This version of the page http://www.xenodocuments.org.ua/amnesty (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-03-25. The original page over time could change.
Amnesty International Ukraine | XenoDocuments.org.ua
  • Головна
  •  
  • Партнери
  • Мапа сайту
  • Контакти

Amnesty International Ukraine

Amnesty International (AI) – всесвітній рух людей, котрі виступають на захист загальновизнаних прав людини і повагу до них. AI прагне до того, аби забезпечити кожній людині можливість користуватися всіма правами, проголошеними у Загальній декларації прав людини та інших прийнятих міжнародних документах. Місія AI полягає у здійсненні досліджень і вжитті заходів із попередження та припинення грубих порушень будь-яких прав людини (громадянських, політичних, соціальних, культурних та економічних). Всі вони є невід'ємними правами – від свободи слова та зібрань до права на збереження фізичної та психічної цілісності, від права на захист від дискримінації до права на притулок.

AI об'єднує 2,2 мільйони активістів та прихильників у більше як 150 країнах та територіальних утвореннях у всіх куточках світу. Основну частину засобів організація отримує за рахунок членських внесків і доброчинних пожертв і не залежить від будь-яких урядових структур та не керується жодними політичними переконаннями, економічними інтересами і релігійними поглядами. AI не потребує і не приймає фінансових коштів від урядів за здійснення розслідувань фактів порушення прав людини і реалізацію правозахисних кампаній.

AI – демократичний рух. Найважливіші рішення, що стосуються політики організації, ухвалюються Міжнародною радою, до якої входять представники всіх національних секцій. Міжнародна рада, термін дії повноважень якої становить два роки, обирає Міжнародний виконавчий комітет, що виконує її рішення. Посаду Генерального секретаря заступає Айрін Кан (Бангладеш). Членами Виконавчого комітету, обраними на 2005–2007 роки, є: Соледад Гарсіа Муньос (Аргентина); Іан Гібсон (Австралія); Ліліан Гонсалвес-Хо Канн Ю (Нідердланди), голова від вересня 2006 року; Петрі Меренлахті (Фінляндія); Клер Папонно (Франція); Вануші Раджнаягам (Нова Зеландія); Хана Робертс (Швеція); Девід Вайссбродт (США).

Сайти Amnesty International:

  • www.amnesty.org.ua
  • www.amnesty.org.ru
  • www.amnesty.org

Питання, які нам зазвичай задають

Що таке Amnesty International? Amnesty International (Міжнародна Амністія) ― це світовий рух людей, які долучаються до захисту прав людини. Наша робота базується на власних дослідженнях та стандартах ухвалених міжнародною спільнотою. Ми - організація незалежна від будь-яких урядів, політичних ідеологій, економічних інтересів чи релігій.

Amnesty International (AI) мобілізує добровольців активістів ― людей, які згодні віддавати свій вільний від роботи час та енергію на захист та солідарність з жертвами порушень прав людини. За нашими приблизними підрахунками, у різних країнах світу налічується більше 2.2 мільйонів членів, прихильників та донорів організації. Ми працюємо з різними людьми, людьми які керуються різними поглядами на життя, однак об'єднані спільною метою ― бажанням захищати права людини.

Що робить Amnesty International? AI працює незалежно та безсторонньо над просування ідеї прав людини та їх дотримання, так як це зазначено у Загальній декларації прав людини. Організація вважає права людини невід'ємними та неподільними ― кожна людини повинна мати змогу вільно користуватися всіма своїми правами, жодне право не може бути обмежено задля користування іншим. Ми працюємо задля того, щоб припинити масові та жорстокі порушення прав людини, такі як втручання у психічну чи фізичну цілісність особи, переслідування свободи слова, свободи думок, совісті чи релігії, припинення дискримінації та переслідувань.

Amnesty International захищає права людини, а саме:

  • право на фізичну та психічну недоторканність, домагаючись:
    • недопущення тортур
    • абсолютне скасування смертної кари у всьому світі
    • припинення «зникнень» та позасудових страт
  • свободу сумління та самовираження, вимагаючи:
    • безумовного звільнення всіх в'язнів сумління
    • проведення справедливих та негайних судів по справах політичних в'язнів
  • свободу від дискримінації за будь-якими мотивами:
    • в тому числі від дискримінації за ознакою статі, раси, національного чи соціального походження, мови, релігії, політичних та інших переконань, економічного становища.

