які не пристануть на цю пропозицію і фактично своїми діями продовжать знищувати банки та позбавляти їх можливості виплатити заощадження вкладникам. «Земля повинна горіти під тими структурами, які не розраховуються за взяті кредити», - сказав Віктор Ющенко, звертаючись до Генерального прокурора та Голови Служби безпеки.

Відтак, з метою виправлення цієї ситуації, Глава держави доручив ГПУ створити робочу групу за участі представників тимчасових адміністраторів банків, Національного банку, Служби безпеки, Міністерства юстиції. Ця робоча група повинна скласти реєстри всіх справ проти недобросовісних позичальників і надати представників для захисту інтересів держави для включення їх як третьої сторони у справі.

Відповідно до окремого доручення Президента, НБУ повинен негайно інформувати суспільство та банківську спільноту про перелік недобросовісних фізичних осіб, підприємств та їх керівників і акціонерів з рекомендацією утриматися від співпраці з ними. НБУ також має перевірити, щоб будь-який банк, який надав чи надасть таким особам кредит, сформував під нього резерв у розмірі 100% позики. «Я не хочу, щоб Національний банк чи держава у будь-якому сенсі відповідала за співпрацю з такими клієнтами», - сказав Президент.

Віктор Ющенко також звернув увагу на слабку ефективність судової системи, яка здебільшого підтримує позичальника, дії якого призводять до неможливості виплати вкладів. Президент доручив Службі безпеки та Вищій раді юстиції дати оцінку таким діям.

Президент проілюстрував цю ситуацію прикладом судового рішення щодо групи компаній «Альфа-нафта» (мережа АЗС «ANP»). Протягом березня 2009 року районними судами кількох областей винесено ухвали по дев’яти судових справах про забезпечення позовів фізичних осіб. Цими ухвалами Укрпромбанку заборонено здійснювати будь-які дії по зверненню стягнення на заставлене майно (АЗС, нафтобази тощо). Позивачами у цих справах виступали фізичні особи, що за твердженням адміністратора не мають ніякого відношення ані до Укрпромбанку, ані до заставленого майна. Укрпромбанк навіть не було залучено до справ ні як відповідача, ні як третю особу.

Також Віктор Ющенко навів приклад, коли у термін менш ніж два місяці судами винесено рішення про ліквідацію підприємств-боржників банку «Надра», що належали колишнім його власникам і через які було виведено значні суми з банку.

Президент звернувся до Голови Вищого господарського суду Сергія Демченка з проханням поставити всі справи, що стосуються банків, які знаходяться під тимчасовою адміністрацією, на особливий облік. При цьому не допускати розгляду таких справ без залучення самого банку або як третьої сторони представників Генеральної прокуратури; забезпечувати всі позови тимчасових адміністраторів проти недобросовісних позичальників накладенням арешту на грошові кошти та майно таких позичальників; переглянути в порядку нагляду всі справи за списком, наданим тимчасовими адміністраторами з метою встановлення правосудності винесених рішень.

Також Президент звернувся до Голови Вищої Ради юстиції України Лідії Ізовітової з проханням внести подання на звільнення з посад суддів, що виносять неправосудні рішення.

Крім того, він констатував і проблему взаємодії тимчасових адміністраторів банків з Державною виконавчою службою. «Існують випадки відкриття, в умовах діючого мораторію на задоволення вимог кредиторів, виконавчого провадження на користь окремих таких кредиторів з арештом коштів на коррахунках та дестабілізацією і без того чутливого стану банківських установ, які знаходяться під тимчасовою адміністрацією», - повідомив Президент. Глава держави доручив Міністру юстиції Миколі Оніщуку внести необхідні зміни до відомчих документів для припинення такої практики.

Окремо Віктор Ющенко доручив Державній прикордонній службі посилити контроль державного кордону з тим, щоб кожен, хто долучився до дестабілізації роботи банків, був позбавлений можливості виїзду за кордон країни до повного розрахунку за своїми зобов’язаннями. При цьому Президент зауважив, що чинне законодавство дає для цього необхідні підстави.

Президент доручив Національному банку та тимчасовим адміністраторам, Генеральній прокуратурі, іншим сторонам, що долучені до вирішення проблем повернення кредитів банків «Надра» та Укрпромбанк, кожні 2 тижні інформувати його та громадськість про отримані результати.


Офіційні документи

РОЗПОРЯДЖЕННЯ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 892/2010-рп
Про призначення О.Дзядука головою Любомльської районної державної адміністрації Волинської області
РОЗПОРЯДЖЕННЯ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 891/2010-рп
Про звільнення В.Веремчука з посади голови Любомльської районної державної адміністрації Волинської області
РОЗПОРЯДЖЕННЯ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 890/2010-рп
Про призначення І.Кучера головою Ульяновської районної державної адміністрації Кіровоградської області

Відео

Прес-конференція Глави держави, присвячена 100 дням перебування Віктора Януковича на посаді Президента України. Український дім, 4 червня 2010 року. Частина 1

Анонси

04.06.2010
Графік Глави держави 

Фотоальбом


Віртуальна екскурсія