This version of the page http://lutsk.plast.org.ua/about/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-05-22. The original page over time could change.
Що таке Пласт?

Що таке Пласт?

Пласт, як український аналог скаутського руху, з'явився в Україні у 1911 році. 12 квітня 1912 року у Львові вихованці одного з засновників Пласту, Олександра Тисовського, вперше склали Пластову Присягу. Цю дату традиційно вважають Днем народженням українського Пласту. Засновниками організації були Олександр Тисовський, Петро Франко та Іван Чмола.

Пласт – Національна скаутська організація України є неполітичною і позаконфесійною молодіжною організацією. Мета Пласту – сприяти всебічному, патріотичному вихованню та самовихованню української молоді на засадах християнської моралі; спираючись на ідейні засади Пласту, виховувати молодь на свідомих, відповідальних і повновартісних громадян місцевої, національної та світової спільноти, провідників суспільства.

Для досягнення виховних цілей Пласту діє пластова метода виховання, основні принципи якої полягають у добровільності членства в організації, вихованні і навчання через гру та працю, поступовій програмі занять і випробувань, гуртковій системі самоорганізації, заохоченні ініціативи і самоврядування, пізнанні природи і житті серед природи, підтримці спеціальних зацікавлень і здібностей дітей та молоді.

За оцінкою Інституту проблем виховання Академії Педагогічних Наук України Пласт є єдиною організацією в Україні, яка має чітку та ефективну виховну систему. Програма занять включає щотижневі гурткові сходини, прогулянки, екскурсії, мандрівки, табори, мистецькі, спортивні, інтелектуальні та інші змагання. Протягом року Пласт організовує та успішно проводить понад 100 виховних таборів різної спеціалізації: спортивні, морські, з повітроплавання, мистецькі, лижні, альпіністичні, археологічні, кінні, екологічні тощо. У таборах пластуни практично закріплюють здобуті впродовж року на щотижневих заняттях знання і уміння.

Крім таборів, відбуваються акції різного спрямування — спортивні змагання спартакіади, змагання з пішого мандрівництва «Стежками героїв» та «Осінній рейд», Фестиваль пластової творчості «День пластуна», міжнародний скаутський захід «Вифлеємський Вогонь Миру», інтелектуальні змагання «ПлаЗма» і «Орликіада» та інші.

Пласт є найбільшою скаутською організацією України: 130 осередків Пласту діють у 24 областях України, Автономній Республіці Крим, а також у містах Києві та Севастополі. Особливо успішно діють осередки в Донецькій, Івано-Франківській, Львівській, Рівненській, Тернопільській областях. Активно продовжуються створення осередків у Харківській, Луганській, Дніпропетровській областях. Пласт об'єднує 10 тисяч пластунів різного віку – від наймолодших 6-річних пластунів до пластунів-сеніорів, які допомагають у виховній праці та у всіх ділянках діяльності Пласту.

Пласт активно співпрацює з органами державної влади та громадськими організаціями, зокрема з Міністерством молоді та спорту, Федерацією спортивного туризму України, Інститутом проблем виховання АПН України, ін. Проводиться активна співпраця з церквами різних конфесій (Українська Православна Церква КП, Українська Автокефальна Православна Церква, Українська Греко-Католицька Церква, Українська Римо-Католицька Церква).

28 березня 2008 року вийшов Указ Президента України № 279/2008 «Про заходи щодо сприяння розвитку пластового (скаутського) руху в Україні».

Серед здобутків Пласту за 2007-2008 роки є відзначення у 2007 року 100-ї річниці скаутингу та 95-ї річниці заснування Пласту. Дві всеукраїнські акції «Святий Миколай дітям» та «Вифлеємський вогонь миру», який в 2008 році мандруватиме Україною вже вдесяте. 2008 року стартувала ще одна акція всеукраїнського рівня «33 хвилини», присвячена річниці Голодомору. Про діяльність Пласту було широко інформовано громадськість через засоби масової інформації.

У квітні 2008 року головою Крайової пластової ради (керівного органу) обрано В’ячеслава Стебницького, в травні 2008 року головою Крайової пластової старшини (виконавчим директором) – Віталія Шпака.

У липні 2008 року під час 38-ї Світової скаутської конференції у Кореї  Україну було  офіційно прийнято до Світової організації cкаутського руху, яка об’єднує понад 28 мільйонів молоді на всіх континентах.

Станиця Луцьк, Округа Волинь, © 2008-2010. Дизайн - Іра Пунька. Верстка, програмування - Роман Коваль.