This version of the page http://zik.com.ua/ua/chat/20 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-05-23. The original page over time could change.
ЗІК - Чат-конференції | Іринa Фаріон
работа финансовый директор Харьков, погода в виннице, фоторепортаж с выставки, фильм Мигел и Уилл, игры наруто играть
...
УКР POL РУС ENG
RSS Експорт

  • ПРО НАС
  • АНАЛІТИКА
  • АНОНСИ
  • ЧАТ-КОНФЕРЕНЦІЯ
  • ФОТОГАЛЕРЕЯ
  • ОПИТУВАННЯ
  • АРХІВ

  • Відео
  • Влада
  • Політика
  • Економіка
  • Соціум
  • Культура
  • Мас-медіа
  • Євро-2012
  • Спорт
  • Кримінал
  • Надзвичайна ситуація
Неділя, 23 Травня 2010
1400

  • ZIK
  • Львівські новини
  • Львівщина райони
  • Тернопіль
  • Чернівці
  • Івано-Франківськ
  • Луцьк
  • Ужгород
  • Рівне

Чат-конференція з депутатом Львівської обласної ради від ВО «Свобода», кандидатом філологічних наук, доцентом НУ «Львівська політехніка» Іриною Фаріон.

11 Січня 2007
[ Леся ]
Пані Ірино, наближається свято Водохреща. Галичани цього дня вітаються6 "Христос хрещається", а у відповідь: "В ріці Йордан". У цьому мінідіалозі порушеного логічний звязок. Звідки це вітання у нас "взялося" і чи не варто його "позбутися"?

Канонічна церква вважає таку форму привітання ненормативною. Думаю, народ має право на фантазію. Тим паче, тут немає помилок на рівні культури мовлення.

[ Орест ]
Пані Ірино, якою є реакція на Ваші "мовні" десятихвилинки для депутатів у Львівській обласній раді? Наші депутати не вельми люблять, щоб їх вчили, це вони б тільки всіх повчали...Чи вірите Ви в те, що прищепите депутатам культуру мовлення?

Назагал позитивна, грунтуюсь на ті відгуки, які маю персонально від депутатів різних фракцій, а також із їхнього зацікавлення під час сесійних засідань: якщо хтось робить помилу – дивляться на мене і запитують, чи це помилка. Вірю в те, що вони самі прищеплять властиву кожній гідній людині культуру мовлення.

[ Майже Шкіль ]
Ви є набагато вродливішою та розумнішою, ніж Юлія Тимошенко. Та ще й патріотка не фальшива, а справжня. Чому б Вам не спробувати витіснити Юлю з політичного олімпу не тільки Галичини, а й України?

Не маю наміру нікого «витісняти» з політичного Олімпу. Кожен має здобути своє місце під сонцем, аби не тільки зреалізувати себе, а показати світові країну, яку тобі подарував Бог.

[ Олексій ]
Это правда, что если б ваша воля, вы б душили "москалей"? Ваша агрессивность против русских сродни патологии.

Моя воля – аби була вільна моя країна. Агресивність внутрішньо руйнує. Маю достатню дозу егоїзму і альтруїзму, аби рятувати себе від цього почуття.

[ Степаник Петро Васильович ]
Скажіть мені Будь - ласка!!!!!! Коли вже ВО "Свобода" перестане просто "Піаритись", а почне працювати??? Невже ви рахуєте наш Народ настільки не розумним??? Ваші виступи вже порядком достали усіх! ВО "Свобода" пропонує плани спрямовані на те щоб поламати, розломати те чи інше, а коли вже ви захочете щось збудувати чи зробити??? ДЯКУЮ!

