This version of the page http://www.nceai.gov.ua/135.793.0.0.1.0.phtml (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-04-11. The original page over time could change.
Національний центр з питань євроатлантичної інтеграції України | Документи співробітництва України з НАТО | Поглиблення співпраці Україна - НАТО: короткотермінові заходи (21 квітня 2005 року, Вільнюс)
Розсилки English Version Авторизуватися    Мапа сайта   Контакти   
Про Національний центр
Правові засади євроатлантичної інтеграції України
Документи співробітництва України з НАТО
Державні програми та нормативно-правові акти України
Документи НАТО
План дій Україна-НАТО
Річна національна програма з підготовки України до набуття членства в НАТО
План дій щодо членства в НАТО (ПДЧ)
Механізми співробітництва Україна-НАТО
Мережа партнерства Україна-НАТО / NATO-Ukraine Partnership Network
Інформаційно-аналітичне забезпечення
Неурядові організації
Публікації на тему НАТО
Фотогалерея
Кіноматеріали
Інтерактивна гра "НАТО"
Форум
  Пошук по БД ЗМІ   


   Пошук по сайту   



 2.96 MB


 540 KB


 2,3 MB


 1,5 MB


 3,4 MB














Поглиблення співпраці Україна - НАТО: короткотермінові заходи (21 квітня 2005 року, Вільнюс)

ПОГЛИБЛЕННЯ СПІВПРАЦІ УКРАЇНА - НАТО: КОРОТКОТЕРМІНОВІ ЗАХОДИ (21 КВІТНЯ 2005 РОКУ, ВІЛЬНЮС)

Документ схвалений на засіданні Комісії Україна-НАТО на рівні міністрів закордонних справ
 
Держави-члени НАТО та Україна домовилися започаткувати наведені нижче ініціативи з метою поглиблення їх співробітництва на підтримку пріоритетів реформ в України. Ми здійснюємо ці заходи в рамках Плану дій Україна-НАТО, враховуючи наше рішення розпочати Інтенсифікований Діалог щодо прагнень України до набуття членства та відповідних реформ без упередження будь-яких можливих рішень Альянсу.
 
Зміцнення демократичних інституцій
 
* Розширити зусилля Спільної робочої групи з питань воєнної реформи (СРГ ВР) з метою надання допомоги новому керівництву у зміцненні виконавчого, законодавчого та громадського контролю над структурами оборонного та безпекового сектору, з якими співпрацює НАТО, використовуючи наявні ресурси НАТО, держав-членів Альянсу та інших зацікавлених інституцій-партнерів, таких як Женевський центр демократичного контролю над збройними силами.
* Отримувати та оцінювати інформацію і здійснювати обмін думками щодо зусиль, спрямованих на розширення свободи ЗМІ, та виборчу і судову реформи, зокрема, через запрошення відповідних українських міністерств і відомств надавати регулярні брифінги.
* Використати цьогорічну оцінку виконання Плану дій Україна-НАТО для здійснення всеосяжного огляду досягнень, починаючи з його схвалення у 2002 році, запропонувавши конкретні настанови щодо нагальних потреб у контексті реформ.
* Повною мірою застосовувати (із використанням наявних каналів Україна-НАТО на всіх рівнях) механізми Плану дій (ПД)/річного Цільового плану Україна-НАТО (ЦП) для забезпечення позитивного зворотного зв'язку щодо успіхів у цій сфері, а також, в разі необхідності, конструктивної критики та рекомендацій.
 
Оновлення політичного діалогу
 
* Розширити рамки питань, які мають обговорюватися на засіданнях усіх рівнів у форматі Комісії Україна-НАТО (КУН), для охоплення всіх сфер, окреслених у Хартії про особливе партнерство та ПД.
* Запровадити проведення обговорень конкретних спільних політичних та безпекових занепокоєнь, особливо стосовно "заморожених" конфліктів (наприклад, у Придністров'ї).
* Запропонувати більш регулярне проведення змістовних обмінів думками з Україною (наприклад, за допомогою встановленого календарю тематичних засідань КУН всіх рівнів) для інформування та зосередження на цілеспрямованому практичному співробітництві. Це могло б включати роботу у напрямку розширення практичного співробітництва у ключових сферах (зокрема, в рамках Операції "Активні зусилля", ISAF , K Ф O Р та Місії НАТО з підготовки сил безпеки Іраку), а також і активізацію консультацій з питань контролю над озброєннями, експортного контролю та нерозповсюдження (включаючи вивчення можливого внеску України в оборону від зброї масового знищення (ЗМЗ).
* Удосконалити підготовку засідань на високому рівні шляхом використання Політичного комітету у форматі КУН з цією метою та для опрацювання змістовних питань.
* Підвищити поінформованість громадськості щодо поглибленого політичного діалогу між Україною та НАТО, використовуючи увесь спектр доступних інструментів публічної дипломатії.
 
