This version of the page http://spas.in.ua/events.php?id=75 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-05-12. The original page over time could change.
Спас - Інтернет-сайт Братства козацького бойового Звичаю "Спас"
12 травня, середа, 2010 р.Б.

Завтра, 27 квітня, відбудеться акція протесту проти ратифікації «харківських домовленостей»
Заява відповідальних громадян


Ми, відповідальні громадяни України, усвідомлюючи небезпеку втрати національного суверенітету, міжнародної суб’єктності, та права самостійно визначати свою внутрішню та зовнішню політику;
прагнучи рівноправного ставлення та поваги до національних інтересів збоку інших суб’єктів міжнародних відносин;
відчуваючи відповідальність за створення нових перспектив та можливостей розвитку майбутнім поколінням;

Заявляємо про наступне:

Українській владі:
Прийняття рішень та укладення міжнародних угод, чи здійснення будь-якої іншої діяльності, що завдає шкоди національним інтересам України – визнаються нами нелегітимними.
Політика здачі національних інтересів, порушення Конституції, маніпулювання судами, розкрадання бюджету, розцінюється нами як узурпація влади.
Всі рішення, які призвели до втрати української власності, території, чи обмеження суверенітету – підлягають перегляду.
Незалежно від терміну давності і місця перебування всі політики, які використовували довірену їм владу не в інтересах українського народу, - нестимуть відповідальність.

Іноземним державам
Політичні рішення та міжнародні угоди, укладені українською владою з порушенням національних інтересів, в майбутньому будуть переглянуті в односторонньому порядку.
Намагання окремих держав скористатись слабкістю української держави та її продажної еліти ми розцінюємо як зазіхання на територіальну цілісність та суверенітет України, і визнаємо фактом агресії проти нашої держави.
Ми звертаємо вашу увагу на те, що українській владі не довіряють 70% українців, а тому у неї немає достатньої легітимності для прийняття важливих політичних рішень, які стосуються територіальної цілісності та суверенітету держави.
Відповідальність за майбутнє мирне співіснування та гармонійний розвиток відносин нових поколінь наших держав є спільною, і тому ми просимо утриматись від рішень та участі в угодах, які завдають шкоди національним інтересам України.

Українському народу
Активна громадянська діяльність спрямована на контроль за владою та блокування неконституційних рішень є обов’язком українських громадян.
Притягнення до відповідальності політиків, чиї дії завдали шкоди перспективам українського розвитку, є обов’язком українських громадян.
Захист суверенітету та національних інтересів всіма можливими засобами є обов’язком українських громадян.
Відновлення поваги до українських національних інтересів та захист можливостей для майбутніх поколінь є обов’язком українських громадян.

Тільки поставлена в жорсткі рамки контролю та підзвітності перед народом влада може служити його інтересам.

Заява підлягає донесенню до відома всіх українських політиків, всіх глав іноземних держав та урядів, всіх українських громадян.
Заява є політичним документом, який знімає відповідальність з українських громадян за дотримання в майбутньому рішень та міжнародних угод, укладених на шкоду національним інтересам.
Заява відкрита до підписання всіма громадянами та організаціями, які планують взяти політичну відповідальність за збереження та розвиток української держави.

| додано: 26/04/2010 | VolodymyrMordas |

17 квітня братство долучилося до Народної толоки, що відбулася в парковому комплексі «Аскольдова Могила»
Як повідомлялося прес-службою братства, 17 квітня 2010 року, в парковому комплексі «Аскольдова Могила» відбулася Народна толока.

Братчики, на чолі з виконуючим обов'язків голови братства козацького бойового Звичаю «Спас» Олександром Жежелою, долучилися до події і допомогли в прибиранні дніпровських круч, адже хто як не ми буде оберігати наші пам'ятки і міста, нашу країну!

Фотозвіт

| додано: 21/04/2010 | VolodymyrMordas |

Народна толока на Аскольдовій Могилі.
Наводимо повний текст звернення о. Ігора Онишкевича.

Дорогі брати і сестри!

Наша церковна громада молиться у визначному місці – зародку духовності та культури Руси-України. Чисельні паломники, кияни приєднуються до молитви на Аскольдовій Могилі за спасіння Руси-України та цілого світу.

З благословення єпископа, протягом багатьох років ми проводимо народну толоку – прибирання паркового комплексу «Аскольдова Могила». Цього року маємо намір прибрати прилеглі Дніпрові кручі, якими ніхто не опікується і вони знаходяться у жахливому стані. Просимо Вас приєднатися до народної толоки 17 квітня 2010 року Божого, що розпочнеться об 11:00 годині від архітектурної пам‘ятки Х-ого століття, за адресою Паркова Дорога 1, м. Київ. Приходьте у робочому одязі, візьміть робочі рукавиці, необхідний реманент для прибирання є у наявності. Церковна громада церкви св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі пригостить усіх працюючих смачною кавою та чаєм.

Прийдіть у цей чарівний куточок Києва, долучіться до доброї справи, потрудіться на славу Божу і на спасіння нашого майбуття.

Молюся за всіх.
Най Бог благословить наші добрі наміри та зусилля.

Декан київський,
настоятель церкви св. Миколая Чудотворця
на Аскольдовій Могилі
Ігор Онишкевич


13 квітня 2010 року Божого



| додано: 16/04/2010 | VolodymyrMordas |

Історичний клуб «Холодний Яр» презентує фільм "Семен Гризло, звенигородський кошовий Вільного козацтва"
13 квітня 2010 р. о 17.30 в залі Культурно-мистецького центру Києво-Могилянської академії (вул. Іллінська, 9; біля метро "Контрактова площа") відбудеться презентація документального фільму "Семен Гризло, звенигородський кошовий Вільного козацтва" (Телекомпанія "Культура", 2010) та книги Романа Коваля "Отаман Орлик" (про боротьбу проти більшовицької влади на Київщині та Києві в 1920 - 1922 рр.).

На презентації виступлять автори фільму Роман КОВАЛЬ, Олександр ДОМБРОВСЬКИЙ, засл. артист України, кобзар Тарас СИЛЕНКО, лідер гурту "ТІНЬ СОНЦЯ" Сергій ВАСИЛЮК та фольклорний гурт зі Здвижівки.

Початок о 17.30. Вхід вільний.

За додатковою інформацією звертайтеся за телефонами:
      тел./факс: 0 (44) 242-47-38; моб. 0(67) 726-30-36

| додано: 12/04/2010 | VolodymyrMordas |

Братство козацького бойового Звичаю «Спас» вітає Президента України Віктора Ющенка з Днем народження!
БКБЗ «Спас» вітає Президента України Віктора Андрійовича Ющенка з 56-им днем народження. Дякуємо Президентові за плідну працю на благо держави протягом своєї президентської каденції та всього життя. Бажаємо, аби творчий запал та бажання вдосконалювати себе та свою країну лише примножувалися з роками.

| додано: 23/02/2010 | root |

Генеральний директор «Славутич», Carlsberg Україна Петро Чернишов відмінив свій візит до Києво-Могилянської академії.

 

 

Дата: 18  лютого 2010 року                                        Місце: Києво-Могилянська    академія

Контактні особи:

Вадим Васильчук       тел.     063-841-44-60                        E-mail: vadymyrko@spas.in.ua

Марта Пасюк:              тел.    050-986-17-85                         E-mail: martusja78@gmail.com

Прес-реліз

Генеральний директор «Славутич», Carlsberg Україна Петро Чернишов відмінив свій візит до Києво-Могилянської академії.  Це стало реакцією на заяву могилянських студентських організацій «Спудейське братство НаУКМА» та «Братство Козацького Бойового Звичаю Спас».

Організатори зустрічі в рамках проекту «Наука при каві»сьогодні отримали та розмістили на своєму офіційному сайті лист від Петра Чернишова, де відомий менеджер пояснив, чому він переносить дату своєї лекції. Причиною він назвав те, що «нет … гарантий соблюдения правопорядка и безопасности … во  время моей лекции».

Могилянські організації наголошують на тому, що засудили позицію не приватної особи, але офіційної персони – Генерального директора транснаціональної корпорації, якою підписався Чернишов.

«Спудейське братство НаУКМА» та «Братство Козацького Бойового Звичаю Спас» закликають не перебільшувати значення цієї маленької перемоги,  яка значить лише те, що позицію здорового патріотизму керівництво транснаціональної компанії почало брати до уваги.  Представники згаданих організацій наголосили, що громадяни повинні відстоювати свою позицію та право на якісні товари та інформацію скрізь, де їх у цьому обмежують .

ГО «Спудейське братство НаУКМА» та «Братство Козацького Бойового Звичаю Спас» висловлюють подяку усім ЗМІ та особам, які підтримали та допомогли оприлюднити наш Відкритий лист.

Усіх, хто мав бажання прийти на зустріч із Чернишовим,  студенти запросили на захід «Молоді – про Бандеру», який відбувся 18 лютого о 18.00 у корпусі 1 Національного університету «Києво-Могилянська академія» (вул.Г.Сковороди, 2).

Довідка:

У липні 2009 року було оприлюднено лист ГО «Спудейське братство НаУКМА» з вимогою до керівництва Carlsberg Group відреагувати на зміст статті «Економіка Тараса Бульби», опублікованої у журналі «Кореспондент» №19 від 29 травня 2009 року під іменем Генерального директора компанії “Славутич”, Carlsberg Україна Петра Чернишова,  з вимогами  вибачитись за зміст публікації та звільнити автора з керівної посади. У цій статті пан Чернишов порівняв українське козацтво із сомалійськими піратами та чеченськими бойовиками. У разі відмови з боку «Славутич»,  активісти попереджали про дії у відповідь, зокрема, розпочати громадські заходи та заклики до українського студентства й інших громадян бойкоту пива виробництва Carlsberg Group: «Славутич», «Львівське», “1715”, «Tuborg», «Carlsberg», «Holsten», Балтика та ін. 

Петро Чернишов планував  виступити в Києво-Могилянській академії у рамках проекту «Наука при каві» 18 лютого 2010 року з лекцією  «Переможцями не народжуються, переможцями стають». У відповідь на що керівники «Спудейського братства НаУКМА» та «Братство Бойового Козацького Звичаю Спас» підписали Відкритого листа до Президента НаУКМА С.Квіта з проханням не допустити візиту Чернишова до НаУКМА. Лист викликав резонанс у патріотичних колах всередині НаУКМА та в суспільстві.

###



| додано: 18/02/2010 | root |

Вшанування пам'яті Степового Батька Анатолія Васильовича Єрмака
11 лютого братчики відвідали Байкове кладовище та поклали квіти на могилу Степового Батька Анатолія Васильовича Єрмака.

Відповідно до Звичаю біля місця поховання було випито братину.

Фотозвіт

| додано: 11/02/2010 | root |

Братство козацького бойового Звичаю Спас вшанувало пам'ять українських воїнів, що загинули під Крутами.
30 січня спасівці вшанували пам'ять трьох сотень воїнів-студентів, що загинули під час оборони УНР 29 січня 1918р.

