This version of the page http://www.uapedia.com.ua/?cat=16 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-04-26. The original page over time could change.
Фізика | Українська інтернет-енциклопедія

Фізика

Торсіонне поле (Торсійне поле)

вівторок, Січень 5, 2010

Торсіонні поля – фізичний термін, спочатку введений математиком Елі Картаном у 1922 році для позначення гіпотетичного фізичного поля, що породжується крутінням простору. Назва походить від англ. torsion – кручення. Найпростішою з теорій, що вводять кручення, є теорія гравітації Ейнштейна – Картана. Експериментальні спроби виявити торсіонні поля не принесли результатів. Сучасною фізикою торсіонні поля розглядаються... »

Квантова механіка

середа, Жовтень 28, 2009

Квантова механіка — фундаментальна фізична теорія, що в описі мікроскопічних об’єктів розширює, уточнює і поєднує результати класичної механіки і класичної електродинаміки. Ця теорія є базою для багатьох напрямів фізики та хімії, включаючи фізику твердого тіла, квантову хімію та фізику елементарних частинок. Термін «квантова» (від лат. quantum — «скільки») пов’язаний з дискретними порціями, які теорія... »

Античастинка

понеділок, Жовтень 19, 2009

Античастинка – частка-двійник деякої іншої елементарної частинки, що володіє тією ж масою і тим же спіном, але відрізняється від неї знаками деяких характеристик взаємодії (зарядів, таких як електричний і колірний заряди, баріонні і лептонні квантові числа). Саме визначення того, що називати «часткою» в парі частинка-античастинка, значною мірою умовно. Однак при цьому виборі «частки» її... »

Кінематика

п`ятниця, Жовтень 16, 2009

Основні поняття кінематики Кінематикою називають розділ механіки, в якому рух тіл розглядається без з’ясування причин цього руху. Механічним рухом тіла називають зміну його положення в просторі відносно інших тіл з часом. Механічний рух відносний. Рух одного і того ж тіла відносно різних тіл виявляється різним. Для опису руху тіла потрібно вказати, по відношенню до якого тіла... »

Електричне поле

п`ятниця, Жовтень 16, 2009

По сучасних уявленнях, електричні заряди не діють один на одного безпосередньо. Кожне заряджене тіло створює в навколишньому просторі електричне поле, яке робить силову дію на інші заряджені тіла. Головна властивість електричного поля – дія на електричні заряди з деякою силою. Таким чином, взаємодія заряджених тіл здійснюється не безпосереднім їх впливом один на одного, а через... »

Електромагнітна хвиля

п`ятниця, Жовтень 16, 2009

Зміст: Хвилі. Умова виникнення електромагнітних хвиль. Винайдення радіо О.С. Поповим. Принцип радіозв’язку. Модуляція. Список літератури. Хвилі Хвилею називають коливання, що розповсюджуються в просторі з часом. Найважливішою характеристикою хвилі є її швидкість. Хвилі будь-якої природи не розповсюджуються в просторі миттєво. Хвилі бувають двох видів: поперечні і подовжні. Поперечними називають хвилі, що розповсюджуються в перпендикулярному напрямі розповсюдженню хвилі. Подовжніми хвилями називають хвилі, що... »

Полярне сяйво

середа, Жовтень 14, 2009

Полярне сяйво — оптичне явище у верхніх шарах атмосфери, світіння окремих ділянок нічного неба, що швидко змінюється. Що таке північне сяйво? За старовинним фінським легендам, це лисиці полюють на сопках і чешуть боки об скелі так, що іскри летять на небо, перетворюючись на північне сяйво. На думку вчених різнокольорові спалахи спалахують в небі полярних... »

Магнітне поле землі

середа, Жовтень 14, 2009

Зміст Магітне поле Магнітне поле Землі Магнітні аномалії Магнітне поле Землі (рос. магнитное поле Земли (геомагнитное поле), англ. geomagnetic field, Earth’s magnetism, terrestrial magnetic field, нім. Magnetfeld n der Erde (geomagnetisches Feld n)) – силове поле, виникнення якого зумовлене джерелами, що знаходяться в земній кулі та навколоземному просторі (магнітосфері та іоносфері). Магітне поле Магітне поле — особлива форма матерії, за... »