«Свобода» не піарить, «Свобода» творить і втілює в життя «Програму захисту українців». Я «рахую» від одного до безконечности, а вам рекомендую ознайомитися з нашою роботою: 1. З ініціативи «Свободи» в обласній раді впроваджено посаду радника- редактора, який відстежує численні помилки в офіційно-ділових документах, що потрапляють до депутатів. 2. У маршрутках поміщено наліпки з культури мовлення. 3. Я особисто подала понад 10 звернень до обласної та міської прокуратур з приводу порушення мовного законодавства у сфері реклами у місті Львові. 4. Міська фракція «Свободи» з моєї ініціативи подала звернення до міської ради, аби у Шевченківські дні рекламні щити в центрі Львова промовляли не рекламою журналу «Натали», «Отдохни», «Сфокусіруйся» тощо, а репродукціями Шевченка та уривками з його творів. Надалі маю намір вимагати, аби це було введено в практику, і реклама популяризувала духовних патронів Львова, зокрема, Маркіяна Шашкевича, Івана Франка, тощо. 5. Завдяки втручанню міської фракції ВО «Свобода» було знято з маршрутки незаконну рекламу «жеватєльной рєзінкі». 6. Упродовж вісьмох років проводжу виставку мовного плаката на тему: «Мова – твого житття основа». Ця виставка від минулого року набула всеукраїнського статусу. На міжнародни день рідної мови – 21 лютого – «Свобода» має намір проезентувати видані плакати і обов’язково поширить їх по всій Україні. 7. В обласній раді з моєї ініціативи і за підтримки всього депутатського корпусу впроваджено десятихвилинку з культури мовлення. Думаю, цього неповного переліку свободівської мовотворчої діяльності досить, аби засвідчити, що ми не «ламаємо», а будуємо.

[ lana ]
Пані Ірино, чи є у вас дані про те, скільки мешканців України розмовляють українською мовою? Мене цікавлять конкретні цифри

Україна – моноетнічна держава: 78,7% українців. Відповідно до останнього перепису населення, 67,5% українців назвали рідною мовою українську, 14,8% – російську. Це наслідок геноциду і постколоніального шляху розвитку країни. Не вірю у дані різних соціологічних досліджень, що, як на мене, базуються на ненаукових вибірках, стверджуюючи, що активних носіїв української мови в Україні – понад 40%. Мова – у наших генах і нашій крові. Проблема в тім, щоби створити умови, аби українці у природний спосіб повернулися до власного мовного дому.

[ Влада Володимирівна Жила ]
Які радикальні заходи, на вашу думку, слід вжити ВР, щоб українська мова стала загальновживаною по всій Україні, а особливо на Сході?

У теперішній Верховній Раді неможливо вжити жодних радикальних заходів, крім її негайного розпуску.

[ Павук Наталя Миколаївна ]
Скажіть, будь ласка, чим відрізняються учні-депутати від студентів та учнів шкіл? Що найбільше потішило, а що розчарувало під час проведення уроків культури мовлення? Який бал за знання рідної мови можете поставити депутатам?

Студенти нагадують вербові гілочки, які легко виростатимуть у соковиті крона. Депутати – люди зі сформованим світоглядом і набутим мовним обличчям, яке всього лиш відображає культуру мовлення в державі. Їхнє ненормативне мовлення – не так їхня провина, як наслідок окупованого інформаційного простору. Не маю властивості розчаровуватись. Маю за потребу робити свою справу і запалювати до цього інших. Наголошую, що депутати усіх фракцій дуже прихильно ставляться до цієї ініціативи. Проводжу це не з менторських позицій, а лише з партнерських. Дякую їм за увагу і відчуття вічного semper tiro.

[ Влада Володимирівна Жила ]
Як прокоментуєте жахливий ефір нашого загальнонаціонального ТБ під час Різдвяних свят? (я маю на увазі канали "1+1", "Інтер" та "УТ-1", на яких не було жодної популяризації українських звичаїв, традицій та мови).

Це всього лиш підтвердження антиукраїнської і антидержавної політики очільників нашої держави і свідчення перебування більшости ЗМІ у руках чужинців. Кого обрали до парламенту – того й маємо (бачили очі що купували, їжте, хоч повилазьте). Історія свідчить: що глибшу кризу переживає країна, то незабарне її відродження. Хоч як парадоксально, але, можливо, ця остервеніла русифікація народить не одного українця.