Також було проведено панахиду за загиблими героями і покладено квіти до меморіалу пам'яті героїв Крут поблизу станції Крути, Чернігівської обл.

Фотозвіт

| додано: 30/01/2010 | root |

Заява Братства козацького бойового Звичаю "Спас"
Президентові НаУКМА
Сергію Мироновичу Квіту

Відкритий лист

Шановний Сергію Мироновичу, звертаємося до Вас із проханням не допустити виступ 18 лютого 2010 року в НаУКМА, у межах проекту «Наука при каві», Генерального директора компанії «Славутич», Carlsberg Group Петра Чернишова, громадянина Росії, відомого своїми статтями, спрямованими на приниження історичної гідності українців і формування зневажливого ставлення до вітчизняного виробника. Зокрема, у своїй статті «Экономика Тараса Бульбы», опублікованій у №19 від 29 травня 2009 року у всеукраїнському часописі «Корреспондент», пан Чернишов порівнює козаків із сомалійськими піратами, чеченськими бойовиками, називаючи українське козацтво «об‘єднаним злочинним угрупованням». Наведемо кілька цитат зі згаданої статті: «Сомали без других стран жить точно не сможет. Там пока еще много мелких банд - но скоро они укрупнятся, и появится главный рулящий - как кошевой в Сечи и президент в Чечне. Как казаки заявляли свое право на все окружающие земли, чеченцы на все увиденные ценности, также сомалийцы говорят - раз океан рядом, то он принадлежит нам», «во всех трех случаях мы имеем дело с Организованным Преступным Сообществом (ОПС), состоящим из очень смелых людей, готовых умирать за свои ценности (главная из них - право отбирать имущество у других)», «возможно, нам уже хватит изо всех сил драться за причастность к тому прошлому, которое учит нас жить без экономики и государства. Учит нас, что страна - так же, как и Сечь - не может прожить самостоятельно, почти как паразит».

У іншій своїй статті, написаній для часопису «Фокус» від 16.04.2009, Петро Чернишов висловлює свій погляд на вітчизняного виробника («отечественного производителя»). Назва цього твору звучить як «Спасите наши ОПы», що красномовно показує ставлення автора до проблеми. У вказаній публікації присутній такий вислів: «Вот так и получается: защищаешь ОПа – получаешь рифмующееся с ним слово из четырёх букв». Зважаючи на те, що стаття «Экономика Тараса Бульбы» вийшла за підписом Генерального директора компанії «Славутич», Carlsberg Україна, а у публікації «Спасите наши ОПы» для зворотнього контакту надано корпоративну адресу Peter.Chernyshov@slavutich.com, ми розцінюємо ці статті як офіційну позицію компанії Carlsberg Group.

ГО «Спудейське братство НаУКМА» висловлювало свій протест у відкритому листі, до керівництва Carlsberg Group, проте ніяких кроків із його боку зроблено не було.

Вимагаємо від Вас захисту столітніх традицій Києво-Могилянської академії та заборони виступу в стінах alma mater особи, яка паплюжить честь і гідність українців і зводить наклепи на вітчизняного виробника.

З повагою,

Голова ГО «Спудейське братство НаУКМА» Марта Пасюк

Отаман Братства Козацького Бойового Звичаю «Спас» Вадим Васильчук

| додано: 15/02/2010 | root |

День пам'яті Анатолія Лупиноса
5 лютого – десята річниця світлої пам’яті нашого побратима Анатолія Лупиноса. Запрошуємо друзів, всіх, хто хоче згадати цю неординарну постать в українській історії, на панахиду і вечір пам’яті.

Панахида відбудеться на Байковому цвинтарі біля могили «Дяді Толі», початок о 15-00.

По завершенню панахиди відбудеться вечір пам’яті в приміщенні спілки
письменників України (м. Київ, вул.. Банкова 2) з 18-00 до 20-00.
Представникам ЗМІ вхід вільний, акредитація не потрібна
Телефон для довідок: 050 447 60 12

читати далі...

| додано: 04/02/2010 | root |

Козаки Братства Козацького Бойового Звичаю «Спас» і наші друзі, які організовували святкування Дня Соборності на мості Патона, щиро здивовані матеріалом прес-служби Української народної ради:
«22 січня 2010 року о 7 годині ранку понад 200 студентів НУ «Києво-Могилянська Академія», КНУ ім. Т. Шевченка, інших університетів та молодіжних організацій «Спас» і «Патріот», провели у Києві через міст Патона символічний ланцюг єднання Лівобережжя з Правобережжям. Патріотична акція проходила під егідою молодіжного крила Української Народної Ради»

БКБЗ «Спас» вже вкотре проводить акцію «Об’єднай два береги Дніпра живим ланцюгом до Дня Соборності України». Ані Українська народна рада, ані її крила не мають жодного стосунку до цієї акції. Окрім того, що двоє її представників були присутні на святкуванні Дня Соборності на мосту Патона.

Ми пропонуємо нашим друзям з Української народної ради спростувати свою заяву і вибачитися за надання недостовірної інформації. Негідно починати свою діяльність з присвоєння чужих справ. Тим паче, що УНР закликає об’єднати молоде і старше покоління. Такими прикладами Українська народна рада дискредитує ідею об’єднання, а так звана «егіда» її крил викликає лише огиду.

Отаман БКБЗ «Спас» Вадим Васильчук

| додано: 29/01/2010 | root |

Братство козацького бойового Звичаю "Спас" вшанувало пам'ять Леоніда Петровича Безклубого.
Братчики братства козацького бойового Звичаю "Спас" 26 січня на Шкодівському цвинтарі біля Одеси, вшанували пам'ять спадщанця, передавача бойового Звичаю Леоніда Безклубого.

Вічна пам'ять.

| додано: 28/01/2010 | root |

На дворі -17 і холодний вітер, ще темно,бо сонце не встало, а на мосту Патона вже збираються перші люди, що в цей день знову нагадають всім про єдність України-символічно поєднавши два береги Дніпра.
У далекому 1919 був підписаний довгоочікуваний Акт Злуки,що нарешті поєднав Західно-Українську Народну Республіку(ЗУНР) і Українську Народну Республіку(УНР). В 90-му році сталася ще одна грандіозна подія сотні тисяч українців в пам’ять про цю Акт Злуки створили «живий ланцюг» від Києва до Львова, тоді в ньому брали участь не тільки звичайні громадяни, а й представники інтелігенції: поети,художники, громадські діячі. Тепер традиція продовжується, хоча і в менших масштабах: вже третій рік поспіль Братство козацького бойового звичаю «Спас» ініціює об’єднання двох берегів Дніпра таким же ланцюгом. Не дивлячись на будь-які політичні перипетії та зради кожен громадянин має розуміти і пам’ятати, в якій унікальній державі він живе.

Коли сонце ледь-ледь почало показуватися з-за обрію з Лівого і Правого берега почали формуватися ланцюги, які мали об’єднатися посередині мосту. Приємно було бачити серед присутніх видатного українського поета ,перекладача Дмитра Павличка, ця людина стояла разом з іншими патріотами у 90-му році і знову прийшла відчути ту атмосферу, ту любов до своєї держави.

Через деякий час єдиний прапор було складено ,а два береги браталися з щирою радістю. Молодь хотіла довести те, що ніяка політична ситуація,ніякі провокації та труднощі не мають стояти на перешкоді єдиній державі,єдиній мові та культурі. Варто відмітити ще один цікавий момент-це символічна підтримка водіїв, тут можна провести паралель з 2004, коли подаючи сигнал, водії виказували свою підтримку. Так було і сьогодні. Мабуть це і є один з важливих моментів у відродженні власної пам’яті. Історії-визнання і схвалення людей.

Дійсно символічним було виконання разом гімну, причому знайшлося декілька людей. Які слідкували за тим, щоб слова лунали вчасно. В такі моменти відчуваєш себе справжнім громадянином, відчуваєш, що знаєш свій шлях і свою місію, нехай і не таку «глобальну», як у наших вельмишановних політичних діячів, але куди більш щиру. Після виконання гімну жовто-блакитна колона рушила містом, ще довго дивуючи перехожих і розповідаючи про подію, яка сталася 22 січня. Завершенням акції стали стрічки, які отримував кожен охочий в честь свята Соборності, почепивши її на рюкзак чи сумку , громадянин показує свою повагу до власної історії.

Наступного року є надії зібрати народу ще більше, тим паче 22 січня випадає на суботу, тож люди не будуть працювати. Традиція жива, поки її продовжують. Ідеальним результатом було б проведення такого плану акцій не лише у Львові,Харкові,Одесі і Києві,а і в інший містах України. А молодь столиці має вчитися об’єднуватися заради спільної мети, бо цього колективного духу ой як не вистачає!

| додано: 25/01/2010 | root |

Приєднуйся до святкування Дня Соборності України
22 січня 2009 року братчики Братства козацького бойового Звичаю «Спас» та всі охочі урочистою ходою вирушили з обох боків найбільшого мосту Києва, мосту Патона, на зустріч один одному.

Несучи синьо-жовту символіку та герби Західноукраїнської Народної Республіки та Української Народної Республіки, молоді люди символічно відтворили ті яскраві події далекого 1919 року, коли дві великі держави ЗУНР та УНР об’єднались в одну соборну Україну.

22 січня 2010 року Братство козацького бойового Звичаю «Спас» запрошує ТЕБЕ долучитись до святкування Дня Соборності України, та 92-ї річниці з дня проголошення Незалежності України. Вже традиційно подія відбудеться на мосту Патона в Києві о 7.00.

Для того щоб зробити свято яскравішим, прихопи з дому синьо-жовтий прапор, стрічку або інші елементи української національної символіки.

Завантажити оголошення можна тут

Глянути як доїхати можеш тут

Переглядайте минулорічне святкування 90-річчя Проголошення Акту Злуки УНР і ЗУНР та 91-річниці з Дня проголошення Незалежності України за цим посиланням

2009-01-22-День-Злуки


| додано: 20/01/2010 | Vorogbyt |

Запрошуємо всіх на Водохреща!!!

Братство козацького бойового Звичаю "Спас" запрошує всіх до святкування Водохреща!!!



| додано: 16/01/2010 | root |

Запрошуємо долучитися до святкування Дня Соборності!

22 січня 2010 року о 7 год. ранку Братство козацького бойового Звичаю «Спас» запрошує усіх охочих на міст Патона, для того щоб разом відсвяткувати 91-у річницю Дня Соборності України.

Вже третій рік поспіль спасівці разом із усіма охочими долучитися до цього свята збираються по обидва боки мосту Патона, для того щоб об’єднати береги Дніпра символічним «живим» ланцюгом. Цього року братчики знову за прикладом тих, хто об’єднував ЗУНР та УНР у 1919 році, таким чином відсвяткують День Соборності України.

