This version of the page http://www.pension.kiev.ua/newsarc/coment3.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-02-21. The original page over time could change.
Пенсійна реформа в Україні
Пенсійна реформа Солідарна система Загальнообов’язкова
накопичувальна система
Недержавне пенсійне
забезпечення
Коментар до нормативних актів щодо реєстрації недержавних пенсійних фондів
За матеріалами офіційного веб-сайту Держфінпослуг України від 5 лютого 2004 року


Коментар до нормативних актів щодо реєстрації недержавних пенсійних фондів


Сьогодні в Україні здійснюють свою діяльність близько 60 установ, в назвах яких міститься "недержавний пенсійний фонд", але всі вони до ухвалення Законів України "Про недержавне пенсійне забезпечення" та "Про фінансові послуг та державне регулювання ринків фінансових послуг" працювали в законодавчому та регулятивному вакуумі.

Ухвалення цих законів стало одним з найважливіших моментів здійснення пенсійної реформи в Україні, оскільки забезпечило створення правових засад функціонування недержавних пенсійних фондів, а також державного регулювання ринку фінансових послуг у сфері накопичувального пенсійного забезпечення.

Сьогодні актуальним є питання подальшої діяльності чинних недержавних пенсійних фондів.

Відповідь на це питання передбачена нормами Закону України "Про недержавне пенсійне забезпечення" (далі - Закон), оскільки у ньому закладено механізм реорганізації чинних недержавних пенсійних фондів. Так, відповідно до Прикінцевих положень цього закону підприємства, установи та організації, які здійснюють діяльність у сфері накопичувального пенсійного забезпечення або у назвах яких використовуються слова "недержавний пенсійний фонд" чи "пенсійний фонд", можуть здійснити реорганізацію в пенсійні фонди, створені відповідно до вимог Закону, або ліквідуватися або здійснити реорганізацію в один з видів небанківських фінансових установ.

Крім того, особи, які ухвалили рішення про реорганізацію, зобов'язані протягом шести місяців від дня набрання чинності Законом зареєструватися в Держфінпослуг.

Водночас слід врахувати, що відповідно до Закону України "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг" необхідно внести до Державного реєстру фінансових установ відповідні записи про фінансові установи, до яких, зокрема, належать особи, які планують здійснювати діяльність з недержавного пенсійного забезпечення.

Тому з метою підвищення ефективності діяльності недержавних пенсійних фондів, які створені до набрання чинності Законом та забезпечення реалізації державного регулювання та нагляду за їх діяльністю, Держфінпослуг розроблено "Порядок внесення до Державного реєстру фінансових установ інформації про пенсійні фонди, які створені до набрання чинності Законом України "Про недержавне пенсійне забезпечення", затверджений розпорядженням №127 від 18.11.03. та зареєстрований у Міністерстві юстиції України 05.12.03 №1124/8445.

Цей Порядок зобов'язує осіб, які ухвалили рішення про реорганізацію, зареєструватися до 1 липня 2004 року в Держфінпослуг. Процедура реєстрації таких фондів здійснюється шляхом внесення інформації про них до Державного реєстру фінансових установ.

До компетенції Держфінпослуг належить здійснення не тільки реєстрації чинних пенсійних фондів, але і державна реєстрація недержавних пенсійних фондів, які будуть створюватися відповідно Закону..

Відповідно до Закону України "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг", недержавний пенсійний фонд як установа накопичувального забезпечення, (а ,отже, і як фінансова установа) має бути зареєстрована в установленому порядку. Діяльність з недержавного пенсійного забезпечення може здійснюватися пенсійним фондом лише після внесення його запису Держфінпослуг до Державного реєстру фінансових установ та отримання свідоцтва. Це враховувалося при розробці "Положення про порядок державної реєстрації недержавних пенсійних фондів", затвердженого розпорядженням Держфінпослуг від 29.12.2003 №186 та зареєстроване у Міністерстві юстиції України 19.01.2004 за №80/8679 (далі - Положення).

Так, процедура реєстрації фондів, що створюються відповідно до Закону, буде складатися з двох етапів:
  • перший етап - реєстрація недержавного пенсійного фонду, як юридичної особи;
  • другий етап - реєстрація недержавного пенсійного фонду, як фінансової установи, яка буде здійснюватися у відповідності до Положення та "Положення про Державний реєстр фінансових установ", затвердженого розпорядженням Держфінпослуг від 28.08.2003р. № 41 і зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 11 вересня 2003 р. за № 797/8118

    Такий порядок реєстрації надає змогу здійснити послідовно всі дії, необхідні не тільки для реєстрації пенсійного фонду, а й для набуття пенсійним фондом права на провадження діяльності з недержавного пенсійного забезпечення із дотриманням всіх вимог чинного законодавства.

    Положення передбачає внесення недержавного пенсійного фонду до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (ЄДРПОУ) та отримання ним відповідного ідентифікаційного коду юридичної особи, а також внесення недержавного пенсійного фонду як неприбуткової організації до Реєстру неприбуткових організацій (установ).

    На першому етапі Положенням, крім загального порядку реєстрації недержавного пенсійного фонду як юридичної особи, визначені вимоги до статутів недержавного пенсійного фонду, з урахуванням особливостей пенсійних фондів корпоративних і професійних видів, передбачених вимогами Закону.

    Це потребує від засновників корпоративних і професійних пенсійних фондів враховувати особливості створення та функціонування таких фондів та докладно опрацьовувати окремі статті статутів при їх розробці.

    Механізм процедури реєстрації недержавних пенсійних фондів, встановлений цим Положенням, створює умови для проведення прозорої і впорядкованої реєстрації новостворених недержавних пенсійних фондів, яка відповідає вимогам чинного законодавства.

    Анна Тарасенко,
    Начальник відділу Департаменту
    нагляду за недержавними пенсійними фондами
  • Сайт підтримується Проектом USAID "Розвиток ринків капіталу" в рамках угоди між Урядами України та США про гуманітарне та техніко-економічне співробітництво, підписаної 7 травня 1992 року.
    Карта сайту     Корисні посилання     Контакти