En Ua

ДПА України надає відповіді на запитання платників податків за телефоном 0-800-501-007 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів)      Номер телефону інформаційно-довідкової служби ДПА в області 1507      Шановні громадяни! У випадку проявів протиправних та корупційних дій з боку працівників податкової служби звертайтеся за телефоном довіри (0342) 77-19-15 (цілодобово)      Податкова звітність через Інтернет – швидко, вигідно, зручно! Детально в розділі „Подання електронної звітності”


  • |20.05.2010|  Інтерв’ю з перших вуст. На користь платників податків
  • |20.05.2010|  З початку року проведено перевірки 57 суб’єктів господарської діяльності, у яких встановлено порушення валютного законодавства
  • |20.05.2010|  Факти незаконної торгівлі виявили податкові міліціонери (операція «ЩИТ»)
  • |20.05.2010|  В рамках відзначення 348 річниці м.Івано-Франківська пройшов день Європи
  • |20.05.2010|  Проводячи хронометраж виторгу, податківці виявили зростання виручки від реалізації у дев’ять разів
  • |20.05.2010|  ДПІ в Тлумацькому районі запрошує платників податків на семінар
  • |19.05.2010|  Забезпечення надходжень до бюджетів усіх рівнів – першочергове завдання податкової служби
  • |19.05.2010|  Адміністрування “хмільного збору” під пильним контролем податківців
  • |19.05.2010|  Податкова міліція звітує про хід виконання загальнодержавної профілактичної операції „Щит”
  • |19.05.2010|   Інформація про реалізацію безхазяйного майна
Архів

Інтерв’ю з перших вуст. На користь платників податків


– Вікторе Григоровичу, Ви очолили ДПА в непростий час. Скажімо, неповернення ПДВ стало справжнім лихом. Загалом по державі цифра становить 50 мільярдів гривень. На найвищому рівні неоднаразово зазначалося, що функції податківців докорінно зміняться, система «відкатів» буде зламана. Яка ситуація на Прикарпатті?

– Суми, які заявлені у нас до відшкодування, складають майже 840 млн.грн. Додамо до цього переплату за платежами 200 мільйонів гривень. Разом – більше одного мільярда. Це сума, яку область усіма податками може зібрати за півроку. Якщо її віддати, то бюджет буде нульовий.

Урядом заплановано ряд заходів щодо оздоровлення ситуації. У тому числі – введення облігацій внутрішньої державної позики. Таке було у 2004 році. Тоді в область «прийшло» 12 мільйонів гривень. Реально повернути ці кошти область самостійно не може.

Що стосується системи «відкатів», то не таємниця, що була побудована ціла «індустрія», суми «відкатів» сягали до 50-60 відсотків. Зрозуміло, що відшкодовувався тільки тіньовий ПДВ, тобто те, що було створене штучно за допомогою фіктивних фірм.

– Прем’єр-міністр України М. Азаров якось зазначив, що у минулому році з бюджету держави було вкрадено 38 відсотків коштів. А в області?

– Це цифра тих коштів, які вже були виділені бюджетом і не пішли за призначенням. Тут можна згадати різноманітні «відкати», які мали місце в т.ч. під час подолання наслідків повені 2008 року.

А є ще інша цифра – податків, які недозбирані, знаходяться у тіні. Якщо її взяти до уваги – цифра буде значно більшою.

Нині в області триває операція «Бюджет», основною метою проведення якої є наповнення бюджетів за рахунок руйнування схем ухилення і мінімізації сплати податків, виявлення фіктивних підприємств і тих, які користуються їх послугами.

У ході згаданої операції на Прикарпатті відібрано для відпрацювання 42 суб’єкти господарювання, які мають обсяг валових доходів понад 70 млн. гривень за минулий рік та менше одного відсотка податкове навантаження зі сплати податку на прибуток. У квітні уже перевірено чотири підприємства, яким донараховано 1 млн. 232 тис. гривень податків та штрафних санкцій.

