This version of the page http://euro-2012.unian.net/ukr/detail/4966 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-03-22. The original page over time could change.
УНІАН - Новини Футбол - 2012 - Україна - Англія: «жовто-сині» здобувають психологію переможців
ПОНЕДIЛОК, 22 березня 2010

 
  ГОЛОВНА  |  ФОТОСЕРВІС  |  ПРОДУКЦІЯ  |  ПОСЛУГИ  |  ПРЕС-КОНФЕРЕНЦІЇ  |  ПРЕС-РЕЛІЗИ  |  КОНТАКТИ  |   ПЕРЕДПЛАТНИКАМ  |  
    
   Гаряча лінія | Донецьк | Дніпропетровськ | Харків | Київ | Львів | Одеса | У Польщі | За кордоном
   ОПИТУВАННЯ
[12.10.2009 12:00]  Олег Савицький

Україна - Англія: «жовто-сині» здобувають психологію переможців


Нарешті футбольне свято прийшло і на нашу вулицю. Перемога над збірною Англії, звичайно,   цінна сама по собі як  історичне досягнення у захоплюючій справі збирання скальпів сильних світу цього, але її вартість незмірно посилюється тією обставиною, що здобута вона у принциповому поєдинку, коли треба було забезпечити результат, перемагати, як то кажуть, на замовлення.

Як виявилося, у гравців збірної України все-таки десь, на молекулярному рівні, у глибинах свідомості,  приховані додаткові резерви і мотивації для посилення гри.

Ці важливі інгредієнти чомусь не активізувалися у матчах з Казахстаном, Туреччиною, Білоруссю, і спрацьовували лише  проти сильних суперників – тієї ж Англії, Хорватії. Про необхідність психологічної готовності   говорив напередодні матчу такий не останній чоловік у футболі як Сергій Балтача: «більше відповідальності треба брати гравцям, якщо така атмосфера буде, все буде нормально, але цього повинні прагнути самі хлопці, жоден тренер їх не змусить».

Отож-то й воно, психологія переможців – річ просто вкрай необхідна для гравців національної збірної, адже статус такої  команди не дозволяє їй програвати в принципі. Ідеалізм? Можливо… Але до всього не забуваймо, що основні, фінальні турніри, в  яких беруть участь національні збірні, короткочасні, тут, зазвичай, немає місця так званій турнірній стратегії, коли можна десь відпустити конкурента, а потім наздоганяти його. Завдання - перемагати  у кожному матчі.  Хто здатен провести на такому рівні 5-6 матчів поспіль – той і чемпіон. Решта підтягують гетри і розказують потім, що ми, мовляв,були учасниками.

Очевидно, що до такого максималізму більшість гравців в українському футболі не готові, що й знаходить свій  вияв на рівні збірної. Гравці якої, незважаючи на мантри тренерського штабу й заклики прогресивної футбольної громадськості самі по вирішують, наскільки і якою мірою їм викладатися у матчах збірної, керуючись якимись своїми внутрішніми відчуттями.

У суботу, зрештою, було вирішено показати все і більше того. І це вразило. Чесне слово, вразило, який рівень гри  показала збірна України, який потенціал криється у нашому футболі загалом.

Зверніть увагу, як досить невимушено знайшлися заміни таким основним гравцям збірної як Чигринський, Михалик, Алієв. Замість них вийшли зовсім  «необстріляні» Ракицький, Хачеріді, Кобін, – і цілком законно розділили лаври переможців.         

Звичайно, не можна  було не помітити, що наша збірна показала проти англійців два різних тайми, так би мовити, активний і пасивний варіанти. Навряд чи Михайличенко поставив таке завдання у перерві, очевидно, спрацювала  та сама психологія, коли підсвідомо хотілося грати на утримання бажаного результату і пришвидшити хід годинникової стрілки.  Але навіть і в другому таймі наші збірна була спроможна на небезпечні контрвипади. Згадаймо, чудовий удар Ракицького, вихід сам на сам Ярмоленка.

