This version of the page http://www.epravda.com.ua/columns/4b8d048d711b4/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-06-03. The original page over time could change.
Даєш комп’ютерний всеобуч | Економічна правда
PDA     RSS     Архів
Поштова розсилка:
Пошук:

  Четвер, 3 червня 2010, останнє оновлення: 53 хвилини тому

Даєш комп’ютерний всеобуч

Якщо ми хочемо забезпечити конкурентоспроможність України, створити робочі місця і додаткові умови для самозайнятості населення, нам необхідно розгортати мережу середньої технічної освіти.

Один мій знайомий, підприємливий парубок, робить бізнес, не виходячи з дому: торгує товарами у різних країнах через інтернет. Інший, блискучий педагог, дає приватні уроки студентам Бельгії, Голландії, Франції, не залишаючи власної квартири у Харкові.

Коли усі обговорюють результати виборів і роблять припущення щодо найближчих кадрових призначень, хочеться говорити про фундаментальні речі, які далекі від політики, але є ефективним інструментом поліпшення життя, зростання конкурентоспроможності економіки України та подальшого становлення вільного суспільства.

Прогрес не просто входить у повсякденне життя, він стає її невід'ємною частиною, засобом заробітку, доступним людям різних професій. Сьогодні для досягнення успіху і забезпечення гідного життя часто треба мати лише певний рівень комп'ютерної грамотності.

Однак українці до всесвітньої мережі долучаються вкрай повільно. За даними Держкомстату, у 2009 році кількість абонентів хоча і зросла майже в півтора рази, склала всього 2,8 мільйона осіб.

Комп'ютерна грамотність населення, незважаючи на бадьорі звіти про повну комп'ютеризацію шкіл, далеко не на висоті. За цим показником, кажуть соціологи, Україна займає 36 місце у списку з 42 країн.

Більше того, дослідження "Інформаційно-комунікаційні технології як каталізатор розвитку під час рецесії", проведене Світовим економічним форумом, показало: Україна опинилася на 62 місці за проникненням інформаційних технологій у бізнес і державні структури.

А це вже проблема держави в цілому, оскільки у світі давно встановлена пряма залежність розвиненості і стабільності економіки від рівня комп'ютерної грамотності і впровадження інновацій.

Таким чином, не роблячи сьогодні семимильних кроків у розвитку комп'ютерної грамотності населення, Україна забезпечує собі завтрашній програш у конкурентоспроможності економіки.

Я все життя працюю в IT-бізнесі, тож бачу значний резерв розвитку України саме у нових напрямках комп'ютеризації. І це той випадок, коли персональний бізнес-інтерес збігається з інтересами держави.

Аналізуючи ситуацію у системі освіти, я зробив цікаве спостереження: в Україна існує значний розрив у комп'ютерній підготовці. Є система середньої освіти, у якій інформатика давно стала обов'язковим предметом, є численні вузи, які готують фахівців у сфері IT.

Однак відсутня ланка середньої технічної освіти - спеціалізовані коледжі, ПТУ, технікуми, які б готували програмістів. Тимчасом середньостатистичний програміст на Заході не має вищої освіти, і це не є перешкодою для отримання добре оплачуваної роботи.

Саме у цьому - у відкритті спеціалізованих коледжів та професійно-технічних училищ - я бачу значний резерв підвищення комп'ютерної грамотності населення.

Якщо ми хочемо забезпечити конкурентоспроможність не тільки вітчизняної IT-галузі, а й України в цілому, створити робочі місця і додаткові умови для самозайнятості населення, нам необхідно розгортати мережу середньої технічної освіти.

Випускник такого коледжу не обов'язково має працювати програмістом. Він зможе продовжити освіту де завгодно, змінити діяльність чи відкрити власний бізнес, але у будь-якій справі міцна комп'ютерна грамотність стане надійною запорукою успішності.

Саме тому я переконаний, що середня комп'ютерна освіта на рівні спеціальних програм у старших класах, коледжах та бакалавраті вузів з часом має стати обов'язковою.

