This version of the page http://libkor.cg.ukrtel.net/index.php?id=2&sid=3 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-04-09. The original page over time could change.
Чернiгiвська обласна унiверсальна наукова бiблiотека iм. В.Г. Короленка
Бiблiотека
Структура бiблiотеки
Iсторична довiдка
Положення
Правила користування
Правила користування Internet-центром
Режим роботи
Нашi проекти
 
 
 
 
   Правила користування

1. Загальнi положення

1.1.

"Правила користування Чернiгiвською державною обласною унiверсальною науковою бiблiотекою iм. В.Г. Короленка" розроблено у вiдповiдностi до Закону України "Про внесення змiн до Закону України "Про бiблiотеки i бiблiотечну справу" № 1561-111 вiд 16.03.2000р. та "Типових правил користування бiблiотеками в Українi", затверджених наказом Мiнiстерства культури i мистецтв України вiд 25.05.2001р. № 319.

1.2.

Користування бiблiотекою безкоштовне. Додатковi послуги, включенi до "Перелiку платних послуг, якi можуть надаватися закладами культури i мистецтва заснованими на державнiй та комунальнiй формi власностi", затвердженому постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 5 червня 1997 р. № 534-платнi.

2. Права користувачiв

2.1.

Право користування бiблiотекою мають громадяни України незалежно вiд статi, нацiональностi, освiти, соцiального положення, полiтичних та релiгiйних переконань, мiсця проживання, а також пiдприємства, установи, органiзацiї у формi: абонемента (в т.ч. мiжбiблiотечного, системи читальних залiв, дистанцiйного обслуговування засобами телекомунiкацiй).

2.1.1.

Iногороднi жителi, а також особи, якi тимчасово проживають в м. Чернiговi обслуговуються в читальних залах, через МБА i телекомунiкацiйнi системи. Абонементами вони користуються лише на умовах грошової застави.

2.1.1.

Iногороднi жителi, а також особи, якi тимчасово проживають в м. Чернiговi обслуговуються в читальних залах, через МБА i телекомунiкацiйнi системи. Абонементами вони користуються лише на умовах грошової застави.

2.1.2.

Пiдприємства, органiзацiї та установи одержують документи з фондiв бiблiотеки через МБА та телекомунiкацiйнi системи, а також користуються всiма видами бiблiотечного та довiдково-iнформацiйного обслуговування.

2.2.

Iноземцi та особи без громадянства, що перебувають в Українi на законних пiдставах, користуються тими самими правами на бiблiотечне обслуговування, що й громадяни України.

2.3.

Бiблiотека обслуговує громадян, якi досягли 16 рiчного вiку.

2.3.1.

Учнi шкiл, гiмназiй, лiцеїв, училищ тощо, обслуговуються лише в читальних залах. Абонементами цi категорiї користувачiв можуть користуватися лише за дорученням своїх батькiв.

2.4.

Пiсля оформлення реєстрацiйних документiв користувач отримує "Читацький квиток", який дає право на користування фондами i послугами всiх структурних пiдроздiлiв, що обслуговують читачiв.

2.4.1.

Передавати "Читацький квиток" iншим особам, користуватися чужим квитком забороняється.

2.5.

Користувачi бiблiотеки мають право:

2.5.1.

Безкоштовно одержувати в тимчасове користування книги, iншi видання та документи додому чи для використання їх в читальних залах.
Примiтка: Документи, придбанi за кошти, одержанi вiд господарської дiяльностi, можуть видаватися за плату.

2.5.2.

Безкоштовно користуватись iнформацiєю про склад бiблiотечних фондiв через довiдково-пошуковий апарат.

2.5.3.

Безоплатно отримувати консультацiйну допомогу в пошуку та виборi джерел iнформацiї.

2.5.4.

0держувати документи або їх копiї через мiжбiблiотечний абонемент. Пересилання документiв одержаних через МБА, здiйснюється за рахунок бiблiотеки або користувача.

