This version of the page http://www.visnyk.lutsk.ua/content/view/9472/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-04-11. The original page over time could change.
Вісник - український тижневик - Як у Різдво цар Ірод агітував за Україну

e-mail: visnyk@visnyk.lutsk.ua  Тел./факс (0332) 77-48-84 8 квітня 2010 р № 14 (731)
Меню
Головна
Оголошення
Архів матеріалів
Гороскоп
Популярне
  • Пасхальна милостиня рідній дитині
  • Немовля викинула на сміття
  • Ковельські Ромео і Джульєтта
  • в Бога нема мертвих, у бога всі – живі!
  • Дайте «сироті» нову хату
Розсилка новин
 Курси валют та погода



 Відгукніться

 Наші друзі


 Сторінки нашої історії  
Як у Різдво цар Ірод агітував за Україну
Колядники з вертепом
Починається новоріччя у людських серцях. Починаються три престольні січневі празники. Починається величний мотив “Даруй, Боже, многі літа нашій славній Україні” у виконанні усього чесного та доброго люду. Але, як з’ясовується, були в історії України такі часи, коли їй бажали щастя не лише добрі люди, але, як не дивно, і доволі бездушні. Як-от сумнозвісний цар Ірод. І не десь там, за тридев’ять земель, а на волинських теренах.
Цей дещо незвичний, але водночас правдивий випадок трапився на початку 1950 року у селі Залав’є тодішнього Острожецького району. Розповідь про нього почну з архівного документа – наказу завідуючого Острожецьким відділом культпросвітроботи від 5 березня 1950 року, де записано: “...звільнити з посади завідуючого хатою-читальнею с. Залав’є Пишка Василя як такого, що виявився бандитом оунівського підпілля”.
То що ж такого “підступного й небезпечного” вчинив чоловік, якщо його записали до “ворогів народу”? На жаль, подальший пошук істини в документах Острожецького відділу культпросвітроботи нічого не просвітлив. Натомість правда “пробилася” з інших документальних джерел. Більше того, ніби на поклик серця відгукнувся безпосередній учасник вищезгаданого дійства. Це Юлій Матвійович Регуліч, житель селища Млинова, дитинство котрого пройшло у Залав’ї:
– Василя Пишка я добре знав, хоч він був старшим більш як на десять літ. Талановитий, розумний. Недарма ж йому довірили завідувати хатою-читальнею. А ще він був умілим організатором різних дійств. Задумав на Різдво поставити “Ірода”. Це зараз більш прийнято говорити, що ходять колядники з Вертепом чи Звіздою. А тоді казали: ходити з Іродом. Василь заздалегідь розподілив ролі. Собі вибрав роль, на яку не вельми чомусь претендували інші, – Ірода. Мені, як чи не наймолодшому учаснику гурту, перепало перевдягтися у Янгола. Ми від хати до хати проколядували два дні. А вже на третій день Різдва нас ошелешила несподівана звістка – до Пишка приїхали “з органів” і роблять обшук. Тоді ми ще не могли второпати, що і до чого, лише пізніше довідалися: наше вертепне дійство зарахували до політичних акцій. І підстава для цього була досить вагома. Нас, дітей, у це не посвячували, а старші хлопці після колядок, коли обмінювалися із господарями святковими гостинцями, залишали в оселі листівки із націоналістичними закликами. У торбину – пирога й пляшчину, а з торбини – листівка, озаглавлена “Геть колгоспи!” чи “Ще не вмерла Україна!”
– Про потаємну акцію хтось із односельців і сповістив енкаведистів, котрі миттєво взялися за справу, – продовжує свою розповідь Юлій Регуліч. – Щоправда, до нас, малих, не домагалися, ніхто, як кажуть, і пальцем не зачепив. Обійшлося все гаразд навіть меншому Василевому братові Павлові. А ось на самого Василя, головного організатора акції і головного агітатора-розповсюджувача, чекало суворе покарання – декілька років позбавлення волі. Крім того, завідуючий Острожецьким відділом культпросвітроботи змушений був зробити у книзі наказів жорстокий запис, назвавши Василя бандитом. Як склалася його доля, невідомо. Знаю лише, що після відбуття покарання він покинув рідні місця. Виїхав десь на Схід. А шкода... Хороший, душевний, толковий був чоловік...
Мимоволі із цієї розповіді в уяві вималювався світлий образ щиросердного Василя Пишка. Заодно – і гнітючий образ Ірода. Чомусь подумалося при такому збігові обставин: ось якби подібна до Василевої доброта переселилася колись у душу царя, душі повелителів та начальників, наскільки б то на світі побільшало радості. І, можливо, люд не ходив би зі Звіздою потайки, як це робилося у тоталітарний радянський час. І, можливо, повивітрювалося б чимало суму та печалі із самих колядок. І, можливо, не довелося б більше агітувати за Україну, бо Україна вже давно була б...
Сергій Новак,
Рівненська область


 
Новини
Головна
СПОРТ
У СВІТІ
В УКРАЇНІ
ВОЛИНЬ
РІВНЕНЩИНА
ЗАПИТУЮТЬ – ВІДПОВІДАЄМО
Обама: Нова ядерна доктрина США не гарантує безпеку Ірану і КНДР
Обама: Нова ядерна доктрина США не гарантує безпеку Ірану і КНДР
Інтерпол оголосив у розшук доньку Саддама Хусейна
У Монголії відбулась демонстрація проти падіння рівня життя
Губернатор Тернопільщини – біло-синій, колишній комуніст
Нові правила видачі шенгенських віз
Немовля викинула на сміття
Найдорожче від прикордонників сховав у труси
Православні мініатюри
Браконьєри не дрімають і природоохоронці – теж
ФК “Волинь” відзначив 50-річний ювілей
мистецькі заходив режимі он-лайн
Закон діє, але його ніхто не боїться?
Спозували… і дикий вепр, і зубр
На Волині – новий начальник СБУ
Скасовують поїзди
Добив коханку «контрольним» пострілом
Капібара замість чупакабри
Заробітчани приторговували зброєю
Без помилок говорять українською лише 42 студенти із 2450
Чи стане фарфоровий завод склоробним?
Cовенята влаштували «кругову оборону»
Кіоск збіднів на 22 золоті ланцюжки
Останні Новини

Загрузка...
Загрузка...
Загрузка...
Загрузка...
Вакансії
Загрузка...
ГоловнаОголошенняАрхів матеріалівГороскоп