This version of the page http://vvp.org.ua/?cat=10 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-03-16. The original page over time could change.
ВВП - все про валовий внутрішній продукт: статистика, реферати, курсові, аналітичні статті та теорія.

Сектор послуг продовжить свій вплив на зростання економіки України, - аналітик.

3 коментарів »

Упродовж останніх років послуги були основним сектором, що забезпечує збільшення доданої вартості в економіці, і надалі їх ключова роль в підтримці економічного зростання в Україні збережеться. Таку думку висловив РБК-Україна аналітик інвестиційної компанії Dragon Capital Віталій Ваврищук.

За його словами, сектор послуг забезпечив понад половину загальних темпів зростання ВВП України в 2007 р., або близько 4,5 відсоткових пунктів із загальним зростанням у 7,3%.

Збільшення ролі сектора послуг стало можливим завдяки серйозним структурним змінам, які відбулися в українській економіці з 1990 р., зазначив аналітик. Так, в результаті ринкових перетворень частка сільського господарства в структурі українського ВВП скоротилася з 26% в 1990 р. до 9% в 2007 р., а частка промисловості - з 37% до 31%, підкреслив експерт.

В той же час, за його словами, частка послуг збільшилася за цей же період з 30% до 55%. “Таким чином, не дивлячись на високі темпи зростання промисловості, які останні декілька років випереджали темпи зростання ВВП, роль промисловості в забезпеченні економічного зростання на сьогодні менш значна, ніж роль сектора послуг”, - сказав В.Ваврищук. Далі »

. . .

Річна інфляція у єврозоні сягне нового максимуму

Без коментарів »

За попередніми даними, річна інфляція у березні 2008 року (березень-2008 до березня-2007) в зоні євро становитиме 3,5%.

Про це повідомили у Євростаті.

У лютому 2008 року річна інфляція становила в єврозоні 3,3%, в усіх країнах-членах ЄС (ЄС-27) – 3,4%.

До зони євро з січня 2008 року належать 15 країн: Бельгія, Німеччина, Греція, Іспанія, Франція, Ірландія, Італія, Люксембург, Нідерланди, Австрія, Португалія, Фінляндія, Словенія, Мальта та Кіпр.

Тенденції світового зростання ВВП та ризики, що заважають розвиватися світу

Без коментарів »

Джерело: Контракти від 04.02.2008

Після значного зростання світового ВВП у 2006-му глобальна економіка почала вповільнюватися. У 2007 році валовий продукт у масштабі планети збільшився на 3,6% проти 3,9% у 2006-му. У 2008 році економісти Світового банку прогнозують уповільнення світової економіки до 3,3% (дані Global Economic Outlook 2008*). «Економіка планети різко знизила темпи зростання через світову фондову кризу, що триватиме ще щонайменше рік», — пояснюють фахівці міжнародної організації.

Світове зростання ВВП

Напередодні Світового економічного форуму в Давосі економісти з Citigroup, Marsh & McLennan Companies, Swiss Re, Wharton School Risk Center, Zurich Financial Services опублікували звіт про глобальні ризики, які загрожують світовій економіці у 2008-му (Global Risks 2008**). Негативних чинників, на думку економістів, кілька. Далі »

Споживчі ціни в США в 2007 р. зросли на 4,1%

Без коментарів »

За матеріалами РБК-Україна від 16.01.2008.

Споживчі ціни в США в 2007 р. без урахування сезонних змін виросли на 4,1% порівняно з попереднім роком. Такі дані опублікувало сьогодні Міністерство праці США.

У грудні 2007 р. споживчі ціни в США зросли на 0,3% порівняно з попереднім місяцем, тоді як аналітики чекали зростання на 0,2%. За уточненими даними, споживчі ціни в листопаді 2007 р. зросли на 0,8%.

За винятком цін на продукти харчування і енергоносії, споживчі ціни в грудні 2007 р. зросли на 0,2%, що співпало з очікуваннями аналітиків. За уточненими даними, в листопаді 2007 р. зростання споживчих цін, за винятком цін на продукти харчування і енергоносії, склало 0,3%.

