This version of the page http://www.agromage.com/stat_id.php?id=203 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-02-11. The original page over time could change.
Вредители рапса
 
Сельскохозяйственный отраслевой сервер
Agromage.com
     „Мы не преодолеваем границы возможного,
мы предоставляем необходимое — информацию“
Администрация ЭИ „Агро Маг“
                                   agromage@agromage.com

  Технология выращивания
  Агрохимия, почвоведение
  Семена
  Защита растений
  Хранение и переработка
  Сельхоз. техника
  Селекция и генетика
  Экономический анализ
  Тепличное хозяйство
  Агроэкология
  Общие сведения

Основное меню
 Растениеводство
 Грибоводство
 Животноводство
 Новости
 Выставки и семинары
 О проекте
 Научная группа проекта
 Размещение рекламы

Поиск
 

Рекламный блок

  
 главная / растениеводство /

Вредители рапса

автор: Бублык Л.И., Васечко Г.И.
источник: Довідник із захисту рослин, за ред. М.П.Лісового, — К: Урожай, ISBN 966-05-0075-0

Хрестоцвіті блішки (Phyllotreta spp.).

Жуки завдовжки до 3,5 мм, чорні, сині або зеленуваті, часто з поздовжньою жовтою смужкою на надкриллях. Зимують жуки під рослинними рештками та у верхньому шарі грунту в полі, на узбіччях доріг, на галявинах, у лісосмугах. З'являються вони на початку квітня—травня. При з'явленні сходів перемішуються на культури. Більшість видів яйця відкладають у грунт, личинки живляться дрібним корінням, не завдаючи суттєвої шкоди рослинам. Розвиток яйця триває 3—12 днів, личинки — 15—30, лялечки — 7—17 днів залежно від погодних умов. Жуки нового покоління з'являються наприкінці липня—серпні.

Деякий час вони живляться різними капустяними культурами та бур'янами і можуть пошкоджувати посіви озимого ріпаку. На зимівлю йдуть з настанням холодної погоди. Протягом року розвиваються в одному поколінні.

Шкодять жуки, вигризаючи на сім'ядолях та листках виразки й невеликі дірочки. У світлоногої блішки шкодять і личинки, мінуючи листки.

Ріпаковий квіткоїд (Meligethes aeneus F,).

Жук чорний з синюватим або зеленуватим відливом, завдовжки 1,5—2,7 мм. Зимують жуки під рослинними рештками, на поверхні грунту. Навесні з'являються дуже рано, спочатку живляться на квітках різних ранніх рослин — мати-і-мачухи, кульбаби тощо, потім переходять на квітки ріпаку. Самки відкладають усередину бутонів по 1—8 яєць, середня плодючість — 40—50 яєць. Ембріональний розвиток триває 4—10 днів, личинки — 15—30, лялечки — 10-11 днів.

Жуки пошкоджують тичинки, приймочки; личинки живляться пилком, але при чисельності понад 3 особини на бутон, останні засихають.

Приховавохоботники стебловий (Ceutorrhynchus guadridens Panz) та капустяний насіннєвий (С. assimilis Payk).

Жуки завдовжки 2,5—3,2 мм, з тонкою головотрубкою, густо покриті сірими лусочками і щетинками. Личинки білуваті безногі, завдовжки 2—3 мм, з темною головою.

Зимують жуки під рослинними рештками на узліссі, серед кущів, у полезахисних смугах. Самки стеблового прихованохоботника відкладають яйця в жилки листків,, черешки або стебла, а насіннєвого — в стручки насінників. Личинка розвивається 20—30 днів, заляльковуються в грунті на глибині 2—4 см. Протягом року розвивається в одному поколінні.

Ріпаковий пильщик (Athalia colibris L.).

Доросла комаха завдовжки 7—8 мм, тіло червоно-жовте, з чорною головою, яскравим рудувато-жовтим черевцем, з двома парами прозорих жовтуватих крилець.

Личинка завдовжки 25 мм, темна, сірувато-зелена, має 11 пар ніг. Зимує доросла личинка в коконі у грунті на глибині 7—15 см. Заляльковується навесні, і наприкінці травня — на початку червня з'являються дорослі комахи. Додаткове живлення відбувається на різних рослинах (молочайних, капустяних та ін.).

Самки відкладають яйця по одному в надрізі на нижньому боці листків капустяних рослин. У місцях відкладання яєць утворюються невеликі вздуття. Розвиток яйця триває 4—12 днів, личинок — 25—50, лялечки — близько 15 днів. Протягом року розвивається в двох поколіннях, на півдні — в трьох.

Шкодить личинка, грубо обгризає або скелетує листки.

Ріпаковий клоп (Eurydema oleracea L.).

Комаха завдовжки 5,5 мм, зеленого або синього кольору з металевим блиском, з жовтими або червоними плямами. Зимують клопи під грудочками грунту, рослинними рештками; яйця відкладають відкрито на стебла чи листки. Через шість днів виплоджуються личинки. Розвиток їх триває 25—46 днів. У Лісостепу протягом року розвивається в одному поколінні, а в Степу — в двох. Пошкоджує сходи та молоді рослини.

Економічні порог шкідників ріпаку
Шкідники Стадія Фенофазакультури Облікова одиниця ЕПШ Реакціякультури на пошкодження
Хрестоцвіті блішки Жуки Сходи 1 м2, особини 5 Компенсація
Капустяна совка Гусениці Вегетація рослин 1 м2, особини 2 Компенсація
Білани:
Капустяний, Гусениці Те саме 1 м2, особини 2 Компенсація
гірчичний, Гусениці Те саме 1 м2, особини 2 Компенсація
ріпаковий Гусениці Те саме 1 м2, особини 2 Компенсація
Ріпаковий листоїд Личинки Те саме 1 м2, особини 3 Компенсація
Ріпаковий пильщик Личинки Те саме 1 м2, особини 3 Компенсація
Ріпаковий квіткоїд Жук Бутонізація 1 рослина 5-8 Лінійність


Рекламный блок
Наши партнеры
Наша статистика
©Agromage.com 2000—2010
Перепечатка материалов допустима только в случае указания ссылки
на сельскохозяйственный отраслевой сервер Agromage.com, а также на автора материала.