Запрошуємо долучитися до святкування усіх охочих. Не забудьте прихопити із собою синьо-жовті стяги та речі кольору державної символіки.


| додано: 12/01/2010 | Vorogbyt |

Братство козацького бойового Звичаю "Спас" вітає всі козацькі громади та всю Україну з Різдв'яними святам
- Христос народився!!!
- Славімо його!!!
Вітаємо всю шановану українську громаду з циклом різдвяних свят. Хай кутя буде смачною, а колядки та щедрівки - голосними і радісними.

Братство козацького бойовго Звичаю "Спас" запрошує до святкування. Слідкуйте за оголошеннями на сайті і долучайтесь до організації і проведення свят.

| додано: 07/01/2010 | root |

Заява Братства козацького бойового Звичаю "Спас" у відповідь на висловлювання президента Чеченської Республіки Рамзана Кадирова
Ми, братчики Братства козацького бойового Звичаю «Спас» вважаємо такі висловлюваня президента Чеченської республіки в бік українського та грузинського народу не припустимими для вищого керівництва Російської Федерації і такими, що ганьблять її державнні цінності та засади. А тому закликаємо керівництво Російської Федерації швидко реагувати на заяви подібного роду, аби не плюндрувати честі своєї та честі свого народу перед світовою спільнотою, та офіційно вибачитися перед громадянами України і Грузії, а також спростувати заяву Кадирова.

У разі відмови - ми будемо розцінювати таку заяву, як загрозу територіальній цілісності та суверенітету української та грузинської держав і залишаємо за собою право відповідним чином реагувати на подібного роду загрози.

Заклик Кадирова є проявом безглуздого ведення політики країни і ставить під сумніви розумові здібності даної особи, та відповідність данної особи до посади яку обіймає.

Ми закликаємо очільників української та грузинської держав оголосити стан підвищеної уваги до керівників Чеченської республіки та особливо до персони Рамзана Кадирова, а також до керівництва Російської Федерації.

У свою чергу як громадяни України просимо Службу Безпеки України посилити контроль за проросійськими силами і забезпечити запобігання можливих провокацій з боку антиукраїнських угруповань.

Також, ми закликаємо всіх громадян та патріотичні організації стати на захист Батьківщини.

Отаман БКБЗ Спас Васильчук Вадим

Писар БКБЗ Спас Мордас Володимир

| додано: 25/12/2009 | root |">

День народження В'ячеслава Чорновола.
В цей день народилася унікальна в українській історії людина, політик, що міг би стати достойним Президентом-державником і альтернативи якому досі немає. В'ячеславу Чорноволу сьогодні б виповнилося 72.

Згадаємо основні віхи його політичної діяльності:


читати далі...

| додано: 24/12/2009 | root |

Заради їх очей можна звернути гори!
На вулиці йшов сильний снігопад і здавалося кращого рішення, ніж сидіти вдома із чашкою запашного чаю годі й шукати. Але це рішення явно не стосується «спасівців»,які в цей сніжний день відправилися в Білу Церкву в дитячий будинок «Материнка» вітати діточок з Миколаєм.

Як тільки наш “десант» висадився біля входу в дитячий будинок і всі подарунки було занесено в середину,до нас вибіг хлопчик, який провів нас у кімнату і чемно запропонував зняти взуття. Справжній господар! Як пізніше виявилося його називають «господарочкою», бо він і прибирає із задоволенням, і готує, і взагалі за господарськими справами слідкує. Ми були приємно здивовані!

Перші, хто впали мені у око стали дівчатка, а саме- Руслана, Настя та Оксана. Вони виглядали дуже життєрадісними і судячи із впевненості явно багато чого знали . Скажу, що мені було цікаво спілкуватися саме із більш дорослими дітьми, бо вони розуміють вже багато аспектів, зокрема їх погляди на життя почути важливо. Повернусь до дівчат, двоє із них—Руся( як її називають інші) та Оксана рідні сестри. Дівчатка, з кучерявим гарним волоссям і якимось не по-дитячому глибоким поглядом. Настя їх подруга, яка вже майже встигла стати третьою сестрою. Всій цій трійці по 12-13 років. Порадувало те, що історії розказані цією комашкою мали в основному позитивний характер, зокрема казали, що дуже люблять вихователів.



читати далі...

| додано: 23/12/2009 | root |

Вітання з Козацьким новим роком
Братство козацького бойового Звичаю "Спас" вітає всі звичаєві громади з Козацьким новим роком, і бажає мудрості новообраній старшині у ділах.

| додано: 23/12/2009 | root |

Що на Вас чекає в наступний Етновівторок
Привіт друже! 22 грудня святкуємо Ганни, перемогу добра над злом, дня над ніччю, народження сонця,… Словом, причин багато, аби зібратися та в смак розважитися. Від 22 грудня дні починають поступово довшати, а ночі коротшати. Наші предки вбачали в цьому перемогу добра над злом. Також вважали, що цього дня народжувалося Сонце або Коляда і говорили «Сонце на літо, зима на морози». 22 грудня – свято зачаття Святої Анни. Тільки після нього починали підготовку до Різдва. Ми теж будемо чепурити свої хати, мазати печі, готувати домашні ковбаси та згадувати колядки. Тому це буде остання перед Різдвом вечірка. Наступна зустріч відбудеться після 7 січня. Отже, зустрінемося востаннє в цьому році.

Програма
     18:00 — майстер-класи з народних ремесел
     18:30 — фільм «Старі люди» (реж. В. Васянович)
     18:50 — кобзар Михайло Коваль (Черкаська обл., с. Великий Хутір)
     19:45 — школа танців від гурту «Буття»
     20:45 — гурт «Очеретяний кіт» (м. Вінниця)
     22:00 — етно-дискотека

| додано: 19/12/2009 | root |

Братчики братства козацького бойового Звичаю «Спас» знялися в документальному фільму про українське характерне козацтво.
На початку грудня 2009 року спасівці на запрошення телевізійного каналу СТБ взяли участь в зйомках документального фільму про українське характерне козацтво. Головна ідея фільму — відтворити дух українського козака - характерника, показ світогляду такої людини і те, на скільки вправно наші прадіди-козаки-характерники могли володіти своїм тілом.

Про вихід фільму за участю Братства козацького бойового Звичаю «Спас» буде додатково повідомлено на сайті. Тож слідкуйте за стрічкою новин.

| додано: 15/12/2009 | root |

Запрошуємо на Етнічний вівторок в Києві

8 ГРУДНЯ 2009 року :

ВІВТОРОК №2, ПРЕЗЕНТАЦІЯ АЛЬБОМУ ГУРТУ "ВЕРТЕП" який має назву "Співаник"

17:00 Початок, майстер-класи.

17:30 Документальна стрічка режисера Ганни Яровенко, фільм про фільм "Кіноманія".

18:40 Автентичні гурт з Київщини.

19:30 "Школа традиційних народного українського танцю".

20:00 Божичі

20:35 Атмасфера

21:10 Вертеп

22:00 ЕТНО ДИСКОТЕКА (dj Binghi (Banda Arkan))

ВАЖЛИВО: В програмі можливі зміни та доповнення, слідкуйте за анонсами.

Затійники:

Мистецьке об’єднання "Глечик"

Організатори:

Арт - Клуб "КИЇВ" на Великій Васильківській, 19

Музичний гурт "PoliКарп"

Народний етнографічний театр "Човен"

Зв'язок з виконавцями проекту

Анна Балакир

+380977033204
+380637038309
e-mail: culture-ns@ukr.net

Валерій Гладунець - керманич проекту

+380936395804
e-mail: etnoevolution@gmail.com

Локація

Арт - клуб "КИЇВ", м. Київ, вул. Велика Васильківська 19, (в приміщенні кінотеатру "Київ"), в минулому славнозвісний клуб "МАЙДАН".



| додано: 07/12/2009 | root |

Етнічний вівторок у «Києві» відбувся
У японській мові вівторок звучить як «день вогню». Здається, вівторок, що випав на 1 грудня 2009 року, став днем вогню у серцях усіх, хто завітав до арт-клубу «Київ». Завдяки натхненню мистецького об’єднання «Глечик» та Валерія Гладунця, особисто, відтепер по вівторках там відбуватимуться етнічні вечори. Перший із них пройшов саме 1 грудня.

| додано: 06/12/2009 | Vorogbyt |

Цього дня, 1 грудня 1991 року на Всеукраїнському референдумі більше 90% учасників волевиявлення підтвердили своє бажання жити в Незалежній соборній Україні.
Із 37885,6 тис. громадян України, котрі були внесені до списків для таємного голосування, взяли участь у го лосуванні 31891,7 тис. (84,18%). Із них позитивно відпо віли 28804,1 тис. виборців (90,92%). Зокрема, у Криму відповіли на запитання референдуму «Так, підтверджую» 54,19% громадян, у Севастополі — 57,07%; у Донецькій, Луганський, Одеській, Харківській областях підтвердили Акт про незалежність понад 80% виборців; в Івано-Франківській, Львівській, Тернопільській, Волинській, Рівненській, Житомирській, Київській, Хмельницькій, Черкаській, Вінницькій областях за незалежність прого лосувало понад 95%, у решті областей — понад 90% громадян.

За результатами референдуму вже ні в кого не могло бути сумніву, чи український народ хоче мати свою са мостійну державу. Втретє за 350 років від Визвольної війни середини XVII ст. Україна здобула самостійність. Головним завданням стало збереження незалежності й суверенності Української держави, недопущення поми лок, зроблених на двох попередніх етапах існування дер жавності, — у середині XVII ст. і в 1917—1920 рр.

| додано: 01/12/2009 | root |

76-а річниця Голодомору. Пам'ять
28 листопада – День пам'яті жертв голодоморів та політичних репресій. В цей день, на знак пам’яті про невинно вбитих, люди по всій Україні і небайдужі в усьому світі запалюють свічку пам’яті.

Цього року до Меморіалу жертвам Голодомору приходили тисячі людей – високопосадовці і робітники, іноземці і свідомі громадяни. Приходив Президент і члени уряду… Кожен залишав там запалену свічку і букетик з колосків. Ввечері Меморіал, наче яскрава зірка, виділявся у темряві світлом тисяч свічок. Пам'ять про страшне минуле єднає у прагненні запобігти повтору трагедії у майбутньому.

За даними Інституту демографії і соціальних досліджень Національної академії наук України, демографічні втрати від Голодомору 1932-1933 років в Україні становлять 3,5 млн. осіб.

У 1933 році в Україні через Голодомор загинуло 940 тисяч працездатного населення (віком від 15 до 60 років), 262 тисяч осіб літнього віку і 800 тисяч дітей. Серед сільського населення в тому самому році загинуло 660 тисяч осіб працездатного віку, 242 тисяч осіб літнього віку і 594 тисячі дітей.

Вшанували пам'ять жертв Голодомору 1932-33 рр. і братчики Братства козацького бойового Звичаю «Спас», запаливши свої свічки пам’яті і скорботи.

| додано: 28/11/2009 | root |

Братство козацького бойового Звичаю "Спас" запрошує на ЕТНІЧНИЙ ВІВТОРОК У КИЄВІ
Починаючи з 1-го грудня 2009 року і так що кожного вівторка в Арт - клубі «КИЇВ», що знаходиться за адресою вул.Велика Васильківська 19 починає діяти етнічний клуб.