2.5.5.

Брати участь в масових i iнформацiйних заходах, що проводяться бiблiотекою.

2.5.6.

Користуватися iншими видами послуг, у тому числi i на платнiй основi.

2.5.7.

Вносити свої зауваження i пропозицiї безпосередньо адмiнiстрацiї бiблiотеки або до "Книги скарг i пропозицiй", яка видається черговим бiблiотекарем сектора реєстрацiї читачiв i контролю за першою вимогою.

2.5.8.

Брати участь в роботi бiблiотечної Ради.

2.6.

Iнвалiди, учасники вiйни i iншi категорiї читачiв, що вiдповiдно до законодавства України мають пiльги. Почеснi читачi обслуговуються позачергово.

2.6.1.

Особи, якi не можуть вiдвiдувати бiблiотеку по старостi чи iнвалiдностi можуть обслуговуватися вдома.

2.7.

Користувачi мають право одержувати додому не бiльше 5 документiв термiном до 30 днiв.

2.7.1.

Термiн користування документами пiдвищеного читацького попиту та перiодикою до 15 днiв.

2.7.2.

Видача бiльшої кiлькостi документiв розцiнюється як додаткова платна послуга.

2.7.3.

Кiлькiсть документiв, що видаються в читальних залах, не обмежується. Одночасно користувачевi видається не бiльше 10 документiв.

2.7.4.

Особливостi видачi документiв працiвникам бiблiотеки визначаються наказом директора.

2.7.5.

Рiдкiснi видання, енциклопедiї, альбоми, атласи, iншi цiннi документи, одержанi через МБА видаються лише в читальних залах.

2.8.

Користувачi мають право виносити документи за межi бiблiотеки тiльки в тому випадку, коли вони записанi у формулярi читача або iнших облiкових документах.

2.9.

Користувач має право продовжити строк користування документами, якщо нема запитiв вiд iнших читачiв.

2.9.1.

У випадку неодноразового продовження термiну користування користувач на вимогу бiблiотекаря має пред'явити всi ранiше взятi документи.

2.9.2.

Користування документами понад встановлений строк без продовження термiну користування ними через 15 дiб розцiнюється як додаткова платна послуга.

2.10.

Видача додому особливо цiнних книг, iнших документiв користувачам, якi вiдповiдно до цих Правил мають право користуватися лише читальними залами, здiйснюється пiд грошову заставу.

2.10.1.

Видача книг пiд заставу здiйснюється пiсля обов'язкового ознайомлення користувачiв з "Iнструкцiєю про порядок застосування в бiблiотеках України грошової застави...".

2.10.2.

Застава встановлюється у кратному розмiрi в залежностi вiд ринкової вартостi документа. Ринкова вартiсть визначається керiвником структурного пiдроздiлу фондоутримувача.

2.10.3.

Якщо одержанi у такий спосiб документи користувачами у зазначений термiн не повернуто i дiї щодо їх повернення не мають результату, то кошти зараховуються на спецрахунок бiблiотеки.

2.11.

Власнi книги, перiодику i iншi видання, документи з фондiв iнших бiблiотек дозволяється вносити лише за погодженням з черговим бiблiотекарем сектора реєстрацiї читачiв з обов'язковою вiдмiткою у "Контрольному талонi".

3. Обов'язки користувачiв

3.1.

Для запису в бiблiотеку громадяни подають паспорт або iнший документ, що засвiдчує особу, фото i повiдомляють вiдомостi, потрiбнi для заповнення реєстрацiйної картки i формуляра читача.

3.1.1.

Вiйськовi, iншi особи якi не мають паспортiв, для одержання книг через абонементи подають довiдку про реєстрацiю з мiсця проживання.

3.1.2.

При перереєстрацiї користувачi мають подати паспорт чи документ, який його замiняє та всi ранiше взятi документи.

3.2.