[ Богдан Яровий ]
26.12.2006 р., ЗІК. Лариса Федорів заявила: «У рішенні виконкому колишній дитячий садок, де навчались понад 1000 малюків, чомусь названо будівлею. Сьогодні в цьому приміщенні хочуть зробити нічліжку для бомжів. Це неприпустимо. І я прошу моїх колег вимагати скасування цього рішення». Чому члени Вашої фракції використовують в офіційних заявах принизливі та образливі слова "БОМЖІ"? Чи знаєте Ви, що всі люди в Україні мають однакові права, гідність, честь, що передбачені Конституцією України? Яке Ви маєте право називати безпритульних "бомжами"? Прикро, але Ваша піар-кампанія щодо популяризації української мови - звичайний популізм. Займіться краще конкретною роботою в обласній раді, а то складається враження, що Ваша фракція й досі не зрозуміла для чого вона прийшла туди. Пишіть, пропонуйте КОНКЕРЕТНІ ПРОГРАМИ, РІШЕННЯ... Доречі, які НОРМОТВОРЧІ ініціативи були у СВОБОДИ в обласній та міській радах?

Слово «бомж» – породження совєтської мови. Не бачу жодної негативної конотації в цій абревіатурі. Щодо рекомендації «займіться конкретною роботою», то зайнятися може заграва або копиця сіна, а робота – завжди конкретна. Відсилаю (не посилаю…) до відповіді на четверте запитання.

[ Павук Наталя Миколаївна ]
Як оцінюєте стан українських друкованих ЗМІ, зокрема, використання української мови в них? Які видання, на вашу думку, є прикладом для інших? Які з львівських видань можете оцінити позитивно?

Аби щось предметно і професійно оцінити, треба провести скрупульозну аналітику. Я цього не робила. Зрештою, не мала перед собою такого завдання. Думаю, що мова друкованих ЗМІ – це світлина нашого мислення. Воно – на стадії повернення до власних джерел. Дуже тяжко знаходити час на читання щоденної преси. З великою повагою ставлюся до людей, що використовують слово у ролі щоденної блискавки. Вона буває різна: високовольтна і легкозаймиста.

[ Petro ]
1.Що, на Вашу думку, лежить в основі тзв. мовної війни в Україні? Які основні підстави для цього: політичні, економічні, психологічні і т.д. 2. Яка має бути адекватна постава і поведінка україномовних українців у ситуації мовного протистояння "двох Україн"? 3. Що робити зі стереотипом "москаль" по відношенні до російськомовних громадян?

1. В основі мовної війни лежить російський фактор в українській політиці в образі, передусім, партії з маргінальною назвою – Регіони. Думаю, що історія незабаром змаргіналізує їх остаточно. 2. Базовий чинник мовної війни – психологічний, себто, століттями формована психологія раба і споживача, що породила надетнічне утворення «російськомовного українця». Аби повернути в лоно України цих людей, необхідно задіяти потужний законодавчий та інформаційний ресурс. 3. Адекватність «постави» полягає за будь-яких обставин, незалежно від території України, розмовляти, писати, читати… українською. Сильні стають собою не завдяки чомусь, а всупереч. Слабкі – вмирають. 4. «Відношення» можливе в контексті лише одного до двох. Стереотип «москаль» – це сфокусована правда в лексемі: який образ собі створили – такий і мають. А російськомовні – хай сідають до українських книжок

[ Квітка Гнатівна Маєвська ]
Пані Ірино, вважаю Вас найелегантнішою жінкою-депутатом Львівської міськради. Скажіть, будь ласка, хто підбирає для Вас вбрання, чи користуєтесь послугами дизайнерів-модельєрів? Скільки коштів використовуєте щомісяця на поповнення свого гардеробу?

Вбрання підбираю тільки сама, вважаю поради дизайнерів-модельєрів втручанням у цю дуже інтимну справу (хоч дуже ціную їхню роботу). Було б добре щомісяця поповнювати свій гардероб.

[ Квітка Гнатівна Маєвська ]
Якому виду транспорту надаєте перевагу? Чи маєте власне авто? Якщо так, то якої марки? А як щодо громадського транспорту?