Головна ідея проекту – запровадження та популяризація в Україні та Києві етнічної культури в усіх її проявах.

ВІВТОРОК №1, 1 грудня
ПРЕЗЕНТАЦІЯ «Етнічного вівторка»
18:00 Початок. Майстер-класи.
18:30 Документальна стрічка режисера Ганни Яровенко «ФІЄСТА»
19:00 «Школа традиційних народного українського танцю» (гратимуть автентичний гармоніст Дмитро Левкович з Борщагівки та Валентин Михайлович з Куренівки, на бухалі).

Концерт
20:00 Божичі
20:35 Пропала Грамота
21:10 PoliКарп
21:45 ДримбаДаДзига
22:20 ЕТНО ДИСКОТЕКА (dj Binghi (Banda Arkan))


Для журналістів: прес-конференція поч. о 19:00. Просимо про попередню акредитацію.

Затійники:
Мистецьке об’єднання «Глечик»

Організатори:
Арт - Клуб «КИЇВ» на Великій Васильківській, 19
Музичний гурт «PoliКарп»
Народний етнографічний театр «Човен»

Підтримка проекту:
Дмитро Захаревич – координатор кінофестивалю KINOFESTNYC
Ганна Яровенко - незалежний кінорежисер
Братство козацького бойового Звичаю "Спас"
Мистецька агенція «НАШ ФОРМАТ»
«UkrMusic»
«Всеукраїнська Асоціація Молодих Дослідників Фольклору»
(список відкритий та буде доповнюватись)

Інформаційна підтримка:
«Арт-Вертеп»
«Сумно?»
«ФДР»
«Молоде радіо»
«ПРО»
Інтернет - радіо myRadio.com.ua - Включи свою музику
«РУКОТВОРИ»
(список відкритий та буде доповнюватись)

Зв'язок з виконавцями проекту
Анна Балакир 0(97)7033204, 0(63)7038309, e-mail: culture-ns@ukr.net

Валерій Гладунець - керманич проекту
0(93)6395804, e-mail: etnoevolution@gmail.com

За перебігом ЕТНІЧНого ВІВТОРОКа У КИЄВІ слідкуйте на сайті братства щовівторка.

| додано: 27/11/2009 | root |ЕТНІЧНРР™+ВІВТОРОК+РЈ+РљРЄВІ">

Щоденники карпатського подорожнього….
Для того, щоб зрозуміти, що таке СПАС, варто з ним просто помандрувати. Саме в умовах туристичних перевіряється те ядро, той вогник, про який говорить ледве не кожен, хто потрапляє в це Товариство.

В цих замітках я виступатиму в двох соціальних ролях - незалежного спостерігача і учасника подій…. Розуміння ситуації та головні моменти спостерігача буду виділяти курсивом.

А справа була в Карпатах…


читати далі...

| додано: 02/11/2009 | Vorogbyt |

17 жовтня спокій Труханового острова порушували постріли гармати, так відбувався «Козак-КВЕСТ» в рамках фестивалю «Гайдамака», який спасівці проводять вже вдруге.
17 жовтня спокій Труханового острова порушували постріли гармати, бігали у невідомому напрямку з картами у руках хлопці та дівчата, а за всім цим пильно стежив отаман Братства козацького бойового Звичаю «Спас» Вадим Васильчук. Так відбувався «Козак-КВЕСТ» в рамках фестивалю «Гайдамака», який спасівці проводять вже вдруге.

Охочих позмагатися за чималенький приз (найвитривалішим і найвправнішим дістався козацький скарб у сумі 1000 грн, команді, що здобула друге місце – 750, а команді із третім результатом - 500 грн) виявилося достатньо. Зголосилося 7 команд: «Січовики», «Квестери», «Шабля», «Потужний стіл», «МКС», «Козачки+козак», «Скіфи».

За легендою учасники квесту ставали козацькими пластунами, які повинні були віднайти козацькі клейноди, сховані царицею Катериною після того, як вона зруйнувала Січ. Щоб здобути їх, учасникам необхідно було пройти вишкіл, долаючи перешкоди на шляху до клейнод. Учасники змогли перевірити своє вміння влучно стріляти як із лука так і з більш сучасної зброї – страйкбольного автомата чи пістолета, перевірили і свою кмітливість та спритність – потрібно було побороти вірних слуг Катерини (яких довелося зображати спасівцям) у бою зі списом та шаблею, вистрілити з гармати, протистояти водній стихії на катамарані, правильно і швидко зібрати своє туристичне спорядження та зробити переправу на інший бік річки. Були і смачні завдання – на останньому етапі потрібно було розпалити вогнище, а за це добрий кухар пригощав козацьких пластунів смачним кулішем.
Учасники квесту виявилися добре підготовленими пластунами, хоча протистояти Таємній Канцелярії було нелегко. Так, п'ять із семи команд зуміли самостійно вистрілити з гармати, що зовсім нелегко, а от вибороти друге весло, поборовши охоронця списом, не вдалося жодній команді.
Перемогу у нелегкій естафеті здобула команда «МКС», другими були «Квестери», а третіми – «Шабля». Після напруженого дня учасники квесту, спасівці, гості і просто всі охочі поціновувачі української музики змогли відпочити, насолоджуючись концертом за участю таких гуртів як «Пропала грамота», «Полікарп», «Тарута», «Веремій», «Сад» та Олега Сухарєва.

| додано: 20/10/2009 | root |

17 жовтня Братство козацького бойового Звичаю «Спас» презентує II Всеукраїнський фестиваль українського бойового Звичаю «Гайдамака-2009».
17 жовтня в Києві, на Трухановому острові відбудеться «Козак-квест», організований Братством козацького бойового звичаю «Спас». У формі квесту пройде цьогорічний фестиваль «Гайдамака», який вже кілька років тому проводить «Спас». Під час квесту десяток команд змагатиметься за приз 2.5 тисяч гривень.

Програма квесту ділиться на дві частини – традиційний козацький вишкіл, до якого входить стрільба з лука, гармати, верхова їзда, веслування та гра на литаврах. Та сучасний вишкіл, де учасники квесту позмагаються в розкладенні намету, приготуванні куліша.

Реєстрація відбувається на сайті spas.in.ua і буде проходити прямо перед початком заходу на Трухановому острові з 10 до 11 години ранку 17 жовтня.

По закінченні "Козак-Квесту" запрошуємо всіх відвідати концерт українських гуртів (Полікарп, Тарута, Тінь сонця), що відбудеться за адресою м.Київ, вул.Сковороди 2 (Перше академічне містечко Києво-Могилянської Академії) з 19.00 до 22.00.

Вхід на подію – вільний.

За додатковою інформацією звертайтесь за телефонами:
Володимир 8(097) 975 07 53
Сашко 8(093) 546 39 82
Вадим 8(063) 841 44 60



< a href="http://www.spas.in.ua/work.php?id=494&rozd=events" >< img src="http://spas.in.ua/images/spas-quest.gif" >< /a>

Зареєструвати команду, учасника або відвідувача ви можете якраз тут.



| додано: 13/10/2009 | root |17+жовтня+Братство+козацького+Р±РѕР№РѕРІРѕРіРѕ+Звичаю+«РЎРїР°СЃ»+презентує+II+Всеукраїнський+фестиваль+українського+Р±РѕР№РѕРІРѕРіРѕ+Звичаю+«Р“айдамака-2009».">

«Я не хочу бути героєм України Не цінує героїв моя країна…»
Ці слова - констатація сучасної української дійсності…

Так вже склалося, що у нашій державі є кілька проблем, якими прийнято маніпулювати перед виборами або у переломні моменти сучасної української історії (коли політики не можуть щось узгодити). До них належить і питання визнання заслуг воїнів УПА та Червоної Армії рівноцінними для нашої держави.

Початок вересня (місяць, насичений подіями з історії Другої світової війни) - саме такий час.

Крім того – скоро вибори, і кожен день, що наближає нас до того моменту, підіймає у повітря старі наболілі проблеми і роздмухує їх до неочікувано великих розмірів.

Політикам взагалі властива гіперболізація цього питання. Згадати б лише, які перипетії відбувалися у Верховній Раді, коли Президент у квітні минулого року вніс законопроект «Про правовий статус учасників боротьби за незалежність України 20 - 90-х років ХХ століття”. А це саме і є одне з питань національної пам’яті. Звісно, щодо цього закону могло б бути багато зауважень, адже він передбачає фінансові пільги, а це завжди викликає підозри, але моральне визнання має бути.

Кажуть, що у війні немає переможців… Про це варто не забувати не лише 22 червня (у День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні) чи 23 серпня (у Загальноєвропейський День пам’яті жертв усіх тоталітарних та авторитарних режимів), але й у будній день, коли на вулиці зустрічаєш стару людину.

Формально в Україні існує Інститут національної пам’яті, який мав би займатися такими питаннями і, можливо, тоді сучасним Геббельсам не вдавалося б розламувати нашу національну пам'ять на західну і східну, або упівську чи червоноармійську. Ми шанували б тоді ветеранів просто за те, що вони боролися за наше мирне майбутнє.

До речі, приклад того, що на державному рівні це питання багато в чому є просто вигідною спекуляцією – те, що у деяких сім’ях один із братів був упівцем, а інший вояком українського підпілля – і це не робило їх ворогами.

Минуле має стати уроком, але той урок треба вміло викласти, тому, ми, БКБЗ «Спас» як громадська організація і як гурт патріотів своєї країни, вшановуємо пам'ять усіх, хто боровся за наше мирне майбутнє (не розділяючи їх на воїнів УПА чи Червоної Армії) та будемо робити все можливе, щоб поширювати інформацію про суперечливі моменти української історії або ті, які через певні обставини замовчувалися.



підготувала: О.Ворожбит - політолог, НаУКМА

| додано: 09/09/2009 | root |

Братство козацького бойового Звичаю "Спас" вітає українців з Днем Незалежності
Незалежність для нашої Держави та його народу давалася дуже складно, але особливо великий «внесок» в життя кожного українця зробила та ж таки червона сорочка, що більше 70 років катувала українську душу. І зараз, дивлячись вже незалежним і вольним поглядом крізь історію, волієш бачити на своїх дітях та онуках гарну, вишиту нитками українську сорочку.

Бажаємо тобі Україно ще довгих років життя і закликаємо тебе, нороде вкраїнський, боронити свою вишиванку!

| додано: 24/08/2009 | root |">

Сьогодні Україна святкує день Прапора!
Братство козацького бойового Звичаю "Спас" вітає українців з Днем Державного Прапора.