Таке починання могло б виявитися яскравим зразком приватно-державного партнерства. Адже, мінімізуючи державні витрати, до складання навчальних програм та проведення занять можна було б долучати профільний бізнес і галузеві громадські об'єднання.

Не сумніваюся, що багато моїх колег, кровно зацікавлених у розвитку кадрової бази, активно долучилися б до цієї роботи.

Звісно ж, така освіта буде користуватися неабияким попитом: вже зараз у зв'язку з переходом на 12-річний цикл освіти у школі багато хлопців і дівчат, не бажаючи до 19 років сидіти за шкільною партою, готові шукати альтернативні форми продовження навчання.

Так чи інакше, але прогалину у комп'ютерній освіті між школою і вузом слід заповнити, адже фахівець будь-якої галузі без комп'ютерних знань і навичок - запорука відставання країни.

 
Про автора:

Едуард Рубін, директор компанії "Телесенс"
 
Теми: телеком, комп’ютери, освіта
Обговорити на форумі
Коментарі [ 1 ]
Max_Chernigov _ 14.03.2010 19:46
Полностью согласен: узкая специализация в таком виде - то, что нужно. Конечно, соответственное преподавание и требования должны сохраниться, т.к. сейчас ПТУ и техникумы - намного больший ужас, чем ВУЗы, даже в контексте того, что нагрузка меньше на порядок. Возможно (даже скорее всего), и не пошёл бы в ВУЗ, если бы существовали описанные вами возможности - всё равно кол-во знаний у студентов не будет варьироваться, т.к. почти все ПТУшные и техникомовские кадры попадают в ВУЗ, где не всегда тянут, но их не всегда отчисляют.
Подивитися всі коментарі [ 1 ] або додати свій
 
За темою
Фонд держмайна хоче продати увесь "Укртелеком"
Українські електронні книги завоювали п'яту частину світового ринку
Азаров і Microsoft починають рік інновацій
В НКРЗ не підтримують подорожчання частот
"Укртелеком" оголошує 2010 рік роком Інтернету ®
Публікації
03.06.2010 _  Сергій Гончаров, для ЕП

Скандал навколо ММК Ілліча: нема диму без вогню

"Документи, показані паном Велікановим, справжні. Я не заперечую. Але рішення про продаж акцій він прийняв сам. Ніяких документальних підтверджень моїх доручень або доручень пана Рибка про продаж акцій підприємства в природі не існує. Ми просто потрапили в пастку".
 
02.06.2010 _  Дмитро Дєнков, Юрій Шпак, ЕП

"Батька" Тендерної палати відсторонили від держзакупівель

Тігіпко сам міг виступити у ролі провідника ідей Яценка. За словами джерела в уряді, віце-прем'єр у своїх розробках пропонував віддати питання держзакупівель на відкуп Державній комісії з регулювання ринків фінансових послуг, яка також знаходиться у сфері впливу комуністів.
 
Новини
20:23
Азарову підказали, де взяти гроші на екологію
19:46
Український ринок підхопив позитив глобальних ринків
19:31
Новинський відхрещується від конфлікту на ММК Ілліча
19:09
Азаров пообіцяв протекцію Mitsubishi
18:54
Росіяни будуть платити за газ не менше українців
18:45
Тимошенко прогнозує восени сплеск інфляції
18:17
Криза в єврозоні допоможе україським експортерам
17:59
Президент сказав, хто платитиме більше податків
17:52
Експерт: найпомітніше "досягнення" Януковича - непрофесійна угода з Росією
17:44
Янукович обіцяє "гнучкий" валютний курс
17:32
Янукович поставить олігархів "у загальну чергу"
17:17
Президент наказав прискорити зростання економіки
17:08
Янукович за 5 років продасть усе, що не продано
17:05
Євро подешевшав на копійку
16:57
Слаута обіцяє селянам "додаткові" два мільярди
16:48
Янукович сказав, де "шукати" половину ВВП
 
Публікації
03.06.2010

Скандал навколо ММК Ілліча: нема диму без вогню

"Документи, показані паном Велікановим, справжні. Я не заперечую. Але рішення про продаж акцій він прийняв сам. Ніяких документальних підтверджень моїх доручень або доручень пана Рибка про продаж акцій підприємства в природі не існує. Ми просто потрапили в пастку".


