This version of the page http://apitu.org.ua/gfk (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-02-07. The original page over time could change.
GfK Ukraine | Асоціація підприємств інформаційних технологій України

GfK Ukraine

Цифровая розница-2010: прогнозы

В 2010 году на рынке IT-ритейла продажи останутся на уровне 2009 года. Часть магазинов закроется, а покупатели будут интересоваться, в первую очередь, бюджетными товарами.

Тенденции розницы-2010

Ранее "GfK Украина" опубликовала результаты своего исследования украинского рынка потребительской электроники за три квартала 2009 года. Несмотря на отмеченную аналитиками позитивную динамику, ситуация на украинском рынке бытовой техники и электроники все еще не может быть признана обнадеживающей. Общий объем рынка в III квартале составил 6,54 млрд. грн., что на 36,9% меньше, чем в аналогичный период прошлого года.

По прогнозам президента "Unitrade Group" Владимира Колодюка, в 2010 году найдут свое продолжение тенденции, имевшие место в году текущем.

"Продолжится уход с рынка некоторых мелких и крупных ритейлеров. Продолжится череда банкротств. Будет наблюдаться консолидация основных игроков. Продажи сохранятся на уровне показателей 2009 года. Ожидается появление специализированной розницы – постепенное отделение персональной электроники от бытовой техники", - прогнозирует В. Колодюк, слова которого цитирует пресс-служба компании.

Час повертатися до банків

В третьому кварталі 2009 року українці стали краще оцінювати час для того щоб покласти гроші в банк та щоб взяти позику. Одночасно зросли наміри користування основними банківськими продуктами: пластиковими картками, депозитами та кредитами. Поки пропозиція кредитів на ринку ще обмежена, респонденти активніше користуються та планують користуватися безвідсотковими позиками у знайомих чи родичів. Про це свідчать результати регулярного дослідження ринку банківських послуг для фізичних осіб, яке GfK Ukraine здійснила у третьому кварталі 2009 року.

В третьому кварталі 2009 року українці стали краще оцінювати час для того щоб співробітничати з банками. Майже 4% респондентів вважають, що зараз хороший час для того, щоб покласти гроші в банк (проти 1,7% у першому кварталі цього року). На думку 4,2% респондентів, зараз хороший час для того, щоб взяти позику в банку (проти 2% у першому кварталі цього року).

Стан ринків ІТ, офісної техніки та телекомунікацій у другому кварталі 2009

27.08.09. Київ. - У другому кварталі 2009 року обсяг продажів ІТ та офісного обладнання в Україні зменшився на 55% порівняно з другим кварталом 2008 року. Загалом цей ринок у другому кварталі 2009 року склав приблизно 1,03 млрд. грн.

Ринок телекомунікацій, який досяг свого дна у квітні, почав поступово нарощувати обсяги продажів у травні - червні, проте це не дозволило вийти на позитивну динаміку за підсумками другого кварталу. Як результат, обсяг продажів телекомунікаційної техніки скоротився на 6,2% в порівнянні з першими трьома місяцями поточного року. Від’ємні показники характерні для всіх продуктових груп сектору, за винятком смартфонів , продажі яких зросли на 22% порівняно з січнем- березнем цього року.

ІТ та офісне обладнання

Найбільше падіння у поточному кварталі порівняно з аналогічним кварталом 2008 року відбулося на ринках сканерів, моніторів та стаціонарних комп’ютерів – 72,8%, 64,2% та 66,1% у вартісному вимірі відповідно.

Ринок споживчої електроніки та фото: у другому кварталі 2009 темпи падіння прискорюються

27.08.09. Київ. - Другий квартал 2009 року не виправдав сподівань небагатьох оптимістів щодо скорочення темпів падіння продажів спожив-чої електроніки та фототехніки в Україні. Прискорення темпів падіння спостерігається у всіх без виключення товарних групах хоча й з суттєвими розбіжностями щодо глибини падіння в за-лежності від групи.

У другому кварталі 2009 року загальний обсяг ринку споживчої електроніки та фото, що підпадає під моніторінг GfK Retail and Technology, склав близько 970 мільйонів гривень, що на 45% менше порівняно з аналогічним періодом попереднього року. При порівнянні піврічних показників обсяги продажів за перші шість місяців 2009 року виявилися на 34% менше показника першого півріччя 2008 року.

Найбільших збитків зазнали ринки плазмових телевізорів та камкодерів – падіння склало більш ніж 60%. Незначною мірою позаду – більш ніж 50% падіння – ринки домашніх аудіосистем, автомагнітол та фотоапаратів. У діапазоні падіння 46-48% зосередилися кінескопні телевізори, ДВД, домашні кінотеатри та картки пам’яті. Найменшого падіння зазнали РК телевізори, портативні медіа програвачі та USB пам’ять (мінус 20-30% порівняно з другим кварталом 2008 року).