Шануємо його, і не дамо зганьбити нікому.

| додано: 23/08/2009 | root |

19 серпня Спаса - козацьки проводи на гробках, головне козацьке свято.
19 серпня Спаса - козацьки проводи на гробках, головне козацьке свято. Свято врожаю – зібрав врожай святи шаблі од орди. У цей день вшановують загиблих та померлих козаків. Братчики Братства козацького бойового Звичаю "Спас" зібралися на курганах давнього городища Китаєво, аби вшанувати роди зберегачів та передавачів Звичаю Гладкого, Чорного, Безклубого.

Вони сильні доку захищаєми – ми доки шануємо. Слава.

| додано: 22/08/2009 | root |

Вітаємо зі Спасом!
Братство козацького бойового Звичаю "Спас" вітає всіх відвідувачів з Яблучним Спасом. В українському суспільстві цей день повязаний з святкуванням свята врожаю , і саме сьогодні всі віряни йдуть до церком та святять яблука.

Вітаємо Вас зі святом та бажаємо міцного здоров'я та незламної віри!

| додано: 19/08/2009 | root |

БКБЗ Спас спільно з друзями з організації "Легіонер" провели вишкільний табір в селищі Словятин на Тернопіллі.
БКБЗ Спас спільно з друзями з організації "Легіонер" провели вишкільний табір в селищі Словятин на Тернопіллі. Табір відбувався на місці школи старшин УПА "Лисоня". Дякуємо ветеранам УПА, які завітали на вишкіл і розповіли про свій внесок в боротьбу українських вояків.

Фотозвіт знаходиться за данним посилання - http://www.spas.in.ua/gallery/index.php?page=list-image&album=89

| додано: 08/08/2009 | root |

10 липня до мальовничого урочища на околиці с.Кам’яне що на Савранщині з автобусу висадився дитячій козацький десант... Так починався табір "Спас-2009"
На запрошення Чорноморського Гайдамацького З'єднання братчики Братства козацького бойового Звичаю "Спас" відвідали та допомогли в проведенні військово-вишкільного табору для дітей – «Спас – 2009». В програмі табору передбачалося проведення тренування з українського рукопашу Гопки-Спас, та Козацьких забав.

За 8 днів, що тривав табір, учасники, а їх було понад 50, дізналися про український бойовий Звичай, а також відчули на собі всю складність спасівських наших тренувань.

Для перегляду фотозвіту перейдіть за наступним покликаням:
http://www.spas.in.ua/gallery/index.php?page=list-image&album=87

Детальніше про табір:
http://gaidamaky.pp.net.ua/news/2009-07-30-462



| додано: 08/08/2009 | root |">

Братчики Братства козацького бойового Звичаю "Спас" вітають побратима, п.Вадима Шевчука та його дружину п.Наталю Шевчук з народженням донечки.


| додано: 21/07/2009 | root |">

Братчиків братства козацького бойового Звичаю "Спас" запросили з показовим виступом на Фестиваль кобзарського мистецтва "Кобзарська Ліра"
4 липня 2009 року в селі Стрітівка Кагарлицького району Київської області вперше в історії України відбувся фестиваль кобзарського мистецтва "Козацька ліра". Братчики долучилися до дійства і провели на фестивалі Козацькі забави та продемонстрували технічні елементи бойового Звичаю Спас!

| додано: 07/07/2009 | root |запросили+Р·+показовим+виступом+РЅР°+Фестиваль+кобзарського+мистецтва+"Кобзарська+Ліра"">

Спас на "Країні мрій - 2009"
27 червня Братство козацького бойового Звичаю «Спас» узяло участь у IV Міжнародному етнічному фестивалі «Країна мрій». Три показових виступи, у яких спасівці демонстрували свої навички, набуті на тренуваннях, козацькі забави, у яких охоче брали участь глядачі під бій литаврів, і гармата, яка завжди неочікувано про себе нагадувала, – ось схематичний перелік того, що братчики встигли показати.

| додано: 01/07/2009 | root |">

Вітаємо братчиків з отриманням офісного приміщення.
Відтепер БКБЗ «Спас» має своє приміщення в Національному університеті «Києво-Могилянська академія» для позатренувальної діяльності.

Після тривалих перемовин з адміністрацією НаУКМА надала-таки братству приміщення в 9-ому корпусі (на вул. Набережно-Хрещатицькій, 27). Охочі мали змогу ознайомитися з позиціями сторін (потреба в постійному офісі – з боку братства, брак вільних приміщень – з боку академії) зокрема в рамках акції «Чаювання з Брюховецьким», ініційованої студентською організацією «Наша Могилянка». Чітка аргументація Спасу, його послідовна позиція та тривала співпраця з академією допомогли знайти спільну мову та вихід із ситуації, який задовольнив усіх учасників.

БКБЗ «Спас» щиро дякує НаУКМА за розуміння. Чекаємо всіх друзів на гостину!



| додано: 29/05/2009 | root |

Слухайте нас на радіо "Культура" 72.8 МГц.
Сьогодні Братство козацького бойового Звичаю "Спас" в прямому ефірі радіо "Культура" будуть розповідати про виховання молоді в Спасі. Слухайте нас о 20.00 на частоті 72.8МГц, або в інтернеті http://nrcu.gov.ua/index.php?id=510

| додано: 29/05/2009 | root |

Зйомка документального фільму про козацтво.
21 травня, Братства козацького бойового Звичаю "Спас" було запрошено до участі в зйомках документального фільму про українське козацтво.
В сюжет були покладені історичні події, що найкраще характеризують спосіб життя козаків.

За найпершої нагоди ми проанонсуємо вихід фільму на телеекрани.

| додано: 26/05/2009 | root |

Братство козацького бойового Звичаю "Спас" вітає сім'ю Янчуків з поповненням. 14 травня у Артема і Оксани з'явилась чарівна донечка - Святославка.
Бажаємо щасливим батькам щоб донечка росла здоровою і радісною, а вони - завжди пишалися своєю дитиною.

| додано: 18/05/2009 | root |+вітає+СЃС–Рј'СЋ+Янчуків+Р·+поповненням.+14+травня+Сѓ+Артема+С–+Оксани+Р·'явилась+чарівна+донечка+-+Святославка.">

Вітаємо зі світлим святом Господнього Воскресіння!
Вітаємо громаду та весь український люд з приходом свята Христового Воскресіння, та закінченням Великого Посту.

| додано: 24/04/2009 | root |

2 квітня виповнилося 10 років з часу заснування клубу "Скіф", що при Київському Національному Економічному Університеті.
Від всієї спасівської громади вітаємо Скіфів з такою знаменною датою в житті, та бажаємо ще довгих-довгих років роботи на благо України.

| додано: 04/04/2009 | root |,+що+РїСЂРё+РљРёС—РІСЃСЊРєРѕРјСѓ+Національному+Економічному+Університеті.">

29 березня представники Братства козацького бойового Звичаю "Спас" повернулися з Першої Євро-Азійськой першості бойового мистецтва Воєвод.
Представники спасу, котрі відвідали фестиваль в місті Кишинеу(Молдова), 29 березня повернулися до України, і привезли з собою запрошення вже на 1-шу Всесвітню першість. Тож є до чого готуватися, аби гарно представити Україну.
Короткий фотозвіт про фестиваль в Молдові дивіться в Фотогалереї

| додано: 04/04/2009 | root |Першої+Євро-РђР·С–Р№СЃСЊРєРѕР№+першості+Р±РѕР№РѕРІРѕРіРѕ+мистецтва+Воєвод.">

1st Euro-Asian VOIEVOD Championship & Martial Arts Festival of Moldova 2009
"Цими днями, в Кишинеу(Молдова) проходить Перша Евро-Азійська першість з бойового мистецтва Воєвод. Міжнародна Федерація Бойового Мистецтва "Воєвода" в особі голови Нікола Паскару, запросило Братство козацького бойового Звичаю "Спас" на даний захід аби представити український бойовий Звичай Спас.






| додано: 28/03/2009 | root |

Інтерв'ю німецькому радіо.
25 березня, на тренування до спасівців завітала Ольга Сосницька - кореспондент німецького радіо. Метою візиту було взяття інтерв'ю для того щоб ознайомити европейську і зокрема німецьку спільноту з таким культурним явищем України як Звичай Спас.

| додано: 26/03/2009 | root |

22 березня Братство козацького бойового Звичаю "Спас" провело козацький вишкільний табір для братчиків 1-го та 2-го року навчання.
Табір був проведений в околиці Києва і був присвячений ознайомленню братчиків із специфікою роботи в лісі та прилісовій території.

| додано: 26/03/2009 | root |+провело+козацький+вишкільний+табір+для+братчиків+1-РіРѕ+та+2-РіРѕ+СЂРѕРєСѓ+навчання.">

Відкриття нового осередку в с.Германівка
З великою радістю повідомляємо, що нарешті відкрився новий осередок Спасу в селищі Германівка, що біля Києва. Тож запрошуємо всіх германівчан відвідати тренування і активно залучати своїх діток до традицій українського бою - Спасу.

| додано: 21/03/2009 | root |

До 70-річчя проголошення незалежності Карпатської Української Республіки
"...У цих умовах сейм Карпатської України 15 березня 1939 р. проголосив незалежність, обрав президентом новоствореної держави А. Волошина. Він заявив, що Карпатська Україна хоче жити в мирі із своїми сусідами, але із зброєю в руках виступить проти кожного, хто задумав би порушити її свободу й кордони.

Вперше в Європі претенденти на чужі землі зустріли опір. І вчинила його українська держава — Карпатська Українська Республіка.

Її державною мовою затверджувалась українська, державним прапором — синьо-жовте знамено, державним гербом — сполучення закарпатського герба (ведмідь у лівому червоному полі й чотири сині та три жовті смуги в правому) з тризубом Володимира Великого з хрестом на середньому зубці. Державним гімном визначено національний гімн «Ще не вмерла Україна»..."

читати далі...

| додано: 15/03/2009 | root |

9 - 10 березня Україна святкує Шевченківські дні.
9 березня виповнилося 195 роки з дня народження Великого Кобзаря українського народу Тараса Григоровича Шевченка.
З цієї нагоди, прес-служба Братства козацького бойового Звичаю "Спас" підготувала добірку робіт великого митця не тільки слова, а й пензля.










читати далі...

| додано: 10/03/2009 | root |

Запрошуємо на Масляну!!!
Братство козацького бойового Звичаю "Спас" пропонує всім долучитись до святкування Масляної, що відбудеться 3 березня в НаУКМА.

Програма заходу:

11:20-11:40 Початок свята у супроводі живої музики (гурт „Буття”)
11:40-13:00 Народні ігри та забави без музики
13:00-13:30 З’являється Могилянський студентський театр на ходулях
(Культурно-мистецький центр НаУКМА (вхід з вул. Волоська, 8/5))
17.30 – Початок Ярмарку
18.00 – Концерт


| додано: 02/03/2009 | root |

Інтерв'ю телеканалу "Тоніс"
Вчора, 19 лютого, Осавул Братства козацького бойового Звичаю "Спас" дав інтерв'ю телеканалу "Тоніс". В ньому було підкреслено основні моменти і особливості виховання молоді в Спасі.

| додано: 20/02/2009 | root |">

Вчора, 11 лютого виповнилося шість років з дня смерті Степового Батька, члена об'єднання "Антимафія" - Анатолія Васильовича Єрмака.
Анатолій Васильович Єрмак.