Їжджу тільки у громадському транспорті, активно читаючи наліпки з культури мовлення, і вслухаюся у мовлення пасажирів. Власного авта не маю.

[ Квітка Гнатівна Маєвська ]
Як часто буваєте на східній Україні? Як ставиться до Вас російськомовна інтелігенція?

1. Під час виборчої кампанії 2004 року об’їздила усю Україну. Серед найцікавіших зустрічей – Житомир, Умань, Корсунь-Шевченківський, Черкаси. Враження – найпозитивніші, можливо тому, що це були зустрічі з прихильниками «Свободи». 2. Буваю на Сході України під час наукових лінгвістичних конференцій. Незабаром відвідаю Дніпропетровський університет. 3. Мене не цікавить ставлення до мене російськомовної інтелігенції, одначе дуже цікавить феномен поведінки відчужених насельників України.

[ Квітка Гнатівна Маєвська ]
Як оцінюєте поведінку В.Ющенка в політичній ситуації, що склалася в Україні сьогодні? Що позитивне і що негативне бачите у курсі президента?

Як головного архітектора безладу в країні.

[ Зарайський Сергій Анатолійович ]
Пані Ірино! Вітаю Вас із новорічно-різдв'яними святами! Що для вас означає вираз "жінка у політиці"? Невже у нинішніх українських реаліях їй, для того, щоб завойювати популярність люмпена, треба бути у ролі Жанни Д-Арк, як це робить Тимошенко? Дякую!

Вислів «жінка у політиці» – це те саме, що чоловік у політиці. Протиставлення жінок і чоловіків у політичній сфері – наслідок хибного трактування їхніх начебто своєрідних ролей у суспільстві. Разом вони творять цілісність і гармонію. Окремо – вони як бездомні. Не працюю на завоювання популярності, лише прагну відвоювати кожну окуповану частку моєї землі. Кожна людина від природи – це самодостатній власник, лише треба знаходити способи для реалізації своєї природи. Люмпен тут ні до чого.

[ Zahayskiy Yaroslav Stepanovych ]
Pani Iryno ,vyslovluu vam cvou povahy! Vybachte sho ne k Cyryleceu Movne pytannia ,na mou dumku, e pytannia #1, vy e osoba , v moii svidomosti, osoba kotra dbae pro Ykrainy Cho mozhna zminyty, chy cho mozhna chshe zrobyty dlia nachoho narodu. My v hospoda prosymo daj nam chzhe ichzhe Iryniv Farion

Що ми вже зробили – читайте у відповіді на четверте запитання. Мовне питання – завжди політичне, бо політика – це змагання за владу, а мова – це змагання за владу над людським мисленням, отож, треба працювати над формуванням україноцентричного мислення. А це питання зміни і оновлення влади і щоденного духовного поступу кожного українця.

[ Марта ]
Пані Ірино! Ви дуже гарна жінка. Хто з відомих людей освідчувався вам? Якщо не можете відповісти прямо, натякніть.

Відомі люди – поняття відносне, і не має для мене жодного значення. Найважливіше для мене – освідчення світоглядово і духовно рідної людини.

[ vasya ]
Пані Ірино, давайте перевіримо вашу кваліфікацію філолога. Як буде правильно - "Хворіти раком чи хворіти на рак?"

Якщо «даєте», то обов’язково візьму. Нашою мовою – «перевірмо кваліфікацію». Отже, ви хворієте на незнання елементарних норм культури мовлення. Чи, може, ви помилились зумисно?

[ Цвілюк Андрій Петрович ]
Шановна пані Ірино! дуже похвально, що ВО "Свобода" разом з Львівською міською радою розробила наклейки для громадського транспорту з культури мови. Однак, я не уявляю, де ви могли почути, щоб виходячи з транспорту, хтось говорив відкрийте задній прохід

Для чого уявляти – треба слухати.