Словом, шанси були й після перерви. Можливо, треба було вдатися до якихось замін для посилення гри, до переформатування  ліній,  але це, очевидно, не в дусі Михайличенка. Уже не вперше він у післяматчевих інтерв’ю обґрунтовує такі свої небажання до замін тим, що, мовляв, «я не певен, що з виходом такого-то на полі щось кардинально зміниться, увійти в гру дуже складно, тому ми не стали ризикувати». Ну, не любить людина ризикувати... 

Звичайно, вболівальникам з трибун хотілося показати великий палець донизу і вимагати, щоб українська збірна дотисла  гостей, забила ще і ще. Але ж Террі і компанія  бачили й не таких суперників. Загалом ми повинні  подякувати англійцям за те, що вони мужньо сприйняли  рішення словенського арбітра щодо вилучення з поля воротаря Гріна, і не вдалися ні до засушування гри, ні  до відверто грубих прийомів проти щасливців долі, якими стали того вечора «жовто-сині»,  а продовжували грати у футбол, цілком прагматично оцінюючи ситуацію, яка складалася на полі і тримаючи в думці турнірну таблицю. Один лише Капелло, чим ближче до фінального свистка,  дедалі темнішав обличчям. А потім після матчу щось довго виговорював арбітру.

Як на мене, говорити було про що, адже епізод з падінням Мілевського був далеко неоднозначним. Форвард  устиг прокинути м’яча повз голкіпера, але навряд чи встигнув би його наздогнати. У свою чергу Грін грав цілком по ситуації, кинувся в ноги Мілевському без очевидного наміру збивати його, в цьому не було потреби…

Будемо вважати, що арбітр діяв у відповідності з рекомендаціями ФІФА, в яких подібні епізоди трактуються на користь команди, що атакує. Важливо, що він цей епізод помітив.

Надалі важливо от що. Слід визначитися все-таки з роллю пенальтиста у команді. Як не крути, у  Шевченка це вже третій нереалізований пенальті (один –  у «Мілані» у фіналі Ліги чемпіонів, другий – у матчі збірної проти Швейцарії), навіщо надалі продовжувати цей перелік і випробовувати долю, тим паче, що в команді загалом є кому влучно й холоднокровно пробити з 11-метрової позначки.  

А посмішка долі ой як знадобиться нашій збірній у матчах плей-офф.  Правда, на шляху до цього ще є Андорра, але всерйоз розмірковувати про те, чи встигнуть наші відновитися до  матчу проти Андорри, в якому вони будуть стані,  можна лише стосовно дуже окремих гравців. А загалом збірна, яка на щось претендує в цьому життєвому циклі, має проходити аутсайдерів  без варіантів, будь-яким наявним складом.

У переможців рани заживають швидше. Тим паче після такої історичної  перемоги.

Розмірковувати про майбутній двобій за путівку до Африки  треба  з кількох  аспектів.

По-перше, як вписати два додаткових надважливих матчі в осінній календар, який і без того насичений. Матчі національного  чемпіонату ще можливо перенести, а от єврокубкові – не вийде, треба шукати вікон. По-друге, що суттєвіше, постала проблема визначення стадіону, на якому прийматимемо суперника, адже після  суботнього феєрверку  «Дніпро-Арена» опинилася під сумнівом. Нині поки що невідомі всі обставини того «палаючого» інциденту. Цілком можна припустити, що це  була  провокація   в розрахунку на технічну поразку збірної України, про що говорив президент ФФУ Григорій Суркіс у післяматчевому коментарі. Про свій намір не залишити інцидент непокараним заявили і в Федерації футболу Англії. «Ми вирішили подати скаргу до ФІФА, спостерігач якої  також  приділив увагу цим епізодам матчу. Він запевнив, що донесе це до відома дисциплінарного комітету, а ми подамо письмову скаргу. Ми не можемо залишити це  безкарним», – сказав  керівник прес-служби англійської федерації.