Уривки з біографії:

Анатолій Єрмак був членом Центральної Ради Української республіканської партії «Собор», та одним з ініціаторів створення Спілки Офіцерів України. В 1998 році ініціює створення, і є першим Головою Всеукраїнської громадської організації «Товариство Нестора Махна «Гуляй-Поле».

В 2001 році є президентом Запорізької міської асоціації "Захистимо Хортицю" метою діяльності якої є координація зусиль в справах збереження історичного, природного та культурного середовища о. Хортицю і прилеглої до нього території, сприяння повноцінному функціонуванню Національного заповідника "Хортиця” та геологічного заказника "Дніпровські пороги".

Анатолій Васильович Єрмак був Степовим Батьком українського козацтва і одним із тих, хто відродив Спас - Звичай козацьких родів.

За трагічних обставин загинув 11 лютого 2003 року поблизу м.Пологи Запорізької області.

| додано: 12/02/2009 | root |Анатолія+Васильовича+Єрмака.">

31 січня - 1 лютого був проведений перший вишкільний табір, відповідно до програми підготовки.
Відповідно до поставлених вимог в плані козацької підготовки, 31 січня - 1 лютого було проведено перший табір з навчального циклу вишкольних таборів.

| додано: 01/02/2009 | root |

31 січня, братчики Братства козацького бойового Звичаю "Спас" вшанували пам'ять героїв Крут
31 січня спасівці вшанували пам'ять трьох сотень студентів, що загинули під час оборони Української Народної Республіки 29 січня 1918р.
Також була відслужена панахида за загиблими, та відбулося покладення квітів до пам'ятника поблизу селища Крути, Ніжинського району.

| додано: 01/02/2009 | root |героїв+РљСЂСѓС‚">

Рік тому пішов з життя спадщанець Леонід Петрович Безклубий.
Вічна пам'ять і шана носію бойового Звичаю - Спасу.

"Любо, братці, любо"

| додано: 26/01/2009 | root |

Братство козацького бойового Звичаю "Спас" вітає Святійшого патріарха Київського і всієї Руси-України УПЦ КП Філарета з 80-ти річчям.
Нагадаємо, що Святійший патріарх Філарет став ініціатором канонізації київського митрополита Петра Могили. Архієрейський собор, що відбувся у Володимирському соборі в Києві 12 грудня 1996 року зарахував Петра Могилу до сомну Святих.

| додано: 23/01/2009 | root |

День Соборності по-спасівськи!
Сьома ранку… Біля мосту Патона зібралося неймовірно багато молоді із синьо-жовтими стягами в руках і на обличчі. Небо не обіцяло гарної погоди на день, проте юнаки і дівчата своїми посмішками переконували перехожих, що навіть погодні умови можна перемогти єдністю і позитивним настроєм. Так починалася 90-та річниця Дня соборності України…

Дофарбувавши кольорами національного стягу свої обличчя, учасники акції, присвяченої 90-тій річниці Дня соборності України, вирушили на міст Патона. Рухаючись до його середини з обох берегів Дніпра, хлопці та дівчата несли букви, склавши які можна було прочитати «Українська народна республіка» та «Західно-українська народна республіка», а також величезні полотнища синього і жовтого кольорів, які з’єдналися на середині мосту, утворивши прапор довжиною у 30 метрів. Далі усі взялися за руки, співали Гімн України, патріотичних пісень і утворили «живий ланцюг», показавши таким чином соборність України.

В межах цього заходу діяла ще одна акція – конкурс розмальованих облич «Синьо-жовта посмішка» і скоро буде названо його переможця. Треба зазначити, що уяви і ентузіазму у цій справі не бракувало нікому.

По закінченні святкування на мосту Патона, учасники розійшлися по різних куточках Києва, аби вітати перехожих зі святом, даруючи листівку і синьо-жовту стрічку.

| додано: 23/01/2009 | root |

День Соборності України ...


Братство козацького бойового Звичаю «Спас» запрошує всіх охочих 22 січня о 7 ранку на міст Патона, для того щоб взяти участь в акції, присвяченій 90 років Дню соборності України та підписанню Акту злуки УНР і ЗУНР 22 січня 1919 року.

Беручи приклад із «живого ланцюга» між двома могутніми містами, Києвом та Львовом, ми станемо в одну шеренгу та, побравшись за руки, символічно об’єднаємо два береги Дніпра на знак усвідомлення себе єдиним, сильним, амбітним і пристрасним народом – народом України.

Чекаємо на Вас 22 січня о 7 ранку на мосту Патона. Не забудьте прихопити із собою державну символіку.

читати далі...

| додано: 21/01/2009 | root |

Як годиться в святий день Хрещення Господнього братчики спасу ...
За давньою традицією, церемонія освячення води відбувалася під відкритим небом, на берегах річок, струмків, озер. Ще напередодні Водохреща, з льоду вирубували великий хрест і ставили його поруч з ополонкою. Скульптурне зображення хреста встановлювали вертикально і нерідко обливали буряковим квасом, від чого воно набирало червоного кольору. Було прийнято також прикрашати хрест барвінком і гілками сосни.
З кожним роком все більше і більше людей долучається до святкування Водохреща.
Як годиться перед початком купання було проведене освячення води...
... і довгоочікуване купання в крижаній воді Дніпра.
...забави
...бій лава на лаву.
Христос хрестився!!!


| додано: 21/01/2009 | root |

2 січня виповнилося б 62 роки спадкоємцю традиційного Спасу Леоніду Петровичу Безклубому. Братство козацького бойового Звичаю "Спас" шанує пам'ять славного козака, носія Звичаю.
Братство козацького бойового Звичаю "Спас" в пам'ять про звичаєвця пропонує прослухати пісню у виконанні Леоніда Петрович Безклубого - Гей, та й в 1791 році...


| додано: 18/01/2009 | root |

А що третій праздник - Святе Водохреща!


| додано: 18/01/2009 | root |

Посольство Росії привітали "газово-вентильним" вертепом
Братство козацького бойового Звичаю "Спас" в складі вертепу з традиційними персонажами (Звіздар, Ірод, Жид, Чорт, Янгол, Пастушки), співаючи різдвяні колядки, підійшли до посольства Росії, де стояли інші учасники акції з гаслами.

Жид запропонував купити в нього газ, але Звіздар не погодився на його ціну. Тоді Жид викликав Ірода, щоб той закрутив вентиль, а потім прийшов Янгол і всіх розігнав...

читати далі...

| додано: 18/01/2009 | root |

Братчики Братства козацького бойового Звичаю "Спас" обрали нову старшину.
Сьогодні, 23 грудня, були проведені вибори Отамана і Старшинського складу Братства козацького бойового Звичаю "Спас". Головування, за одностайнним рішення братчиків, продовжив Вадим Васильчук.
«Будь, пане, здоровий та гладкий! Дай тобі, Боже, лебединий вік і журавлиний крик!»

Було визначені основні напрямки роботи громади та сформовано наказ кола старшині на рік.

| додано: 23/12/2008 | root |

Братство козацького бойового Звичаю "Спас" вітає Звичаєві громади із настанням Нового козацького року, і бажає сили та наснаги в розвитку, та справі відродження Козацьких родів в Україні.
В додаток до вітання, приводимо статтю з щоденної газети "Україна Молода" про святкування Козацького нового року.

Застава в селі Букрин зустріла Новий рік власноруч спеченим хлібом та екзотичними фруктами



У печі домліває борщ, підходить тісто у діжі. Жінки і діти прикрашають рушниками стіни, завішені старовинною зброєю. На одній iз них — картина «Козак Мамай». Усі в українських святкових строях. Це на козацьку заставу в село Великий Букрин на Київщині з'їхались козаки зі своїми сім'ями, щоб зустріти за звичаєм Новий Рік, дітей традиції навчити та й самим пригадати, як треба.

Щоправда, замість традиційного Дідуха з останнього житнього снопа, прикрашеного різнобарвними стрічками, горобиновим намистом і всілякою випічкою, стоїть ялинка, а екзотичні банани, мандарини, ківі на святковому столі контрастують на тлі інтер'єру козацької хати, вишитих рушників, запашних українських страв. І приїхали козаки в Букрин не на конях та возах, а на власних авто. Та все ж, сповідуючи традиції козацтва, ці люди уміють гармонійно поєднати їх із сучасним життям.

Жінки пораються біля печі, на столі з'являються різні страви: тут і капуста-пелюстка, і запечена у печі курка, і тушкована картопля, і обов'язкова кутя. Чоловіки непомітно кудись зникають, забравши із собою кожуха. Знаходжу їх у ліску за хатою, на галявині. Здогадуюсь: іде репетиція вистави про Козу. А коли зовсім стемніло, а в хаті майже все було готове для свята, раптом до кімнати вбігла Коза – брикаючи, вистрибуючи, буцаючи оточуючих рогами, падала на підлогу, сіпаючи ногами, знову підводилась, за сюжетом пісні, і знов стрибала-вистрибувала, а потім, зовсім захекана, втягла в кімнату мішок із подарунками. Скільки ж захоплення було в очах дітлахів! Найперший даруночок дістався маленькому Богданчикові, який так перейнявся появою Кози, що аж заплакав.

За святковою вечерею батьки співали старовинних козацьких пісень, а діти заворожено слухали. За вікном лунали постріли гармати на честь свята, а потім святковий феєрверк. Тут теж не обійшлось без віянь сучасності. Зокрема, привезеної з міста піротехніки. Усіх вразив винахід: коли до колеса звичайної прялки прив'язані петарди запалили, колесо завертілося барвистими вогнями, освітивши все подвір'я.

У печі вже дозрів хліб на капустяних листках, і аромат гарячих паляниць наповнив хату. Хліб вийшов смачний, «на вдачу», як кажуть старі люди. І далі вже з хлібом і кутею, весело і гамірно повели Козу в інші козацькі хати.



Наталка ЛЕЩЕНКО, Щоденна інформаційно-політична газета "Україна Молода"

| додано: 22/12/2008 | root |Спас"+вітає+Звичаєві+громади+С–Р·+настанням+РќРѕРІРѕРіРѕ+козацького+СЂРѕРєСѓ,+С–+бажає+сили+та+наснаги+РІ+розвитку,+та+справі+відродження+Козацьких+СЂРѕРґС–РІ+РІ+Україні.">

На День Святого Миколая Чудотворця братчики відвідали дитячий будинок в с. Вовчків Київської області.
Братство козацького бойового Звичаю "Спас" на день Святого Миколая Чудотворця продовжило свою традицію привітання дітей в дитячих будинках поза межами столиці, де діти потребують більше уваги, аніж їм приділяє влада...

