This version of the page http://imi.org.ua/?read=9966:1 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-02-11. The original page over time could change.
Інститут Масової Інформації - Головна сторінка

м. Київ, вул. Крупської, 8,    тел. (044) 566-3085, 566-1534
 
     

Юридична пам’ятка журналісту в день виборів

«Гаряча лінія» ІМІ павової допомоги журналістам

Якщо у Вас виникають проблеми з доступом до інформації (інформаційні запити, акредитація) або порушуються ваші професійні права як журналіста – телефонуйте нам на номер "гарячої лінії" IMI - 044-566-1534 (будні дні та дні голосування), E-mail: Ця адреса електронної пошти приховується від різних спамерських та пошукових роботів. Щоб побачити її потрібно активувати java-script. Ми спробуємо допомогти кожному, хто звернеться, в міру наших можливостей.

Детальніше...
 
Типові правила акредитації працівників засобів масової інформації та незалежних журналістів при органі влади розроблено Національною комісією з утвердження свободи слова та розвитку інформаційної галузі при Президентові України та Інститутом масової інформації відповідно до законодавства України та міжнародних стандартів.
Детальніше...
 
Головна сторінка
Увага! Анонс
Новини
Семінари
Барометри
Про нас
Архіви сайту
  • Юридична діяльність
  • Освітні програми
  • На контролі ІМІ
  • Моніторинг
  • Моніторинг "джинси"
  • Головна

Погляд

Прощавай, Леді Ю!

Оксана Синицька

Долю Тимошенко вирішили 4% громадян, ті, хто в неділю поставили хрестик на її мрії. Я знаю деяких з них, щонайменше половина моїх друзів зробила такий вибір. І їм не соромно, що президентом країни, за їхньою допомогою, стане людина з двома судимостями і сумнівною освітою.

Я вважаю, вони зробили моральний вибір. Тому що за брехню треба платити. Свою ціну повною мірою сплатив свого часу Олександр Мороз, політик майже святий у порівняні з ЮВТ. Він обдурив своїх виборців, вони відправили його на пенсію. Таку саму кару повинна сплатити і Тимошенко. За роки брехні, за цинічний опортунізм, за політичне вбивство тих, хто привів її у велику політику - за всі свої гріхи.

З нею відходить епоха нестримного і безсоромного популізму. Що станеться з БЮТ - неважко спрогнозувати. Першими відійдуть партійні спонсори. Ці люди визнають лише один закон української політики: зрадити - значить передбачити. Наступними відколються нацдеми, яких тримало біля Юлі небагато - те, що і всіх: її фортуна, її здатність чи талант завжди вигравати. Славнозвісна харизма розвіється вмент - богиня, що перестає робити дива вже не заслуговує на поклоніння.

І їм, котрі давно обтяжені ролею пажів і функціями кнопкодавів, буде легко зробити вибір на користь якоїсь іншої сили - адже ніша і попит на консерваторів з національним ухилом в суспільстві є. Доведено Ющенком - якому попри все вдалося набрати 5%. Без наповнення - фінансового і ідеологічного - все що залишиться від БЮТ - то лише Леді Ю з її сотнею нарядів в рюшах та купка авантюрників, яким нічого, по-суті, запропонувати суспільству.

А що Янукович? А нічого. Отримав чоловік солодкий цукерок перед політичною пенсією, певно віддалося за якимсь кармічним законом за то частунок, що він пропонував у Москві Путіну з Мєдвєдєвим. Гадаю, не самий виразний буде президент в історії новітньої України - і Слава Богу!

Найцікавіше зараз інше. Чи зможуть об'єднатися ті, хто називає себе новим поколінням політиків. І не просто об'єднатися довколо лідера (хоча це непросто). А сховати свої амбіції (це ще важче) і об'єднатися довколо партії,  довколо стратегії розвитку. В них є перед очима гарний приклад - саме відсутність стратегії і жага влади привели Тимошенко до поразки.

Тепер, йдучи, вона забирає з собою останній "відкат" - наш час. Той, що ми втратили з нею, той що можемо втратити, якщо "третя сила" не зможе об'єднатися заради майбутнього.

 

Наші результати

М. Мельник проти «Голосу Опілля»
Детальніше...
 
Справа Вередюка
Детальніше...
 
Гонгадзе проти України
Детальніше...
 