Користувачi ознайомлюються з правилами користування бiблiотекою i пiдписують зобов'язання їх виконувати.

3.3.

У разi змiни прiзвища, мiсця проживання, замiни паспорта користувач повинен у мiсячний термiн повiдомити про це бiблiотеку.

3.4.

У разi втрати читацького квитка користувач повинен термiново заявити про це в бiблiотеку i купити дублiкат читацького квитка.

3.5.

Користувачi зобов'язанi:

3.5.1.

Дбайливо ставитись до документiв з бiблiотечного фонду; не робити помiток, пiдкреслень; не виривати i не загинати сторiнок.

3.5.2.

Не порушувати розстановку фондiв вiдкритого доступу i не виймати карток з каталогiв i картотек.

3.5.3.

При входi до бiблiотеки пред'явити "Читацький квиток" та одержати "Контрольний талон". Контрольний талон з вiдмiткою чергового бiблiотекаря вiддiлу, де працював користувач, повернути до сектора реєстрацiї читачiв i контролю. Читацький квиток подається також на вимогу адмiнiстрацiї.

3.5.4.

При одержаннi документiв з бiблiотечного фонду має перевiрити їх i в разi виявлення дефектiв, попередити чергового бiблiотекаря, який зобов'язаний зробити на документах вiдповiдну позначку. В iншому разi вiдповiдальнiсть за виявленi в документах дефекти несе користувач.

3.5.5.

Користувач зобов'язаний розписатися за кожен одержаний примiрник: при видачi через абонемент - у своєму читацькому формулярi, в читальних залах - на вимогах чи iнших облiкових документах.

3.5.5.1.

При поверненнi документiв пiдпис користувача в його присутностi викреслюється, погашається пiдписом бiблiотекаря.

3.5.6.

Користувач зобов'язаний дотримуватися тишi, вести себе ввiчливо i тактовно з працiвниками бiблiотеки та iншими користувачами.

3.5.7.

Користувачi при входi до бiблiотеки зобов'язанi здати в гардероб верхнiй одяг, портфелi, сумки, i т.п.

3.5.8.

Палити в бiблiотецi не дозволяється.

3.5.9.

Особи у нетверезому станi та неохайному виглядi в бiблiотеку не допускаються.

3.6.

Користувачi, якi заподiяли бiблiотецi матерiальних збиткiв, несуть матерiальну, кримiнальну чи iншу вiдповiдальнiсть вiдповiдно до Законодавства України.

3.6.1.

Користувачi несуть вiдповiдальнiсть за несанкцiоноване використання створених бiблiотекою баз даних, iнших об'єктiв iнтелектуальної власностi згiдно з законодавством України.

3.7.

Користувачi, якi втратили або заподiяли непоправної шкоди документам з бiблiотечного фонду, чи одержаних через МБА зобов'язанi:

3.7.1.

Замiнити їх аналогiчними;

3.7.2.

3амiнити їх iншими виданнями визнаними бiблiотекою рiвноцiнними; (в т.ч. i копiями втрачених видань) за змiстом i вартiстю;

3.7.3.

Вiдшкодувати їх ринкову вартiсть у кратному розмiрi.

3.7.3.1.

Кратнiсть розмiру вiдшкодування втрачених документiв визначається бiблiотекою в залежностi вiд їх цiнностi. Вона не може бути меншою вартостi документа, зазначеної в облiкових документах.

3.7.4.

Користувачi вiдшкодовують також витрати, пов'язанi з лiквiдацiєю їх заборгованостi.

4. Правила бiблiотеки

 

Бiблiотека має право:

4.1.

Щорiчно проводити перереєстрацiю читачiв.

4.2.

Встановлювати спецiальнi правила користування:

4.2.1.

Iнтернет-центром.

4.2.2.

Рiдкiсною i цiнною книгою.

4.2.3.

Фондом комерцiйної лiтератури.

4.3.

