This version of the page http://daily.lviv.ua/?newsid=20515 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-04-14. The original page over time could change.
Незабаром у Львові створять лабораторію з виявлення ГМО. Відео :: "Щоденний Львів" - Головний портал Львова
Зробити стартовою | Все про Євро-2012 у Львові - Спілкуйтесь із львів'янами
 

На головну

Екскурсія нове
Віртуальний Львів н
Мандрівка Львовом
Про Львів
Про Львівщину
Пам'ятки
Олеський замок
Церкви Львівщини
Пам'ятники Львова
Символіка Львівщини
Герби Львівщини
ЄВРО-2012 Львів
Радіо порталу
Аудіопрограми
Відеопрограми
Пишуть про Львів
Новини Львова
Імпорт
Розсилання
RSS
Архів
Погода Львова
Імпорт погоди
Сателітарна карта
Карти Львова
Львова та Львівщини
Центру Львова
Довідка Львова
Організації Львова
Мешканці Львова
Розваги Львова
Кіноафіша Львова
Клуби Львова
Відпочинок у Львові
Турфірми Львова
Парки Львова
Ресторани Львова
Кав'ярні Львова
Готелі Львова
Культура
Класична музика
Музеї Львова
Театри Львова
Транспорт нове
Фінанси
Банки Львова
Електротехніка
Фотогалерея
Відеогалерея
Веб-камери нове
Надішліть листівку
Чат Львова
Оголошення Львова
Веб-каталог Львова
Відгуки про нас
Контакти

Підтримуємо 

Наша кнопка 

Код нашої кнопки

Фотогалерея 


На головну Архів новин  
21/05/09
Незабаром у Львові створять лабораторію з виявлення ГМО. Відео

Із 1 травня уряд країни зобов’язав усі вітчизняні компанії проводити обов’язкове маркування продуктів. Тобто зазначати на упаковці товару повністю склад та інформацію про те, чи міститься у ньому генно-модифіковані організми.

Разом із запровадженням маркування продуктів, в Україні планується створити кілька лабораторій, в яких мали б проводити дослідження на вміст ГМО. Зокрема одна з таких лабораторій має з’явитися і у Львові.

«Наразі в Україні зосереджено всього чотири таких лабораторії. Логічно, що їхні фахівці не в силі проводити ґрунтовні перевірки усіх товарів на вміст модифікованих продуктів. Тому плануємо створити таку ж лабораторію і у Львові. Проте вона постане у випадку, якщо на це будуть виділені державою відповідні кошти», - розповів «Об’єктивно» директор Львівської обласної державної лабораторії ветеринарної медицини Роман Сімонов.

Він також зазначив, що створення такої лабораторії – процес клопіткий. Адже необхідно закупити відповідне обладнання, знайти приміщення, яке теж вимагає особливих умов. Загалом для створення такої лабораторії необхідно орієнтовно 1,5 – 2 мільйони гривень.

Із 4-х ветеринарних лабораторій, зосереджених в Україні, лише у двох можна проводити дослідження на визначення генетично модифікованих продуктів. Відтак рішення уряду про обов’язкове маркування продуктів залишило відкритим питання: хто саме його буде здійснювати і чи перекладуть це на плечі підприємцям? Про це у коментарі «Об’єктивно» розповів експерт з питань агропромислового комплексу Іван Стефанишин.

Він зазначив, що сьогодні на Львівщині на завершальній стадії створення карантинної лабораторії, де можна буде здійснювати дослідження на клітинному рівні. За словами Стефанишина, вже закуплено усе обладнання, наразі потрібно пройти другий етап – сертифікації. «Нехай у Львові буде така лабораторія, але що робити іншим областям? Як підприємці мають перевіряти свою продукцію? Ці питання досі законодавчо не врегульовані. Тому із введенням обов’язкового маркування між підприємцями та контролюючими органами може з’явиться багато непорозумінь», - зауважив Іван Стефанишин.

Також, за словами Стефанишина, найбільше генетично модифікованих продуктів потрапляє із закордону – в більшості це м’ясо. «В Україні існувало свого роду негласне табу про заборону використання ГМО у господарстві», - зазначив Стефанишин.

«Процес споживання генно-модифікованих продуктів в Україні ніхто не контролює. Відтак на ці продути немає жодних обмежень і їх не заборонено закуповувати у дитячі садочки», - розповів «Об’єктивно» начальник лабораторії випробування харчової продукції сировини та легкої промисловості Львівського регіонального державного центру стандартизації, метрології та сертифікації Олександр Белущенко.

Він наголосив, що рішення уряду про маркування продукції, де містяться модифіковані організми, не буде обов’язковим, допоки у кожному районі області не створять лабораторію для якісного виявлення ГМО. «Йде мова про такі центри, де можна було б зробити аналіз, чи міститься у продукті ГМО. Якщо говорити про лабораторії, які б кількісно визначали вміст ГМО, то таких у області потрібно створити принаймні дві», - зазначає Белущенко.

Фахівець наголошує, що із часу прийняття Кабміном рішення про маркування, створення таких лабораторій може тривати принаймні до кінця року, за умови стабільного фінансування.

