This version of the page http://www.nceai.gov.ua/169.372.0.0.1.0.phtml (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-05-16. The original page over time could change.
Національний центр з питань євроатлантичної інтеграції України | Номер 4 | До балансу і гармонії всіх гілок влади
Розсилки English Version Авторизуватися    Мапа сайта   Контакти   
Про Національний центр
Правові засади євроатлантичної інтеграції України
План дій Україна-НАТО
Річна національна програма з підготовки України до набуття членства в НАТО
План дій щодо членства в НАТО (ПДЧ)
Механізми співробітництва Україна-НАТО
Мережа партнерства Україна-НАТО / NATO-Ukraine Partnership Network
Інформаційно-аналітичне забезпечення
Довідково
Виступи, статі, інтерв`ю
Інформаційно-аналітичні матеріали
Бюлетень "Україна на шляху до НАТО"
Журнал "Україна - НАТО"
2007 рік
2006 рік
2005 рік
2004 рік
Номер 4
Номер 3
Номер 2
Номер 1
Бюлетень "Євроатлантикінформ"
Посібники, підручники
Монографії
Дайджести
Дослiдження i розробки
Серія „Євроатлантичний курс України”
Просвітницькі видання Національного центру
Досвід нових членів НАТО
Неурядові організації
Публікації на тему НАТО
Фотогалерея
Кіноматеріали
Інтерактивна гра "НАТО"
Форум
  Пошук по БД ЗМІ   


   Пошук по сайту   



 2.96 MB


 540 KB


 2,3 MB


 1,5 MB


 3,4 MB















До балансу і гармонії всіх гілок влади

Олександр МОРОЗ,
Народний депутат України

8 грудня 2004 року було прийнято найважливіший протягом останніх років Закон «Про внесення змін до Конституції України». Про проблеми конституційної реформи, перспективи їх вирішення розповідає Народний депутат України Олександр МОРОЗ.

Багатьом з нас, хто працював над Основним Законом і за нього голосував тоді, у 1996 році, хотілося б, щоб він був якомога довше незмінним, бо в демократичній державі стабільність Конституції означає стабільність країни. В Україні стабільності немає, або причина не стільки в змісті Конституції, скільки в ії невиконанні. Тому потреба внесення змін пояснювалась найперше тим, що в ній слід було передбачити механізми, які б не дозволяли нікому нехтувати Основним Законом, які б чітко окреслювали права і обов'язки кожного суб'єкта - юридичної чи фізичної особи, не дозволяли б двозначностей, довільних тлумачень, а якщо говорити про владні структури, - не дозволяли б нікому узурпувати владу.

Хотілось би відмітити, - ті зміни, що стали предметом розгляду тепер, пропонувалися мною і тими, хто поділяв мої погляди, ще більше десяти років тому. А у 1994 - 1996 роках, після відновлення конституційного процесу ми знову намагалися провести норми, які б забезпечували баланс влад. З відомих обставин, в повною мірою тоді це зробити не вдалось. Та і тепер відчувався спротив тих, хто бажає отримати в свої руки абсолютну владу.

Вийшло так, що рік за роком, здавалось би, незначні вади в фрагментах Конституції, внаслідок їх експлуатації зацікавленими особами, виростали до розмірів, здатних перекреслити логіку Основного Закону. І відбувалося це якраз впродовж останніх років, а проявлялося яскраво під час виборів 98-го, 99-го, 2002-го років, сумнозвісного референдуму, процедур створення "більшостей" у парламенті тепер і два роки тому, під час перманентних урядових криз, нелегітимності функціонування уряду, недооцінки прав регіонів, руйнування органів самоврядування і т.д. Особливо болісно країна відчула ці недоліки під час президентських виборів 2004 року.

Коли ми безсторонньо, не згадуючи конкретних прізвищ, проаналізуємо причини таких бурхливих кампаній то виявиться, що в основі нестабільності лежала відсутність балансу, гармонії влади. А точніше - недосконала система влади, її узурпація президентом.

Не випадково про потребу політичної реформи заговорили всі. Спочатку сама влада була змушена стати на бік демократичних перетворень, що пропонувались нами, шукаючи, однак, в цьому порятунку для себе. Нехай так, все одно ці зміни служитимуть на користь, в першу чергу, країні, українському народу, тому що ми забезпечили:

  • взаємозв'язок і взаємну відповідальність структур влади;
  • прозорість дій влади і,
  • головне, підконтрольність влади народу.

І все це - на основі верховенства права.