Встановлювати додатковi пiльги для окремих груп користувачiв.

4.3.1.

Кращим користувачам бiблiотеки, меценатам i спонсорам присвоювати звання "Почесний читач".

4.4.

Позбавляти права користування бiблiотечними фондами i iншими послугами на строк до I року користувачiв, якi порушують цi Правила.

4.4.1.

У випадку неповернення взятих документiв користувач позбавляється права користування послугами бiблiотеки до повного розрахунку.

4.4.2.

Користувачi, якi не перереєструвалися до 1 квiтня поточного року i мають борги позбавляються права користування на строк до 6 мiсяцiв.

4.5.

Передавати до суду матерiали про злiсне порушення цих Правил згiдно з чинним законодавством України.

4.5.1.

Матерiали про порушення цих Правил можуть бути переданi для розгляду адмiнiстрацiєю, трудовими колективами чи громадськими органiзацiями за мiсцем роботи, навчання чи проживання користувачiв.

5. Обов'язки бiблiотеки

5.1.

Бiблiотека зобов'язана:

5.1.1.

Сприяти реалiзацiї невiд'ємного права громадянина незалежно вiд їх полiтичних переконань i вiросповiдань на доступ до надбань науки i культури, на вiльний пошук i одержання iнформацiї.

5.1.2.

Iнформувати користувачiв про всi види послуг, що їх надає бiблiотека (в т.ч. й платнi), повну iнформацiю про наявнiсть у фондах документiв, забезпечити їм можливiсть користуватися довiдковим апаратом i базами даних.

5.1.3.

Створити умови для бiльш повного i iнтенсивного використання фондiв, ефективної роботи в бiблiотецi, надавати допомогу в доборi потрiбних документiв.

5.1.4.

Забезпечити вiдповiдний рiвень культури обслуговування, повноту i оперативнiсть, задоволення запитiв користувачiв.

5.1.5.

Формувати у користувачiв потребу в iнформацiї, користуваннi бiблiотеками, сприяннi пiдвищенню культури читання.

5.1.6.

Задовольнити потреби користувачiв у створеннi при бiблiотецi читацьких об'єднань, клубiв за iнтересами, наданнi їм можливостей творчого спiлкування.

5.1.7.

Налагодити контроль за своєчасним поверненням до бiблiотеки виданих користувачам документiв.

5.1.8.

Враховувати читацькi запити при формуваннi iнформацiйних ресурсiв, та фондiв, а також при проведеннi масових i iнформацiйних заходiв.

5.1.9.

У випадку вiдсутностi у фондах бiблiотеки необхiдних користувачам документiв замовляти їх через МБА.

5.1.10.

Створити бiблiотечну Раду.

5.1.11.

Щорiчно звiтувати перед активом користувачiв та громадськiстю.

5.2.

Бiблiотека не може використовувати вiдомостi про користувача, про їх iнтереси з будь-якою метою без їх згоди, крiм наукових i бiблiотекознавчих.

Оголошення

  У секторі документів іноземними мовами 10 квітня о 12 год. відбудеться зустріч-знайомство з волонтерами Корпусу Миру США в Україні, які перебуватимуть у Чернігові протягом 3-х місяців

  У секторі документів іноземними мовами кожного понеділка і четверга о 10.30 проходять заняття з італійської мови

  У секторі документів іноземними мовами та Інтернет-центрі  з 5 квітня по 19 квітня буде відкритий тестовий доступ до електронних баз даних американської корпорації «East View Information Services, Inc.».  Компанія «East View» та його офіційний партнер в Росії ООВ «ИВИС» представляють  повнотекстові бази даних періодичних видань англійською та російською мовами за різними напрямками

  Щонеділі з 15.00 до 17.00 в ІЦ «Вікно в Америку» проходять засідання клубу «Спілкуємось англійською». Запрошуємо усіх бажаючих користувачів бібліотеки

© НВП "Армпроект", 2002-2010