This version of the page http://www.dua.com.ua/2010/006/10.shtml (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-05-20. The original page over time could change.
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА
 

019 (23806)
14\05\2010




ГРАНІ ІСТОРІЇ

АТАКА СТОЛІТТЯ
Так преса часів Великої Вітчизняної війни назвала потоплення модерного океанського лайнера «Вільгельм Густлов», яке здійснив 65 років тому командир підводного човна «С-13» Олександр Маринеско. Спогадами про ту операцію ділиться харків’янин ветеран флоту Іван Плишенко.

— У роки минулої війни на Балтиці воювали з фашистами 13 наших підводних човнів, із них уцілів тільки один під «нещасливим» номером 13, яким командував одесит Олександр Маринеско, котрого називали «морським вовком». На морі він нікого і нічого не боявся, зарекомендував себе не лише талановитим командиром, а й напрочуд сміливим і винахідливим.
Доля майбутнього героя-підводника складалася непросто. Мрія стати моряком торговельного флоту не збулась. Його послали вчитися на підводника. Після успішного закінчення навчання Олександр мав стати командиром підводного човна малого класу, але несподівано потрапив під демобілізацію. Напередодні війни Маринеска повертають на флот. У 1940 році його «підводне маля» визнано кращим на Балтиці, а тодішній нарком військового флоту СРСР М. Кузнецов нагороджує Олександра іменним золотим годинником. Безпосередньо в бойових умовах він топить свій перший фашистський транспорт водотоннажністю 7000 т і його нагороджують орденом Леніна.
— Розкажіть детальніше про судно «Вільгельм Густлов». Як його Маринеско відправив на дно Балтики?
— Той корабель фашисти назвали «дивом новітньої техніки і комфорту, що не тоне». Крім потужного озброєння, він мав два театральні зали, басейн, гімнастичний зал, ресторан і кав’ярню, зимовий сад. Корабель особисто охрестив Гітлер. На борт «Вільгельма...» в Данцігу піднялися понад сім тисяч чоловік, з них 3700 — члени майбутніх екіпажів найновітніх субмарин, вищий офіцерський склад рейху і 400 жінок. Корабель отримав надсекретне завдання — евакуювати есесівську еліту, підводників до країн Південної Америки з профашистськими режимами. Війна закінчувалася поразкою, і Гітлер та його посіпаки готувалися до нової обстановки. Ще раніше секретна яхта абвера «Пассім» під нейтральним прапором зробила кілька рейдів до берегів Південної Америки, висадила там групу спецагентів. У глибині сельви споруджували замасковані табори для розміщення есесівців. У банки низки латиноамериканських країн переказували значні капітали. Якраз цю таємну операцію зірвав торпедний залп «С-13»...
Було так. Маринеско вийшов на морське полювання на початку 1945 року, 20 днів курсував дарма. Зірковий час настав 30 січня, коли вдалося вистежити «Вільгельма...». Атакували під час шторму і снігової заметілі, коли ворог не чекав. Усі три торпеди точно лягли в ціль. Лайнер почав тонути. Капітан намагався заспокоїти пасажирів, мовляв, корабель сідає на мілину. Та почалася паніка, всі знали, що глибина моря там сягала кілька сотень метрів і до берега узимку не дістатись. Старші офіцери почали стріляти в молодших, прокладаючи собі шлях до рятівних шлюпок, забувши про жінок. За повної ілюмінації «Вільгельм...» пішов на дно, він протримався на плаву годину 10 хвилин. У Німеччині оголосили триденну жалобу.
— Як «С-13» вирвався із пастки?
— То лишень Господу відомо. Кораблі супроводу лайнера притисли човен Маринеска до берега і скинули 240 глибинних бомб. Проте він вислизнув з пастки, а дорогою на базу торпедував крейсер «Генерал Штойбен», котрий охороняли шість есмінців. Після цих подій Гітлер розпорядився розстріляти керівника корабельного конвою, а Маринеска назвав особистим ворогом. Тільки протягом одного походу «С-13» знищив дивізію ворогів. Такого успіху не добивався жоден із наших підводників. А. Орел, командир першого дивізіону підводних човнів Балтфлоту, представив Маринеска до звання Героя Радянського Союзу.
— Але замість високого звання його... звільняють з флоту?
— Цього не могли зрозуміти ні рядові моряки, ні високі флотські посадовці. Коли радянська розвідка доповіла Сталіну, що на «Густлов» піднялися команди підводників (для нових німецьких субмарин), почала діяти одна з таємних сталінських операцій. З фронтів відкликали моряків і льотчиків, які знали іспанську й португальську мови, поширені в Південній Америці. Можливо, Сталін мав намір вести бойові дії за океаном. Про цю таємну операцію нічого не знав і командувач Балтійського флоту адмірал В. Трибуц. Коли почалися активні бої на Балтиці, він попросив у Сталіна дозвіл залучити резервні бойові кораблі, але отримав відмову. Незадовго до торпедування «Густлова» адмірал ще раз звернувся з проханням до Сталіна перевести на Балтику для прискорення перемоги над ворогом авіаційні підрозділи Північного і Чорноморського флотів. Знову не отримав позитивної відповіді. Трибуц у своїх спогадах наголошує, що Ставка вірогідно хотіла зберегти військову техніку для якоїсь спеціальної широкомасштабної операції. Правильно здогадувався адмірал...
Не випадково й те, що коли «С-13», перевиконавши бойове завдання, прибув на місце зустрічі з нашими кораблями охорони і супроводу, горизонт був порожній. На радіозапити ніхто не реагував. Через деякий час Маринеско послав повторний сигнал — і знову мовчання. Тоді він вирішив самостійно пробиватися на базу... під льодом. Але на відомому тільки нашим підводникам фарватері «С-13» несподівано атакував чужий підводний човен. Чотири години тривав поєдинок, поки невідома субмарина, випустивши всі свої шість торпед, зникла. З великими труднощами Маринеско повернувся на базу. Та замість заслужених нагород екіпажу разом зі своїм командиром довелося пережити довгі роки забуття. Тільки 5 травня 1990 року Олександрові Івановичу Маринеску посмертно присвоєно звання Героя Радянського Союзу.