читати далі...

| додано: 20/12/2008 | root |

Братство козацького бойового Звичаю "Спас" вітає Україну з Днем Святого Миколая Чудотворця
19 грудня вся Україна святкує день святого Миколая Чудотворця. Цей святитель міста Мір Лікійських, який жив у IV столітті, вшановується всім християнським світом, як заступник і покровитель всіх бідних, знедолених, несправедливо ображених, а також всіх подорожуючих. Майже в кожній українській оселі поруч з іконами Спасителя і Богородиці можна побачити і образ святого Миколая Чудотворця.

Святим він став не одразу. Коли він жив на Землі як проста людина, то дуже любив допомагати людям.

Ще коли він був маленьким хлопчиком, то допомагав своїм товаришам так, що вони не здогадувались, хто це їм допомагає.

А коли він виріс, то працював у церкві, став архиєпископом і продовжував допомагати людям. Бідні вдови, безприданиці, хворі й інваліди знаходили перед порогом свого житла несподівані дари в той час, коли дуже потребували такої допомоги.

Миколай любив допомагати у справах просвіти, мистецтва і науки. Працьовиті студенти, наполегливі вчені отримували несподівану фінансову допомогу, коли вони опановували науку і намагалися винайти хороші речі для людей.

Особливо Миколай любив знаходити дітей, які багато працювали, щоб опановувати навчання і різні вміння. А коли це були щирі чемні діти, тоді Миколай постійно піклувався, щоб з них виростали хороші люди і чудові професіонали.

Коли ж прийшов кінець його земного життя і Миколай став перед Богом, то за добрі діла Бог визначив йому вічне духовне життя і спитав, в якому вигляді Миколай бажає приходити на Землю до людей. Миколай сказав, що він дуже хоче приходити в день свого народження (19 грудня), втілюючись в особи добрих чоловіків, з подарунками до дітей, які були щирими, чемними і з великим старанням опановували знання і вміння.



І сказав тоді Бог, що так і буде.

І це так є, і так буде завжди.

матеріал з Обозреватель

| додано: 19/12/2008 | root |

Конгрес Українських Націоналістів проводить перегляд документально-ігрового фільму "УПА. Тактика боротьби".

У фільмі висвітлюється тактика Української Повстанської Армії та розвінчуються сучасні ворожі закиди імперської Москви.

Після перегляду відбудеться обговорення картини.

На перегляд запрошується молодь, яка цікавиться стратегією і тактикою Українських Визвольних Змагань.

Місце перегляду: Київ, вул. Антоновича (колишня Горького недалеко від станції метра Л.Толстого) буд.3-Б, актова заля на першому поверсі.

Початок перегляду 18:30 в цей четвер 11 грудня.



| додано: 10/12/2008 | root |

Посвята в козачата

27 листопада Братство козацького бойового Звичаю "Спас" завітало до Українського колежу ім. В. О. Сухомлинського, що на Лівобережній.

А завітало для того, аби посвятити дітей цього закладу, а цього разу це були учні других класів, в козачата.

Свято відбулося в приємній і гарній атмосфері, діти побачили і показовий виступ братчиків, від якого справді були в захваті, і взяли участь в козацьких змагах і забавах.

Надіємось, на те, що зерно, яке ми закинули їм в серця, зерно любові до України, згодом проросте і з малюків виростуть справжні українці!



| додано: 28/11/2008 | root |

Молебень в Могилянці

26 листопада Братство козацького бойового Звичаю "Спас" ініціювало проведення в Києво-Могилянській академії молебня за жетвами голодомору 1932-1933 років.

Його проводив ігумен Богдан, настоятель Церкви Благовіщення Божої Матері, що діє при Моиглянці і вже не один раз допомагав братчикам в проведенні різних заходів.

Незважаючи на зимну й вітряну погоду, всі студенти НаУКМА, звичайно ж ті хто хотів, на одній із перерв зуміли потрапити на панахиду і віддати шану невинно загиблим.

Ще раз згадаємо ті жахливі події і помолимося за жертв тих років...

Тож давайте й ми, всі разом, будемо одною великою силою, як той жмут свічок, який навіть при сильному вітрі буде горіти, а не відразу ж гаснути, як свічка самотня, щоби убезпечити себе і прийдешні покоління від таких жахів.



| додано: 28/11/2008 | root |

«Охрещена» Замкова

22-го листопада Братство козацького бойового Звичаю «Спас» спільно з НаУКМА, не беручи до уваги той снігопад, який засипав голови, на Замковій горі в м.Києві встановили хрест на місці поховання вояків українського війська, що загинули в бою під Крутами, боронячи Україну.

Завдяки зусиллям братчиків, замість старого понівеченого хреста, який неодноразово паплюжили стоїть велика й красива заміна, символ пам’яті нащадків.
Мусимо закарбовувати в пам’яті уроки історії, бодай навіть через такі символічні акції.



| додано: 28/11/2008 | root |

У День пам’яті жертв голодомору 1932-33 років братчики БКБЗ «Спас» віддали шану невинно померлим.
У День пам’яті жертв голодомору 1932-33 років братчики БКБЗ «Спас» віддали шану невинно померлим.

Увечері 22-го листопада спасівці запалили свічки на знак скорботної згадки про заморених голодом у країні, яка прямувала до світлого комуністичного майбутнього. Братчики відвідали «Свічу пам’яті», що її вдень урочисто відкрито в парку Слави за присутності перших осіб нашої країни та іноземних політичних лідерів.

У тій тиші, яку порушив лише голос з динаміків, що розповідав про страшні жертви не лише голодомору, а й Розстріляного Відродження, і тій тиші, яку розтинали полум’я свічок, кожен спасівець подумки звернувся – до кого, не знаю: до Бога, до тих, кого прийняла до себе земля, до їхніх нащадків, до себе самого, – зрештою, не так важливо.

Головне – пам’ять і усвідомлення неможливості повторення катастрофи.

| додано: 25/11/2008 | root |

Причина смерті - українець!
До вшанування жертв голодомору в Україні 1932-1933 років.

читати далі...

| додано: 22/11/2008 | root |

90 років утворенню Західно-Української Народної Республіки!

Не забуваймо героїчні сторінки нашої з Вами історії! Для цього Братство козацького бойового Звичаю "Спас" надає невеличкий екскурс в ті історичні події створення Західно-Української Народної Республіки.



читати далі...

| додано: 14/11/2008 | root |

Братчики спільно з громадою села Трипілля вшанували пам'ять митрополита київського Тихона Щербака.
Братчики Братства козацького бойового Звичаю "Спас", взяли участь у відкритті пам'ятної дошки на честь митрополита київського Тихона Щербака(Тимофія Івановича Щербацького, 1698 - 1767)

ЩЕРБАЦЬКИЙ ТИМОФІЙ (світське ім'я -Тихон; 1698 - 18.4.1767) - митрополит Київський православний. Народився у Трипіллі на Київщині. Студент Києво-Могилянській академії. Прийнявши постриг, став писарем Софійського кафедрального собору в Києві. У 1737 Київський митрополит Рафаїл Заборовський висвятив Щербака ігуменом Лубенського Мгарського монастиря. З 1737 - ігумен Видубицького монастиря у Києві. З середини 1739 Щербацький є архімандрит Золотоверхого Михайлівського монастиря, а з 1740 - архімандрит Києво-Печерської лаври. З 1748 - митрополит Київський. Намагався провести реформу навчання у Києво-Могилянській академії. З цією метою у 1752 запровадив новий навчальний статут. У 1750 був присутнім під час виборів гетьмана К.Розумовського у Глухові. У 1753 заснував митрополичу друкарню у Києві.

читати далі...

| додано: 30/10/2008 | root |

Невеличке відео з фестивалю "Гайдамака": день 1, 12 жовтня, поїздка до Букрина та Трахтемирова

Наші друзі, які теж брали участь в цій мандрівці, зробили невеличке відео:
Трахтемирів - душа козаччини



| додано: 28/10/2008 | root |

Козачатами стають змалку

Уже вдруге ліцей НТУУ "КПІ" №142 запрошує Братство козацького бойового Звичаю «Спас» на посвяту п’ятикласників у козачата, яка цьогоріч відбулася 17-го жовтня.



читати далі...

| додано: 22/10/2008 | root |

Участь в соціологічному дослідженні громадських організацій

Братство козацького бойового Звичаю "Спас" і особисто отаман Вадим Васильчук надав інтерв'ю кандидату соціологічних наук Ходорівській Наталії з Центру соціальних Експертиз Інституту соціології Національної Академії Наук України щодо роботи в громадській організації, її позитивні чи негативні сторони.



| додано: 22/10/2008 | root |

Зйомки в кліпі

Братство козацького бойового Звичаю "Спас" взяло участь в зйомках кліпу на козацьку тематику.

Тільки отримаємо повну його версію чи знатимемо дату виходу на екран відразу повідомимо, тільки зачекайте.



| додано: 22/10/2008 | root |

З приводу провокацій...

Нам, Братству козацького бойового Звичаю "Спас", дуже прикро, що деякі козацькі організації поширюють неправдиву інформацію, посилаючись на людей, що до українського руху мають таке відношення, як 5 колесо до воза. Але нехай це залишиться на їхній совісті...



читати далі...

| додано: 19/10/2008 | root |

Вітаємо Alma mater!!!!!!

Традиційно 15 жовтня Києво-Могилянська Академія святкує свій День народження.

Цього року найстарішому вузу України виповнилося 393 роки.

Братство козацького бойового Звичаю вітає спудеїв та викладачів зі святом.

Крізь призму років Академія пронесла у своїх стінах почуття сили українського духу, любов до Батьківщини, виховала багатьох славних синів і дочок України. Відновлена 1992 року вона продовжує традиції минулого.

Спудеї-братчики привітали свою alma mater показовим виступом на святковому концерті. Завдяки своїй завзятості братчикам вдалося залучити до свого гурту і почесного президента Києво-Могилянської Академії В’ячеслава Степановича Брюховецького, який разом зі спасівцями вбігав на сцену.

Ще раз вітаємо усіх із Днем народження Києво-Могилянської Академії і бажаємо їй продовжувати плекати українські традиції у вихованні справжніх патріотів на благо Батьківщини.

Vivat Academia!!!!!!



| додано: 18/10/2008 | root |

Миємо Сковороду

Щороку до Дня Академії спудеї Могилянки проводять акцію «Чистий Сковорода».

Очищаючи одного з найвидатніших випускників від «нагромаджень» часу, вони вшановують пам’ять усіх, хто навчався у їхній alma mater, і вкотре доводять, що «час плинний, а Києво-Могилянська Академія вічна».

Цього та в принципі як і попередніх років до цієї акції долучилося і Братство козацького бойового Звичаю «Спас».

Більшість братчиків, до речі, також є спудеями Києво-Могилянської Академії, тому, з піднесеним настроєм (бо у рідної Академії ж День народження) та прихопивши ганчірки, швабри, воду і довгеньку драбину, вони старанно вмивали найвідомішого і найзамурзанішого спудея Могилянки.



| додано: 18/10/2008 | root |

"ГАЙДАМАКА": день 3, 14 жовтня, святковий концерт "Покрова – Мати українського воїнства"

В останній день фестивалю «Гайдамака» Братство козацького бойового Звичаю "Спас" зраночку ходило до церкви відзначити День святої Покрови.