Під час збройних конфліктів Amnesty International не підтримує жодну зі сторін та однаково засуджує порушення прав людини, як з боку урядів, так і з боку політичних угрупувань (наприклад, захоплення заручників, тортури та позасудові страти). AI виступає на захист прав цивільного населення у зонах військових конфліктів, а також біженців і шукачів притулку.

Як була створена Amnesty International? Більш ніж чотири декади тому (у 1961 році), історія арешту та засудження двох португальських студентів до семи років ув'язнення за проголошення тосту «За свободу!» привернула увагу британського юриста Пітера Бененсона (1921 - 2005). Він був обурений таким порушення прав людини на свободу слова. Перше, що він зробив ― це написав статтю про цей випадок до британської національної газети The Observer, звертаючись до всіх читачів із проханням розпочати міжнародну кампанію надсилання листів до урядів різних країн з протестом проти ув'язнення за переконання. 28 травня 1961 року газета почала друкувати на своїх шпальтах інформацію про кампанії під назвою «Заклик до амністії 1961», звертаючись таком чином до всіх небайдужих з проханням вимагати звільнення в'язнів сумління ― людей заарештованих за свої політичні чи релігійні переконання.

Впродовж першого місяця надійшло більше 1000 листів від читачів, які пропонували свою допомогу, давали поради як допомогти в'язням сумління та розповідали про справи інших жертв порушень прав людини. За шість місяців з простого звернення до громадськості за одноразовою підтримкою народився світовий рух. Вже в перший рік свого існування нова правозахисна організація направила своїх представників у чотири країни, щоб збирати інформацію про порушення прав людини та представляти інтереси жертв ― до розгляду було взяти 210 індивідуальних випадків. Було створено національні осередки організації у 8 різних країнах.

Сьогодні проводяться сотні досліджень по індивідуальним випадкам на рік. Кількість активістів та прихильників АІ більше 2.2 мільйонів осіб, секції та структури організації працюють у 140 країнах. Продовжуючи захист в'язнів сумління, організація також проводить міжнародні акції проти багатьох видів порушень прав людини ― наприклад, тортур чи дискримінації, залучення дітей до участі у збройних формуваннях чи насильство в родині.

З самого початку робота АІ ґрунтувалася на принципах незалежності та неупередженості. Головна увага приділялася міжнародному захисту прав людини у кожному індивідуальному випадку. З метою дотримання принципу міжнародної солідарності, щоб гарантувати неупередженість активістів у правозахисній діяльності та забезпечити їх особисту безпеку, організація свідомо обмежила можливість роботи по власній країні ― члени АІ проводять акції на захист жертв порушень прав людини в інших країнах.

Хто фінансує роботу Amnesty International? Щоб забезпечити власну незалежність та неупередженість, Amnesty International не звертається по фінансову допомогу ні до урядів, ні до політичних партій чи релігійних організацій.

АІ фінансує всю свою діяльність за рахунок членських внесків , добровільних пожертв та зборів від благодійних заходів. Розмір членського внеску варіюється в різних країнах, у середньому він складає 15-25 $ на рік. В Україні розмір членського внеску складає 24-36 грн. на рік.

Яким чином Amnesty International виконує свою роботу? Ми шукаємо факти про порушення прав людини. Наші експерти зустрічаються із жертвами (коли це можливо), спостерігають за перебігом справ та відвідують судові слухання, проводять зустрічі з органами місцевої влади та правозахисниками. Ми проводимо моніторинг видань засобів масової інформації та намагаємося отримати надійні джерела для перевірки фактів справ у всіх куточках світу. Наші дослідження проводяться кваліфікованими фахівцями за допомогою визнаних експертів з різних аспектів міжнародного права, національних правових систем та міжнародного договорного права з прав людини. Ми маємо команду досвідчених спеціалістів в різних галузях ― право, публічні відносини,новітні інформаційні технології, тощо. Ми готуємо та публікуємо детальні звіти за результатами проведених досліджень, де викриваємо порушення прав людини та пропонуємо рекомендації щодо покращення ситуації з різними окремими правами у кожній країні. Ми співпрацюємо з засобами масової інформації щоб привернути увагу громадськості до порушень прав людини. Ми друкуємо різноманітні інформаційні матеріали, щоб повідомити про нашу роботу та допомогти багатьом людям самим захищати свої права.