Але хоч як би там  склалося з санкціями ФІФА, треба робити серйозні висновки, зокрема, і щодо покарання тих, хто відповідав за безпеку на «Дніпро-Арені» того вечора.

Ну і головне, доводиться нагадати, що усі матчі плей-офф в історії збірної України залишили дуже прикрі спогади. Тричі виходили українці на такі стикові етапи і тричі програвали: на ЧС-98 –хорватам, на ЧЄ-2000 – словенцям, на ЧС -2002 – німцям. Досвід негативний, але це теж досвід, треба нарешті з нього щось і позитивне взяти. Зокрема, щодо тієї ж психології переможців.

***За попередніми даними, серед команд, які посядуть другі місця у своїх групах, і  вийдуть  у плей-офф, будуть Греція, Франція, Росія, Португалія, Україна, Словенія, Боснія, Ірландія. За регламентом ФІФА, чотири перших з цього списку будуть «сіяними» і не гратимуть між собою. 

Олег Савицький

Фото - УНІАН


постiйна адреса статтi:
http://euro-2012.unian.net/ukr/detail/4966

коментарі

   ОСТАННІ НОВИНИ
21.03.10   «Шахтар» виходить уперед

Але «Динамо» має гру в запасі

19.03.10   Реконструкція “Олімпійського” відстає на 5 місяців

Заява Сафіулліна

19.03.10   Маркевич прокоментував намір Алієва змінити громадянство

“Це не стане смертельним ударом”

19.03.10   Шевченко не зіграє проти “Металурга”

Юссуф також

19.03.10   Розклад міжнародних трансляцій 21 туру

Український футбол побачать у 26 країнах

19.03.10   УЄФА довічно дискваліфікувала українського арбітра

Рішення можна оскаржити впродовж трьох днів

18.03.10   Харків має поліпшити інфраструктуру до Євро-2012

Позиція Лубківського

18.03.10   Дати та час початку матчів 23-26 і 13 турів

Інформація УПЛ

18.03.10   У Донецьку до Євро-2012 поставлять балет про футбол

Головний герой – збірний образ футболіста

17.03.10   Ель Каддурі: у “Динамо” ще на три роки

“Київ давно став рідним містом”

17.03.10   Маркевичу продемонстрували нову форму збірної

Реакція коуча поки невідома:)

16.03.10   УЄФА слідкуватиме, як нова влада готує Євро-2012

“Уважно і з оптимізмом”

16.03.10   Підрядника будівництва стадіону у Львові змінять?

Але стадіон буде побудовано обов’язково

16.03.10   Колесніков: “З такими темпами Львову треба просити Євро-2018”

Віце-прем’єр незадоволений ходом реконструкції аеропорту

16.03.10   УПЛ закликає футболістів припинити матюкатись

Клуби мають провести роз’яснювальну роботу

15.03.10   Сотий гол Шеви за «Динамо» (відео)

"Нам потрібно серйозніше ставитися до матчів"

15.03.10   Гвардіола не відпустить Чигринського

“Поки я тренер “Барси”

15.03.10   УПЛ зобов’язала Максимова виплатити “Оболоні” компенсацію

Тренер розірвав контракт в односторонньому порядку

15.03.10   “Шахтар” переграв “Металіст”

І зрівнявся з “Динамо”

13.03.10   «Дніпро» і УПЛ більше не ворогують

Конфлікт вичерпано

усі новини »»»  пiдписатися на розсилку »»»

    АНОНСИ ПОДІЙ
усі події »»»    прес-анонс »»»   теле-анонс »»»

   АРХІВ
Березень 2010
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
«««  •  »»» 
  Експорт в RSS+JS |  КОНТАКТИ |  УНІАН-монітор  |  ПЕРЕДПЛАТНИКАМ