This version of the page http://www.ntu-kpi.kiev.ua/930-9 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-05-21. The original page over time could change.
Семінар-тренінг з комп’ютерної інженерії на ФПМ | Національний технічний університет України

Семінар-тренінг з комп’ютерної інженерії на ФПМ

Сучасний ринок праці в галузі комп’ютерних технологій вимагає від майбутніх випускників не тільки ґрунтовних знань, а й обізнаності щодо тенденцій і перспектив розвитку програмного та апаратного забезпечення комп’ютерних систем, чіткого уявлення про можливості сучасних комп’ютерних технологій щодо вирішення прикладних задач. Розширити професійний світогляд майбутнім фахівцям допомагають численні навчально-наукові семінари та конференції, що регулярно проводяться в нашому університеті. Однією з таких подій став Міжнародний семінар-тренінг з прикладних задач комп’ютерної та програмної інженерії ACSE (Applications of Computer and Software Engineering), який щорічно, починаючи з 2005 року, проводиться для студентів та аспірантів комп’ютерних спеціальностей факультетом прикладної математики. Слід зазначити, що семінар-тренінг ACSE користується неабиякою популярністю серед студентства. Так, у семінарі-тренінгу ACSE’09, який відбувся 16-18 вересня 2009 року, взяли участь 65 студентів та аспірантів з різних факультетів, зокрема з ФПМ, ФІОТ, ІПСА, ФАКС, ХТФ, ФТІ та ІТС.

Перший день семінару був присвячений високопродуктивним обчисленням у наукових та інженерних задачах з використанням продуктів компанії Microsoft. Фахівець Центру інноваційних технологій Microsoft при КНУ ім. Т.Шевченка Олександр Ломакін розповів про розвиток технології високопродуктивних обчислень, особливості організації обчислень на кластері, ознайомив присутніх з Windows HPC Server – продуктом компанії Microsoft, який дозволяє досягти максимальної продуктивності роботи з HPC-системами. Для демонстрації та практичної роботи учасникам семінару було надано доступ до ресурсів Центру суперкомп’ютерних обчислень НТУУ «КПІ». Присутні мали змогу самостійно запустити кілька задач та відчути різницю у швидкості виконання обчислень на кластері: задача, яка б на звичайному комп’ютері виконувалась декілька хвилин, фінішувала в десятки разів швидше. Наприкінці заняття всім слухачам був запропонований тест на засвоєння матеріалу. Ті з учасників, хто успішно склали тест, отримали сертифікати від Центру інноваційних технологій Microsoft.

Наступного дня відбулася лекція Миколи Науменка, технічного директора групи компаній «Українська перспектива». Лектор презентував технологію розробки об’єктно-орієнтованих бізнес-додатків у сервіс-орієнтованій архітектурі з використанням технологічної платформи «Галактика RA.NET». Потім учасники семінару приступили до практичної частини – розробки бізнес-додатка з використанням RA.NET.

Останній день традиційно був англомовним: щорічно семінари ACSE відвідують професори та провідні викладачі з партнерського навчального закладу – Університету прикладних наук Каринтії (Австрійська Республіка). Цього разу перед учасниками виступав професор Роберт Хаузер з лекцією «Introduction into LabView» («Вступ до LabView»). Живе спілкування з лектором дало змогу слухачам отримати нові знання у своїй професійній галузі та поліпшити власний рівень володіння англійською мовою. Присутні ознайомились з середовищем LabView, яке підтримує широкий спектр обладнання провідних виробників та має у своєму складі різноманітні бібліотеки компонентів, дозволяючи створювати «віртуальні» прилади для вирішення широкого кола інженерних задач. Наприкінці заняття учасники ACSE’09 закріпили набуті знання склавши тест, за результатами якого присутнім були урочисто вручені сертифікати Університету прикладних наук Каринтії.

Підводячи підсумки семінару-тренінгу ASCE’09, можна з упевненістю сказати, що він дав змогу студентам та аспірантам отримати нові знання у сфері ІТ, розширити свій професійний світогляд, зробити ще один крок до успішної кар’єри: адже знання сучасних технологій та тенденцій їх розвитку разом з вільним володінням іноземними мовами роблять випускників КПІ конкурентоспроможними на сучасному ринку праці.

Руслан Козачок, студент 4-го курсу ФПМ