This version of the page http://www.interfax.com.ua/ukr/press-release/1167/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-03-22. The original page over time could change.
"Бiла книга-2" про захист iнтелектуальної власностi в Українi: хто винен, що робити?

Прес-релiз

"Бiла книга-2" про захист iнтелектуальної власностi в Українi: хто винен, що робити?

Про катастрофiчний стан у сферах управлiння i регулювання охороною iнтелектуальної власностi та iнновацiйнiй дiяльностi в Українi, надто в контекстi свiтової фiнансової та економiчної кризи, розповiли Голова Комiтету Верховної Ради України з питань науки i освiти Володимир Полохало та директор Науково-дослiдного центру судової експертизи з питань iнтелектуальної власностi Мiнiстерства юстицiї України Петро Крайнєв у прямому ефiрi на телеканалi "Рада".

Стратегiчнi кроки та невiдкладнi заходи, якi варто давно було зробити в цiй сферi, мiстяться, зокрема, в Бiлiй книзi "Iнтелектуальна власнiсть в iнновацiйнiй економiцi України", опублiкованiй парламентським видавництвом наприкiнцi серпня цього року.

Це видання, що було пiдготовлене Комiтетом Верховної Ради України з питань науки i освiти за участю провiдних наукових iнституцiй i знаних вчених, отримали всi народнi депутати, мiнiстри, найвищi посадовцi держави.

У книзi наводяться факти тотального порушення прав творцiв в Українi, вказуючи причини катастрофiчного зменшення їх кiлькостi, наводяться свiдчення своєрiдного "iнтелектуалоциду" нацiї, що й призвело до неспроможностi вiтчизняної економiки бути iнновацiйною та конкурентоспроможною на свiтовiй аренi. Так, за даними Рахункової палати України, в державi щороку збирається лише близько 30 млн гривень нагороди, що за оцiнками експертiв складає 3% потенцiйної суми надходжень. Це пояснюється тим, що в Українi за використання авторського права збори сплачують лише 7% користувачiв!

Сьогоднi за рiзними оцiнками в тiньовому сегментi вiтчизняного ринку з розробки програмного забезпечення та комп’ютерних iгор працюють вiд 20 до 35 тисяч спецiалiстiв, продукцiя яких оцiнюється в сотнi мiльйонiв доларiв. Якщо в країнах Європейського Союзу нематерiальнi активи становлять 50-85% вартостi майна пiдприємств, то в Українi – менше 1%. За сiмнадцять рокiв незалежностi Україна в середньому втрачала за оцiнками експертiв близько 2 мiльярдiв доларiв США щомiсячно внаслiдок того, що об’єкти iнтелектуальної власностi значною мiрою не iдентифiкованi, не захищенi охоронними документами, їх майновi права не оцiненi, а творцi i власник не визначенi.

Отже, в той час як бiльшiсть розвинених країн зробили прiоритетом iнновацiйний розвиток економiки через створення цивiлiзованого iнституту iнтелектуальної власностi, в Українi, яка посiдає провiдне мiсце в Європi за кiлькiстю науковцiв, державна влада не використовувала i не використовує цей потужний потенцiал, що наразi посилило наслiдки негативних впливiв свiтової економiчної кризи на країну.

"Бiла книга мала б стати дороговказом для органiв державної влади, зокрема для Президента України, який своїм указом три роки тому створив вкрай неефективне Агентство з питань iнновацiй та iнвестицiй, а також для Мiнiстерства освiти i науки України, якому пiдпорядкований Департамент iнтелектуальної власностi, якi згiдно з законом i повиннi опiкуватися творцями, винахiдниками та вирiшувати проблеми, пов’язанi з їх дiяльнiстю. Адже, книга показала реальнi механiзми виведення країни з кризи у сферi iнтелектуальної власностi та iнновацiйної дiяльностi, яка в Українi останнiм часом набула майже незворотного характеру", пiдкреслив Полохало.

Однак, очiкування творцiв та користувачiв об’єктiв права iнтелектуальної власностi, всiєї наукової громадськостi, що пiсля виходу цiєї книги розпочнеться невiдкладне i докорiнне реформування цiєї сфери, виявилися марними.

