Пресса о нас

Таба (Єгипет) без табу

Як і історичні скарби Єгипту, принади його узбереж далеко не вичерпані. Серед наймолодших курорт(в сонячної країни — Таба, що на легендарному Синайському півострові.

Власне, географічне положення Таби теж здалося мені однією з її «родзинок». Уявіть собі курорт, розташований між кам'янистою пустелею та горами з одного боку, а Червоним морем — з !іншого, на березі чистої, просторої смарагдової бухти. Казка... Та це не головне. Просто зі свого готелю ви можете бачити ще три країни: Ізраїль, Йорданію та Саудівську Аравію з усіма екскурсійними наслідками, що із цього випливають. Таба знаходиться в самісінькому куточку Синайського півострова, за який свого часу тутешні араби довго змагалися з євреями. 1989 року ця частинка заповітної землі повернена Єгиптові й, здобувши довгоочікуваний мир, почала набувати райських рис. Он він, відомий ізраїльський курорт Ейлат. Он вона, земля священної річки Йордан. I онде володіння синів пустелі. Тут далебі не гірше. Часи війн забуті, й нині багато ізраїльтяни приїздять до Таби відпочити, пообідати, пограти у казино. Гостюють тут і німці, британці!, французи...

Дедалі більше наших співвітчизників теж відкривають цей благословенний куточок. Невеличке селище вже цілком оформилось як туристичний центр «Таbа Heights Resort». Усі можливі туристичні задоволення у традиціях єгипетської індустрії відпочинку — до ваших послуг. Й зі слів туроператорів, і з власного досвіду я тепер знаю, що Таба добре підходить для сімейного відпочинку: гарно, умиротворено, різноманітно.

Готелі... Ну що вам розповісти про ці вмістилища насолод, краси і комфорту? Як кажуть, «їх тут е» — тільки обирайте з-поміж авторитетних світових мереж і національних єгипетських, які тягнуться до найвищого рівня. Один готель схожий на античний палац — такий, ніби стародавні елліни перемістились у наш час і навчилися модерну, інший асоціюється з якимись суперсучасними арабськими селами... Скрізь — басейни вигадливих форм, зелень пальм і квіти, квіти, квіти!.. Ніби господарі у цих рукотворних оазах намагаються компенсувати сусідство суворої Синайської пустелі.

Розповідати про кожен готель марна справа, але про один варто — і для прикладу, і з вдячності за суперовий сервіс та релакс, який він надав мені під час «інспекції» до Таби. Назва його доволі! гучна и відома — “Intercontinental Taba Resort Height”- , у різних куточках світу вона означає високий клас. Так і тут, я не помилилась у виборі. 5-зірковий красень без перебільшення, величний, нагадує водночас і палац із «Тисячі і однієї ночі», і туристичний бізнес-центр, і... знов-таки — оазу. Візуально все в ньому ніби обертається навколо дивовижної квітки-басейну, а за нею... За нею Червономор'я в усій своїй красі. Готель поділений ніби на три окремі зони, осердями яких є будівлі “ Атріум ”, “Пентагон” “Півмісяць”. Форми споруд відповідають назвам. Розділені вони (чи, може, сполучені?) тропічним садом. Якщо хочете, щоб я вразило вас переліком, то будь ласка: в одному лише готелі — 11 ресторанів і барів,10 магазинів, 2 тенісі корти, сквош, 2 дорослі та 2 окремі дитячі басейни, клуб здоров'я зі спа, сауною, і джакузі та масажами, таласоцентр, фітнес-клуб, аквааеробіка, дайв-центр, водні лижі, параглайдинг, гольф, а для тих, хто полюбляє відпочивати, працюючи, — конгрес-центр на 600 осіб. Що, досить?

Але не тільки курортними можливостями переймалась я в Табі. Екскурсії, розваги! їх вистачає в цій обителі спокою та комфорту. Можна навіть вирушити до святих місць Ізраїлю та загадкового печерного міста Петри в Йорданії. Почати ж раджу з не менш славетного місця паломництва, яке знаходиться поруч, на Синайському півострові. Звісно, це гора Мойсея з монастирем свято? Катерини. Досить згадати дві речі: нетлінні рештки великомучениці, дивовижним чином перенесені з Олександрії на найвищу точку Синаю, а також Неопалиму Купину — той самий біблійний кущ, біля якого пророк Мойсей отримав Десять Божих заповідей, який був охоплений полум'ям I не згорав, який зеленіє досі! I варто побачити на власні очі схід сонця над Сипаєм, щоб ніколи в житті не забути цієї священної миті...

Нам запропонували в «Інтерконтиненталі» й природне диво — Кольоровий каньйон. Їхати далекувато, 150 кілометрів, але воно того варте! По-перше, ми побачили справжню пустелю — не застиглу, як на картинках, а живу, зі зміною відтінків і грою світла, незвичайними пейзажами — від піщаних дюн до кам'янистих «місячних ландшафтів». А потім — каньйон, тобто ущелина завдовжки близько 5 кілометрів і завширшки від 2 до 10 метрів. За тисячоліття вітер створив із місцевого червоного піщаника, гранітів і всіляких вкраплень неповторні, химерні, фантастичні візерунки!

Можна податися до стародавньої фортеці Салах-ед-Дин, замку Заман, міста традиційних промислів Дахаб.

Пустельну тему варто продовжити поїздкою на верблюдах або мотосафарі, а морську й не треба закидати — пірнайте хоч із маскою і трубкою, а хоч в акваланзі та милуйтеся красотами Червоного моря. До речі, центр підводного плавання в Табі має відзнаку від журналу «National Geographic», тут можна вивчитись отримати міжнародний професійний сертифікат драйвера.

Розваг вистачає й у самому готелі. Наприклад, чого лише вартий танець дервіша (це видовище останнім часом витісняє на східних курортах танець живота). Початково то був ритуал святих людей, мандрівних мусульманських старців, які в безупинному кружлянні відганяли демонів, а коли треба було — и просто розбійників. Постарайтесь відчути за зовнішньою яскравістю давню загадкову традицію...

Ну, а головна традиція Таби и готелю «Intercontinental Taba Height Resort» — гостинність. Вона відчутна й у грамотній побудові всього курорту, й у коректності та привітності персоналу. Приїжджайте, і весь Єгипет, включно з пірамідами Гізи та храмами Луксора, буде вашим. Без жодних табу — тільки свобода!

Наталя КИРИЛОВА
Журнал про мандрівки та відпочинок
“Міжнародний Туризм”
cерпень-вересень 4(76)’07


 

ТМ "ONE2GO"
+38 044 2788266
+38 044 2788276
+38 044 5026533
+38 044 2707143
+38 044 2707144
+38 044 2707145
+38 063 1342095
+38 050 9764332
Главная | Экскурсионные программы | Туристическая рассылка | Для агентств | Расписание авиарейсов | О нас | Контакты | Туры в Египет |