Основний метод роботи АІ ― це привернення уваги суспільства до фактів порушення прав людини та тиск на органи влади країн-порушниць, в першу чергу за рахунок великої кількості звернень (листів, телеграм, факсів, листівок, електронних та СМС повідомлень) від членів та активістів з усього світу. Крім того, організація проводить публічні акції, лекції та навчання правам людини, займається лобіюванням та співпрацює із ЗМІ.

Чи ефективна робота Amnesty International?

Практика тиску на владу за допомогою листів від занепокоєних громадян інших країн ― стала своєрідним відкриттям нашої організації ― в 1961 році ми першими застосували цей метод роботи у масовому порядку для захисту прав людини. І досі цей метод залишаються основним та найбільш дієвим способом відновлення справедливості у багатьох країнах. Ми маємо досить великий список досягнень за більш ніж 40 років нашої роботи, можемо відслідковувати історії успіху та вимірювати свою ефективність, адже люди яким ми допомагаємо завжди радо розповідають нам свої історії. Ми бачимо, що завдяки нашій роботі та зусиллям активістів зі всього світу, багато урядів в різних країнах змінюють закони та відмовляються від практик, що порушують права людини.

За період з 1961 року тисячі в'язнів сумління було достроково звільнено завдяки зусиллям АІ. Щорічно ми проводимо близько 800 акцій термінової допомоги (включно із оновленнями та повторними акціями у випадку необхідності). Третина з них дають гарний результат. У 2003 році позитивного ефекту вдалося домогтись у 42% випадків. У щорічних звітах про стан дотримання прав людини у кожній країні світу, міститься інформація про 155 країн та територій. Описуються порушення прав людини, законодавство та шляхи покращення ситуації. Діяльність Amnesty International неодноразово отримувала високу оцінку від зовнішнього світу. У 1977 році організація була нагородження Нобелівською премією миру, а у 1978 році ― Премією ООН за внесок у захист прав людини. АІ підтримує офіційні відносини з ООН, ЮНЕСКО, Радою Європи та іншими міжурядовими організаціями.

Як працює всесвітній рух Amnesty International?

Всесвітній рух Amnesty International ― це 56 національних секцій та структур, більше 7.5 тисяч місцевих груп та більш ніж 2.2 мільйонів членів та прихильників у 140 країнах світу.

Amnesty International керується принципами демократії у своїй внутрішній організації. Найголовніші питання вирішуються на всесвітньому з'їзді представників руху, що проходить раз на два роки. З'їзд обирає постійно діючий орган ― Міжнародний виконавчий комітет з 8 осіб, який у свою чергу призначає Генерального Секретаря організації. Генеральний Секретар виступає від імені Amnesty International та керує роботою адміністративного центру організації ― Міжнародного Секретаріату. У секретаріаті, що з моменту заснування АІ розташований у Лондоні, працює більш ніж 300 співробітників та близько 100 волонтерів. Серед них професійні дослідники у сфері порушень прав людини, юристи міжнародного права, експерти з різних питань прав людини, координатори кампаній, спеціалісти з роботи із ЗМІ та технічний персонал.

Amnesty International публікує доповіді, звіти та періодичні видання, пише та друкує навчальні посібники з прав людини, іншу правозахисну літературу, здійснює електронні розсилки та підтримує веб сайти на багатьох мовах. У своїх публікаціях організація розповідає про порушення прав людини у всьому світі, читачам пропонується надіслати листа на захист жертв порушень. Кожен може це зробити ― у матеріалах АІ містяться деталі індивідуальних випадків, а також адреси тих, від кого може залежати доля жертви.

Всі члени організації отримують інформаційну підтримку від Міжнародного Секретаріату чи національного офісу організації ― це матеріали акцій, друковані виданні, електронна розсилка, тренінги та професійні поради.

