This version of the page http://www.doba.cv.ua/index.php?all=14 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-03-14. The original page over time could change.
Громадсько політичний тижневик Доба
Про нас
Контакти
Пишіть нам

№10 (693), 11 березня 2010 року


БУДЬМО?

СМАК ВОДИ

КОНТРОЛЮЮЧІ ОРГАНИ ТА СПОЖИВАЧІ ПО-РІЗНОМУ ОЦІНЮЮТЬ ЗАПАХ, СМАК ТА ПРИСМАК ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ВОДОПРОВІДНОЇ ВОДИ


Затяжні морози, що впали цього року на голови вже відвиклих від суворих зим буковинців, змусили багатьох із них зробити те, чого вони не робили вже тривалий період часу. А саме: скуштувати на смак воду з водопровідного крана. Не знаю чи існує офіційна статистика щодо забезпечення мешканців обласного центру питною водою з альтернативних джерел водопостачання, але те, що чимраз більше чернівчан віддають перевагу саме їм, стверджувати можу напевно.
докладніше...

ТЕМА ТИЖНЯ

БАЙКА ПРО ОПОЗИЦІЮ


Юлія Володимирівна Тимошенко, яка могла би ще п'ять наступних років щасливо прем'єрствувати, учора доручила своїм юристам вивчити питання, чи можна їй бути присутньою на засіданнях ВР у гостьовій ложі. Віктор Андрійович Ющенко, який міг би ще п'ять років щасливо президентствувати, учора після десятиденної відпустки уже в ранзі екс-президента заявив, що хоче повернути своїй політичній силі ("Нашій Україні") "ту силу, ту консолідацію, яка у неї була 5 років тому".
докладніше...

ДЖЕРЕЛА

ДОРОГУ ДО ТАРАСА

ПРОКЛАДАЛИ ЧЕРЕЗ СЛОВО МИНУЛОЇ СУБОТИ У ЧЕРНІВЦЯХ УЧАСНИКИ ОБЛАСНОГО КОНКУРСУ ЧИТЦІВ, ПРИСВЯЧЕНОГО ПАМ'ЯТІ ШЕВЧЕНКА


Щороку в ці березневі дні українці вшановують пам'ять великого українського генія, поета, художника і мислителя Тараса Шевченка. Освячують невмирущий талант Кобзаря по-різному. Приміром, торік у Києві віршами Шевченка прикрасили 14 кілометрів огорожі одного із столичних мостів. А цьогоріч у Чернівцях педагог Олександр Мельниченко видав книгу крилатих висловів поета, яку збирав 50 років.
Традиційно пошанувала пам'ять Великого Кобзаря буковинська молодь, яка минулої неділі зібралась у Будинку естетики та дозвілля на щорічний обласний конкурс читців-декламаторів, присвячений річниці з дня народження співця.
докладніше...

НА ЖИТТЄВИХ ПЕРЕХРЕСТЯХ

А НА ТІЙ ПОДЯЦІ ПІДПИС – НЕ КОГО-НЕБУДЬ, А САМОГО ХРУЩОВА…


Цьому, власне, лишень епізоду із чотирирічної служби Василя Стрільчука на Балтійському флоті ВМС колишнього СРСР виповниться незабаром півстоліття. Та, мабуть, жоден із тих нелегких днів військового моряка не став таким пам'ятним, як отой вересень 1960 року.
Есмінець "Неустрашимый" ледь повернувся із далекого походу в Середземне море, його команда мала легенький перепочинок від тієї бойової напруги в часи "холодної війни", адже там були поряд військові кораблі НАТО, серед яких й американські.
докладніше...

ОРДЕНОНОСЦІ

І ЗА "РОЗБУДОВУ ПРАВОВОЇ ДЕРЖАВИ"

Днями після дивного засекречування нарешті оприлюднений один з останніх указів екс-президента Віктора Ющенка №128/2010 ще від 8 лютого 2010. Як з'ясувалося, в "розсекреченому" документі йдеться про відзначення державними нагородами України. Ось як прокоментувала цього тижня президентський указ "Українська правда": "Його зміст також був утаємничений колишнім керівництвом секретаріату президента, і лише через місяць документ непомітно додали в архів бази даних законодавства.
докладніше...

УРОКИ САМОПОВАГИ

ПРОСТА АРХІВНА ІСТОРІЯ


Приміщення Храму Найсвятішого Серця Ісуса, що на вулиці Шевченка у Чернівцях, де донедавна розташовувався Державний архів Чернівецької області, передано у власність громади Римсько-католицької Церкви Найсвятішого Серця Ісуса. Рішення про це ухвалила 36-та сесія Чернівецької обласної ради V скликання.
докладніше...

