This version of the page http://www.tourism-carpathian.com.ua/ua/cultura/cultura.php (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-03-27. The original page over time could change.
Українсько-польський туристичний портал
 
  На головну  
   
 
недорого купить китайские телефоны iphone на сайте http://moby.kiev.ua/
Рада з туризму
  списки членів Ради
  статут Ради
  заявка на членство
  переваги членства у Раді
Карпатський регіон
  міста регіону
  клімат
  гори, хребти
  скелі
  флора та фауна
Культура регіону
  етнографія
  звичаї та обряди
  дерев'яні церкви
  печери
  Центр Європи
  озера
  водоспади
  ріки
  замки
  Долина нарцисів
  обсерваторія Піп-Іван
  зимова інфраструктура
  карпатський трамвай
  пішохідний туризм
  водний туризм
  велотуризм
  кінний туризм
  зелений туризм
  мінеральні води

Культура

На культурному розвитку нашого краю позначилися багатовікові взаємини з польською, австрійською, російською та іншими культурами.

Івано-Франківщина зберегла багато цікавих народних звичаїв, традицій, легенд, ремесел, які в урбанізованому суспільстві зовсім зникли. Сучасні свята, чи то в селі, чи то в місті, відбуваються за участю народних майстрів, місцевих умільців — вишивальниць, гончарів, килимарів, різьбярів, писанкарів — усіх тих, кому дала талант галицька земля.

Кераміка

Яскраве враження залишає кераміка. Завдяки майстерності гончарів звичайні побутові предмети стають самобутніми творами правдивого народного мистецтва. На різноманітних керамічних виробах зображуються оригінальні сцени з життя народу, церковні, рослинні, анімалістичні мотиви, виразно окреслені жовтими, зеленими, коричневими кольорами на світлому тлі. Сучасні гончарі урізноманітнюють кераміку, розвивають традицію галицької чорнолощеної кераміки та своєрідної покутської (коломийської), скульптурні композиції, сюжетні розписи та рельєфи на пластах, жіночі прикраси та іграшки.

Художня обробка металу

Історія художньої обробки кольорових металів на Гуцульщині бере свій початок із XV століття. Здавна тут відомі різноманітні способи обробки металу. Жіночі прикраси, люльки, пряжки, топірці, браслети, персні, кулони, руків'я для ножів та інші вироби з металу відрізняються високою технікою виконання та художнім смаком.

Писанки

Писанки — один із найяскравіших та найзагадковіших проявів таланту і глибини пам'яті народу. Традиція розпису писанки сягає дохристиянських часів. У залежності від регіону існують відмінності в композиції декору, кольоровій гамі, поділі поверхні писанок. Численні хрести та перехрещення символізують родючість, кільця та прямі лінії в свідомості наших предків асоціювалися з чоловічим та жіночим началами, кольорова гама відображала навколишню природу: воду, сонце, ліси, поля, луки. Наші предки щиро вірили, що дім, в якому є освячена писанка, захищений від усього лихого, і, крім того, в нього ніколи не вдарить блискавка. І до сьогодні нас не перестає дивувати магія народної творчості, закладеної в мистецтво писанки.

Різьба по дереву

Ще однією особливістю народного мистецтва краю є різьба по дереву. Різьбою орнаментувалися меблі, знаряддя праці, дерев'яний посуд, музичні інструменти, церковні та обрядові предмети тощо. З розвитком художньої обробки дерева ускладнювався як інструментарій, так і прийоми декорування, а також різновидність оздоблюваних предметів. Велике значення надається поєднанню форми виробу з декором.

Розпис на склі

Найбільш повно цей вид народного мистецтва виявився в іконах. Виразні, яскраві, декоративні — вони вносять в інтер'єр звучну мальовничість. Майстри оперують яскравими фарбами, створюючи контрастні кольорові сполучення. На основі традиційної ікони сучасні майстри розвивають декоративний розпис на склі.

Вироби зі шкіри

Мистецтво художньої обробки шкіри здавна було поширене на теренах Івано-Франківщини. У результаті багатовікових традицій і величезного досвіду було винайдено багато способів і технік оздоблення виробів із шкіри. Особливо цікаві знахідки в техніці гарячого та холодного тиснення. В оздобах виробів народні майстри часто вживають металеві прикраси. Тому майстер, який працює із шкірою, зазвичай одночасно є добрим майстром по обробці металу.

Художнє ткацтво

Інтер'єр помешкання завжди прикрашався тканими килимами, веретами, скатертинами, рушниками, пухнастими вовняними ліжниками. Основний декор у ткацтві поперечносмугастий, геометричний, рідко стилізований, рослинний. Матеріал — вовна, льон.

Вишивка

Вишивка — класичний вид українського мистецтва. Чисельні матеріали свідчать, що вишивкою займалися майже в кожній селянській хаті. Тому і сьогодні ми маємо таке багатство в традиції художньої вишивки. Національний одяг відтворює характер, колорит, особливості певного етнографічного регіону. Костюм в цілому як ансамбль в кожному окремому випадку сприймається як індивідуальний твір.

 

  нагору 

 


   
 

• Агентство регіонального розвитку "АРЕС", Сувалки

• Польська Туристична Організація

• Підляська Туристична Організація

• Сувальський туристичний портал

• Сувальська Агро-Туристична Палата

 
     
     
   
     
   
     
 

 

Цей портал створено за підтримки Польсько-Американсько-Української Ініціативи про Співпрацю (ПАУСІ), яка фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (АМР США) відповідно до Договору про співпрацю № 121-A-00-00-00822-00.

Погляди, викладені у цьому порталі авторами, є думками його авторів і не обов'язково співпадають з позиціями АМР США, Freedom House чи ПАУСІ.