Особлива увага також приділяється легалізації виплати зарплати. Тільки за чотири місяці цього року виявлено 1276 необлікованих у встановленому порядку найманих працівників.

– Голова ОДА Михайло Вишиванюк під час Вашого представлення на посаду зазначив, що зараз, як ніколи, потрібні контакти керівників районів, міст із місцевимим податковими органами…

– Якщо так не буде, то не наведемо порядок. Сьогодні стоїть завдання наповнення бюджетів. Лише самі податківці цього не зроблять. Тому, коли призначають керівника податкової інспекції у районі, то обов’язково погоджують його кандидатуру із головою райдержадміністрації.

– Президентом України зараз ставиться завдання досягнення самодостатності місцевих бюджетів. Як Ви вважаєте, можемо ми самі себе «прогодувати»?

– Загальновідомо, що значна частина бюджету перерозподіляється через центр. 80 відсотків дохідної частини перерозподіляється через державний бюджет у вигляді дотацій, субвенцій…Сьогодні дійсно ставиться правильна установка, щоб дати самостійність регіонам. Наприклад, бюджет області майже 1,8 млрд. гривень. Думаю, доходів нам би вистачило.

– Але окремі райони не вижили б?

– Уявімо ситуацію: сільська рада села Поляниці, де є надлишок доходів (у тому числі і від відчуження земель), і взяти сільську раду, наприклад, у Городенківському районі, де є тільки сільськогосподарські землі. Перерозподіл, безумовно, потрібен (можливо, усередині регіону).

Так само по Україні. Скажімо, весь податок на прибуток, ПДВ, акцизний збір, рентні платежі є доходами державного бюджету. У той же час вони потім перерозподіляються у вигляді дотацій і субвенцій для нашої області.

Звучать часто закиди, що область сама себе не забезпечує. Це не так. (Хоча по лінії Пенсійного фонду дійсно є дотаційною).

Але взяти інший аспект: у нас є декілька десятків об’єктів Львівської залізниці – основні податки платимо у Львів. Така ж ситуація із Укртелекомом, Бурштинською ТЕС, Надвірнянським НГВУ, Прикарпаттрансгазом та рядом інших структурних одиниць, які сплачують ПДВ до бюджету за місцем розташування головного офісу підприємств.

– Змінюється голова ОДА – змінюється і голова ДПА. Ви залежні від влади, політичної ситуації, певних фінансово-промислових груп?

– Пропозиція надійшла від Михайла Вишиванюка, людини, яку давно знаю, поважаю. На той час уже були сформовані новий уряд, нова команда в області.

Хоча у моєму становищі – мені можна більше поспівчувати, ніж позаздрити. Оскільки ситуація із бюджетом надзвичайно складна.

Однією із моїх умов було, щоб мій попередник, Володимир Попович, залишився працювати зі мною. Нині він – мій заступник.

А щодо того, чи хтось, чи щось має вплив на мене, то можу відповісти так: все вирішуватиму на користь платника – сумлінного і чесного. І, звичайно, закону.

  Газета "Вечірній Івано-Франківськ" 20.05.2010р. №12


З початку року проведено перевірки 57 суб’єктів господарської діяльності, у яких встановлено порушення валютного законодавства

В Івано-Франківській області зовнішньоекономічну діяльність здійснюють 1096 суб’єктів господарювання. Підрозділами валютного контролю державної податкової служби області з початку року проведено перевірки 57 суб’єктів господарської діяльності, у яких встановлено порушення валютного законодавства.

За результатами перевірок донараховано 885,1 тис. грн. пені у сфері ЗЕД (несвоєчасне повернення валютної виручки), штрафних санкцій за порушення валютного законодавства, податків та інших платежів. До бюджету стягнуто 689 тис. гривень.

Крім того, у поточному році податковими органами області встановлено порушення при перевірці суб’єктів господарювання, які здійснюють виплати доходів нерезидентам. За результатами перевірок донараховано податку на прибуток з доходів нерезидентів на суму 1116,1 тис. гривень та стягнуто в бюджет 1115,2 тис. гривень.