«Звичайно у нашій державі може бути усе і на цей час уряд, можливо, прийме рішення про обов’язкове маркування усіх продуктів, але правдивість написаного на етикетці нікому буде перевіряти», - говорить Белущенко.

Також він наголошує, що компанії, які сьогодні розміщують маркування про відсутність у продукті ГМО, зазвичай, таким шляхом створюють собі рекламу.

«Маркування продукції потрібне, це був би хороший крок у розвитку українського виробництва навіть у випадку додаткових навантажень на вітчизняні компанії», - таку думку у коментарі «Об’єктивно» висловив заступник директора Західноукраїнської компанії «Ріо-плюс» Олексій Альошин.

Він зазначив, що їхня компанія займається імпортом продукції, але на жодному із товарів маркувань не було. «Часом до України завозять продукти, які цілком складаються із модифікованих організмів. Адже вони набагато дешевші від натуральних», - сказав Альошин.

Окрім того, відповідне маркування продукції з інформацією про відсутність генетично модифікованих організмів розпочали на молочному заводі «Галичина». Проте там зазначають, що маркування впровадили із власної ініціативи, а рішення уряду лише стало додатковим стимулом.


Об'єктивно

Коментарі  

Ім'я:
Коментар:

Напишіть "Щоденний Львів" без лапок (перевірка):

Всі новини Львова та області 
  • Сівкович доручив МВС і Державній податковій адміністрації негайно перевірити інформацію про напад міліції на журналістів видання "Експрес"
  • Матч із Карпатами визнали договірним
  • На Львівщині 1300 юнаків пішли до війська
  • Національну жалобу в Польщі продовжено
  • Пілоти літака Качинського до останнього могли уникнути катастрофи?
  • У Львові святкують 300-ліття Конституції Пилипа Орлика
  • У Брюховичах під Львовом відкрили реабілітаційний центр для дітей з неврологічними проблемами
  • Міжнародні експерти зберуться у Львові, щоб обговорити роль України у системі європейської безпеки
  • У Львові збиратимуть кошти на потреби дітей
  • Львівська влада закликає подолати гральний бізнес в інтернет-клубах
  • Добротвірська ТЕС викидає в повітря заборонений оксид вуглецю

 Ми розсилаємо новини для 602 осіб та організацій[Долучитись]

Пишуть про Львів 
  • ”Більше половини депутатів задіяні у махінаціях із землею”
    ”ГПУ” поцікавилася у депутатів Львівської обласної ради 1990 року скликання, чим теперішня влада різниться від тодішньої.

  • “Волинська різанина” – виставка правди, напівправди та відвертої брехні
    Це бажання приховати за чужими гріхами свої гріхи, значно більші

  • Степан Бандера як дзеркало української влади та опозиції

Усі цікаві статті про Львів тут

Новини від RedTram 
Завантаження...

Оголошення NEW 
Авто / Мото
Знайомства
Комп'ютери
Нерухомість
Робота
Суспільство
Послуги
Різне

Аналітика
"Антоніна Колодій: «Україні треба «перезавантажити» політичну систему через скликання Конституційної асамблеї»

Чат

Львівський мікрофон
"Знайдена нова дата заснування Львова. Про це та інші історичні відкриття - у новій книзі Івана Паславського «Український епізод Першого Ліонського Собору"

Битва Титанів
Жанр: екшн, пригодницький, драма, фентезі
Сеанси: 10:00; 12:10; 14:20; 16:30; 18:50; 21:10
Надто крута для тебе
Жанр: романтична комедія
Сеанси: 13:00; 17:00; 19:00; 21:00
Як приборкати дракона
Жанр: пригодницький, сімейний, фентезі
Сеанси: 11:10; 15:00

Курс Валют НБУ [06.04.10] USD 0.00 7.92   EUR 0.00 10.67   RUB 0.00 0.27   GBP 0.00 12.06   CAD 0.00 7.83   CZK 0.00 0.35   LVL 0.00 15.05   MDL 0.00 0.62   PLN 0.00 2.77  

Погода
Поточна погода

Наші партнери

Kava.lviv.ua | Малеча - ресурс для сучасних батьків | Center.lviv.ua | Магазин цифрової фототехніки | Наше місто IF.UA
[Vox.com.ua] Портал українця | Грані туризму - портал новин | Видавничий дім "Чумацький Шлях" | Допоможи молитвою
Готелі, ресторани на карті Львова | Культурне життя Львова | Спілка кабельного телебачення України | muzprostir - Все про музику на одному сайтi!

Мітки: львов, Львов, Львове, Львові, Львів, Львов, Щоденний Львів, Львов, Львов, Львов, Львов, Львов, Львов, Львов, Львов, Львов Львов Львов, Львов Львов, Lviv, Львова, карта Львова, Львов, Львів, Львівський, Львов, Львов, 3D панорама, Віртуальний Львів, Виртуальные туры, 3d-панорамы, ЄВРО-2012, ЄВРО 2012
Хостинг надано FlexiHostings -
Конкурентні ціни, позаконкурентна якість.


Рекламуйтеся у нас | Політика приватності | Напишіть нам
© "Щоденний Львів" 1999-2009, Усі права застережено. Про нас