Вiдповiдаючи на запитання ведучої, що сьогоднi гальмує вирiшення порушених Бiлою книгою проблем, Володимир Полохало навiв низку аргументiв та свiдчень, якi дають пiдстави зробити висновок, що основним негативним чинником є корупцiйнi схеми, брутальнi зловживання та безкарнiсть за порушення чинного законодавства. Володимир Полохало i Петро Крайнєв висловили, зокрема, здивування тим фактом, що майже протягом року цi офiцiйно задокументованi факти свiдомо не помiчають тi, хто має передовсiм це робити за своїми повноваженнями - Вiце-прем’єр-мiнiстр з гуманiтарних питань I.Васюник та Мiнiстр освiти i науки України I.Вакарчук (пiдлеглi яких за допомогою окремих народних депутатiв та iнших високопосадовцiв намагалися навiть домогтися заборони розповсюдження "Бiлої книги"!).

У прямому ефiрi на телеканалi "Рада" Петро Крайнєв зазначив, що оскiльки можновладцi не реагують на цi зловживання, то творцi i науковцi пiдготували "Бiлу книгу –2", яка через декiлька днiв побачить свiт. В нiй оприлюднюються як офiцiйнi документи правоохоронних органiв, Рахункової Палати України та Головного контрольно-ревiзiйного управлiння, так i документи громадських органiзацiй, а також наводяться коментарi фахiвцiв, якi чiтко вказують на те, хто "кришує" зловживання та корупцiйнi схеми в сферi iнтелектуальної власностi, хто саботує виконання рiшень парламентських i комiтетських слухань, рiшення Комiтету з питань науки i освiти i Верховної Ради, хто блокує виконання вiдповiдних доручень Прем’єр-мiнiстра України Юлiї Тимошенко. Петро Крайнєв наголосив, що "Бiла книга – 2" є реакцiєю на цiлковите iгнорування з боку органiв державної влади тих кризових явищ, якi саме сьогоднi так гостро постали в самiй системi iнтелектуальної власностi, її управлiннi, та "професiоналiзмi" її керманичiв. Книга показує конкретнi шляхи подолання цих негативних явищ, а назви роздiлiв говорять самi за себе – "Iнтелектуальний капiтал нацiї: 17 рокiв деградацiї", "Тiнiзацiя та корупцiя у сферi iнтелектуальної власностi як загроза економiчнiй безпецi України", "Авторське право та сумiжнi права: поглиблення кризи" тощо.

По-сутi "Бiла книга – 2" є своєрiдним SOS-повiдомленням для суспiльства, полiтикiв та владних структур щодо гостро критичних проблем у сферi iнтелектуальної власностi i iнновацiйної дiяльностi в Українi, нагального вирiшення яких вимагають вiтчизнянi творцi i науковцi.

<<< назад

21.11.2008

Останнє

15:32 22.03.2010 УЗА: Перспективи експорту українського зерна в маркетинговому сезоні 2009-2010 рр.. Проблема відшкодування ПДВ
09:56 18.03.2010 Соціологічна група "РЕЙТИНГ": Електоральні настрої населення України: березень 2010
09:50 17.03.2010 Прес-реліз про Міжнародний джазовий фестиваль "Єдність", який відбудеться в Києві 19-20 березня
12:13 16.03.2010 ЗАТ "Галичина" розпочинає процес реструктуризації боргових зобов’язань
12:12 16.03.2010 "Інвестування в нерухомість в 2010 році": думки і прогнози експертів ринку
13:09 05.03.2010 Телеканал "Інтер": Подивіться першу програму "БУМ" разом із учасниками проекту!
12:04 05.03.2010 Агентство "Iнтерфакс-Україна" за пiдтримки, "Astapov Lawyers", "Павленко i Побережнюк", "Ol&Rust" юридичних компанiй "Волков Козьяков i партнери", запускає новий iнформацiйний продукт "Огляд законодавства"
09:42 05.03.2010 Українська компанія будує біогазову електростанцію в Індонезії
12:52 02.03.2010 Львів. Форум "Оптимізація фінансового управління. Які рішення принесуть прибуток в 2010 році"
18:01 01.03.2010 Офіційне повідомлення ВАТ "Укртелеком"