Активізація співробітництва у реформуванні сектору оборони та безпеки
 
* У контексті Плану роботи СРГ ВР на 2005 р. розробити заходи щодо надання Україні допомоги у проведені всеосяжного огляду національної безпеки стосовно цілей, завдань та функцій усіх безпекових структур, з якими співробітничає НАТО;
* Надавати допомогу у реформуванні розвідувального сектору відповідно до євроатлантичних стандартів через розширений обмін досвідом і знаннями між Україною та державами-членами НАТО; надавати підтримку розширенню спроможностей українських розвідувальних служб у боротьбі проти тероризму.
* На робочому рівні розширити передачу досвіду НАТО (як експертами Міжнародного секретаріату (МС)/Міжнародного військового штабу (МВШ), так і держав-союзниць) на підтримку термінової роботи у імплементації планів України щодо реформ, зокрема, через демілітаризацію структур внутрішньої безпеки, ініціюючи у той же час фундаментальний перегляд співробітництва у світлі того, як нове українське керівництво визначає довгострокові потреби України.
* Надавати Україні допомогу у розвитку цивільного особового складу для призначення як на ключові так і на експертні посади в українських безпекових інституціях, зокрема, у Раді національної безпеки і оборони (РНБО).
* Продовжити практику запитів щодо конкретних інформації та можливостей, визначених для використання схеми експертного твінінгу, при розробці ширшої програми під егідою СРГ ВР.
* Проводити консультації з усіма відповідними структурами Міністерства оборони (МО) та РНБО України з метою заохочення до розширення координації планів реформ і визначити особливі потреби у досвіді з оборонного планування при розробці середньострокових програм.
* Проводити конференції та семінари з питань оборонної політики/стратегії та оборонної економіки із залученням експертів зі столиць держав-союзниць для надання допомоги Україні у посиленні спроможностей з формулювання політики та розширення знань цивільного суспільства і його можливостей щодо нагляду.
* Використовувати стосунки Оборонного коледжу НАТО з Національною академією оборони України для збільшення спроможностей останньої у формуванні інноваційного мислення щодо важливості оборонної реформи. Це може включати, серед іншого, збільшення кількості українських офіцерів, що беруть участь у програмах Коледжу.
 
Посилення та спрямування зусиль у сфері публічної дипломатії
 
* У співробітництві з українськими органами влади, приділяти увагу проблемі негативного сприйняття НАТО громадськістю у всіх регіонах України, зокрема, через доступ до російськомовних версій публікацій Україна-НАТО.
* Збільшити обізнаність щодо позитивних зрушень у співробітництві Україна-НАТО, зокрема, у оборонному секторі, а також щодо заходів співпраці НАТО-Росія в рамках Ради НАТО-Росія (РНР).
* Розробити, разом з українськими органами влади, конкретну стратегію публічної дипломатії, яка залучатиме українських цивільних та військових посадових осіб, парламентаріїв та неурядові організації (НУО) з одного боку, та офіційних осіб НАТО, високопосадовців та експертів держав-членів Альянсу з іншого.
* Провести серію семінарів для зацікавлених працівників відповідних міністерств України та для представників ЗМІ, науковців та осіб, що формують громадську думку, спрямованих на розвиток кращого озуміння громадськістю пов'язаних з НАТО питань.
* Використовуючи Центр інформації та документації НАТО в Україні, Офіс зв'язку НАТО та контактне посольство держави-члена НАТО в Україні, підвищити частоту та покращити висвітлення візитів високого рівня в Україну представників як держав-членів Альянсу, так і МС/МВШ, для допомоги в розповсюдженні інформації та ключових засад НАТО.
 
Розширення допомоги у вирішенні проблем, пов'язаних з соціально-економічними наслідками воєнної реформи

На робочому рівні розширити передачу досвіду держав-членів НАТО з метою підтримки невідкладної роботи з розробки та виконання програм щодо звільнення, виходу у відставку та перекваліфікації службовців Збройних Сил та інших структур безпеки, зокрема, включаючи:
* експертну підтримку оцінки потреб та розробки всеосяжного плану перепідготовки/переквалафікації;
* збільшення практичної допомоги для конкретних програм з перепідготовки у 2005 та 2006 роках;
* пошук засобів забезпечення потреб України у перепідготовці на довгостроковий період.
* Надавати експертну консультативну допомогу представникам оборонно-промислового комплексу України з метою сприяння його адаптації до нових ринкових реалій, переходу до виробництва продукції цивільного призначення та його інтеграції в євроатлантичне ринкове середовище, в тому числі шляхом застосування євроатлантичних стандартів у сфері контролю над експортом озброєнь.
 
Пошук додаткових ресурсів для Трастового фонду ПЗМ із знищення надлишкових легких озброєнь/стрілецької зброї (ЛОСЗ) та боєприпасів з метою якнайскорішого започаткування першого етапу знищення. Вивчення додаткових можливостей для співпраці у сфері надійності та безпеки боєприпасів.


© Національний центр
   з питань євроатлантичної інтеграції України, 2004-2006

   Розроблено в ІЦ "Електронні вісті"