А пізніше, увечері, у Центрі культури і мистецтв СБУ почався святковий концерт, що мав назву «Покрова – мати українського воїнства», який спільними зусиллями зробили братчики та Всеукраїнський журнал "ПРО". Фотозвіт дивіться тутечки.



читати далі...

| додано: 17/10/2008 | root |

"ГАЙДАМАКА": день 3, 14 жовтня, привітання та спільне святкування заснуваня козацтва і українського вояцтва в стінах Академії СБУ

Братство козацького бойового Звичаю "Спас" відвідало Академію Служби безпеки України, де тамтешні студенти мали змогу подивитися на те, як за козацьких часів загартовувалася молодь до майбутніх військових сутичок.

Братчики провели перед сучасним захисникам Батьківщини показовий виступ, розповіли дещо про сучасний стан козацького бойового мистецтва, а також залучили студентів академії до тренування з елементами козацьких ігор та забав.

Продовжуюючи такі кроки, можемо не сумніватися в тому, що найближчим часом СБУ стане не просто службою безпеки держави, а Службою Безпеки саме держави Україна! Фотозвіт дивіться тутечки.



| додано: 17/10/2008 | root |

"ГАЙДАМАКА": день 3, 14 жовтня, святкування свята Покрови та українського вояцтва в козацькому селі Германівка

Братство козацького бойового Звичаю "Спас" на запрошення голови села Германівка, а також голови Обухівської районної ради, привітали місцевих жителів, а особливо учнів місцевої гімназії зі святами Покрови та українського воїнства.

Показовий виступ братчиків на Ревиній горі, де відбувалося відкриття пам'ятника Покрови, додав до святкування справжнього козацького духу та настрою!

Село Германівка відоме історії ще з 1096 року, коли тут стояла одна з фортець Київської Русі. В самому ж селищі на сьогоднішній момент стоїть біля 30 пам'ятників, пов'язаних з місцевою історією.

Один з них, це єдиний на всю Україну пам'ятник Івану Виговському, видатному переможцю Конотопської битви, де москалів полягло 40 тисяч, а ще 15 тисяч було забрано в полон; людині, якій не зовсім справедливо довелося скласти булаву і відійти від великих діянь.

Тож можемо з впевненістю сказати, що звуки козацького маршу ще раз сколихнули землю, на якій нарешті починає відроджуватися той дух і та національна гідність, якої нам так не вистачає! Фотозвіт дивіться тутечки.



| додано: 17/10/2008 | root |

"ГАЙДАМАКА": день 3, 14 жовтня, на Покрову до церкви

14-го жовтня вся Україна, а з нею і Братство козацького бойового Звичаю «Спас» відзначали День святої Покрови. Цього дня братчики зібралися зранку, щоби піти до церкви.

Традиційно спасівці святкують християнські свята. Тим паче Покрову вважають покровителькою козацтва – українського війська. У цей день, що збігається зі святом вояків УПА, спасівці поставили свічки за всіх воїнів, які віддали свої сили, свій розум і свій запал за добробут нашого сьогодення, за свободу, що її мусимо ревно берегти та щодня наново виборювати.

До цього свята, а також на 10-річчя Спасу приурочив свій подарунок й Богдан Пацкань. Від імені Спудейського братства НаУКМА його голова подарував нам ікону святої Покрови.

Братство козацького бойового Звичаю «Спас» висловлює нашим друзям глибоку подяку за таку приємну несподіванку. Для нас це велика честь!

Отож вітаємо всіх зі святом! Невпинної вам наснаги, панове українці!



| додано: 17/10/2008 | root |

"ГАЙДАМАКА": день 2, 13 жовтня, проведення відкритого семінару «Спас – бойовий Звичай українського народу» на базі НаУКМА

Братство козацького бойового Звичаю "Спас" для всіх охочих провело відкрите тренування на базі НаУКМА.

Всі, хто завітали до братчиків того дня, надіємось, отримали велике задоволення від побаченого, а також почуття того, що козацький бойовий Звичай на сьогоднішній день не просто відтворюється, а живе і шириться!



| додано: 17/10/2008 | root |

"ГАЙДАМАКА": день 2, 13 жовтня, екологічний захід на території Труханового острова

"...А насправді так просто змінити життя!
Просто вийти на вулицю, просто прибрати сміття,
Полюбити свою землю, свою рідну природу,
Відчути себе часткою єдиного народу..."

У рамках Всеукраїнського фестифалю українського бойового Звичаю Спас «Гайдамака» 13-го жовтня БКБЗ «Спас» провело акцію з прибирання Труханового острова.

Зібравши чималу громаду братчики за невеликий час зробили те, що міські служби не можуть зробити місяцями.

Тож бажаємо всім почати робити країну кращою просто з себе та зі свого дому!

Фотозвіт дивіться тутечки.



читати далі...

| додано: 17/10/2008 | root |

"ГАЙДАМАКА": день 2, 13 жовтня, відкриття січової козацької церкви Святої Покрови в с. Червона Діброва, що на Буковині

Братство козацького бойового Звичаю "Спас", не зважаючи на деякі негаразди з транспортом, добралися до тихенького й гарного селища Червона Діброва, що в Чернівецькій області, де наші добрі друзі на своїй Січі відкривали власноруч збудовану козацьку церкву Святої Покрови.



читати далі...

| додано: 16/10/2008 | root |

"ГАЙДАМАКА": день 1, 12 жовтня, поїздка до Букрина: могила гетьмана Правобережної України Андрія Могили, музей Трипільської культури

Добряче попоївши смачнючого куліша Братство козацького бойового Звичаю "Спас" знову вирушило в дорогу: тепер вже до сіл Малого Букрина (до могили гетьмана Правобережної України Андрія Могили) та Трипілля (до приватного музею Трипільської культури)...



читати далі...

| додано: 16/10/2008 | root |

"ГАЙДАМАКА": день 1, 12 жовтня, поїздка до Букрина: смуга перешкод, стрільби, куліш

Після відвідання давньої фортеці Чучин та збудованого на її місці меморіалу загиблим на Букринському плацдармі воїнам Червоної Армії, сіл Великого Букрина та Трахтемирова (від якого доречі офіційно лишилося лише до десяти хат) Братство козацького бойового Звичаю "Спас" з друзями повернулося до господи козака Василя, який вже відправляв перших людей на початок смуги перешкод...



читати далі...

| додано: 16/10/2008 | root |

"ГАЙДАМАКА": день 1, 12 жовтня, поїздка до Букрина: Балико-Щучинка, Великий Букрин, Трахтемирів.

Братство козацького бойового Звичаю "Спас" разом з іншими учасниками фестивалю та гостями вже з самісінького ранку вирушило до старовинних сіл Малого та Великого Букрина, Балико-Щучинки, єдиної визнаної козацької столиці Трахтемирова...



читати далі...

| додано: 16/10/2008 | root |

Багато ГАЛАСу не буває даремно!

Братство козацького бойового Звичаю "Спас" відярмаркувало на Ярмарку-Фестивалі етнічної культури «ГАЛАС-2008»!



читати далі...

| додано: 06/10/2008 | root |

Тріумфальне повернення параолімпійської збірної України!

21 вересня до аеропорту Борисполя прилетіла українська параолімпійська збірна. Нашій команді був влаштований неабиякий теплий прийом.

Братство козацького бойового Звичаю "Спас" також взяло участь в урочистій зустрічі, нагородивши спортсменів гучними оплесками, привітаннями та побажаннями!



читати далі...

| додано: 22/09/2008 | root |

Православний світ святкує Різдво Пресвятої Богородиці - свято торжества Божої милості і здійснення найзаповітніших мрій.

Сьогодні весь Православний світ святкуютє Різдво Пресвятої Богородиці. Саме з цієї дати починається річне коло церковних свят.

У цей світлий день, на рубежі Старого і Нового завітів, народилася Діва Марія - Мати Господа нашого Ісуса Христа.

Вітаємо Всіх з цим великим святом і особливо дівчат, що на ім'я Марія.



| додано: 21/09/2008 | Пресс-служба Братство козацького |Р С–Р·РґРІРѕ+Пресвятої+Богородиці+-+свято+торжества+Божої+милості+С–+здійснення+найзаповітніших+РјСЂС–Р№.">

Як козаки дітей навчали

6 вересня Братство козацького бойового Звичаю «Спас» долучилися у ролі партнерів до Першого всеукраїнського дитячого фольклорного фестивалю «ОРЕЛІ», що проходив на подвір'ї Українського центру народної культури «Музей Івана Гончара». Оточені гамірливою малечею, стурбованими батьками та вихователями, дитячими колективами та метушливими організаторами, спасівці явно виділялися з цього гамірливого натовпу.



читати далі...

| додано: 08/09/2008 | Пресс-служба БКБЗ "Спас" |
Новини

|Прес-центр|
Польський експерт: Путін зондує межі поступливості українців

|Прес-центр|
Франківська міськрада надала Бандері та Шухевичу звання почесних громадян

|Прес-центр|
Військовий експерт: проведення параду недоцільне

|Прес-центр|
На церемонии открытия памятника Сталину умер человек

|Прес-центр|
В Запорожье установлен памятник Сталину

|Прес-центр|
Громадськість створює комітет порятунку України

|Прес-центр|
Кто и почему убил президента Польши? ("Neatkarigas Rita Avize", Латвия) Валдис Крауклис

|Прес-центр|
Польські ЗМІ: Прокуратура РФ висуває хибну версію аварії літака Качинського

|Прес-центр|
Азаров продовжує домовлятися з Путіним, що ще віддати Росії?

|Прес-центр|
ЯНУКОВИЧ: "ДЕМОКРАТІЯ – ЦЕ ПОРЯДОК"

|Прес-центр|
Янукович і Медведєв домовилися з'єднати Крим з Росією

|Прес-центр|
"С таким "успехом" через 20 лет Украине о Крыме можно забыть..." – эксперт

|Прес-центр|
Янукович нагородив організатора виставки проти УПА

|Прес-центр|
Рішення про визнання Сталіна винним у Голодоморі в Україні набуло чинності

|Прес-центр|
КАТИНЬ-2. The European Union Times: „У операції Росії проти США і Польщі вбитий президент Качиньській”

|Прес-центр|
30 березня Преподобного Олексія, чоловіка Божого. В народі свято називають Теплий Олекса.

Контакти:
Для запитів:question(at)spas.in.ua
ВО Голови БКБЗ"Спас":vadymyrko(at)spas.in.ua
 +38 (063) 454 77 95
Прес-служба:press(at)spas.in.ua
 +38 (093) 648 11 50
Діяльність | Новини | Світлини | Цікаве | Форум
Події | Спорт | Вишколи | Культура | Контакти
  Розробка та дизайнування - "web-design samsobisam"