Про агентство Діяльність Часті питання Митці вдячні Прес-центр

Пошук
Репертуар
Міжнародна співпраця
Юридичні справи
Авторам
Користувачам
Музичним видавцям
Закордонні партнери
Звіти

Авторам

Якщо ви є автором твору чи його спадкоємець і ви бажаєте передати свої майнові права на управління в державне підприємство «Українське агентство з авторських та суміжних прав», ми просимо вас звертатися до управління обліку авторів.

Управління обліку авторів займається реєстрацією творів авторів (драматичних, музично-драматичних, літературних, музичних з текстом чи без тексту, хореографічних, образотворчих), укладає договори про управління правами автора на колективній основі, вираховує авторську винагороду для кожного автора з коштів, які надходять до ДП УААСП від користувачів авторських творів.

Крім того, управління обліку авторів приймає участь в укладенні договорів про взаємне представництво інтересів з іноземними авторсько-правовими товариствами. ДП УААСП обмінюється репертуаром творів з іншими авторсько-правовими товариствами, що дає змогу поповнювати репертуар іноземними авторами, а також надавати інформацію до цих товариств про заходи колективів на території іноземних країн (гастролі, концерти творчих колективів).

Уклавши Угоду на управління майновими правами ( далі-Угода) з ДП УААСП, автор стає членом Агентства. Така Угода є найбільш досконалою правовою формою, яка дає змогу авторам належним чином реалізувати свої права та інтереси.

До управління обліку авторів та розподілу авторської винагороди надходять дані про використання творів, які виражаються у формі звітів. Такі звіти до ДП УААСП направляють інспектори з регіонів. В свою чергу Управління обліку авторів та розподілу авторської винагороди на підставі звітів здійснює реєстрацію нових творів авторів та розподіл авторської винагороди.

Для того, щоб стати членом Агентства, автору або спадкоємцю автора необхідно заповнити такі документи:

а) реєстрацiйний лист автора, заповнений і пiдписаний автором або спадкоємцем (ями) за встановленою ДП УААСП формою
б) заяву про реєстрацiю творiв, заповнену і підписану автором (спадкоємцем(ями) за встановленою ДП УААСП формою:

• заяву на твори «малих форм»
• заяву на твори «малих форм»
• заяву на музику до п’єси
• заяву на твори «великих форм»
• заяву на твори «великих форм»
• заяву на хореографію
• заяву на режисерську роботу

в) рукописи (клавіри) або примірники творів, викладені на папері, або зафіксовані на матеріальних носіях (CD тощо).
г) договір між авторами про співавторство;
д)Угоду на управління майновими правами автора, укладену мiж ДП УААСП і автором (спадкоємцем (цями))

Кожний твір автора, за використання якого нараховується авторська винагорода, повинен бути зареєстрований в ДП УААСП.

Твори «великих форм» - драматичні, музично-драматичні, хореографічні, інші твори, створені для сценічного показу, та їх постановки («великі права») - реєструються за заявою автора (співавтора (ів) за умови подання автором (співавтором (ами) заяви про реєстрацію його (їх) творів.

Довідка театру про прем”єру вистави надається інспектором ДП УААСП до Агентства при першому нарахуванні авторської винагороди.

При реєстрації перекладу або інсценізації твору, строк дії авторського права на який ще не закінчився, автори перекладу та інсценізації надають письмовий дозвіл з авторами (співавторами) оригінального твору на здійснення перекладу або інсценізації.

Твори «малих форм» - музичні твори з текстом і без тексту, літературні твори (крім тих, що носять науковий, технічний характер), пантоміма, хореографічні та інші твори (крім тих, що створені для сценічного показу, та їх постановок) - реєструються за заявою автора (співавтора (ів) за умови подання автором (співавтором (ами) заяви про реєстрацію його (їх) творів.

При реєстрації твору автор повинен вказати ступінь оригінальності твору (оригінальний, переклад, обробка або аранжування). Якщо здійснено переклад, обробку або аранжування твору, які охороняються авторським правом, необхідно вказати автора оригінального твору.

При реєстрації перекладу твору, строк дії авторського права на який ще не закінчився, автор(и) перекладу надає(ють) письмовий дозвіл автору (співавтору) оригінального твору на здійснення перекладу.

Переклади творів іноземних авторів, строк дії авторського права на які ще не закінчився, реєструються лише за наявності дозволу, який надійшов до ДП УААСП безпосередньо від автора або від особи (організації), яка уповноважена ним на здійснення управління його майновими правами.

Обробки та (або) аранжування творів українських авторів, строк дії авторського права на які ще не закінчився, реєструються лише за наявності письмового дозволу автора оригінального твору на цю обробку та (або) аранжування з визначенням розміру долі гонорару, яку автор оригіналу виділяє автору обробки та (або) аранжування. Обробки та (або) аранжування творів зарубіжних авторів, строк дії авторського права на які ще не закінчився, реєструються лише за наявності в ДП УААСП дозволу, що надійшов безпосередньо від автора або від особи, яка уповноважена ним на управління його майновими правами.

Особові справи авторів є документами, що зберігаються Агентством протягом всього життя автора (співавтора(ів), 70 років після смерті автора (останнього із співавторів), після чого вони передаються до архівних установ.

З метою ідентифікації українських авторів при використанні їх творів на територіях інших країн світу відомості про авторів, які передали Агентству право на управління їх майновими правами, – прізвище, ім'я, по батькові, псевдонім(и), рік народження/смерті, ознаки переданих прав - вносяться до Всесвітнього переліку авторів (IP)I, що формується Швейцарським авторським товариством SUISA.

Як член СІSАC ДП УААСП з метою ідентифікації іноземних авторів та їх творів при розподілі авторської винагороди використовує такі бази, як IPI (Interested Party Information System), WWL ( World Work List) модифіковану в WID (Works information Database). Агентство також використовує базу даних CIS-Net, що дає можливість ідентифікувати автора за твором та виконавцем.

Розподіл авторської винагороди здійснюється відповідно до чинного законодавства України, а саме постанови Кабінету Міністрів України від 18.01.2003 року №72«Про затвердження мінімальних ставок авторської винагороди (роялті) за використання об’єктів авторського права і суміжних прав» та міжнародних норм. При розподілі авторської винагороди ДП УААСП використовує бази даних авторів та творів, що формувалися протягом багатьох років. Розподіл здійснюється у рамках конкретної програми (концерту, вистави) чи звіту користувача за певний період (телебачення, радіо). Виплата авторської винагороди проводиться щомісячно через банківську систему, касу Агентства чи поштовим переказом.

Бланки заяв та більш детальну інформацію можна отримати в управлінні обліку авторів

Контакти управління обліку авторів:

театральний відділ: (044) 234 45 40

відділ естради: (044) 230 93 45

керівник управління: (044) 230 93 45

e-mail: distribution@uacrr.kiev.ua


 

Зворотній зв`язок
Мапа сайту
Контакти
© CiM, 2008 - разработка, создание сайтов, создать сайт
Усі матеріали, розміщенні на сайті, є власністю Агентства. Сайт призначається тільки для власного та некомерційного використання. Передрук матеріалів сайту дозволяється тільки з використанням гіперссилки на Українське агентство з авторских та суміжних прав.