  Відділ контролю за фінансовими установами та операціями в сфері ЗЕД ДПА в області


Факти незаконної торгівлі виявили податкові міліціонери (операція «ЩИТ»)

Два факти незаконної торгівлі виявили працівники відділу податкової міліції Коломийської ОДПІ перевіряючи торгівців на ринку «Торговиця», що в м.Коломия.

Житель м.Коломия, будучи незареєстрованим суб‘єктом підприємницької діяльності, реалізовував побутову техніку іноземного виробництва, комп’ютерне обладнання та DVD-диски з програмним забезпеченням.

В результаті у торгівця описано та вилучено товарно - матеріальних цінностей на суму 11 тис.грн.

Аналогічно, житель Городенківського району, теж незареєстований як суб’єкт підприємницької діяльності, торгував побутовою технікою іноземного виробництва. У нього описано та вилучено ТМЦ на загальну суму близько 21,0 тис.грн.

  Коломийська ОДПІ


В рамках відзначення 348 річниці м.Івано-Франківська пройшов день Європи

8 травня в Івано-Франківську пройшов День Європи. Відкривав свято міський голова Віктор Анушкевичус разом із Надзвичайним та Повноважним посолом Литви в Україні. Міський голова зазначив, що євроінтеграційний поступ міста спрямований насамперед на те, щоб невдовзі наша українська держава посіла гідне місце у європейському співтоваристві. А велика кількість іноземних гостей з європейських країн є свідченням поваги європейських партнерів до нашого міста, а також того, що Івано-Франківська громада рухається до Євросоюзу правильним шляхом.

В рамках святкування Дня міста міський голова провів зустріч з консулом Чеської Республіки та послом Литви. Під час зустрічей були обговорені можливості співпраці та залучення іноземних інвестицій в економіку Івано-Франківська.

Цьогорічний прийом з нагоди Дня міста завершився підписанням двох угод про співпряцю із польськими колегами. Новим містом–партнером стало місто Кошалін, а також Новосольське воєводство.

Пізнати Європу у всьому її розмаїтті мали можливість усі мешканці та гості міста, слухаючи пісні мовами країн Євросоюзу, а також спостерігаючи за вихованцями Муніципального ценру дозвілля, які виконували танці народів Європи у національних костюмах. На Вічевому майдані відбувся конкурс малюнків на асфальті на тему «Україна – частина Європи». Перможці конкурсу були гідно винагороджені за міні-шедеври на бруківці, що розкривали Європейську сутність України. А паралельно з конкурсом відбувались інтерактивні вікторини, щодо обізнаності мешканців міста про Євросоюз, у яких змогли взяти участь усі бажаючі.

Не залишилися осторонь святкування Дня Європи і міські податківці. Працівники ДПІ в м.Івано-Франківськ провели ряд заходів, приурочених цій події. Зокрема, заступником начальника ДПІ Марією Семанів було проведено «круглий стіл» з керівництвом ТзОВ «Українська побутова техніка», засновником якого є італійська компанія «Антоніо Мерлоні С.р.А». Представники податкової служби та місцевого бізнесу обговорили ряд актуальних для двох сторін питань, зокрема, особливості систем оподаткування України та Італії та питання евроінтеграційних процесів в Україні.

Під час свого виступу за «круглим столом» Марія Семанів повідомила наступне: «Нинішня політика нашої держави направлена на залучення інвестиційних можливостей та досвіду провідних європейських компаній. Тому зусилля українського Уряду спрямовано, в першу чергу, на підвищення інвестиційної привабливості України.

Наразі в українському парламенті також триває активна робота і над проектом Податкового кодексу, в основу якого закладено орієнтацію на оптимізацію рівня податкового навантаження на реальний сектор економіки, підвищення ефективності адміністрування податків і зборів та адаптацію вітчизняного законодавства до норм Європейського Союзу».