Яким чином Amnesty International отримує інформацію? В Міжнародному Секретаріаті працюють дослідницькі команди які фокусують свою увагу на окремих країнах та темах. Вони отримують та самі збирають інформації про порушення прав людини, перевіряють її на вірність - Amnesty International має свої джерел інформації в кожній країні, регулярно перевіряє звіти про стан дотримання прав людини в тій чи іншій країні, що публікуються іншими правозахисними організаціями, проводить детальний моніторинг засобів масової інформації. Крім того, інформація надходить безпосередньо від самих жертв порушень прав людини, її родичів та близьких, адвокатів та юристів. Іноді для отримання чи перевірки якоїсь важливої інформації Amnesty International відряджає спеціальні польові місії до тих країн де відбуваються масові та жорстокі порушення прав людини. Дослідники відвідують країни які описують у своїх звітах, що отримати інформацію пр порушення прав людини з перших рук, проводять багато зустрічей та переговорів.

Яким чином Amnesty International перевіряє отриману інформацію? Перш ніж опублікувати будь-яку заяву чи звіт, текст проходить перевірку в Міжнародному Секретаріаті, щоб виключити помилки та неточності, перевірити його відповідність стандартам організації та впевнитись у його безсторонності. Частіше за все, Amnesty International має справу із звітами, а не з окремими фактами, таким чином простіше розібратися у ситуації та коректно її висвітлити. Якщо організація допустила помилку у фактах чи звітах ― вона завжди оприлюднює спростування та виправлення.

Дослідження Amnesty International визнаються надійними та ґрунтовними у багатьох куточках світу. Багато різних людей звертаються до нас за порадами та консультаціями ― урядовці, міжурядові організації, журналісти, інші правозахисні організації, науковці та активісти.

Яким чином Amnesty International отримує інформацію про «закриті країни»? У тих випадках, коли Amnesty International не може отримати дозволу на візит до країни, нам залишається лише покладатися на інформацію з джерел поза країною. включаючи матеріали ЗМІ, експертів, біженців, дипломатичних корпусів та правозахисників.

Як я можу приєднатися до Amnesty International? На сьогодні національні секції та структури Amnesty International є у 80 країнах світу ― ви можете долучитися до роботи організації у своїй країні. Будь ласка, завітайте до розділу «Приєднуйтесь до МА», щоб дізнатися більше.

Яким чином я можу допомогти роботі Amnesty International? Приєднатися до Amnesty International ― ставши членом організації ви приєднаєтесь до світового руху. Ви можете стати індивідуальним членом чи приєднатися до існуючої групи, створити свою мережу, у будь-якому разі ваш голос буде додано до багатьох інших ― до всіх хто захищає права людини.

Зробити пожертву ― зробивши пожертву коштів на рахунок Amnesty International Ви підтримаєте справу захисту прав людини. З метою забезпечення власної незалежності, Amnesty International не бере коштів від урядів чи політичних партій на проведення своєї роботи з документування порушень чи кампанії на захист прав людини. Навпаки, Amnesty International у своєму фінансуванні цілком залежить від членських внесків з різних країн та приватних пожертв.

Фотогалерея акції

Архів

  • моніторинг
  • мова ворожнечі
  • просвіта/протидія
  • правозастосування
  • расова дискримінація

Норми

  • за джерелом
  • за змістом

Іншi

  • Погляд
  • Аудiо/вiдео
  • Анонси
  • Бібліотека
  • Аналiтика
  • Банери/кнопки

HIAS:

Юридичні поради

Юридичні поради особам, які постраждали від злочину на грунті расизму та ксенофобії -
LEGAL ADVICE for victims of racist crime.

  • Укр
  • Рус
  • English
  • عربي - Arabic
  • فارسی - Persian

Погляд

Кримські татари шоковані новим міністром внутрішніх справ

Призначення міністром внутрішніх справ України колишнього керівника макіївської і кримської міліції Анатолія Могильова "дуже небезпечне" для Криму і всієї країни – так вважає лідер Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України Мустафа Джемілев. Він заявив, що кримські татари домагатимуться порушення проти нового міністра кримінальної справи за "фактом розпалювання міжнаціональної ворожнечі", а також скаржитимуться до міжнародних організацій.