This version of the page http://www.oda.ck.ua/?lng=ukr&article=204 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-06-03. The original page over time could change.
Черкаська обласна державна адміністрація

ЧЕРКАСЬКА ОБЛАСНА
ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ

www.oda.ck.ua Офіційний портал
 
 
  

Інформація про трудові конфлікти, колективні трудові спори, які виникли в Черкаській області в січні-березні 2009 року


Стан соціально-трудових відносин в колективах підприємств, установ, організацій Черкаської області в 1 кварталі 2009 року характеризується як напружений, з вираженими тенденціями до ускладнення, зумовленими особливостями розвитку фінансово-економічних, соціальних процесів в області на фоні фінансово-економічної кризи.

Протягом січня-березня 2009 року відділення НСПП в Черкаській області здійснювало заходи щодо запобігання виникненню колективних трудових спорів у 38 конфліктних ситуаціях на 54 підприємствах, чисельність працівників яких становить 9783 особи. Взято на контроль 39 розбіжностей між сторонами соціально-трудових відносин. За цей період врегульовано 19 розбіжностей (48,7 % до їх загальної кількості), попереджено виникнення 18 колективних трудових спорів на 34 підприємствах, установах, організаціях з чисельністю працівників 4872 особи. Одна конфліктна ситуація переросла в колективний трудовий спір.

У територіальному розрізі, конфліктні ситуації та колективні трудові спори, відповідно до прогнозованих показників, мали місце в містах Черкаси, Ватутіне, Канів, Умань, Сміла, Звенигородка. Крім того, виникли конфліктні ситуації в Маньківському, Корсунь-Шевченківському та Катеринопільському районах.

За галузевими ознаками, ускладнення соціально-трудових відносин мало місце на будівництві–7, підприємствах машинобудування–9, житлово-комунального господарства–5, транспорту і зв’язку–4, харчової промисловості–3, хімічної промисловості–2, лісового господарства–2, обробки деревини–1, дослідження та розробки–1, виробництві неметалевих мінеральних виробів–1, виробництві та розподіленні електроенергії, газу та води–1, оптовій і роздрібній торгівлі–1, установах освіти–1.

Найбільш активним було реагування найманих працівників на несвоєчасну виплату заробітної плати. Кількість конфліктних ситуацій, причиною виникнення яких була саме заборгованість із заробітної плати, склала 89,5 % від загальної кількості конфліктних ситуацій, що взяті на контроль відділенням. Сума заборгованості із заробітної плати, яка стала причиною виникнення конфліктних ситуацій у першому кварталі 2009 року складала 9476,11 тис. грн.

У першому кварталі 2009 року відділення НСПП в Черкаській області сприяло вирішенню 2колективних трудових спорів на 2 підприємствах області, з яких 1 виник в минулі роки, 1 – в 2009 році. Розпорядженням НСПП від 18 березня 2009 року №069-р зареєстровано колективний трудовий спір між найманими працівниками цеху №108 державного підприємства „Науково-виробничий комплекс „Фотоприлад” міста Черкаси та генеральним директором державного підприємства „Науково-виробничий комплекс „Фотоприлад” міста Черкаси з 17.03.2009 року і присвоєний йому реєстраційний номер 029-09/23-В. Вимога найманих працівників: виплатити працівникам цеху № 108 заробітну плату за листопад 2008 року – лютий 2009 року .

Середньооблікова чисельність штатних працівників на підприємствах, де зареєстровані колективні трудові спори складає 646 осіб, чисельність працівників-учасників колективних трудових спорів – 345 осіб (53,4% від загальної чисельності). Кількість висунутих вимог, вирішенню яких сприяло відділення упродовж звітного періоду – 2 одиниці, стосуються погашення заборгованості та своєчасної виплати заробітної плати.




Інформаційна підтримка - відділ інформаційної діяльності та комунікацій із ЗМІ управління у справах преси та інформації Головного управління з питань внутрішньої політики облдержадміністрації


Технічна підтримка - відділ інформаційно-комп’ютерного забезпечення апарату облдержадміністрації

Черкаська обласна державна адміністрація

18000, м. Черкаси,бульвар Шевченка 185

e-mail: cancelar@oda.ck.ua