This version of the page http://www.chiti.uch.net/go.php/Integration (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-04-30. The original page over time could change.
Європейська інтеграція : Черкаський державний технологiчний унiверситет
Новини
Про унiверситет
Абiтурiєнту
Факультети
Бібліотека
Наукова робота
Профком
Офіс ППД
Європейська інтеграція
Шляхами подвигу і слави
Новини від ЦКВ
Міжнародний відділ
Наукові конференції
Спорт і дозвілля
Реєстр державних закупівель
WebEmail



Головна / Європейська інтеграція  /

 Європейська інтеграція
Європейська інтеграція


Загальні засади євроінтеграції

Європейський процес, завдяки його особливим досягненням упродовж останніх декількох років, стає більш відчутною та значущою реалією для ЄС і його громадян. Перспективи розширення разом із поглибленням відносин з іншими європейськими державами надають цій реалії ще ширших вимірів. Водночас сучасне суспільство усвідомлює потреб в побудові більш всеохоплюючої та спрямованої у майбутнє Європи, зокрема на основі використання і зміцнення її інтелектуального, культурного, соціального, наукового та технологічного потенціалу.
"Європа знань" є на сьогодні широко визнаним незамінним фактором соціального та людського розвитку, а також невід'ємною складовою зміцнення й інтелектуального збагачення європейських громадян, оскільки саме така Європа спроможна надати їм необхідні знання для протистояння викликам нового тисячоліття разом із усвідомленням спільних цінностей і належності до єдиної соціальної та культурної сфери.
Загальновизнаним є першочергове значення освіти й освітньої співпраці для розвитку та зміцнення стабільних, мирних і демократичних суспільств, що особливо відчувається на прикладі ситуації на південному сході Європи.
Процес об'єднання Європи, його поширення на Схід супроводжується формуванням спільного освітнього і наукового простору та розробкою єдиних критеріїв і стандартів у цій сфері в масштабах усього континенту.
Інтеграційний процес у науці й освіті має дві складові: формування співдружності провідних європейських університетів та об'єднання національних систем освіти і науки в європейський простір з єдиними вимогами, критеріями і стандартами. Головна мета цього процесу - консолідація зусиль наукової та освітянської громадськості й урядів країн Європи для істотного підвищення конкурентоспроможності європейської системи науки і вищої освіти у світовому вимірі, а також для підвищення ролі цієї системи в суспільних перетвореннях.
Створення Європейського простору вищої освіти є ключовим шляхом сприяння мобільності та працевлаштування громадян, а також розвитку континенту в цілому. Зі свого боку, європейські вищі навчальні заклади взяли на себе завдання та головну роль у створенні Європейського простору вищої освіти.
Інноваційна політика направлена на досягнення таких цілей, які мають першочергове значення для створення Європейського простору вищої освіти та поширення європейської системи вищої освіти в світі:
1. Затвердження загальноприйнятної системи вчених ступенів, у тому числі шляхом запровадження додатка до диплома, з метою сприяння працевлаштування європейських громадян і міжнародній конкурентоспроможності європейської системи вищої освіти.
2. Запровадження системи освіти на основі двох ключових навчальних циклів: додипломного та післядипломного. Доступ до другого циклу навчання потребуватиме успішного завершення першого, який має тривати щонайменше три роки. Учений ступінь, що присвоюється після завершення першого циклу, на європейському ринку праці сприйматиметься як відповідний рівень кваліфікації. Кінцевим результатом другого навчального циклу має бути вчений ступінь магістра, як у багатьох європейських країнах.
3. Створення системи обліку навчальних предметів на зразок Європейської системи трансферу оцінок (ЕСТS) як відповідного засобу сприяння більшій мобільності студентів.
4. Сприяння мобільності через усунення перешкод на шляху ефективного використання права на вільне пересування з безпосередньою метою:
  • забезпечення студентам доступу до навчальних можливостей, а також до відповідних послуг;
  • забезпечення визнання та зарахування часу, який учитель, дослідник чи член адміністративного персоналу провів у європейському навчальному закладі, досліджуючи, викладаючи та виконуючи відповідну своєму фахові роботу, зі збереженням їхніх законних прав;
  • сприяння європейському співробітництву щодо забезпечення якості освіти з метою вироблення порівняльних критеріїв і методологій;
  • просування необхідних європейських стандартів у галузі вищої освіти, зокрема щодо розробки навчальних планів, співробітництва між освітніми закладами, схем мобільності й інтегрованих навчальних, дослідних і виховних програм.

    Основні напрями діяльності ЧДТУ в контексті євроінтеграції


    Співробітництво з міжнародними організаціями:

  • ЧДТУє членом Асоціації університетів країн Південої Європи та Чорноморського регіону, співпрацює з іншими університетами в межах Асоціації
  • Університет бере участь у програмі ЄС TEMPUS-TACIS трансферу технологій спільно з університетом Саарланда (Німеччина), університетом Аліканте (Іспанія)

    Співробітництво з європейськими університетами в галузі освіти та науки:

  • Аграрним університетом (Латвія)
  • Шауляйським коледжем (Литва)
  • Університетом Саарланда (Німеччина)
  • Ягелонським Університетом (Польща)
  • Університетом Овідіуса (Румунія)
  • Вищою Королівською технічною школою (Швеція)

    Залучення студентів та викладачів до участі в міжнародних програмах:

  • Стажування викладачів та аспірантів за конкурсними програмами Міністерства Економіки Німечини
  • Стажування викладачів за програмами Інституту Гете
  • обмін делегаціями викладачів і студентів, які співпрацюють з інститутом східнослов'янської філології Ягелонського Університету (Польща)

     

     

  •  Європейська інтеграція
    Вхiд до WebEmail
    Iм`я:
    Пароль:
    Пошук:
    Черкаський державний технологiчний унiверситет
    бул.Шевченко, 460 м.Черкаси, 18006
    тел.:(0472) 71-00-92, факс: 73-02-74
    e-mail: chstu@chstu.cherkassy.ua