M. Самбур та В. Воротник проти Інтернет-видання «Українська Правда»
Детальніше...
 
М. Самбур та В. Воротнік проти газети «Україна Молода» та О.Зварич
Детальніше...
 
Справа газети «Перехрестя»
Детальніше...
 
Справа Я.Ткачівського
Детальніше...
 
Справа газети «Вчасно»
Детальніше...
 
«Плужнікова vs Притула та ПП „Українська правда”»
Судова боротьба відбувалася без особистої участі позивачки й відповідачки, які довірили цю судову справу своїм юристам. Сторону пані Плужнікової представляли працівники юридичної фірми „Коннов і Созановський”: найчастіше на судових засіданнях можна було побачити Сергія Коннова та Людмилу Опришко, сторону відповідачів представляли адвокат Тетяна Шмарьова та юрист ІМІ Роман Головенко.

Обґрунтування позову представниками позивачки було доволі типове для такого роду справ: оскаржуване речення заголовку, не зважаючи на питальну форму, вони вважали подачею фактів, які нібито були неправдивими та завдавали шкоди честі й гідності покійного.
Детальніше...
 

Анонси

В Києві пройдуть 11- денні тренінги для журналістів
03.02.2010
В рамках проекту «Коаліції з нових медіа» громадські організації «Інтерньюз-Україна» (ІУА) та «Інститут розвитку регіональної преси» (ІРРП) запрошують журналістів друкованих та електронних регіональних ЗМІ взяти участь в 11-денному циклі тренінгів «Журналістські стандарти та новітні технології для роботи у нових (конвергентних) медіа».
Детальніше...
 
У Луцьку відбудеться тренінг з написання проектів
02.02.2010

12-13 лютого 2010 р. в Луцьку відбудеться тренінг з написання проектів та проектного менеджменту. Завдання тренінгу: навчити зацікавлених осіб методиці написання проектів, зокрема правилам вибору тематики проекту, пошуку грантових конкурсів, заповнення проектної заявки, особливостей проектного менеджменту.

Детальніше...
 
20 лютого у Львові тренінг по захисту прав на доступ до інформації
03.02.2010

Інформаæйно-правовий центр “Наше право” запрошує громадських активістів для участі у тренінгу «Захист права на доступ до інформації», який відбудеться 20 лютого 2010 р. у місті Львові.

Детальніше...
 
УВАГА! ІМІ шукає регіональних власкорів для проведення моніторингу фактів порушень свободи слова
16.04.2007
Шановні колеги!
Детальніше...
 

Момент істини
09.02.2010
Вибори президента закінчилися. Без несподіванок та сенсацій. Незначний розрив між двома кандидатами був доволі прогнозованим. Всі розуміють - найцікавіше буде далі.
Детальніше...
 
Додаткові статті:
  • Барометр свободи слова за грудень 2009 рік.
  • «Цензура існує, проте, маскується у інші форми» - Юрій Луканов
  • ПАРТІЯ РЕГІОНІВ СТАЛА ОСНОВНИМ ЗАМОВНИКОМ „ДЖИНСОВИХ” МАТЕРІАЛІВ У ЗАПОРІЖЖІ

 

З життя НГО

ГО Друзі Спільноти Святого Егідія проводить зустріч з відомою узбецькою правозахисницею
10.02.2010
Міжнародна громадська організація Друзі Спільноти Святого Егідія  запрошує на зустріч з відомою правозахисницею з Узбекистану Тамарою Іванівною Чикуновою, завдяки діяльності якої 1 січня 2008 р. в цій країні було скасовано смертну кару. Захід відбудеться 11 лютого, в Національному Університеті "Києво-Могилянська-Академія" 0 16.30. Про це ІМІ повідомляє прес-служба організації.
Детальніше...
 

Світ

Французські ЗМІ про реванш Януковича
08.02.2010
«Слово «реванш» у всіх на устах, - пише сьогодні “Le Monde”. – Наприкінці 2004 року, кандидат від влади на той час  був обраний завдяки масовим фальсифікаціям, але його скинув нечуваний народний рух. Цього разу результати лідера «Партії регіонів» кидаються у вічі, вже о 20-ій годині (7 лютого – ІМІ) різні дослідження надавали пану Януковичу відрив у 3 до 6% від прем’єр-міністра Юлії Тимошенко». 

 


 

Детальніше...
 

