This version of the page http://bank-ua.com/article/881/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-03-11. The original page over time could change.
   
Банківські продукти
Пластикові картки
Публікації
Новини
Статті
Тенденції ринку
Довідники
Банки
Банки в кольорах
Курс валют
Курс металів
Рейтинг банків
Показники банків
Облікова ставка НБУ
Індекс інфляції
Інша статистика
Банкноти та монети
Знаки валют
Сайти банків
Бізнес-інструменти
Кредитний калькулятор
Економічні терміни
Банківський форум
Реклама на сайті
Технології
Мережа НБУ
Веб-майстру
Інформери
XML/RSS
BANK-UA.com - Страховики не зможуть дурити клієнтів
Публікації - Статті
Всі статті
11.06.2009
Страховики не зможуть дурити клієнтів
Страхові компанії змусять переглянути свої типові договори.
Держфінпослуг набридло вислуховувати численні скарги клієнтів, яких безбожно обманюють СК, і вона вирішила розробити однакові вимоги до угод, які страховики підписують із громадянами.

Так що компаніям незабаром доведеться відмовитися від лазівок, що дозволяють ухилятися від виплат за страховими випадками, і вони більше не зможуть відмовляти клієнтам у виплатах з надуманих причин, як зараз.

Як повідомив голова Держфінпослуг Віктор Суслов, комісія вже проводить перевірки документації страховиків. Ціль нинішнього рейду: мінімізувати можливості компаній з обману клієнтів. У відомстві вже почата розробка типових правил страхування, використовуючи які страховики будуть надалі встановлювати свої правила. А поки компанії одержали розпорядження привести у відповідність із законодавством чинні документи.

"Щоб не виплачувати клієнтам відшкодування, страховики йдуть на всілякі хитрощі, прописуючи в договорах масу застережень, що дозволяють їм відмовляти у виплатах. Ми вже почали перевірки компаній. Протягом року вони зобов'язані будуть упорядкувати свої правила. Зловживань поменшає", - розповів пан Суслов.

Активність регулятора викликана лавиною скарг від страхувальників. За даними комісії, тільки за п'ять місяців поточного року кількість претензій до СК перевищила 2 тис. Більшість із них пов'язані з відмовами у виплатах або заниженням розміру збитку. Творчий підхід, який страхові юристи проявляють при складанні правил і договорів, дозволяє компаніям заощаджувати гроші і виходити сухими з води.

"У договорах дуже багато непомітних, на перший погляд, підводних каменів, які проявляються лише у разі страхового випадку. Недосвідчений страхувальник найчастіше навіть не підозрює про підступи, які ховаються за тим або іншим формулюванням", - відзначив директор компанії "Страховий брокер "Дедал" Ібрагім Габідулін.

Зокрема, особливо винахідливі СК включають у перелік ризиків лише ДТП, що відбулася на дорогах "загального користування". Оскільки до останніх належать тільки траси, що з'єднують населені пункти, компанії не платять за збиток по аваріях, які відбулися в межах міста. Деякі СК залишають за собою право не виплачувати відшкодування, якщо водій допустив грубе порушення правил дорожнього руху, "забуваючи" указати в договорі перелік таких. Згодом це дає їм можливість класифікувати як "грубе порушення" навіть перевищення водієм швидкості на 10-20 км/годину.

Цікаві застереження можна знайти і у полісах страхування заставних авто. Скажімо, багато компаній указують у якості вигодоздобувача тільки банк, зовсім забуваючи про страхувальника. Так що навіть якщо сума виплати з КАСКО перевищує розмір заборгованості позичальника за кредитом, він може залишитися голіруч. Не менш цікаві застереження страховики включають і в "майнові" правила. Далеко не всі клієнти знають, що СК може відмовити їм у виплаті, якщо причиною страхового випадку стала "груба необережність". Наприклад, якщо потоп у квартирі утворився внаслідок прориву труби, компанії пересилюючи себе оплачують збитки. Якщо ж винуватцем повені став сам страхувальник, що забув закрутити кран, про одержання виплати можна просто забути.

У регулятора досить повноважень, щоб закликати СК до порядку. Згідно із Законом "Про страхування" для одержання ліцензії на той або інший вид страхування компанії зобов'язані зареєструвати правила його проведення в Держфінпослуг. Реєстрації також підлягають усі зміни, які СК надалі вносить у цей документ.

Крім того, комісія може встановлювати додаткові вимоги до договорів страхування майна фізосіб, а також договорів зі страхування життя. Якщо правила страхування суперечать законодавству, порушують або обмежують права страхувальників, регулятор має право відмовити компанії у видачі ліцензії або відкликати її. І тому страховики побоюються, що регулятор, який завзято узявся за справу, може перегнути палицю.

"Сподіваюся, що Держфінпослуг удасться знайти компромісний варіант, який улаштує і клієнтів, і компанії. Якщо ж комісія буде порушувати наші права як комерційних організацій, ми будемо оскаржувати її рішення", - заявив президент УАСК "АСКА" Олександр Сосіс.

Євгенія Андрєєва

За матеріалами Деловая Столица
Ще статті:
Що обіцяє рекапіталізація банків їх вкладникам /2009-06-05/
Важкі резерви /2009-06-03/
Каким СМИ верят банкиры /2009-06-03/
Банки продадуть за копійки /2009-06-02/
Повна адаптація /2009-06-01/
Депозити на волі /2009-05-29/
Інвестори затаїлися до кращих часів /2009-05-27/
Період постанови /2009-05-26/
Позичальників тепер не виженуть із будинку /2009-05-26/
Як організувати свої фінанси в 6 кроків /2009-05-25/

Украинская Баннерная Сеть
Пошук

Банківський форум
НАДРА БАНК вернул депозиты 35 тысячам вкладчиков
НАДРА БАНК способен полноценно функционировать
НАДРА БАНК выплатил клиентам - физ. лицам более 100 млн грн
За неделю НАДРА БАНК выплатил более 60 млн гривен
Денежные переводы
Кредит без залога
Депозиты и денежные переводы
За сутки НАДРА БАНК выплатил около 20 миллионов гривен
В НАДРА БАНКЕ продлена работа временной администрации НБУ
Для тех кому интересны личные финансы - FinCo'10.
Увійти на форум

Лічильники
  © 2006-2009 Віталій ЯРЕГА. Всі права збережено

При використанні матеріалів, гіперпосилання на bank-ua.com обов'язкове
Головна - Контакти - Реклама
Створено на Yarega WebStudio, 2006-2009