  ДПІ в м.Івано-Франківську


Проводячи хронометраж виторгу, податківці виявили зростання виручки від реалізації у дев’ять разів

Нещодавно, в ході проведення перевірки магазину одного з підприемств нашого міста, працівниками ДПІ в м.Івано-Франківськ встановлено факт не проведення розрахункової операції через РРО, факт невидачі розрахункового документу, незабезпечення відповідності сум готівкових коштів та здійснення торговельної діяльності без придбання торгового патенту. За допущені порушення до підприємства застосовано фінансові санкції в сумі 3,3 тис.грн.

Така кількість виявлених порушень поставила під сумнів правильність відображення готівкового виторгу на підприємстві. Тому, з метою встановлення фактичної суми виручки в магазині, податківцями також було проведено хронометраж виторгу. І це дало вражаючий результат: виторг від реалізації під час проведення хронометражу зріс більш ніж у дев’ять разів у порівняннні з середньоденним виторгом попереднього періоду. Таким чином, підозри податківців було підтверджено.

На сьогодні в ДПІ в м.Івано-Франківськ зареєстровано 1168 суб’єктів господарської діяльності, які здійснюють діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг та зареєстрували 3572 реєстратори розрахункових операцій. Однак, значна частина з них декларує свій виторг нижче вирахуваного рівня, відображеного у звіті по РРО, витогу по м. Івано-Франківську.

Всього з початку року працівниками інспекції проведено 171 перевірку з питань контролю за розрахунковими операціями та 11 комплексних документальних перевірок. В результаті податківцями у всіх випадках було виявлено порушення законодавства з питань проведення розрахунків у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, та застосовано штрафних (фінансових) санкцій на загальну суму 951,4 тис.грн.

Працівники інспекції і надалі проводитимуть хронометражі виторгу у тих СГД, які допускають порушення податкового законодавства.

  ДПІ в м.Івано-Франківську


ДПІ в Тлумацькому районі запрошує платників податків на семінар

20.05.2010р. о 10.00 год. в приміщенні малого залу Тлумацької РДА, ДПІ в Тлумацькому районі проводить семінар на тему: «Особливості проведення підготовчих робіт та нарахування земельного податку фізичним особам. Про стан додержання мінімальних гарантій в оплаті праці, легалізації заробітної плати та погашення заборгованості з іі виплат.»

До участі запрошуються СПД- юридичні та фізичні особи.

  ДПІ в Тлумалькому районі


Забезпечення надходжень до бюджетів усіх рівнів – першочергове завдання податкової служби

Минулого тижня у приміщенні Коломийської ОДПІ відбулося засідання «круглого столу» на тему «Забезпечення надходжень до бюджетів усіх рівнів – першочергове завдання податкової служби».



«Круглий стіл» проходив за участі заступника Коломийського міського голови Володимира Тарновецького, начальника управління економіки Ольги Гранди, а також керівників бюджетоутворюючих та промислових підприємств м.Коломиї: ЗАТ «Коломийське заводоуправління будівельних матеріалів», ВАТ «Дятьківці», ТзОВ «ЗКП»ЮМАС», ПП «Коломийський хлібокомбінат», КП «Коломияводоканал», ВАТ «Коломийське АТП», ТзОВ «Коломийський бетон», ВАТ»Коломиясільмаш», ТОВ»Темп-Прут», ЗАТ «Колопапір», Коломийське підприємство по експлуатації житла та інші.

Розмова за «круглим столом» йшла про повноту декларування та сплату податкових надходжень протягом поточного року, піднімалися проблемні питання та напрацьовувалися спільні заходи щодо детінізації економіки, підтримки місцевого товаровиробника та збільшення податкових надходжень до бюджетів усіх рівнів по місту Коломия, розроблялися пропозиції щодо стимулювання економічного розвитку регіону.

Відкриваючи засідання начальник Коломийської ОДПІ Світлана Лубоцька зазначила, що бюджетоформуючими платниками податків та найбільшими підприємствами промисловості міста в січні-квітні п.р. до зведеного бюджету сплачено 8,4 млн.грн., а це майже третя частина усіх податкових надходжень міста. В порівнянні з відповідним періодом минулого року податкові надходження від даної категорії підприємств зменшились на третину. Зазначила також, що сьогодні підприємства працюють в нестабільних економічних умовах, частково зменшують обсяги виробництва. Світлана Лубоцька також поінформувала керівників підприємств про завдання та результати операції «Бюджет», яку з квітня ц.р. проводять органи податкової служби.

