This version of the page http://www.dua.com.ua/2008/041/4.shtml (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-02-16. The original page over time could change.
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА
 

006 (23793)
12\02\2010




УКРАЇНА І СВІТ

ХТО РОЗСУДИТЬ СЕПАРАТИСТІВ?
Справжньою міні-сенсацією нинішніх політичних дебатів під час сесії Генеральної Асамблеї ООН стало «соломонове рішення» щодо активізації сепаратистських рухів по всьому світу. Нагадаємо: старт цьому процесу дало проголошення 17 лютого 2008 року незалежності Косова. Заявка цієї другої албанської держави в Європі на вступ до Організації Об’єднаних Націй цілком очікувано не пройшла селекції в Раді Безпеки ООН.

Очевидно, те саме спіткає Абхазію та Південну Осетію, незалежність яких поки що визнали тільки Росія та Нікарагуа. Варто зазначити, що під час обговорення «сепаратистських питань» поблизу штаб-квартири ООН у Нью-Йорку відбувалися демонстрації прихильників незалежності Тибету, тамільської держави Таміл Ілам, яка понад двадцять п’ять років воює із Шрі-Ланкою за незалежність, басків, вірмен з Нагірного Карабаху, придністровців та інших менш «розрекламованих» рухів за самовизначення. Усі вони наголошували на тому, що події останніх років, пов’язані з визнанням незалежності Косова від Сербії, Східного Тимору від Індонезії, дають їм підстави сподіватися на застосування цього універсального стандарту і в їхньому випадку.
Утім, нинішня сесія Генеральної Асамблеї ООН ухвалила рішення стосовно врегулювання суперечки про тлумачення діаметральних принципів міжнародного права. Мова про повагу суверенітету та територіальної цілісності національних держав, з одного боку, та визнання права націй на самовизначення — з другого. Зокрема, Сербія домоглася 77 голосів на свою підтримку, коли шість країн на чолі зі США проголосували проти, а 74 країни утрималися під час голосування з питання про спрямування позову до Міжнародного суду в Гаазі з приводу незаконності визнання незалежності Косова.
Сусідні країни Македонія та Чорногорія днями визнали незалежність Косова. Офіційним мотивом затвердження рішення було бажання унормувати кордони з цією новою державою та налагодити співпрацю з НАТО. Таким чином, сербська дипломатія так і не перемогла: практика розгляду справ у Міжнародному суді в Гаазі свідчить, що там зазвичай ухвалюють «компромісні» рішення. Не можна також заперечувати факту політичного тиску на цей орган. Як інакше можна розцінювати недавнє рішення нобелевського комітету, відповідно до якого фінський дипломат Марті Ахтісаарі за реалізацію свого плану надання незалежності Косову отримав премію миру. На жаль, конфлікт між територіальною цілісністю та правом на самовизначення не має однозначного вирішення, яке могло б задовольнити обидві протиборні сторони. Залишається лише визнати нову історичну реальність.
також у паперовій версії читайте:
  • «ЯКБИ ВИ ЗНАЛИ, ПАНИЧІ...»
  • ГОЛОВНИЙ БІЛЬ ЄВРОСОЮЗУ
  • СТАБІЛЬНА НЕСТАБІЛЬНІСТЬ
  • ВИБОРИ В ЛИТВІ


на головну »»»

 
Стрічка новин
Президент Ірану Махмуд Ахмадінежад учора заявив, що його країна виробила першу партію високозбагаченого урану.
Виступаючи під час багатотисячного мітингу в Тегерані на честь чергової річниці ісламської революції, він сказав, що Іран тепер є «ядерною державою».
За останні дев'ять років у світі загинуло 735 журналістів, при цьому 110 із них було вбито лише минулого року. Про це йдеться в щорічному огляді Інституту міжнародної преси за 2009 рік.
Згідно з оглядом, цей рік став рекордним за кількістю журналістів, які загинули через свою професійну діяльність, передає NEWSru.
З-під завалів на Гаїті, де 12 січня стався руйнівний землетрус, урятовано 27-річного чоловіка. Для людини, котра провела чотири тижні без води та їжі, її стан можна оцінити як задовільний, вважають лікарі. У пацієнта зневоднення, він поки що кепсько почувається і не може говорити, але прогнози на одужання оптимістичні.
У Лос-Анджелесі опубліковано звіт про результати розтину тіла «короля поп-музики» Майкла Джексона. Музикант помер у червні 2009 року від передозування сильнодіючого анестетика, повідомляє Укрінформ із посиланням на CNN.
Уночі 8 лютого поблизу села Мирошниківка Коломацького району Харківщини, на 437-му кілометрі автодороги Київ—Харків—Довжанський, водій мікроавтобуса Mercedes-Benz-312, рухаючись у напрямку Харкова, з невідомих причин виїхав на смугу зустрічного руху та зіткнувся з вантажним автомобілем DAF-95-XF430 із причепом. Водій та шестеро пасажирів загинули на місці події.
Як з'ясувалося, у мікроавтобусі були священики Української православної церкви Московського патріархату, котрі їхали з Чернівців до Святогірської лаври, що в Донецькій області. Попередня причина ДТП — порушення правил дорожнього руху водієм неліцензованого автобуса Mercedes-Benz-312.
Шатл Endeavour успішно пристикувався до Міжнародної космічної станції (МКС), повідомляє Національне управління США з аеронавтики і дослідження космічного простору NASA. Напередодні його було запущено на орбіту з космодрому ім. Кеннеді на мисі Канаверал (штат Флорида, США).
Місія Endeavour триватиме 13 днів. У складі екіпажу шестеро осіб. Астронавти тричі вийдуть у відкритий космос.
 
 
«Демократична Україна» виходить з червня 1918 р.
Газету нагороджено орденом Червоного Прапора (1945 р.),
орденом Леніна (1968 р.)
Реєстраційне свідоцтво КВ № 11766–637ПР від 21.09.06
Передплатний індекс 30663
Телефони редакції: відділ політики: 454-85-48; відділ науки і освіти: 456-90-82; відділ захисту прав людини: 454-85-53; відділ соціальної політики: 454-85-05; відділ культури: 454-84-66; відділ охорони здоров'я: 454-84-72. Адреса редакцІЇ: 03047, Київ, пр. Перемоги, 50. Teл. 454-8830. Fax: 456-9121. E-mail: du@uct.ua
Засновники: Редакція газети «Демократична Україна» ТОВ «Інформаційно-консультаційна фірма «Праця»
Видавець: Редакція газети «Демократична Україна»
Газета виходить раз на тиждень у п’ятницю

Головний редактор Віталій Адаменко
РЕДАКЦІЙНА КОЛЕГІЯ:
Віталій АДАМЕНКО, Ярослав ГАЛАТА, Михайло ГЕРАСИМЕНКО, Олександр ЗАЄЦЬ, Володимир ОЛІЙНИК, Лариса ОСТАПЕНКО, Олександр ПОБІГАЙ, Вітольд ПРОЩАКОВ, Валентина СКОРОПАДСЬКА, Галина ТИХОМИРОВА, Євген ЯМПОЛЬСЬКИЙ.
Web адміністратори: Інна Горнікова та Платонов Олександр
Розробка сайту: Begemot

При підготовці номера використані матеріали інформагентств Укрінформ, УНІАН, «Інтерфакс», «Українські Новини» та Інтернет-видань
За достовірність фактів, викладених у публікаціях, відповідальність несуть автори публікацій. Точка зору авторів може не збігатися з позицією редакції.
Оригінали, надіслані до редакції, авторам не повертаються.