Головні зміни стосуються взаємин владних органів у трикутнику: Президент, парламент, уряд. Дехто вважає, що було послаблено права Президента, мовляв суб'єктивне прагнення. Та ні, будьмо об'єктивними. Ще у 1996 році, коли робоча група Конституційної Комісії готувала текст, я просив Василя Дурдинця і покійного нині Олександра Ємця: "Не пишіть Конституцію "під Мороза" чи "під Кучму". Пишіть для держави, бо всі ми і наша діяльність -тимчасові епізоди в історії держави, а вона повинна функціонувати за стабільними правилами". Крім того, новий президент матиме існуючу, абсолютну владу у власному користуванні ще дев'ять місяців, а можливо і рік. Цього часу вистачить, щоб запровадити демократичні перетворення, забезпечити порядок в країні, подолати корупцію, зламати існуючий адмінресурс. Але цього часу не вистачить, щоб вкорінілась нова диктатура. І хіба це погано? Ми відкрили шлях до європейської моделі управління.

У людей, що не вникали в досвід здійснення влади в Україні, може виникнути враження, ніби призначення і звільнення прем'єра за згодою парламенту, фактична підконтрольність уряду і кожного міністра парламенту робить виконавчу владу нестабільною. Навпаки, в таких умовах уряд отримує, кажучи російською, "устойчивость", прем'єр, опираючись на більшість депутатів, перетворюється на відповідального лідера (хочете - канцлера).

Зрозуміло, що і припинення та початок функціонування Кабінету Міністрів тепер прив'язується до терміну роботи Верховної Ради, що є цілком логічною умовою взаємної відповідальності двох ланок влади, того явища, яке стало найбільш дефіцитним впродовж років незалежності України.

Тобто Верховна Рада і Кабінет Міністрів зв'язуються спільною відповідальністю. Оскільки ж депутати обираються, вони залежні від виборців, а їх діяльність звіряється з передвиборними програмами партій і блоків, то це забезпечує підконтрольність вищої виконавчої і законодавчої влади народу і політичну стабільність суспільства.

При цьому функції Президента щодо впливу на Верховну Раду і Кабінет Міністрів посилюються. Він одержує додаткове право розпуску парламенту. При балансі влад Президент стає гарантом цього балансу, арбітром і інструментом впливу на ефективність роботи уряду та парламенту. Сильний Президент рекомендує відповідальному парламенту сильну кандидатуру прем'єра.

В змінах передбачені права парламентської коаліції, гарантії стабільності фракцій і груп парламенту через посилення дисциплiни депутатiв.

Зокрема йдеться про наглядові функції Генеральної прокуратури, які були включені до проекту представниками Віктора Ющенка. Але і цю норму вдалося дещо пом'якшити, закріпивши право нагляду лише за додержанням прав і свобод людини і громадянина.

Загальна логіка змін до Конституції передбачає демократизацію всіх сфер життя в державі. Це важливо, виходячи з багатьох міркувань.

По-перше, організація системи влади повинна відповідати економічній моделі. Ефективною, конкурентною, ринковою економіка не стане без демократичного управління. Альтернатива йому -адміністрування, що в поєднанні з ринковими засадами створює корупцію, - те, що найбільше характеризує сьогодні ситуацію в Україні. І не тільки корупцію. Можна навести безліч прикладів того, як знищується в Україні бізнес. Цьому явищу ми ще не маємо і визначення. Воно суто українське і має ознаки бандитизму. Природа його - в системі влади.

Те ж саме стосується і соціальної сфери.

І те, що демократизації вимагають представники ідеологічно різних політичних сил, свідчить про усвідомлення гостроти проблеми в суспільстві, про те, що соціалісти відстоюють у боротьбі з режимом не шкурний інтерес, а перспективу держави, всього суспільства, кожної людини.

По-друге, демократизація державного життя різко знижує вплив суб'єктивного фактора, за тим послідує розширення простору свободи слова, самоуправлінських засад, основ громадянського суспільства, краще захищатимуться права і свободи громадян.

По-третє, прозорість дій інститутів влади, що випливає з демократизації, захищатиме і суверенітет держави, а посилення ролі парламенту при всіх політичних, регіональних, етнічних, релігійних та інших особливостях України сприятиме її згуртуванню, громадянському спокою.

По-четверте, розмови про євроінтеграцію можна сприймати всерйоз лише при гармонізації систем державного управління в Україні і європейських державах, хоч би виходячи з більшої про-гнозованості політики України, адекватності дій і висловлювань вищих керівників держави рішенням колегіальних органів, волі народу.

Лише цих моментів вистачило б, аби стверджувати, - внесення змін до Конституції було об'єктивно необхідним і назрілим.

Безперечним є той факт, що приймати ці зміни треба було до початку президентських виборів 2004 року. Тоді б, по-перше, не було б такого нездорового ажіотажу довкола президентської посади, а по-друге, не було б приводу щодо висловлення масового невдоволення підрахунком результатів виборiв. Але сталося так, як сталося.

Результати голосування щодо змін до Конституції (402 голоси) є переконливим аргументом до того, що український політикум усвідомив необхідність таких перетворень, і вони будуть сприйняти народом.



© Національний центр
   з питань євроатлантичної інтеграції України, 2004-2006

   Розроблено в ІЦ "Електронні вісті"