Заступник міського голови Володимир Тарновецький говорив про напружені завдання щодо виконання міського бюджету на 2010 рік та необхідність вжиття всіх заходів для своєчасного та повного наповнення бюджету країни.

Підсумком засідання стало визначення шляхів збільшення надходжень до бюдету, виявлення факторів, які негативно впливають на рівень податкової віддачі з метою мінімізації їх впливу на нарахування та сплату платежів до бюджету.

  Коломийська ОДПІ


Адміністрування “хмільного збору” під пильним контролем податківців

В рамках роботи з платниками збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства в ДПІ м.Івано-Франківськ активізовано проведення роз’яснювальної роботи щодо обсягів декларування цього збору. Крім того, з метою недопущення мінімізації збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства для вжиття заходів по відпрацюванню суб’єктів господарювання, які здійснюють торгівлю алкогольними напоями та декларують незначні суми виручки від реалізації алкогольних напоїв, на постійній основі проводиться аналіз та відбір СГД, які здійснюють сплату збору в розмірах, що суперечить економічній діяльності підприємства, та не забезпечують окупність ліцензій, тобто декларують податкові зобов’язання нижче визначеного ДПА України мінімуму, та надаються пропозиції для проведення перевірок підрозділами аудиту та податкової міліції.

Зокрема, до такої категорії відносяться суб‘єкти господарювання, які декларують місячну сплату цього збору, меншу 200 грн. по об‘єктах торгівлі, розміщених в межах міста та по 50 грн. – розміщених у сільській місцевості.

В січні-квітні 2010 року проведено заслуховування 508 керівників таких суб’єктів господарювання, які мінімізують сплату, в т. ч. 109 юридичних осіб та 399 підприємців.

Про те, що обсяги виручки часто занижуються, свідчать результати проведених хронометражів такої виручки. Так, з початку року податківцями інспекції проведено хронометражі виручки від реалізації в 6-ти торгових підприємствах, що належать платникам, які мінімізують сплату збору, під час проведення яких спостерігалось збільшення виторгу алкогольної продукції.

Зокрема, по приватному підприємству “А” сума відхилень склала 1,9 тис.грн. або в 2,8 раз більше суми, яку тут відображали у денному звіті по РРО до проведення хронометражу виручки. По підприємству “Д” різниця склала 3,1 тис.грн. або в 9,3 рази більше.

Проводиться також аналітична робота платників цього збору. Зокрема, здійснюється аналіз наявної інформації із внутрішніх та зовнішніх джерел щодо повноти декларування платниками збору при проведенні камеральних перевірок, проводиться аналітична робота щодо співставлення даних звітів про використання РРО (розрахункових книжок) із звітами про суми нарахованого збору та співставлення із обсягами поставок алкогольної продукції та пива із даними додатка 5 декларації по ПДВ.

Завдяки проведеним заходам надходження збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства за січень-березень 2010 року склали 1425,7 тис. грн..

Проводиться також контрольно-перевірочна робота. Так, підрозділами податкового контролю міської податкової інспекції в січні - квітні проведено 69 перевірок щодо контролю за розрахунковими операціями суб’єктів господарювання, які здійснюють реалізацію алкогольних напоїв та пива, за результатами яких донараховано фінансових санкцій в сумі 148 тис.грн.

Крім того, за неподання (несвоєчасне подання) податкової звітності по збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства до таких СГД було застосовано фінансові санкції на суму 1,5 тис.грн., які надійшли до бюджету в повному обсязі.

З початку року міськими податківцями за порушення платіжної дисципліни до 4-х СГД застосовано штрафних санкцій на суму 2,1 тис.грн., та на 4-х посадових осіб складено протоколи для притягнення до адміністративної відповідальності.