[ Степан Петрович ]
Вітання п. Ірині від рівненської "Свободи". Чи не пропонували Ви уроки української мови для безнадійних учнів Миколи Азарова і Андрія Клюєва?:)

Вітання навзаєм. Ці люди не заслуговують на спілкування зі мною

[ X-хлоп ]
Є закид українській мови - завдяки минулому вона не сучасна. На жаль, вона і не намагається бути сучасною - практично відсутні українські версії кін, компутерних забавок, прошивки "мобілок", переклади програмного забезпечення, загальних спеціалізованих енциклопедій, елементарних інструкції тощо - хоча це не так важко робити. Свобода планує цим займатися?

Цей закид викиньте через вікно, досить прочитати сучасну українську літературу, аби побачити, якою невгамовною юнкою є наша предковічна мова. Рекомендую передусім Забужко, Андруховича, Шевчука, Кононовича. Будете дивитися, але не будете бачити, будете слухати, а не будете чути. У модерній мові живемо, а шукаємо модерної. Без традиції нема цивілізації. Без оновлення – нема життя. Наша мова – блискуче синтезує цих два начала. «свобода» в особі Фаріон має намір у лютому презентувати книжку «Мова – краса і сила (суспільно-креативна роль української мови в 11-19 ст.)». Там ви прочитаєте, як минуле творить майбутнє.

[ Богдан Яровий ]
Скільки проектів рішень (конкретними цифрами) Львівської обласної ради підготувала Ваша фракція?

Цифри не бувають не конкретні: вісімдесят сім.

[ Богдан Яровий ]
Чи буде "СВОБОДА" звітуватись перед виборцями щодо виконання передвиборної програми? Якщо буде, то у якій формі та коли?

«Свобода» систематично звітує перед виборцями, зокрема, на початку грудня була зустріч у кінотеатрі «Кіно» (кінотеатр ім.Довженка) на Сихові, а також депутати, що курують райони Львівської області, мали локальні зустрічі, які стимулюють до роботи.

Новини

  • 23Травня 2010

    • 01:46
    • Львів’янин Жеребух переміг на престижному шаховому турнірі «Юні зірки світу»
    • 00:48
    • Золоті медалі чемпіонату світу з хокею розіграють збірні Росії та Чехії
    • 00:15
    • Міланський «Інтер» – переможець Ліги чемпіонів Європи сезону 2009/2010
  • 22Травня 2010

    • 19:01
    • Букмекери вважають «Інтер» фаворитом фіналу Ліги чемпіонів
    • 13:46
    • Запоріжжя хоче провести матч за Суперкубок України з футболу
    • 13:37
    • Сьогодні визначиться найсильніший футбольний клуб Європи сезону 2009/2010
    • 13:28
    • Інтерпол перевірить інформацію про футбольну змову Росії та Іспанії
    • 13:14
    • Визначився склад збірної Румунії на матч проти України у Львові
    • 13:01
    • Віталій Кличко отримає кулак Тайсона
    • 12:50
    • Київ прийме хокейний чемпіонат світу з хокею 2011 року у Першому Дивізіоні
    • 12:35
    • Тренер міланського «Інтера» Моурінью: Ліга чемпіонів важливіша за чемпіонат світу
    • 12:29
    • Сосновськи: Шанувальники Кличка здригнуться
    • 12:20
    • Київський хокейний «Будівельник» підписав перших гравців
    • 12:13
    • Гравець «Баварії» та збірної України Тимощук: На фінал Ліги чемпіонів шанси рівні в обох команд
    • 12:01
    • Чемпіонат світу з хокею 2015 року відбудеться у Чехії

Фоторепортаж

  • У Львові чоловік пікетує Державну виконавчу службу, «замурувавшись» у «Запорожці»....
  • Під час покладання вінків Януковича ледь не травмувало. Фото. Відео
  • ДАІ Львівщини працює не так, як треба, – міністр МВС....
  • Учасники віче пам’яті жертв політичних репресій вважають, що в Україну...
  • FEMEN провела у Києві акцію «Задрана Медведєвим». Фото
  • ВНУ визначився із найгарнішими студентками
  • У Львові голі люди в ластах боролися за туристичні путівки...
  • Сьогодні у Львові репрезентували партію «Удар» Віталія Кличка. Фото