Актуальне інтерв'ю. Посол Олександр Моцик про підсумки року: "Криза не здатна послабити стратегічний характер відносин України та Польщі"


Надзвичайний і Повноважний Посол України в Польщі Олександр Моцик
 
 
Упродовж кількох останніх років українсько-польські відносини називали зразковими. Особистим поглядом про те, чи стала світова економічна криза своєрідним тестом для співпраці обох країн упродовж року, що минає, з власним кореспондентом УКРІНФОРМу поділився Надзвичайний і Повноважний Посол України в Польщі Олександр Моцик.

- Олександре Федоровичу, 2009 рік видався непростим. Як Ви оцінюєте його в контексті українсько-польських відносин?

- Справді цей рік був для нас досить складним. Для України, з точки зору українсько-польських відносин, важливо було не втратити позитивну динаміку і продовжити активну роботу з польськими колегами. З упевненістю можна сказати, що нам вдалося це зробити. Упродовж цього року інтенсивними залишалися політичні контакти офіційних Києва та Варшави. В 2009 році відбулося шість зустрічей наших Президентів, три - на рівні Прем'єр-міністрів. Крім того, двічі зустрічалися голови парламентів, тричі - керівники органів національної безпеки обох країн, відбулося вісім зустрічей на рівні міністрів закордонних справ. Як приклад хочу навести проведення 16 грудня в Києві засідання Ради міністерств закордонних справ обох країн. До столиці прибув потужний "десант" польського зовнішньополітичного відомства, де крім міністра та трьох його заступників, були й десять директорів департаментів польського міністерства. В ході засідання детально проаналізовано весь спектр українсько-польських відносин у 2009 році й співпрацю обох країн у сфері європейської та євроатлантичної інтеграції.

Досить позитивним фактом поглиблення нашого співробітництва є також відкриття Почесного консульства України у Вроцлаві.

Міждержавна співпраця, звісно, активно розвивалася не лише на центральному , але й на регіональному рівні. Усе це свідчить про те, що навіть кризові явища не здатні послабити стратегічний характер відносин обох країн та наших народів.

- Які практичні здобутки українсько-польського співробітництва в 2009 році Ви можете відзначити?

- Їх було досить багато. Цьогоріч укладено і забезпечено імплементацію Дорожньої карти українсько-польського співробітництва на 2009-2010 роки, започатковано "Київську ініціативу" - новий формат тристоронньої співпраці на рівні керівників органів національної безпеки України, Польщі та Білорусі. Результативно розвивалася взаємодія з Польщею з актуальних питань європейської інтеграції України. Зокрема, вдосконалено роботу Постійної українсько-польської конференції з питань європейської інтеграції, розгорнуто співпрацю по реалізації проекту "Східного партнерства", ефективно впроваджується проект "Підтримка секторальних реформ в Україні 2009". Крім того, нещодавно укладено угоду про навчання громадян України в Європейському колегіумі "Натолін" у Варшаві, здійснюються також численні програми стажування в рамках польської допомоги на розвиток. Завдяки участі в цих програмах, у 2009 році понад тисяча українських фахівців у різних галузях пройшли стажування в Польщі.

- Однак криза вплинула на динаміку економічних відносин обох країн...

- На жаль, дійсно, тут світова криза внесла свої корективи. Обсяг товарообігу за перші десять місяців 2009 року скоротився до 45,8% від рівня 2008 року, до 2,71 млрд доларів США. Зокрема, з України в Польщу експортовано товарів на суму 950 млн доларів, а імпорт в нашу державу, становив 1,76 млрд доларів.

Натомість, хочу підкреслити, що досить активно між країнами розвивалося інвестиційне співробітництво. Зокрема, польські інвестиції в Україну за десять місяців поточного року зросли на 23% або на 150 млн доларів і загалом становили 851,8 млн доларів США. Це, зокрема, стосувалося збільшення польським банком PKO BP статутного капіталу українського "Кредобанку". Крім того, був ряд менших інвестицій. Так, девелоперська компанія Echo Investment вклала 26 млн доларів у нерухомість у Києві з метою будівництва бізнес-центру. Досить важливо, що польські підприємці не побоялися в період кризи вкладати свої кошти в українську економіку. Це свідчить про те, що вони бачать перспективу започаткування чи розвитку бізнесу навіть у кризовий період.