  ДПІ в м.Івано-Франківську


Податкова міліція звітує про хід виконання загальнодержавної профілактичної операції „Щит”

Триває загальнодержавна профілактична операція „Щит”, в якій задіяні органи МВС України, СБУ, ДПА та митні органи. Основними напрямками роботи податкових органів у рамках цієї операції є протидія незаконному ввезенню товарів в Україну та їх подальшому обігу на внутрішньому ринку, виявлення та руйнування схем ухилення від оподаткування у вказаній сфері та мобілізації коштів до бюджету.

Протягом квітня поточного року в результаті проведених заходів працівниками податкової міліції Івано-Франківська ініційовано проведення 9 документальних перевірок відносно СГД-імпортерів та суб’єктів, які займаються реалізацією високоліквідних груп товарів імпортного виробництва (побутова техніка, будівельні матеріали, тощо). Вже завершено проведення шести перевірок, за результатами яких донараховано до бюджету податків на загальну суму понад 7 млн.грн.

Разом з тим, податкові міліціонери порушили 2 кримінальних справи відносно посадових осіб СГД, які займаються реалізацією високоліквідних груп товарів імпортного виробництва.

Вилучено незаконно ввезених на митну територію України товарно-матеріальних цінностей на суму близько 250 тис.грн.

Так, нещодавно працівниками відділення боротьби з незаконним обігом підакцизних товарів головного відділу податкової міліції м.Івано-Франківська спільно з працівниками УМВС України в області за участю спеціаліста державного департаменту інтелектуальної власності в ході відпрацювання території обслуговування встановлено факт діяльності комп’ютерного клубу, який належить приватному підприємцю. Спритний бізнесмен з метою отримання прибутку підключив до мережі Інтернет 15 комп’ютерів та здавав їх у найм користувачам. При подальшій перевірці було встановлено, що на всіх комп’ютерах, які знаходились в залі, використовувалось ігрове програмне забезпечення, без ліцензійних документів (ліцензійних угод, інсталяційних дисків чи меморандумів). Крім того, програми надавались у майновий найм без виплати авторської винагороди володарям або їх представникам, що є порушенням чинного законодавства.

Керуючись ст. 265 Кодексу України про адмінправопорушення з ігрового залу було вилучено наявні комп’ютери та серверний системний блок орієнтовною вартістю 102 тис.грн.

Наразі по даному факту проводиться перевірка, після чого буде прийнято рішення згідно норм чинного законодавства.

  ДПІ в м.Івано-Франківську


Інформація про реалізацію безхазяйного майна

ДПІ в Богородчанському районі інформує про перелік безхазяйного майна, яке пропонується для реалізації:

- ліс-кругляк в кількості 1,41 куб.м. на загальну суму 647,82 грн. (знаходиться на зберіганні на нижньому складі Богородчанського спеціалізованого агро лісгоспу);

- ліс-кругляк хвойних порід в кількості 3,64 куб.м. на загальну суму 3611,52 грн. (знаходяться на зберіганні на нижньому складі Богородчанського спеціалізованого агро лісгоспу).

Уповноваженими підприємствами, які включені до Єдиного реєстру торговельних підприємств, яким в 2010 році надано право реалізації безхазяйного майна та іншого майна, що перейшло у власність держави є корпорація „Прикарпатська фінансова група” та ПП «Обрій».

-

З питань реалізації зазначаного майна звертатись до ДПІ в Богородчанському районі за адресою: вул.Шевченка, 64, смт. Богородчани, каб.27, тел.2-34-13.

  Сектор організації роботи з безхазяйним майном ДПА в області


ДПА в Івано-Франківській області
76018, м.Івано-Франківськ, вул.Незалежності, 20
Телефон
(0342)-77-19-00
Телефон-факс
(0342)-77-19-10
www-адрес
www.odpa.if.ua
E-mail
consult @tax.if.ua


















ДПА в Інтернеті



Відділ масово-роз’яснювальної роботи
та звернень громадян
тел.77-19-34



Designed :: Interlink Studio :: 2001