This version of the page http://golodomor.ukrinform.com/article.php?a=0014 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-05-02. The original page over time could change.
УкрІнформ | Голодомор в Україні 1932-1933
НА САЙТІ
  • головна
  • статті
  • фотоархів
  • посилання
Укрінформ:
-------------
лічильники
-------------
Статті про Голодомор

83-РІЧНИЙ ХАРКІВ'ЯНИН ІВАН КУЛИНИЧ НИНІ ЗДОБУВ ПОПУЛЯРНІСТЬ ЯК АВТОР КНИГ ПРО ПЕРЕЖИТЕ, У ТОМУ ЧИСЛІ, ГОЛОДОМОР 1932-1933 РОКІВ

ХАРКІВ, 26 березня. /Світлана Лігостаєва - Укрінформ/. Не залежалася на книжкових полицях книга під назвою "Вогнем і смертю хрещені", яка щойно побачила світ у харківському видавництві "Майдан" . Як повідомляє кореспондент Укрінформу, книгу присвячено темі голодомору в 1932-33-роках. Характерно, що її автор, 83-річний Іван Кулинич, у минулому партійний і радянський працівник, не з чуток знає цю тему.

- Книга не випадково має підзаголовок "Досьє: факти, спогади", - розповідає Іван Михайлович. - Тут немає вигадок. Моя сім'я, як й інші, також постраждала від голодомору, а якщо наводити цифри, то лише в рідному Валківському районі від голоду помер кожний третій земляк.

У своїй книзі, передмову до якої, до речі, написав голова Харківської облдержадміністрації Євген Кушнарьов, автор пише про те, що причиною голодомору стала масова, а головне, насильна колективізація. За його переконанням, одним із головних організаторів голодомору в Україні є голова Ради Міністрів СРСР В'ячеслав Молотов, який, серед іншого, ввів у практику натуральні штрафи з селян, чим абсолютно розорив їх.

Матеріали для книги І. Кулинич почав збирати ледве не двадцять років тому: працював в архівах, зустрічався з людьми, тим більше, що свого часу за службовими обов'язками він добре вивчив область, не раз побував у тутешніх колгоспах і радгоспах, багатьох працівників села знав поіменно.

Цікаво, що книга про голодомор - не перша в списку книг, написаних І. Кулиничем. Лише за останні три роки в Харкові побачили світ його книги про Велику Вітчизняну війну: "Кипящие слезы матерей" і "Рождение Победы". До речі, І.М. Кулинич за фронтовим фахом - зв'язківець, брав участь у боях із зняття блокади Ленінграда і звільнення Прибалтики, не раз був поранений, нагороджений бойовими орденами і медалями. На фронті він вступив до партії, членом якої був протягом півстоліття. Відома і книга цього автора "Губернатор", присвячена пам'яті першого голови Харківської облдержадміністрації Олександра Масельського. Черговий його задум - написати про сьогодення рідної Харківщини. Нарікає, що вільного часу майже немає: кожного ранку поспішає на роботу: І.М. Кулинич - заступник голови президії Харківської обласної організації Українського товариства охорони природи.

©УкрІнформ, 2004