Костянтин Дегтярьов: Коментар до Закону України "Про захист суспільної моралі"
01.02.2010

На прохання координаційної групи кампанії проти встановлення цензури у ЗМІ та мистецтві докторант та викладач права Університету Дубліну Костянтин Дегтярьов зробив аналіз та підготував  короткий коментар до закону України «Про захист суспільної моралі». На думку експерта, зазначений закон не відповідає стандартам «якості закону», які містяться в рішеннях Європейського Суду з Прав Людини. Норми закону «не дають чітких рекомендацій, створюють підґрунтя для втручання у здійснення права на вільне самовираження і тому не відповідають вимогам, яки Європейський Суд висуває до правового закону», вважає Костянтин Дегтярьов.


 

Детальніше...
 

Законодавство

  • Костянтин Дегтярьов: Коментар до Закону України "Про захист суспільної моралі"
  • Чому майже ніхто в інформаційній сфері не боїться порушувати Закон про вибори Президента
  • Мораль і Кримінальний кодекс
  • Газета «Факти» - лідер по суцільному позитиву про Тимошенко та Яценюка
  • Нова редакція Закону України «Про інформацію»: повторення пройденого
  • В України буде своя інформаційна політика?
  • Верховний Суд оновлює практику розгляду інформаційних спорів. Частина 2
  • Верховний Суд оновлює практику розгляду інформаційних спорів
  • Наближаємось до реформування ЗМІ?
  • Знакова помилка
  • Неоднозначне враження
  • Вирок у «справі Гонгадзе» (витяги)
  • Гарантування конституційного права на звернення
  • Роздержавлення державних друкованих ЗМІ:події, факти, коментарі
  • З питанням про мови знову «начудили»
  • Законопроект про роздержавлення ЗМІ, як результат компромісу
  • Чи платитимуть колективи редакцій за їхнє роздержавлення?
  • Проблеми корпоратизації редакцій друкованих ЗМІ
  • Типові журналістські помилки в юридичних матеріалах
  • Поради для Нацради

Дискусії

Грудень - рекордсмен "джинси" в загальнонаціональних виданнях
20.01.2010

Як і очікувалося, виборчий процес призвів до різкого збільшення сумнівних матеріалів у друкованій пресі. У грудні 2009 р. таких матеріалів експерти ІМІ виявили - 72. На початку моніторингу, який стартував в липні,  цей показник становив - 28 матеріалів. 

 

 

Детальніше...
 

Огляд преси

Регулювання ЗМІ під час виборів
02.09.2009
ОБСЄ в Україні  видало аналітичну записку під назвою «Регулювання  діяльності засобів масової інформації під час виборів» в якій проаналізоване  законодавство  України  та  запропоновані успішні міжнародні  практики діяльності журналістів під час виборчої кампанії. Дане  видання  здійснено  в  рамках  проектів «Сприяння  подальшому зміцненню  виборчих  процесів  в  Україні»  та «Сприяння  розробці  Виборчого кодексу в Україні», що реалізуються Координатором Проектів ОБСЄ в Україні за фінансової  підтримки  ЄC,  Канадського  агентства  з міжнародного розвитку та Уряду Французької Республіки.
Детальніше...
 

"У нас журналістика долара, а не журналістика в європейському розумінні цього слова"- В.Іванов
07.12.2009
Розмова з президентом Академії української преси Валерієм Івановим про те, чому Помаранчева революція так і не принесла Україні справжню свободу слова, чим нинішня президентська кампанія відрізняється від перегонів 2004-го року і чого журналістам чекати від наступного Президента України.
Детальніше...
 

Інтерв'ю

  • "У нас журналістика долара, а не журналістика в європейському розумінні цього слова"- В.Іванов
  • «Цензура існує, проте, маскується у інші форми» - Юрій Луканов
  • Мирослава Гонгадзе: Час ховати це нужденне тіло, аби дати спокій душі Георгія
  • Зі свідченнями Пукача відбуваються серйозні маніпуляції - Валентина Теличенко, адвокат М.Гонгадзе
  • Генерал вибіркової дії
  • Володимир Яворський: "Виборність місцевих судів означатиме кінець їх незалежності"
  • "Смішарики - це мультфільм про життя у всіх його проявах"- Є.Самойленко
  • Олександра Коваль: Той, хто змалку звикне читати, буде робити це впродовж життя
  • Олесь Уляненко: "...люди у книгарнях вже "Камасутру" побоються продавати - бо заберуть ліцензію"
  • Валерій Хорошковський: Усі люди для Тимошенко є ресурсом для споживання


