This version of the page http://bank-ua.com/article/897/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-02-18. The original page over time could change.
   
Банківські продукти
Пластикові картки
Публікації
Новини
Статті
Тенденції ринку
Довідники
Банки
Банки в кольорах
Курс валют
Курс металів
Рейтинг банків
Показники банків
Облікова ставка НБУ
Індекс інфляції
Інша статистика
Банкноти та монети
Знаки валют
Сайти банків
Бізнес-інструменти
Кредитний калькулятор
Економічні терміни
Банківський форум
Реклама на сайті
Технології
Мережа НБУ
Веб-майстру
Інформери
XML/RSS
BANK-UA.com - Поточна збитковість українських банків
Публікації - Статті
Всі статті
07.08.2009
Поточна збитковість українських банків
Девальвація гривні, падіння обсягів виробництва, зростання безробіття, усе це привело до істотного погіршення платоспроможності і юридичних, і фізичних осіб.
У цій ситуації для комерційних банків головною проблемою стало виконання позичальниками своїх кредитних зобов'язань.

У цьому контексті підсумки роботи комерційних банків за перше півріччя виявилися не дуже радісними. Проблема неякісних кредитів усе більше і більше тисне на банківський сектор.

Згідно з інформацією НБУ, за підсумками першого півріччя 2009 року найвищий показник співвідношення сформованих резервів до суми виданих кредитів було зафіксовано по Укрпромбанку - більше 40%. Зрозуміло, що сума резервів по проблемних кредитах формується, виходячи з якості обслуговування кредитного портфеля: затримання оплати відсотків за кредитами і несвоєчасного погашення тіла кредиту.

Збільшення цих показників автоматично ведуть до зростання резервів, які банки змушені формувати під проблемні активи. Показник співвідношення суми резервів до суми кредитів - це багато в чому рівень збитковості кредитного портфеля. Він відображає і якість самого кредитного портфеля.

Якщо говорити про Укрпромбанк, то небажання уряду рекапіталізувати його пов'язане з тим, що збитковість кредитного портфеля вищезгаданої установи носить критичний характер. Співвідношення резервів і кредитів по даному банку показує, що майже половина виданих ним кредитів є ненадійними, і навряд чи по них можна буде стягнути борги.

Висока частка збитковості зафіксована і по кредитних портфелях інших банків, у які була введена тимчасова адміністрація. Зокрема, по банку "Дністер" цей показник становить 35%, по банку "Київ" - 32%, по банку "Національний стандарт" - 32%, по Західінкомбанку - 25%. Уведення тимчасових адміністрацій у ці банки багато в чому було викликано проблемами, які нагромадилися в результаті їх ризикової кредитної політики.

Але не всі банки, де була введена тимчасова адміністрація, мають великі труднощі із кредитним портфелем. Так, у банку "Надра" цей показник не вищий 9%. По Укргазбанку показник збитковості кредитного портфеля становить усього 5%. Та обставина, що рекапіталізація Укргазбанку була проведена оперативно, показує, що для цього банку якість кредитного портфеля не носить критичний характер.

Велика ймовірність, що банк "Надра", як і Укргазбанк буде рекапіталізований, на відміну від Укрпромбанку, який (виходячи з його кредитного портфеля) дуже складно повернути в нормальне русло роботи. Але наявність тимчасової адміністрації не є головним чинником проблем із кредитним портфелем. Якщо порівняти показник збитковості кредитного портфеля Укргазбанку з іншими банками, що входять у групу найбільших, то помітно, що навіть банки із закордонними власниками теж зазнають проблеми зі своїми кредитами.

Співвідношення сформованих резервів до суми виданих кредитів у Сведбанк за підсумками першого півріччя 2009 року склало майже 14%, Райффайзен банк Аваль фіксує рівень 12%, УкрСиббанк майже 11%. Трохи більше 11% становить співвідношення резервів до кредитів по Альфа банку та ОТПбанку. Досить високий показник проблемності кредитного портфеля в ПриватБанку - 15%. Майже 14% фіксує співвідношення резервів до кредитів ПУМБ. Промінвестбанк, який недавно пережив процес тимчасової адміністрації і перепродажу, має резерви на рівні понад 12% відносно кредитів. Кредитний портфель Промінвестбанку явно вимагає істотного поліпшення.

Обсяги проблемних кредитних активів комерційних банків, на жаль, ростуть. Якщо за підсумками першого кварталу 2009 року загальний показник співвідношення сформованих резервів до суми виданих кредитів по групі найбільших банків України був 9%, то вже за підсумками другого кварталу він склав 10,62%.

У цілому ж по банківській системі цей показник за другий квартал виріс від 8,4% до 10,42%. До кінця року для банків проблема поліпшення кредитного портфеля буде дуже актуальною. Оскільки від її вирішення буде залежати існування того або іншого банку.

Дмитро Піддубний, виконавчий директор ФГ "Консалтинг та інвестиції"
За матеріалами FINANCE.UA
Ще статті:
Кредитори з Міннесоти /2009-08-07/
Час скорочувати видатки /2009-07-22/
"Ъ": Держбанки набили собі портфелі /2009-07-21/
Час лихварів /2009-07-21/
Повернення депозитів: не всім і не відразу... /2009-07-17/
Фінансисти створюють нового лобіста /2009-07-16/
Екс-співробітник Укрсоцбанку може придбати "Національний кредит" /2009-07-08/
Націоналізація стартувала /2009-07-08/
Касовий підрив /2009-07-08/
Cargill погодився реструктуризувати борг Укрпромбанку /2009-07-01/

Украинская Баннерная Сеть
Пошук

Банківський форум
Денежные переводы
Кредит без залога
Депозиты и денежные переводы
За сутки НАДРА БАНК выплатил около 20 миллионов гривен
В НАДРА БАНКЕ продлена работа временной администрации НБУ
Для тех кому интересны личные финансы - FinCo'10.
НАДРА БАНК продолжает выполнение обязательств
Кредитна картка від Приватбанку
НАДРА БАНК возобновляет клиентские платежи
В 2009 году НАДРА БАНК выполнил обязательств на сумму
Увійти на форум

Лічильники
  © 2006-2009 Віталій ЯРЕГА. Всі права збережено

При використанні матеріалів, гіперпосилання на bank-ua.com обов'язкове
Головна - Контакти - Реклама
Створено на Yarega WebStudio, 2006-2009