СІМ ФУТІВ

НА БУКОВИНІ ЧИНОВНИК ЗА ХАБАРІ ПОВЕРТАВ ВИЛУЧЕНІ СІТКИ І РИБУ

Співробітниками УДСБЕЗ УМВС України в Чернівецькій області задокументовано злочинну діяльність державного інспектора оперативного відділу, комітету Головного рибного управління водних ресурсів Міністерства аграрної політики України, який, будучи працівником центрального апарату, зловживаючи службовим становищем, організував злочинну схему вимагання та отримання хабарів на території області від громадян за непритягнення їх до адміністративної відповідальності при незаконному промисловому вилові риби на території Дністровського водосховища та повернення засобів відлову.
39-річний вінничанин, який обслуговував західний регіон, використовуючи ряд посібників з числа осіб, які здійснюють незаконний вилов риби на Дністровському водосховищі, вилучав засоби відлову (сітки), предмет відлову (рибу) у так званих конкурентів, в подальшому через посередників, колишніх працівників Чернівецької рибінспекції за хабарі вирішував питання про повернення вилученого майна без складання будь-яких документів про вилучення та адміністративних матеріалів.
Посадовець протягом поточного року вимагав та отримував хабарі за непритягнення до адміністративної відповідальності громадян при незаконному вилові риби на території Дністровського водосховища.
Під час проведення оперативно-розшукових заходів було задокументовано вимагання хабарів на загальну суму понад 10000 гривень. 4 березня під час отримання хабара вказана особа була затримана з наявним.
По даному факту прокуратурою Чернівецької області порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 368 КК України. – одержання хабара у великому розмірі. Посадовця затримано та поміщено в ІТТ, – повідомили у секторі зв'язків з громадськістю УМВС України в Чернівецькій області.

ГАРЯЧА ДОБА

Буковинська "Свобода" вимагає не допустити утисків української мови

Чернівецька обласна організація ВО "Свобода" у 196-ту річницю народження Тараса Шевченка звернулася із заявою до владників та громадськості з вимогою не допустити чергових утисків української мови в Україні.
докладніше...

Буковинки заробляють у середньому на 151 грн менше, ніж буковинці

У 2009 р. середній заробіток жінок області був на 151 грн, або на 9,4% меншим, ніж чоловіків та складав 1455 грн. Така відмінність у розмірах заробітної плати спостерігалась у працівників більшості видів економічної діяльності області.
докладніше...

У Чернівцях планують створити 3900 нових робочих місць

Створити у 2010 році 3900, а у 2011 році – 4100 робочих місць планують у Чернівцях в рамках Програми зайнятості населення міста на 2010-2011 роки. Чверть цих робочих місць буде створено юридичними особами, а 75% – підприємцями.
докладніше...

Буковинцям про повінь повідомлятимуть від хати до хати

На випадок повені в Чернівецькій області працюватиме абсолютно нова система оповіщення. Досвід липневої стихії 2008 року змусив представників влади прийняти таке рішення. Підходити в кожну оселю і повідомляти про наближення повені – саме у такий спосіб сповіщатимуть буковинців, якщо виникне загроза надзвичайної ситуації.
докладніше...

Через приєднання Румунії до Шенгена, на Буковині призупинено роботу місцевих пунктів пропуску через українсько-румунський державний кордон

Згідно з рішенням уряду Румунії, з 11 березня нинішнього року буде тимчасово призупинено роботу місцевих пунктів пропуску через українсько-румунський державний кордон ("Дяківці", "Біла Криниця", "Красноїльськ", "Руська", "Шепіт"), йдеться у листі, що надійшов на адресу Чернівецької обласної державної адміністрації від Міністерства закордонних справ України.
докладніше...

Скільки важать буковинці?

За даними вибіркового обстеження умов життя домогосподарств, майже половина (48%) дорослого населення області має нормальну вагу тіла. Це означає, що індекс маси тіла (відношення ваги тіла до квадрату зросту) знаходиться в межах від 18,5 до 25.
докладніше...

До оплачуваних громадських робіт залучать 155 безробітних

Перелік підприємств, організацій і установ Чернівців, на яких у цьому році будуть організовані оплачувані громадські роботи, затвердив виконавчий комітет міської ради. До переліку включено 26 підприємств та установ різних форм власності.
докладніше...

У чернівецьких школах запроваджують SMS-щоденники

Для батьків чернівецьких школярів запровадили нову послугу – SMS-щоденник. Коштує вона 20 гривень у місяць, але перший місяць користування є безплатним. За допомогою цієї послуги батьки можуть дізнатися про оцінки своєї дитини, присутність або відсутність її на уроці, отримати запрошення на батьківські збори.
докладніше...