Відзначимо, ціни на пшеницю на світових ринках за 2007 р. зросли вдвічі, ціни на кукурудзу і рис також б’ють всі рекорди. А згідно з останніми прогнозами економістів інвестиційного банку Credit Suisse, подальше зростання цін на продукти харчування продовжиться ще впродовж найближчих 3-5 років. Далі »

Інфляція в єврозоні в грудні 2007 р. склала 3,1%

Без коментарів »

За матеріалами РБК-Україна від 16.01.2008

За остаточними даними, інфляція в зоні обігу єдиної європейської валюти в грудні 2007 р. склала 3,1% в річному численні, не змінившись, таким чином, у порівнянні з листопадовим показником. Такі дані наводяться в звіті європейського статистичного агентства Eurostat.

Цей показник співпав з попередніми даними, опублікованими 4 січня ц.р. У місячному численні зростання споживчих цін у зоні євро в грудні минулого року склало 0,4%.

У грудні 2006 р. інфляція в зоні євро була зафіксована на позначці 1,9%.

У 27 державах - членах Євросоюзу інфляція в грудні минулого року в порівнянні з показником листопада 2007 р., зафіксованим на рівні 3,1%, виросла на 0,1 процентного пункту і склала 3,2%. Роком раніше аналогічний показник склав 2,2%. У місячному численні зростання споживчих цін у 27 державах - членах Євросоюзу в грудні минулого року склало 0,4%.

У грудні 2007 р. найбільш низький рівень річної інфляції був зафіксований в Нідерландах (1,6%), Фінляндії (1,9%) і Великобританії (2,1%). Найбільш високий рівень інфляції відзначений в Латвії (14%), Болгарії (11,6%) і Естонії (9,7%). Далі »

ВБ покращив прогноз зростання ВВП України в 2007 р. до 6,7%

Без коментарів »

Всесвітній банк очікує, що в 2007 році зростання реального ВВП в Україні складе 6,7%, тоді як раніше прогнозувалося зростання економіки на рівні 6%.

Як сказано в повідомленні ВБ, очікуване зростання індексу споживчих цін за підсумками року складе 12,5%, тоді як раніше він прогнозувався на рівні 9,7%.

За оцінкою банку, зростання ВВП в 2008, 2009 і 2010 роках очікується на рівні 5,5%, 5% і 5% відповідно. При цьому інфляція в ці ж роки очікується на рівні 9,6%, 8,3% і 7,4% відповідно.

Як повідомлялося, ВБ на початку липня цього року поліпшив прогноз зростання реального ВВП України на 2007 рік з 5,5% до 6%, уповільнення інфляції - з 10,9% до 9,7%.

ВБ зберіг прогноз зростання ВВП на 2008 й 2009 роки в розмірі 5,5% і 5% відповідно та несуттєво змінив прогноз інфляції на 2008 і 2009 роки - 9,6% та 8,3% відповідно (раніше 9,4% і 8,2%).

Реальний ВВП України в 2006 році виріс на 7,1%, тоді як в 2005-му - на 2,7%. Уряд України прогнозує уповільнення темпів зростання ВВП в 2007 році до 6,5% при одночасному уповільненні інфляції з 11,6% до 7,5%.

ВБ із 1992 року затвердив для України 34 позики і чотири гранти Глобального екологічного фонду на загальну суму майже $4,6 млрд. До теперішнього часу Україна вже дістала кошти ВБ обсягом близько $3,9 млрд.

За матеріалами Інтерфакс-Україна .

“На сучасному етапі необхідно мінімізувати вплив негативних факторів на конкурентоспроможність економіки, та добробут життя громадян” - Міністр економіки

Без коментарів »

За даними Держкомстату України, у жовтні 2007 року рівень інфляції склав 2,9%, в аналогічному місяці минулого року – 2,6%.

Слід зазначити, сказав А. Кінах, що прискорення зростання цін стало результатом співпадіння дії багатьох факторів. Це, зокрема, фактор монетарного характеру, досить значне, протягом останніх років, зростання обсягу грошової маси споживчих кредитів, а також зростання валового зовнішнього боргу та світового попиту.

