This version of the page http://www.doba.cv.ua/index.php?all=31 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-03-10. The original page over time could change.
Громадсько політичний тижневик Доба
Про нас
Контакти
Пишіть нам

№9 (692), 4 березня 2010 року


КІНОЛОГІЯ

НАВІЩО СОБАЦІ ВЧИТИСЯ?

АБО ЧОМУ ЧОТИРИНОГІ ВИХОВАНЦІ ОБЛАСНОГО КІНОЛОГІЧНОГО ЦЕНТРУ УВС НЕ НОСЯТЬ ПОГОНИ МАЙОРІВ І ПІДПОЛКОВНИКІВ


Заможні люди і ті, які фанатично люблять тварин, у наш час можуть придбати на "чорному" зооринку будь-яку хвостату, зубасту, кудлату екзотику – від пітона та дикобраза – до крокодила та орангутанга. У Чернівцях (про це на початку року писала "Доба") на одній з квартир багатоповерхівки господарі утримували навіть... усурійського тигрика.
докладніше...

ТЕМА ТИЖНЯ

СКОВАНІ РАДОЮ, РОЗКУТІ "ЛЕВАМИ"


Вівторковий парламентський месидж про те, що останніх півтора року знали усі включно з ясельними групами (маю на увазі повідомлення про відсутність у парламенті так званої демократичної коаліції), і учорашня відставка уряду Тимошенко відкрили ще один український секрет Полішинеля – вразливість помаранчевих депутатських фракцій у місцевих радах.
докладніше...

А МИ І НЕ ЗНАЛИ

П’ЯТЬ КОПІЙОК – ВЖЕ НЕ ГРОШІ?

Нещодавно українці дізналися, що Національний банк має намір вилучити з обігу білі монети номіналом 1, 2 та 5 копійок і що, мовляв, 93% підприємств не розраховуються найдрібнішими монетами, а троє з 4 людей – таку здачу навіть до рук не беруть, залишають у касах. Повідомлялось також про те, що розробник перших пам'ятних монет Володимир Левченко пропонує вилучити не лише найменші монети, а й номінал 10 та 25 копійок.
докладніше...

ЖИТІЄ МОЄ

КРЕДИТНА ІСТОРІЯ САНЬКА

Один мій давній приятель, обплутаний банківськими кредитами, як новорічна ялинка гірляндами, на турботливе запитання, для чого він їх понабирав, не кліпнувши оком випалює: "А для чого банки мені їх давали?" "Достатньо було потрапити на якесь святково-акційне дійство – у великому магазині чи навіть громадському парку, як тобі до рук мало що не пхали кредитну картку або пропонували готівку.
докладніше...

А У НАС...

КРИМІНАЛЬНІ ЛЮКИ

ЗА КРАДІЖКУ КАНАЛІЗАЦІЙНИХ ЛЮКІВ ТЕПЕР САДЖАТИМУТЬ ДО ТЮРМИ

Проблема каналізаційних люків, а точніше їх відсутності в Чернівцях та області, актуальна. А все тому, що одні їх встановлюють, другі – крадуть. Утім, не можна сказати, що тема люків актуальна лише для Буковини. Нещодавно міністр з питань житлово-комунального господарства Олексій Кучеренко запропонував ввести кримінальну відповідальність за крадіжку люків. Він вважає, що злодіїв треба не штрафувати на 20-30 гривень, а саджати на кілька років у в'язницю.
докладніше...

ЛЮДЯНІСТЬ

У СІМ'Ї ЧОЛАКІВ КАТЮША ЗА РІДНУ ДОНЕЧКУ


Сирітство – це стан душі, прихистком якій може стати лише батьківська любов. Добре, що є люди, яким небайдужа доля покинутої ні в чому невинної дитини, яка не змогла стати радістю рідним батькам. Наталя Петрівна та Сергій Георгійович Чолаки живуть у Чагрі (Глибоцький район). Родина виховує своїх двох синів – Владислава (9 років) та Максима (2 роки і 8 міс.).
докладніше...

ШАМПАНСЬКОГО!

НАЙУСПІШНІШУ З УСПІШНИХ

ОБРАЛИ У ВІВТОРОК НА КОНКУРСІ "УСПІШНА ПАНІ ЧЕРНІВЦІВ-2010". А ФЕДОРУК РАДИТЬ ЗНАЙТИ ЩЕ УСПІШНОГО ПАНА


У вівторок, 2-го березня, у Чернівецькому академічному обласному українському музично-драматичному театрі імені Ольги Кобилянської пройшов восьмий міський конкурс "Успішна пані Чернівців-2010", у якому взяли участь 10 учасниць.
докладніше...

ГАРЯЧА ДОБА

Влада заборонила курити

Сесія Чернівецької міської ради прийняла рішення, яким визначила місця, де забороняється куріння тютюнових виробів. "Оазами без тютюнового диму" у Чернівцях стали всі площі, парки та сквери міста, а також пішохідна вулиця О.Кобилянської, яка має статус вулиці зразкової культури та порядку, літні майданчики на цій вулиці, а також тролейбусні зупинки та міський пляж.
докладніше...

Михайло Жар – людина року в українському християнстві

У Києві було підбито підсумки конкурсу "Людина року в українському християнстві-2009", за результатами якого відповідний почесний приз, запроваджений всеукраїнською громадською організацією "Спілка християнських письменників", отримав архімандрит, настоятель Свято-Вознесенського монастиря УПЦ (МП) у Чернівецькій області Михайло Жар (архімандрит Лонгін).
докладніше...

Чернівці претендують на членство в Лізі історичних міст

Місто Чернівці подало заяву на вступ до міжнародної організації "Ліга історичних міст". Про це повідомив начальник відділу міжнародних відносин та зв'язків з громадськістю міської ради Володимир Килинич.
докладніше...

У Путильському районі підприємець незаконно добував мінеральну воду

Співробітники управління державної служби по боротьбі з економічною злочинністю зібрали матеріали щодо службових осіб одного з ТОВ Путильського району, які протягом 4 кварталу 2009 року в Путильському районі незаконно видобували в природному родовищі підземні мінеральні води без спеціального дозволу на використання загальнодержавних корисних копалин.
докладніше...

Всю необроблену деревину хочуть продати

Продати всю необроблену деревину, виставлену на торги, планують лісогосподарські підприємства області. "Чергові торги відбудуться наступної середи, 10 березня, – уточнює заступник начальника Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства Ігор Чебан. – Шість господарств нашого відомства виставляють на аукціон 25,3 тисячі кубометрів деревини.
докладніше...

Плиточників, які погано замостили тротуари на Кобилянській, оштрафують

Впродовж місяця усунути ямковість на дорогах Чернівців, яка стала наслідком зими, доручив міський голова Микола Федорук. Роботи з усунення ям на дорогах міста має вестися із застосуванням сучасних технологій та обладнання. Районним у місті радам та департаменту ЖКГ доручено розробити графіки проведення таких робіт та механізм їх фінансування.
докладніше...

Для запобігання можливій повені залучають армію

За рішенням командувача 13 армійського корпусу Сухопутних військ Збройних сил України генерал-лейтенанта Сергія Горошнікова, для забезпечення виконання завдань з ліквідації ймовірних надзвичайних ситуацій, пов'язаних з пропуском льодоходу, весняної повені та паводку на території Чернівецької області залучено особовий склад і військову техніку 300 окремого механізованого полку – у разі необхідності від 300 полку буде залучено спеціальний загін з ліквідації стихійного лиха.
докладніше...

На Буковині студенток значно більше, ніж студентів

Жінки активно використовують право на отримання вищої освіти. На початок 2009/10 навчального року серед студентів вузів І-ІІ рівнів акредитації жінки становили 58,3% (5,9 тис.), що на 0,3 в.п. більше, ніж на початок попереднього навчального року, студентів вузів ІІІ-ІV рівнів акредитації – 59% (16,4 тис.), на 1 в.п. більше.
докладніше...

У січні нараховували в середньому лише по 1478 грн зарплати

Середній розмір заробітної плати одного штатного працівника у січні 2010 р. становив 1478 грн. За видами економічної діяльності найвищий рівень заробітної плати був у працівників фінансової сфери (2715 грн), найнижчий – у працівників сфери діяльності готелів та ресторанів (855 грн).
докладніше...

В області подорожчав хліб

За останню декаду лютого на Буковині на 5,4-11,4% подорожчав хліб. Подорожчали популярні у населення сорти хліба – "Орільський", "Прутський", "Прикарпатський" та "Алчевський". Причинами збільшення оптово-відпускних цін на хліб є ріст цін на борошно та зменшення збитковості виробництва даних видів хліба.
докладніше...

Торік СЕС забракувала 15 тонн продуктів

Найбільше – у молочній промисловості та в громадському харчуванні. Як повідомили в Чернівецькій обласній санітарно-епідеміологічній станції, всього в області протягом 2009 року заборонено випуск та реалізацію 14,975 тонн харчових продуктів та продовольчої сировини на суму 174 тисячі 052 грн.
докладніше...

Найбільше шкідливих викидів припадає на мешканців Садгірського, Герцаївського та Хотинського районів

Протягом 2009 р. стаціонарними джерелами області викинуто в атмосферу 3,4 тис.т забруднюючих речовин, що на 11,9% менше, ніж у 2008 р. Викиди в атмосферу здійснювали 151 підприємство, з яких 38,4% розташовані в м.Чернівці. У структурі викинутих шкідливих речовин переважали неметанові леткі органічні сполуки – 825 т, діоксид та інші сполуки сірки – 792 т та речовини у вигляді твердих суспендованих твердих частинок – 786 т.
докладніше...

На Буковині намалювали карту пропуску льодоходу і готові підірвати лід під мостом через Дністер

У Дністровському басейні рівень запасу снігового покриву не перевищує даних за попередні роки. В області розроблена карта пропуску льодоходу із зазначенням вірогідних місць, де можуть виникнути негативні явища.
докладніше...

Понад 9 тисяч з мільйона краян мають вогнепальну зброю

9195 громадян, які проживають на території Чернівецької області, мають в особистій власності мисливську вогнепальну зброю, але не всі вони дотримуються встановлених правил її зберігання та використання.
докладніше...

Щороку закладають від 500 до 1000 га нових садів

В області за останні 5 років інтенсивно розвивається галузь садівництва. Щороку закладається багаторічних насаджень від 500 до 1000 га за найсучаснішими інноваційними технологіями. Сьогодні при 1,3 відсотка землеволодінь країни Буковина має 3,1 відсотка садів України. Відповідно до змін, що відбулись у виробництві сільськогосподарської продукції, коригуються і пріоритети її переробки.
докладніше...

У Чернівцях випробовують нову технологію ямкового ремонту

Випробування установки "ЕлА-04", яка призначена для ямкового ремонту доріг при мінусовій температурі повітря, розпочали працівники міськШЕП у Чернівцях. Нове обладнання вартістю 248 тисяч гривень придбали торік для ремонту доріг у місті. Вартість ямкового ремонту з допомогою установки "ЕлА-04" становить 78 грн кв. м, що майже удвічі дешевше, аніж за старою технологією. Як сировина під час такого ремонту використовується вже вживаний асфальт. Машина працює як при плюсовій, так і при мінусовій температурі (до мінус 10 градусів морозу), що дозволяє її застосовувати для ямкового ремонту одразу після сходження снігу. З використанням нового обладнання у Чернівцях запланували впродовж березня провести ямковий ремонт на найбільш завантажених автомагістралях вулиць Червоноармійської, Комарова, Південно-Кільцевої, де утворилося найбільше небезпечних для дорожнього руху ям. Чи буде такий ремонт якісним, водії зможуть пересвідчитися вже через кілька місяців. На зимове утримання доріг (листопад – березень) міським бюджетом Чернівців було передбачено 3,4 мільйона гривень. Однак через складні погодні умови станом на 15 лютого на ці роботи вже використано 3,9 мільйона гривень. Про це на сесії міської ради повідомив директор департаменту ЖКГ Олександр Шумейко.

На охорону здоров'я торік витратили 92 млн грн

91,8 мільйона гривень використано торік з бюджету Чернівців на охорону здоров'я. Середня заробітна плата лікаря у місті (з розрахунку на одного працюючого) становила 1686 грн, медичної сестри - 1187 грн, молодшого медичного персоналу - 896 грн. Про це йшлося на розширеній колегії управління охорони здоров'я міської ради.
докладніше...

З Буковини вивозять зерно, ріпак, соняшник, яблука, груші, горіхи й овочі

Основними видами сільськогосподарської продукції, які експортуються з Чернівецької області, є продукти рослинного походження – зернові культури (пшениця, ячмінь, кукурудза), насіння олійних культур (соняшник, ріпак), плоди (яблука, груші), горіх грецький, овочі, а також продукція борошномельно-круп'яної промисловості, – повідомили в управлінні агропромислового розвитку ОДА.
докладніше...

Знайшли обріз і ящик патронів

У господарстві 46-річного мешканця села Снячів Сторожинецького району під час санкціонованого обшуку правоохоронці виявили 316 набоїв калібру 5,6 мм, ствол від двоствольної гладкоствольної мисливської рушниці та дерев'яний приклад. Знайдений "арсенал" вилучили, – повідомили у СЗГ УМВС у Чернівецькій області.
докладніше...

ЕКСКЛЮЗИВ

Курт ШАРР: "ЧЕРНІВЦІ ДЛЯ МОЛОДИХ АВСТРІЙЦІВ ВСЕ ОДНО ЩО МІСЯЦЬ ЧИ НАВІТЬ МАРС"


Зустрітися з доктором Куртом Шарром, який працює в одному з провідних наукових центрів сучасної Австрії – Інституті географії відомого з 1669 року університету Інсбрука імені Леопольда і Франца, домовилися у холі одного з чернівецьких готелів. Ініціатором особистого знайомства виступив працівник державного архіву в Чернівецькій області, де пан Шарр трудився останні два тижні, збираючи матеріал для своєї чергової книги про кадастрові справи на Буковині в середині ХІХ століття.
докладніше...

ОТАКОЇ!

НА СКАЗ ХВОРІЮТЬ СОБАКИ, ЛИСИЦІ, ЗАЙЦІ І НАВІТЬ... БІЛКИ

Щороку в Україні серед людей реєструються поодинокі випадки сказу, які закінчуються летально. В нашій області останній такий випадок був понад 8 років тому, проте загроза появи нових є значною, тому що продовжує залишатись неблагополучною епізоотична ситуація з цієї інфекції. За 2009 рік на травмпункт м.Чернівці за антирабічною допомогою з приводу покусів тваринами звернулось 643 постраждалих, з них дітей до 14 років – 131. Було призначено лікування 299 покусаним, з них дітей – 53.
докладніше...

НОВИНИ

Буковинці частіше хворіють на цукровий діабет

Щорічно відбувається зростання захворюваності на цукровий діабет, констатують медики. Поширеність цукрового діабету у 2009 році склала 4219,7, у 2008 році – 4195,7 серед дорослого населення. Захворюваність на цукровий діабет у 2009 році склала 339,6 на 100 тисяч населення. Спостерігається ріст числа хворих на цукровий діабет, які потребують інсулінотерапії від 1944 в 2002 р. до 3174 в 2009 р., що складає 63%.
докладніше...

Жінки у Чернівцях найбільше потерпають від новоутворень, а чоловіки – від інфарктів, інсультів та травматизму

Кількість вперше зареєстрованих хвороб, або первинна захворюваність, торік у Чернівцях зросла на 8,2%. Ріст відбувся за рахунок хвороб серцево-судинної системи в 1,5 раза, хвороб вуха 1,1 раза та хвороб органів дихання 1,2 раза. Жінки у Чернівцях втричі частіше за чоловіків хворіли на новоутворення, а чоловіки частіше від жінок потерпали від інфарктів, інсультів та травматизму.
докладніше...

Чернівчани найчастіше помирають від хвороб кровообігу

Чернівчани торік найчастіше помирали від хвороб кровообігу. При цьому чоловіки від цих хвороб помирали утричі більше, ніж жінки. Водночас чернівчани у 1,5 раза рідше стали помирати від отруєнь алкоголем, але втричі частіше – від ушкоджень з визначеними та не визначеними намірами (вбивства).
докладніше...

VICTORIA

АРТУР І ВАЛЕРІЯ ПЕРЕМОГЛИ НА "КУБКУ СВІТУ"

Учора в Києві завершилися змагання – "Кубок світу з бальних танців-2010 "Парад надій", де перемогу в категорії "юніори-1-рейтинг" здобули юні чернівчани Артур Соломович та Валерія Чернишевська. 12-річний Артур займається бальними танцями вже шість років, його партнерці Валерії – усього десять.
докладніше...

СІМ ФУТІВ

РОСТЕ НОВИЙ ГРОСМЕЙСТЕР

Вдало виступила у фіналі чемпіонату України з шахів 13-річна Ангеліна Демчук із Мілієвого Вижницького району. Змагання для дівчат віком до чотирнадцяти років пройшли у Мукачевому Закарпатської області.
докладніше...

ПОДРОБИЦІ

ПРИЗ ІВАСЮКА ПОЇХАВ З КІЦМАНЯ У ГЛИБОКУ

Кінець лютого-початок березня на Кіцманщині вже давно називають Івасюковими днями. Саме цієї пори тут проходять заходи, присвячені річниці його народження. Серед них – традиційний міжрегіональний волейбольний турнір, котрий водинадцяте проводився в спортивному залі Кіцманського ЗНЗ І-ІІІ ст. у минулі вихідні.
докладніше...

АТАС!

"МЕРКУРІЙ" ВИДРЯПАВ НІЧИЮ…

У 16 турі першості України (перша ліга) футзальний чернівецький клуб "Меркурій" грав у рідних стінах із "Київським метрополітеном". Саме з цим колективом підопічні Віктора Мглинця ведуть боротьбу за призові місця у групі "А". На 8 хвилині зустрічі буковинець Олександр Дележа забив перший гол у матчі. Столичні гравці зуміли не тільки зрівняти результат, але й вийти вперед. У воротах чернівецької команди "розписалися" Олег Будзько (20,22) та Павло Хим'як (22).
докладніше...

ЗНАЙ НАШИХ!

БУКОВИНЦІ СВІТЯТЬСЯ У БОКСІ

Вижничанин Анатолій Чагін, якого тренує Микола Гакман, став чемпіоном України з боксу. У своїй ваговій категорії 50 кілограмів наш спортсмен чисто виграв усі чотири бої. Чемпіонат України відбувся у місті Енергодар Запорізької області.
докладніше...

VIVAT

ТАРНОВЕЦЬКИЙ ЗНОВУ У ТРІЙЦІ СВІТУ…

Чернівецький більярдист Ярослав Тарновецький став бронзовим призером чемпіонату світу з комбінованої піраміди. Чемпіонат серед чоловіків, в якому взяли участь 62 спортсмени з 15 країн, відбувся в Алмати (Казахстан).
докладніше...
© 1998-2007. Усі права застережено.
Інформація www.doba.cv.ua є інтелектуальною власністю редакції газети "Доба".
Передрук чи будь-яке інше поширення інформації www.doba.cv.ua – лише з посиланням на першоджерело.