- Давайте розглянемо енергетичний аспект співробітництва. Які, на Вашу думку, перспективи подальшої реалізації Євро-Азійського нафтотранспортного коридору?

- Вірю в цей проект, і я впевнений, що він буде реалізований. Свого часу ніхто не вірив у проект нафтопроводу Баку-Тбілісі-Джейхан. Ситуація там була більш напруженою, й оцінки експертів були досить скептичними. Але коли керівники країн-учасників проекту виявили політичну волю, вони змогли домовитися, і нафтопровід сьогодні функціонує. Тому, хочу зазначити, що велика справа завжди супроводжується й певними критичними моментами. Енергетична безпека країни - це дуже важливе питання, над яким постійно потрібно працювати. Для України і Польщі воно особливо актуальне, оскільки обидві країни потребують альтернативних джерел постачання енергії. Скажу так: є політична воля країн-учасників проекту, є ще думки компаній, які його реалізовують й повинні домовитися між собою. Однак я оптимістично бачу майбутнє нафтопроводу.

- А як Ви оцінюєте співпрацю України та Польщі крізь призму підготовки обох країн до Євро-2012?

- Позитивно. Нещодавнє підтвердження в Португалії статусу чотирьох українських міст як учасників Євро-2012 є фактом того, що УЄФА визнала нормальною підготовку до турніру в обох країнах. Успіх проведення чемпіонату рівною мірою залежатиме від України та Польщі. Від сьогодні потрібно буде спокійно готуватися і в 2011 році завершити всі підготовчі роботи, як цього вимагає УЄФА. Я впевнений, що ми з цим успішно впораємось.

- У цьому контексті не можу оминути проблему візового режиму, яка для громадян України є однією з найбільш актуальних. Як вона вирішувалася в 2009 році?

- Ситуація з отриманням віз у польських консульствах в Україні від самого початку була найкращою серед країн Євросоюзу, а упродовж останнього часу виглядає ще краще. Зокрема, відсоток відмов у видачі віз у польських консульських установах становить лише близько 1,5. Сьогодні працюємо над тим, щоб Варшава більш активно видавала довготермінові візи на рік, два роки та навіть на п'ять років. Ми також ініціюємо процес збільшення категорій українських громадян, яким візи видаватимуться безкоштовно. Акцентуємо увагу на тому, щоб механізми отримання документів не були такими складними, зменшилися черги в консульських установах тощо. Хочу звернути увагу на те, що під час останнього візиту до Києва 16 грудня цього року міністр закордонних справ РП Радослав Сікорський повідомив, що Польща зменшить оплату для українців за видачу національних довгострокових віз.

- А як проходить імплементація угоди про малий прикордонний рух між Україною та Польщею?

- Так, з липня цього року набула чинності угода про малий прикордонний рух між нашими країнами. Згідно з нею, громадяни, які проживають у 30-ти кілометровій прикордонній смузі, мають право на перетин кордону за спрощеною процедурою. Станом на 1 листопада 2009 року до Генконсульств Польщі у Львові та Луцьку подано більше 15,4 тис. заяв від наших співвітчизників на отримання таких дозволів. На підставі цих заяв українцям уже видано понад 6,8 тис. документів. Ми розглядаємо запровадження в дію угоди як перший крок до безвізових поїздок громадян України в країни ЄС. Єврокомісія та Польща досить позитивно розглядають цей інструмент міжлюдської співпраці обох країн. На сьогодні не виявлено жодних порушень в його реалізації, є всі підстави сподіватися, що Єврокомісія в майбутньому підтримає пропозицію розширення цієї смуги до 50-ти кілометрів.