Віталій СТЕГНІЙ
також у паперовій версії читайте:
  • ЕНТУЗІАСТ ПЛАНЕРИЗМУ
  • РАРИТЕТ ПОВЕРНУВСЯ ДОДОМУ


на головну »»»

 
Стрічка новин

Парламент призначив першим заступником Голови Верховної Ради України народного депутата Адама Мартинюка (фракція КПУ). Відповідне рішення підтримали 246 народних обранців.


Народні депутати України внесли зміни до закону про статус ветеранів Великої Вітчизняної війни, гарантії їхнього соціального захисту.
Згідно зі змінами, інвалідів війни з числа осіб, які брали безпосередню участь під час Великої Вітчизняної війни і війни з Японією, безплатно забезпечуватимуть автомобілями у першу чергу.
Україна лідирує за числом нелегальних мігрантів, затриманих на польському кордоні. Таку статистику за 2009 рік оприлюднило агентство Євросоюзу з координації політики на кордонах Frontex. Саме українських громадян найбільше серед повернених із ЄС за угодою про реадмісію.
Печерський районний суд міста Києва продовжив Вікторові Лозинському термін перебування під вартою до 1 липня цього року.
Старший слідчий з особливо важливих справ Генпрокуратури вказував на те, що завершити досудове слідство в строк не вдається. За словами слідчого, обвинувачений у вбивстві, колишній народний депутат, перебуваючи на волі й використовуючи зв'язки в правоохоронних органах, перешкоджатиме встановленню істини тиском на свідків.
Парламент Казахстану ухвалив поправки до конституційних законів, що наділяють першого президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва статусом лідера нації та звільняють його від кримінальної відповідальності.
Восьмого травня ц. р. о 19:55 за київським часом на шахті «Распадская» в Кемеровській області Росії стався вибух метану.
За даними адміністрації області, всього на момент НП під землею перебувало 359 чоловік. Другий вибух стався 9 травня о 0:25 за київським часом. Кількість загиблих у результаті вибухів на шахті, за останніми даними, становить 66 людей. Доля 24 осіб залишається невідомою.
Щороку внаслідок кримінальних актів збройного насильства і конфліктів гине 740 тис. осіб. Це — дві тисячі жертв щоденно. Такі цифри було озвучено в Женеві під час міжнародної конференції, організованої Програмою розвитку ООН (ПРООН) і урядом Норвегії, повідомляє Укрінформ із посиланням на Центр новин ООН.
 
 
«Демократична Україна» виходить з червня 1918 р.
Газету нагороджено орденом Червоного Прапора (1945 р.),
орденом Леніна (1968 р.)
Реєстраційне свідоцтво КВ № 11766–637ПР від 21.09.06
Передплатний індекс 30663
Телефони редакції: відділ політики: 454-85-48; відділ науки і освіти: 456-90-82; відділ захисту прав людини: 454-85-53; відділ соціальної політики: 454-85-05; відділ культури: 454-84-66; відділ охорони здоров'я: 454-84-72. Адреса редакцІЇ: 03047, Київ, пр. Перемоги, 50. Teл. 454-8830. Fax: 456-9121. E-mail: dua@dua.com.ua
Засновники: Редакція газети «Демократична Україна» ТОВ «Інформаційно-консультаційна фірма «Праця»
Видавець: Редакція газети «Демократична Україна»
Газета виходить раз на тиждень у п’ятницю

Головний редактор Віталій Адаменко
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ:
Віталій АДАМЕНКО, Ярослав ГАЛАТА, Михайло ГЕРАСИМЕНКО, Олександр ЗАЄЦЬ, Володимир ОЛІЙНИК, Лариса ОСТАПЕНКО, Олександр ПОБІГАЙ, Вітольд ПРОЩАКОВ, Валентина СКОРОПАДСЬКА, Галина ТИХОМИРОВА, Євген ЯМПОЛЬСЬКИЙ.
Web адміністратори: Інна Горнікова та Платонов Олександр
Розробка сайту: Begemot

При підготовці номера використані матеріали інформагентств Укрінформ, УНІАН, «Інтерфакс», «Українські Новини» та Інтернет-видань
За достовірність фактів, викладених у публікаціях, відповідальність несуть автори публікацій. Точка зору авторів може не збігатися з позицією редакції.
Оригінали, надіслані до редакції, авторам не повертаються.