РАБОТА
Загрузка...
02.06.2010

"Батька" Тендерної палати відсторонили від держзакупівель

Тігіпко сам міг виступити у ролі провідника ідей Яценка. За словами джерела в уряді, віце-прем'єр у своїх розробках пропонував віддати питання держзакупівель на відкуп Державній комісії з регулювання ринків фінансових послуг, яка також знаходиться у сфері впливу комуністів.
01.06.2010

Рейтинг надійності найбільших українських банків

Зрозуміло, що банки не хочуть, аби сторонні порпалися у їхній "білизні". Тому вони приховують такі цікаві показники, як обсяги інсайдерського кредитування, характеристики кредитного портфеля чи рівень прострочення.
01.06.2010

Нерезидентам ринок акцій нецікавий?

Зараз весь сектор завмер в очікуванні ПДВ-облігацій, прибутковість яких прогнозується на рівні 19-20%. Це головна причина виведення іноземцями грошей з ринків акцій, державного боргу та корпоративних облігацій.
31.05.2010

Українська пенсія: ні жити, ні вмерти

Спроби запровадити у 2004 році трирівневу пенсійну систему залишилися на папері. Тимчасом пенсія, як і в радянські часи, вважається "державною допомогою". Уряди ж до цієї проблеми ставляться приблизно так, як радянські газети кінця 1980 років - до неформалів і кооператорів.
31.05.2010

Європа виходить з кризи. А Україна?

Судячи з усього, Україна ще з 2007 року не відповідає параметрам ЄС щодо рівня зовнішнього боргу, який тоді перевищив 60% ВВП. У 2009 році він досяг майже 90%, що вимагає від українського уряду комплексних структурних реформ.
28.05.2010

Газ для населення таки подорожчає?

Ні стабілізація економіки, ні зниження цін на російський газ не захистять українців від підвищення газових тарифів. Якщо вони зростуть на 75%, це прискорить споживчу інфляцію більш ніж удвічі - до 20%. На компенсацію сподіватися годі - коштів на це у держбюджеті нема.
2 млрд. гривень
запропонує додатково виділити Кабінет міністрів для підтримки АПК.
1 млрд. доларів
пропонує Україні Tawhaki International LP за 50 млн. тонн викидів в рамках "кіотської" квоти
Прес-релізи
"Київська міська Гільдія фахівців з питань боргів та банкрутства"  03.06.2010 22:06
KHABIBULLIN ХАБИБУЛЛИН ХАБІБУЛЛІН KHABIBULLIN.kiev.ua ...скільки з цих СУДДІВ та й тих, яких у четвер вже... - скільки у них виправдувальних вироків, скільки рішень винесених на користь громадян і не стільки в приватних справах, скільки у справах і конфліктах з державними органами, скільки відновлено прав та захищено інтересів...і справа тільки часу - коли наступними будуть махновці з прокурорськими ксівами, ментовськими замашками і владними хворобами, які нарешті, можливо, Віктор Федорович хоч трошки, але повикорінює...
iTrader  03.06.2010 18:33
iTrader: Индекс УБ прибавил 2,36%, закрыв половину утреннего гепа
iTrader  03.06.2010 17:10
В пятницу, 4 июня, специалисты iTrader проведут семинары по интернет-трейдингу
Инфо-б  03.06.2010 16:45
О некоторых тенденциях рынка альтернативной энергетики в Украине
Діамантбанк  03.06.2010 16:31
Пакетна пропозиція від Діамантбанку: додаткові відсотки за депозитом, знижки на оренду сейфів, Visa Gold у подарунок тощо
Додати свій прес-реліз
 
 
ІНШІ ПУБЛІКАЦІЇ "УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВДИ"
© 2005-2010, Економічна правда. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Економічну правду".
Реклама на сайті   |   Про проект   |   Зворотній зв'язок
weblog.com.ua