Більше половини всіх безробітних на Буковині – жінки

Станом на 1 січня 2010 р. на обліку в центрах зайнятості перебувало 5,3 тис. безробітних жінок (51,6% всіх безробітних), що на 1,9 тис. осіб менше, ніж на початок 2009 р.
докладніше...

Основні торгові партнери Буковини – Румунія, Італія, Німеччина та Китай

Обсяги експорту та імпорту товарів по області за січень п.р. становили 6,8 млн дол. США та 5,3 млн дол. США. Порівняно з січнем минулого року обсяг експорту скоротився на 11%, обсяг імпорту зріс на 1,2%. Суб'єкти господарювання області співпрацювали у сфері зовнішньої торгівлі товарами з партнерами із 40 країн світу, основними з яких були Румунія, Італія, Німеччина та Китай.
докладніше...

На розвиток МТК "Калинівський ринок" спрямують майже 2,7 мільйона гривень

План розвитку комунального підприємства МТК "Калинівський ринок" на 2010 рік затвердив міськвиконком. Про його виконання дирекція ринку щоквартально інформуватиме фінансове управління та департамент економіки міської ради.
докладніше...

На Буковині упередять масову загибель риби на турбінах Дністровської ГЕС-1

Із середини лютого надходить інформація щодо великих показників весняної повені як на Дніпрі, так і на Дністрі. Маючи за спиною величезну практику успішного подолання катастрофічної повені на Дністрі у липні 2008 р., гідроенергетики Дністровської ГЕС-1 не просто дотримуються відповідних інструкцій та наказів стосовно усунення недоліків та готовності станції до можливих нових випробувань, а під керівництвом голови правління ВАТ "Укргідроенерго" С.Поташника докладають максимум зусиль, аби спільно із науковцями хоча б частково вирішити і проблему масової загибелі риби, про що багато йшлося на різного рівня засіданнях та форумах.
докладніше...

Будівельникам заборгували 23 мільйони гривень

У зв'язку із суттєвим зменшенням надходження коштів Державного бюджету на фінансування соціально-економічного розвитку області, необхідні додаткові кошти в сумі 4884,519 тис. грн для проведення розрахунків з підрядними організаціями за виконані роботи на будівництві Сокирянської та Герцаївської ЦРЛ, баклабораторії Заставнівської ЦРЛ, – повідомив начальник управління капітального будівництва ОДА Іван Дякон.
докладніше...

Кількість введеного в експлуатацію житла зменшилася наполовину

За 2009 рік забудовниками усіх форм власності в області введено в експлуатацію житла загальною площею 164,9 тисячі квадратних метрів, що складає понад 45% до показників відповідного періоду минулого року. Як наголосив начальник управління капітального будівництва ОДА Іван Дякон, на скорочення обсягів житлового будівництва суттєво вплинуло зменшення (в 3,2 раза) обсягів уведеного в експлуатацію індивідуальними забудовниками житла, частка якого в загальному обсязі становила 54%.
докладніше...

Відзнака "За заслуги" Ігореві Буркуту

Побачила світ нова книга відомого буковинського науковця і політолога Ігоря Буркута "Русинство: минуле і сучасність", видана у чернівецькому видавництві "Прут" за фінансового сприяння крайової влади. Під час презентації цієї унікальної і актуальної монографії її автору Ігореві Буркуту було вручено відзнаку голови облдержадміністрації "За заслуги".
докладніше...

У Чернівцях діяла підпільна майстерня з переробки пістолетів, револьверів та рушниць

Співробітники відділу по боротьбі з організованою злочинністю УМВС України в Чернівецькій області затримали в обласному центрі членів організованої злочинної групи, до складу якої входили четверо мешканців міста Чернівці віком від 26 до 44 років, які спеціалізувалися на переробці та реалізації зброї.
докладніше...

Чиновники погодилися розвивати гірськолижний спорт за 300 тисяч доларів "заохочувальних"

Співробітники відділу по боротьбі з організованою злочинністю УМВС України в Чернівецької області задокументували злочинну діяльність групи осіб з числа органів державної влади та місцевого самоврядування одного із районів Чернівецької області, які організували злочинну схему вимагання та отримання хабарів від зацікавлених осіб за сприяння у виділенні в приватну власність інвестиційно-привабливих земель рекреаційного призначення гірських Карпат.
докладніше...

Воду на Дністровській ГЕС-1 попустять так, щоб не затопити населення

Сьогодні головне завдання гідроенергетиків – вжити усіх можливих і навіть неможливих протипаводкових заходів, аби українське населення пониззя Дністра, Придністров'я та Молдови постраждало якомога менше. "Наша станція, – повідомив директор ГЕС-1 В.Шевчук, – спроможна пропустити 2 тис. м3/с води без підйому основних затворів, тож є всі підстави сподіватися, що завдання здійснити весняний екологічний попуск води без підтоплень ми виконаємо".
докладніше...