Новини

10-02-2010
16:35 - На Буковині протестують проти українізації румун
15:05 - «Людина повинна відчувати, що його права захищені"- Армен Арутюнян
13:50 - УГСПЛ оголошує конкурс для київських ГО
13:28 - ЦВК обіцяє завершити підрахунок протягом години
12:17 - ГО Друзі Спільноти Святого Егідія проводить зустріч з відомою узбецькою правозахисницею
11:56 - Грузинський журналіст Вахтанг Комахідзе просить політичного притулку
11:08 - Набув чинності закон про відповідальність за поширення порнографії
11:00 - Рада відхилила законопроект про рівні права жінок і чоловіків у виборчому процесі
10:16 - ICTV залишається лідером по кількості замовних матеріалів.
09-02-2010
16:22 - " Назвавши журналістку собачкою, Добкін записав себе у сонм „видатних” політиків"- Ю.Луканов
15:51 - The Washington Post: Тимошенко загрожує демократії в Україні
14:58 - Google співпрацюватиме з розвідкою США?
14:39 - В Узбекістані судять фотожурналістку через зображення простих людей
13:27 - Харківський мер обізвав журналістку "ручною собачкою"
12:38 - Триває прийом робіт на Конкурс професійної журналістики «Честь професії»
12:33 - У Києві захопили книгарню «Сяйво»
12:04 - "Я ніколи не визнаю легітимність перемоги Януковича з такими виборами" - Тимошенко
11:48 - Прощавай, Леді Ю!
10:25 - Момент істини
08-02-2010
16:54 - Прес-конференцію з Юлією Тимошенко перенесено на завтра
15:51 - Цифрове мовлення у 9 областях країни припинилося через кілька годин після запуску
15:33 - Французські ЗМІ про реванш Януковича
14:25 - Газета "Нова Ера" заявляє про припинення своєї діяльності
12:42 - 17 лютого ЦВК оголосить результати виборів
12:27 - Кандидати в президенти не гребували антисемітською риторикою
12:12 - У кримській пресі замовних матеріалів стало менше
11:48 - “Джинса” у рівненських ЗМІ у січні 2010р. знизилася
11:12 - Європейські ЗМІ пишуть про безславний кінець "помаранчевої революції"
11:00 - Під стінами ЦВК стоять кілька сотень молодиків в синіх накидках
10:22 - У Донецьку депутат розбив камеру знімальної групи

Авторизация



Барометри

  • Барометр за січень 2010 року
  • Барометр свободи слова за грудень 2009 рік.
  • Барометр за листопад 2009 року
  • Барометр свободи слова за жовтень 2009 року
  • Барометр за вересень 2009 року
  • Барометр за серпень 2009 року
  • Барометр за липень 2009 року
  • Барометр за червень 2009 року
  • Барометр за травень 2009 року
  • Барометр за квітень 2009 року
  • Барометр за березень 2009 року
  • Барометр за лютий 2009 року
  • Барометр за січень 2009 року
  • Барометр за грудень 2008 року
  • Барометр за грудень 2008-го року
  • Барометр за листопад 2008 року
  • Барометр за жовтень 2008 року
  • Барометр за вересень 2008
  • Барометр за серпень 2008 року
  • Барометр за липень 2008 року
  • Барометр за липень 2008 року
  • Барометр за червень 2008 року
  • Барометр за травень 2008 року
  • Барометр за квітень 2008 року
  • Барометр за березень 2008 року
  • Барометр за лютий 2008 року
  • Барометр за січень 2008 року
  • Барометр за грудень 2007 року
  • Барометр за листопад 2007 року
  • Барометр за жовтень 2007 року
  • Барометр за вересень 2007 року
  • Барометр за серпень 2007 року
  • Барометр за липень 2007 року
  • Барометр за червень 2007року
  • Барометр за травень 2007 року
  • Барометр за квітень 2007 року
  • Барометр за березень 2007 року
  • Барометр за лютий 2007 року
  • Барометр за січень 2007 року
  • Барометр за грудень 2006 року.

ТИПОВІ ДОКУМЕНТИ

Запит про надання документів
 
Інформаційний запит
 
Зразок позову щодо ігнорування запиту
 
Зразок позову щодо відмови в наданні інформації
 
Звернення до прокуратури щодо порушень права на акредитацію
 
Звернення до прокуратури щодо ненадання інформації
 

 
 

 
 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Настрій дня