Не можна виключати впливу на економіку України світових тенденцій, наголосив Міністр економіки. Так, на енергетичному та продовольчому ринках і ринку металопродукції, на даний час також спостерігається прискорення динаміки цін.

Також, підкреслив Міністр, рекордне скорочення світових запасів пшениці, несприятливі погодні умови в багатьох регіонах світу спричинили виникнення дисбалансів між попитом та пропозицією на світовому ринку зерна, що, за словами А. Кінаха, стало причиною стрімкого зростання світових цін на зернові з середини 2007 року.

Водночас, на світовому ринку відбувається зростання цін на енергоносії. Висока залежність економіки України від енергоносіїв імпортного походження (нафта, газ), зауважив Міністр економіки, обумовила суттєвий вплив цих чинників на стрімке зростання світових цін на зернові та олійні культури, а відповідно і їх підвищення в Україні.

Треба сказати, що Урядом ведеться постійний моніторинг цін на споживчому ринку, розглядаються питання поточної економічної ситуації, наголосив Анатолій Кінах, її взаємозв’язок із зовнішніми і внутрішніми чинниками, приймаються відповідні рішення щодо мінімізації впливу негативних факторів на конкурентоспроможність економіки та добробут населення.

Керівник економічного відомства підкреслив, що політична нестабільність в державі реально впливає на економічний стан, оскільки дострокові вибори до Верховної Ради поки не принесли стабільності в суспільстві.

«Ми дуже багато часу втратили за цей рік, не прийнявши Податкового Кодексу, не завершивши врегулювання земельного законодавства», - зауважив А. Кінах. Сучасні земельні відносини ще в більших масштабах піддалися сумнівним корупційним діям, тіньовим схемам. По суті заблокована пенсійна реформа, не прийнятий трудовий кодекс. Ці важливі чинники негативно впливають на соціально-економічний розвиток держави.

Міністр економіки також поінформував, що «економіка України тісно інтегрована в європейські та світові ринки, тому всі тенденції, які відбуваються на них, впливають на соціально-економічну ситуацію в нашій державі».

Анатолій Кінах переконаний, що на сучасному етапі необхідно діяти адекватно і знижувати негативний вплив цих чинників на українську економіку, формувати конкурентоспроможну економіку, створювати умови для формування ефективно функціонуючих адекватних аграрного і земельного ринків, удосконалювати грошово-кредитну політику тощо.

Далі »

У НБУ розказали про ключовий чинник зростання інфляції

Без коментарів »

Член ради Національного банку України, почесний президент «Укргазбанку» Василь ГОРБАЛЬ вважає, що ключовим чинником зростання інфляції стало збільшення обсягу споживчих кредитів.

Таку думку В.ГОРБАЛЬ висловив у інтерв`ю тижневику «Дзеркало тижня» (№ 42 (671) 11-18 листопада 2007 року).

«На жаль, свій «внесок» у розкручування споживчої інфляції внесла й банківська система, що в декілька разів за останні роки збільшила обсяги кредитів на придбання споживчих товарів», - сказав В.ГОРБАЛЬ.

Він уточнив, що платоспроможність населення зросла не тільки за рахунок збільшення доходів, але й значного припливу кредитних грошей, який став уже порівнянним із доходами. «Зростання споживчого кредитування, над яким ми втратили контроль, поза сумнівом, було одним із ключових інфляційних чинників. Адже додаткові кредитні ресурси замість виробничого сектора, тобто стимулювання пропозиції, йдуть на збільшення кінцевого споживчого попиту», - пояснив він.

За його словами, банківська система третій рік поспіль, значно полегшивши видачу позик фізособам, нарощує їхні обсяги більш ніж дворазовими темпами. «Чи можна сказати, що наші виробники страждають зараз від надлишку досить дешевих ресурсів? Навпаки, в банківському кредитуванні відбувся значний перекіс у бік стимулювання попиту, й цю ситуацію необхідно якось виправляти», - вважає член ради НБУ.