А МИ ДУМАЛИ...

ВЕСНЯНА ВТОМА? А МОЖЕ, АВІТАМІНОЗ?

Щовесни наше самопочуття неминуче погіршується. Виникають сонливість, відчуття постійної втоми, десь зникає настрій, зате частіше трапляються депресії. А в гірших випадках навіть випадає волосся, з'являються тріщинки на губах, розшарування нігтів. Такі весняні метаморфози організму здебільшого пов'язують з авітамінозом. А що ми знаємо про авітаміноз?
докладніше...

ПОЖИВЕМО-ПОБАЧИМО

МІСЯЧНИК СТАРТУВАВ, АЛЕ НЕ ПОЧАВСЯ


Згідно з розпорядженням міського голови Миколи Федорука у Чернівцях оголошено місячник санітарної очистки та благоустрою. Він розпочався з 3 березня та триватиме до 3 квітня 2010 року. Виконкомам районних у місті рад доручено організувати прибирання прибережних смуг річок та водоймищ, доріг і вулиць, парків, скверів, цвинтарів, ринків, дитячих та спортивних майданчиків, дворів, підвалів та горищ житлових будинків, прибудинкових територій, громадських криниць, зупинок громадського транспорту, територій підприємств, установ та організацій незалежно від форм власності.
докладніше...

ПАМ'ЯТЬ

КОЛИ АВТОГРАФИ ЗАГОВОРИЛИ

ТИСЯЧА КНИГ З ДАРЧИМИ НАДПИСАМИ АНАТОЛІЮ ДОБРЯНСЬКОМУ РОЗПОВІДАЮТЬ ПРО ЙОГО ЖИТТЯ


У Чернівцях, в центрі історичного середмістя, в розкішній віллі початку ХХ століття, п'ятий рік працює культурно-просвітницький осередок, перша в Україні приватна бібліотека – Муніципальна бібліотека ім. А. Добрянського. Її фонд – це книжки та періодичні видання Анатолія Миколайовича, який збирав їх впродовж усього життя. Бібліотека відкрита Чернівецькою міською радою, і тепер ці книжки доступні всім, кому небайдужі духовні скарби людства.
докладніше...

ПОСТАТІ

ГЕТЬМАН-ОПОЗИЦІОНЕР

Цього року виповнюється 350 років від дня народження наказного гетьмана Павла Леонтійовича Полуботка, трагічна загибель якого породила цілу низку легенд і переказів, що передавалися із покоління в покоління й справили помітний вплив на розвиток української історичної та суспільно-політичної думки.
докладніше...

ПОДРОБИЦІ

"СТРІБА" ЛІДИРУЄ, "ЧЕРНІВЦІ-БУКОВИНА" – ТРЕТЯ

Минулі вихідні ознаменувались іграми наших баскетбольних колективів. У Чернівцях обидві наші команди, що беруть участь у першоліговій першості України, приймали своїх суперників вдома. Дії "Стріби", яка є головним претендентом на вихід до вищої ліги, у поєдинку проти команди "Унітех" (Тернопіль) були майже "розминочними". А от до БК "Чернівці-Буковина" приїхали минулорічні срібні призери чемпіонату Західної України БК "Житомир".
докладніше...

НАПЕРЕДОДНІ

"БУКОВИНА" НА ДНІПРОПЕТРОВЩИНІ

Чернівецька "Буковина" зіграла перший контрольний поєдинок на навчально-тренувальних зборах у Дніпропетровській області. Підопічним Олександра Єжакова протидіяла команда першої ліги "Зірка" (Кіровоград). Наші земляки поступилися з рахунком 0:1. Футболісти кіровоградської команди відзначилися на 37 хвилині зустрічі.
докладніше...

ОТАКОЇ

ЧЕРГОВА НІЧИЯ "МЕРКУРІЯ"

У першій лізі змагань з футзалу чернівецький "Меркурій" зіграв на виїзді унічию з лідером змагань львівським "Динамо". У першому таймі господарі мали перевагу і на восьмій хвилині відкрили рахунок.
докладніше...

ШУРХОТІННЯ

ЧЕМПІОНКА ПОПУЛЯРИЗУЄ СТРІЛЬБУ

Унікальний спортивно-стрілецький клуб "Старий замок" відкрили у Чернівцях днями у приміщенні колишнього тиру школи №14 на розі вулиць Садовського та Шептицького дворазова чемпіонка світу зі стрільби з лука Тетяна Мунтян та колишній правоохоронець Олег Віксіч.
докладніше...
© 1998-2007. Усі права застережено.
Інформація www.doba.cv.ua є інтелектуальною власністю редакції газети "Доба".
Передрук чи будь-яке інше поширення інформації www.doba.cv.ua – лише з посиланням на першоджерело.