- Історичне сусідство наших народів зумовлює й активну культурну взаємодію. Оцініть, будь-ласка, цей пласт українсько-польського діалогу в 2009 році?

- У цьому аспекті співпраця між нашими країнами теж виглядає досить динамічно. У 2009 році на території Польщі відбулася велика кількість українських культурних заходів. Серед них хочу відзначити фестивалі української культури "Підляська осінь", "На Івана на Купала", "Українська весна", "Лемківська Ватра", та багато інших. Цього року вдалося вирішити важливе питання щодо передачі українській громаді Народного дому в місті Перемишль. На сьогодні мова йде про фактичне отримання українцями цієї будівлі до середини 2010 року. З польською стороною узгоджено також питання щодо створення музею лемківської культури в місті Горліце Малопольського воєводства Польщі. Крім того, погоджено питання про встановлення пам'ятника Михайлові Грушевському в місті Хелм поблизу садиби, де народився голова Центральної Ради.

Спільно з польською стороною ми розпочали реалізацію проекту будівництва Міжнародного центру зустрічей української та польської студентської молоді в карпатському селі Микуличин Івано-Франківської області. Прикарпатський Національний університет імені Василя Стефаника виділив один гектар землі, де вже закладено наріжний камінь на місці майбутнього центру. Хочу також підкреслити, що нещодавно успішно завершилися переговори про створення Українсько-польського європейського університету в Любліні. Цей далеко неповний перелік усіх проведених в Польщі та Україні заходів безперечно свідчить про плідну культурну співпрацю між нашими народами.

- Попри значний позитивний доробок в українсько-польських взаєминах, досить болючим місцем залишається тема історичного діалогу...

- Справді, крім величезного позитиву у відносинах України та Польщі, є проблемні сторони, на які не потрібно закривати очі. Саме тому під егідою міністрів закордонних справ України та Польщі нещодавно ініційовано створення Форуму партнерства, до якого мають увійти найбільш авторитетні постаті від обох держав. Йдеться про залучення до роботи в цій міжнародній групі колишніх міністрів закордонних справ, керівників інших інституцій, які добре знають проблематику українсько-польських відносин і могли б очолити подальший процес історичного примирення. Передбачається, що до складу Форуму партнерства входитимуть приблизно по десять осіб з обох сторін, однак кожна постать - це буде добре відома як в Україні так і Польщі особистість.

У цьому контексті хочу також зазначити, що упродовж останніх кількох років в Україні та Польщі відкрито кілька меморіалів пам'яті загиблим українця та полякам. До речі, в селі Сагринь Люблінського воєводства Польщі побудовано новий меморіал пам'яті, який урочисто планується відкрити за участі Президентів обох країн.

Я абсолютно впевнений, що з часом ми вирішимо всі суперечливі питання нашого спільного минулого й вшануємо пам'ять усіх невинно убієнних по обидва боки українсько-польського кордону.

- У другій половині 2011 року Польща головуватиме в Євросоюзі. Які сподівання пов'язує з цим Україна?

- Ми переконані, що вплив Польщі під час головування на вирішення багатьох питань буде досить значним, що дуже важливо в контексті європейської інтеграції України. Звичайно, хотілося б тоді скасувати візовий режим з ЄС для громадян України, а також підписати угоду про Асоціацію. Якщо укладемо її з ЄС ще до польського головування, то у цей період намагатимемося краще реалізувати її положення. Фактично робитимемо усе, щоб якомога сильніше просунутися в питанні інтеграції України до Євросоюзу.

Варшава.

Розмову вів Юрій Банахевич (УКРІНФОРМ).


Публікації:
УКРІНФОРМ: новини 2009.12.31 08:44:00,
Міжнародне життя 2009.12.31 08:44:00,
Політика 2009.12.31 08:44:00,
Інтерв'ю 2009.12.31 08:44:00,
2009: підсумки 2009.12.31 08:44:00
   
© 2004 Ukrinform, Всі права застережені.
Використання матеріалів тільки з дозволу Укрінформу.
info@ukrinform.com

Loading ...