При цьому В.ГОРБАЛЬ виключив можливість обмеження видачі споживчих кредитів. «Це одна з головних функцій банківської системи. І просто механічно обмежити кредитування населення, на мій погляд, неприйнятно. Як і не можна в нинішніх умовах намагатися нейтралізувати ціновий тиск монетарними методами, обмежуючи доступність ресурсів для підприємницького сектора. Навпаки, надзвичайно важливо забезпечити умови, щоб збільшений платоспроможний споживчий попит компенсувався адекватним збільшенням пропозиції», - пояснив він.

Джерело: “Уніан”

“Несподіване зростання ВВП США здивувало світову громадськість”

Без коментарів »

За матеріалами РБК від 02 листопада 2007р.

Несподіване значне зростання ВВП США за III квартал 2007 р. дуже здивувало світову громадськість. Згідно з даними, опублікованими на цьому тижні, ВВП країни несподівано зріс до 3,9% у річному численні, хоча всі очікували тільки 3% зростання.

Проте більшість аналітиків відзначають, що ця тенденція лише тимчасова, і найближчим часом цифра може зменшитися майже в два рази, передає Reuters.

“Навесні і влітку економіка США дійсно демонструвала досить хороші темпи зростання. Проте це лише тимчасово”, - відзначає президент Naroff Economic Advisors Джоель Нарофф. Вже зараз експерти вказують на перші ознаки майбутнього уповільнення темпів зростання найбільшої в світі економіки.

Навіть ухвалене днями рішення Федеральної резервної системи (ФРС) США про зниження облікової ставки ще на 0,25 процентного пункту не відіграло практично ніякої ролі – прогнози економістів щодо подальших перспектив США досить похмурі.

Далі »

ОЕСР знизила прогноз по сумарному зростанню ВВП країн “сімки” в 2007 р. на 0,1% - до 2,2%.

Без коментарів »

Організація економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР) знизила прогноз по сумарному зростанню ВВП країн “Великої сімки” в 2007 р. на 0,1% - до 2,2%. Такі дані містяться в поширеному 5 вересня 2007 документі організації. Попередній прогноз по загальному зростанню ВВП країн “Великої сімки” на поточний рік, опублікований в травні 2007 р., припускав значення в 2,3% зростання.

ОЕСР знизила прогноз по зростанню ВВП в 2007 р. в США до 1,9% (попередній прогноз - 2,1% зростання), в Німеччині - до 2,6% (попередній прогноз - 2,9%), у Франції - до 1,8% (попередній прогноз - 2,2%), в Італії - до 1,8% (попередній прогноз - 2%). При цьому був підвищений прогноз по зростанню ВВП в 2007г. у Великобританії і Канаді - з 2,7% до 3,1% і з 2,5% до 2,7% відповідно. Прогноз по зростанню ВВП в Японії в нинішньому році не змінився і склав 2,4%. Крім того, сумарне зростання ВВП в зоні звернення євро в 2007 р., згідно поточному прогнозу ОЕСР, має скласти 2,6%, а не 2,7%, як прогнозувала організація раніше.

ОЕСР - організація, об’єднуюча 30 країн, які проводять дві третини товарів і послуг в світі. Основною умовою членства в організації є прихильність країни ринковій економіці і плюралістичній моделі демократії. Організація, ядро якої на момент підстави складали держави Західної Європи і Північної Америки, розширилася за рахунок Японії, Австралії, Нової Зеландії, Фінляндії, Мексики, Чехії, Угорщини, Польщі, Словаччини і Південної Кореї. Крім того, організація підтримує контакти з багатьма державами, що не входять в неї. На даний момент членами ОЕСР є Австралія, Австрія, Бельгія, Великобританія, Угорщина, Німеччина, Греція, Данія, Ірландія, Ісландія, Іспанія, Італія, Канада, Люксембург, Мексика, Нідерланди, Нова Зеландія, Норвегія, Польща, Португалія, Словаччина, США, Туреччина, Фінляндія, Франція, Чехія, Швейцарія, Швеція, Південна Корея, Японія. ОЕСР 16 травня 2007 р. запросила Росію почати переговори про вступ до організації.

За матеріалами РБК-Україна

продовжити пошук »
.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .