This version of the page http://www.mintrans.gov.ua/uk/alias_54/10037.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-02-22. The original page over time could change.
Міністерство транспорту та зв'язку України
Офіційний сайт Міністерства транспорту та зв'язку
Головна Мапа сайту Акредитація
Залізничний транспорт Авіація Морський та річковий транспорт Автомобільний транспорт Дорожнє господарство Зв’язок
Транспортні події
Євро – 2012
Твоє майбутнє
ГоловнаРегуляторна діяльністьЗвіти про відстеження результативностіЗвіти про базове відстеження
Мапа сайту
01135, м. Київ-135,
пр. Перемоги, 14
+38044 226-22-04
факс +38044 486-72-06

ЗВІТ ПРО ПОВТОРНЕ ВІДСТЕЖЕННЯ РЕЗУЛЬТАТИВНОСТІ наказу Міністерства транспорту та зв'язку України і Міністерства внутрішніх справ України від 25.05.2007 року № 450/167 „Про Основні вимоги щодо забезпечення безпеки перевезень при здійсненні нерегулярних пас

30 грудня 2008 року, 11:46

Вид та назва регуляторного акта, результативність якого відстежується, дата його прийняття та номер

 

  Наказ Міністерства транспорту та зв'язку України і Міністерства внутрішніх справ України від 25.05.2007 року № 450/167 „Про Основні вимоги щодо забезпечення безпеки перевезень при здійсненні нерегулярних пасажирських перевезень та порядок узгодження їх виконання”

 

Назва виконавця заходів з відстеження

 

Міністерство транспорту та зв’язку України.

 

Цілі прийняття акта

 

Основні вимоги розроблено з метою забезпечення безпеки перевезень при здійсненні нерегулярних перевезень пасажирів, а також на виконання статей 8, 19 Конституції України, статей 4, 6 Господарського Кодексу України, статей 8, 12, 13, 16, 41 Закону України «Про транспорт», статті 35 Закону України «Про автомобільний транспорт», статей 3, 52 Закону України «Про дорожній рух», постанов Кабінету Міністрів України від 18.02.97 № 176 «Про затвердження Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту», від 04.03.97 № 204 «Про затвердження Порядку здійснення нагляду за забезпеченням безпеки руху на транспорті» та від 08.11.2006 № 1567 «Про затвердження Порядку здійснення державного контролю на автомобільному транспорті».

Крім того, запровадження Основних вимог зумовлено зростанням рівня аварійності та людського дорожньо-транспортного травматизму з початку 2007 року  під час здійснення нерегулярних пасажирських перевезень.

Разом з тим, аналіз розслідування причин скоєння цих пригод засвідчив той факт, що автомобільними перевізниками не забезпечується проведення передрейсових медичних оглядів водіїв та передрейсових технічних оглядів транспортних засобів. Водії перед виїздом у рейс не проходять належного інструктажу з безпеки дорожнього руху та не дотримуються положення про робочий час і час відпочинку водіїв.

В той же час перевізники, прикриваючись здійсненням нерегулярних перевезень, насправді виконують перевезення у регулярному сполученні, не маючи для цього відповідних дозволів замовників перевезень, не беручи участі у конкурсах на право здійснення регулярних перевезень, використовуючи технічно непридатні транспортні засоби, які нерідко переобладнані з грубими порушеннями вимог безпеки руху. При цьому перевізники залучають до керування автобусами некваліфікованих і професійно непідготовлених водіїв, що виїжджають в рейс без проходження передрейсового медичного огляду, передрейсової перевірки технічного стану автобусів, без проведення інструктажів з безпеки дорожнього руху, чим порушують вимоги Закону України «Про автомобільний транспорт», інших нормативно-правових актів, які регламентують діяльність автомобільного транспорту та безпеку перевезень.

Непоодинокі випадки допущення такими перевізниками до керування автобусів водіїв, що знаходяться у стані алкогольного сп’яніння, втомлених, які не мали достатнього часу для відпочинку, а подекуди і місця для відпочинку (ночівля в салонах автобусів, під відкритим небом), адже час їх роботи у рейсі не контролюється з боку перевізників та не регламентується відповідно до встановлених норм.

Таке відношення автомобільних перевізників до виконання вимог транспортного законодавства та забезпечення безпеки руху при виконанні нерегулярних пасажирських перевезень призвело до того, що рівень аварійності під час таких перевезень надзвичайно високий, а тяжкі за своїми наслідками аварії викликають надзвичайно негативний суспільний резонанс.

Саме з цих причин Міністерство транспорту та зв’язку України спільно з Міністерством внутрішніх справ України запровадили механізм узгодження нерегулярних пасажирських перевезень, який дозволив врегулювати питання забезпечення безпеки автомобільних перевезень під час здійснення перевезень на замовлення, туристичних, екскурсійних, весільних і насамперед перевезення організованих груп дітей.

При цьому, узгодження не є додатковим дозвільним документом, і не створює незручностей для тих перевізників, які здійснюють перевезення у відповідності до вимог  законодавства про автомобільний транспорт.

 

Строк виконання заходів з відстеження

 

З 01 до 25 грудня 2008 року.

 

Тип відстеження

Повторне.

 

Методи одержання результатів відстеження

З метою встановлення кількісних показників результативності регуляторного акта  використовуються статистичні дані.

Дані та припущення, на основі яких відстежувалась результативність, а також способи одержання даних

 

Результативність даного регуляторного акта відстежувалась на підставі статистичних даних, які щоденно, щотижнево, щомісячно надходили від територіальних управлінь Головавтотрансінспекції в Автономній Республіці Крим, областях, міст Києва та Севастополя щодо скоєння дорожньо-транспортних пригод на автомобільному транспорті загального призначення, які стались під час виконання нерегулярних пасажирських перевезень на автошляхах України та кількості загиблих і травмованих в цих ДТП людей.

 

Кількісні та якісні значення показників результативності акта

 

  Результативність запровадження Основних вимог відстежувалась на підставі кількісних показників шляхом проведення статистичного аналізу.      

Так, з 1 серпня 2007 року Головавтотрансінспекція та Державтоінспекція розпочала практичну роботу по застосуванню Основних вимог.

По результатам діяльності до кінця 2007 року на території України завдяки впровадженню Основних вимог вдалось зменшити на 86% кількість дорожньо-транспортних пригод під час нерегулярних пасажирських перевезень, а також на 91% кількість травмованих в цих ДТП людей. Разом з тим за цей же період не було допущено жодного випадку гибелі людини у цих ДТП.

Для порівняння з початку 2007 року до моменту запровадження Основних вимог на автошляхах України при виконанні нерегулярних пасажирських перевезеннях сталося 46 дорожньо-транспортних пригод, в яких загинуло 42 особи та 270 отримали травми різного ступеня тяжкості. Тобто в кожній з цих аварій постраждало в середньому 7 осіб та 1 особа загинула.

Якщо порівняти аналіз аварійності на всьому ліцензованому автомобільному транспорті – пасажирські, вантажні перевезення та перевезення на таксі, то показники аварійності на нерегулярних перевезеннях до уведення в дію Основних вимог складали 60% від загального рівня аварійності.

 З початку 2008 року на території України під час здійснення нерегулярних пасажирських перевезень сталось 27 дорожньо-транспортних пригод в яких 24 особи загинуло та 94 отримали травми різного ступеня тяжкості.

 

 

 

Оцінка результатів реалізації регуляторного акта та ступеня досягнення визначених цілей

 

Беручи до уваги результати, які були досягнуті з 1 серпня 2007 року  завдяки уведенню Основних вимог, можна передбачити подальше поступове зменшення рівня аварійності та кількість загиблих і травмованих людей під час нерегулярних пасажирських перевезень, а також забезпечити безпеку автомобільних перевезень та врегулювати діяльності перевізників, які надають послуги з нерегулярних пасажирських перевезень. 

 

 

 

В.о. Міністра транспорту

та зв’язку України                                                                  Василь Шевченко

Новини
22 лютого 2010 року, 17:50
Мінтрансзвязку візьметься за недобросовісних автоперевізників
22 лютого 2010 року, 17:38
ДП «Дельта-лоцман» виповнилось 12 років
22 лютого 2010 року, 15:43
У Мінтрансзв’язку готуються до можливої повені
22 лютого 2010 року, 15:36
Круїзна компанія Crystal Cruises включила до програми на 2010 рік заходи в українські порти
22 лютого 2010 року, 13:33
Мінтрансзв’язку не приймало жодного рішення щодо кадрових змін в керівництві ВАТ «Укртелеком»
22 лютого 2010 року, 13:20
Більше двох тисяч дорожників працюють над забезпеченням безперебійного проїзду автошляхами
22 лютого 2010 року, 12:29
ГСХ Дунай – Чорне море пройшло третє в цьому році судно з осадкою понад 5 метрів
22 лютого 2010 року, 12:14
До 8 Березня Донецька залізниця призначила додатковий поїзд
22 лютого 2010 року, 08:20
На час негоди активізовані всі зусилля транспортників та зв’язків для забезпечення роботи галузі
21 лютого 2010 року, 19:34
Зусиллями транспортників проїзд на дорозі, де стався селевий винос, повністю відновлено
Усі новини
 
Архів новин
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
 

Публічні громадські обговорення
15 грудня 2009 року
Проект Правил повітряних перевезень пасажирів і багажу, розроблений Державіаадміністрацією, виноситься на громадське обговорення
11 грудня 2009 року
Проект Положення про державного інспектора з авіаційного нагляду, розроблений Державіаадміністрацією, виноситься на громадське обговорення
10 грудня 2009 року
Міністерство транспорту та зв’язку України розробило Транспортну стратегію України до 2020 року
23 жовтня 2009 року
Мінтрансзв’язку спільно з Міноборони ініціює створення Координаційного комітету з організації використання повітряного простору
Усі обговорення

Контакти  |  Адміністратор  |  Мапа сайту
© 2008 Міністерство транспорту та зв'язку України