Ринок телевізорів

Продажі продовжують падіння. Індекс GfK TEMAX® Ukraine за другий квартал

17.08.09, Київ. Ринок побутової техніки та електроніки продовжив падіння третій період поспіль та досягнув найнижчого рівня з 2007 року. Значне скорочення було зафіксоване в усіх сегментах ринку. Продажі офісної техніки постраждали найсильніше, в сегменті малої побутової техніки зареєстроване найменше скорочення. Різні тенденції спостерігались у різних сегментах, але всі вони призвели до падіння ринків. Лише де-кілька продуктових груп продемонстрували зростання, втім загальні темпи скорочення продажів збільшились.

Динаміка товарообігу ринку побутової техніки та електроніки

Загальний обсяг ринку побутової техніки та електроніки, що підпадає під моніторинг GfK TEMAX Ukraine, у другому кварталі 2009 року склав 4,60 мільярда гривень, що показує падіння продажів на 46,9% у порів-нянні з аналогічним періодом попереднього року.
В другому кварталі 2009 найбільших збитків зазнали ІТ, телеком та фототехніка, загальне скорочення перевищило 50% у порівнянні з дру-гим кварталом попереднього року. За ними розташувались побутова електроніка та велика побутова техніка, темпи зменшення 43,7% та 36,0% відповідно. Сектор, що постраждав найменше, це мала побутова техніка з негативним зростанням майже 27%.

Офісна техніка

Ринок обладнання для офісів у другому кварталі 2009 зазнав скорочен-ня на 54,2% в порівнянні з аналогічним періодом попереднього року. Це найбільше скорочення серед усіх сегментів ринку. Заходи по скоро-ченню витрат у корпоративному секторі економіки значно вплинули на продажі техніки для офісів. Багатофункціональні пристрої продемонст-рували кращу динаміку серед інших продуктів цієї категорії, втім падін-ня продажів склало 47,2%.

ІТ

Банки повертають прихильність українців

У другому кварталі 2009 року серед способів заощаджень, якими користувалися українці, половина припадала на пластикові картки та поточні рахунки (52%). 8% українців зберігали гроші на банківських депозитах та ощадних рахунках. При цьому українці стали більш оптимістично оцінювати теперішню ситуацію як сприятливу для відкриття депозитів. Про це свідчать результати регулярного дослідження ринку банківських послуг для фізичних осіб, яке здійснила компанія GfK Ukraine в другому кварталі 2009 року.

Українці повертаються до банків

За результатами дослідження, яке було проведено в другому кварталі 2009 року, банківські депозити та ощадні рахунки мають 8% населення України. При цьому 86% користувачів депозитів зберігають кошти в національній валюті, що на 9 п.п. більше ніж у першому кварталі цього року. 53% користувачів депозитів планують продовжити користуватися цією банківською послугою. Частка респондентів, які мають наміри оформити депозит не зменшилася та дорівнює 5,4%. Загалом в другому кварталі 2009 року українці стали більш оптимістично оцінювати теперішню ситуацію як сприятливу для відкриття депозитів.

Одночасно українці стали активніше використовувати пластикові картки як альтернативний спосіб заощаджень. Зросла частка активних користувачів картками (з 42,5% до 44,7%), та тих, хто планують заощаджувати на картках. Одночасно в другому кварталі 2009 року зменшилася частка тих, хто віддає перевагу заощадженню готівкою (на 2 п.п. до 33%).

Через відсутність пропозицій по кредитах українці сподіваються на власні кошти

Протягом квітня-червня 2009 року зменшилася частка користувачів кредитами: респонденти поступово виплачують свої кредити, для оформлення нових відсутня пропозиція. Зокрема, спостерігається зменшення частки респондентів, що мають кредит на споживчі товари: з 9% до 7,7% (рік тому частка користувачів була 10,9%)

Індекс споживчих настроїв в Україні

Результати дослідження споживчих настроїв в Україні, спільного проекту компанії GfK Ukraine і Міжнародного центру перспективних досліджень

У червні 2009 року, після п’яти місяців зростання, споживчі настрої знову суттєво погіршилися. Індекс споживчих настроїв упав на 7,0 пункту та становив 64,1. Чи це звичайне коливання споживчої активності, чи нова хвиля економічної кризи, стверджувати поки що зарано. Проте, безумовно, нестійкість курсу національної валюти та негативні прогнози щодо найближчих перспектив економіки України призвели до поширення песимістичних настроїв серед населення.

Падіння споживчих настроїв супроводжувалось одночасним погіршенням оцінок поточного становища та економічних очікувань українців. Значення індексу поточного становища скоротилося на 5,9 пункту до 53,8, а індексу економічних очікувань – на 7,7 пункту до 70,9.

Водночас спостерігалося погіршення всіх складників цих показників. Найбільше скоротилися короткострокові економічні очікування громадян України: відповідний індекс х3 упав на 13,2 пункту до значення 56,9. Варто зазначити, що це відбувалося на тлі поліпшення реальних показників промислового виробництва, та, імовірно, було зумовлено прогнозами щодо нової хвилі економічної кризи влітку–восени 2009 року.

Довгострокові економічні очікування, навпаки, погіршилися найменше – на 3,8 пункту до значення 82,2. Найгіршими серед інших показників у червні 2009 року виявились оцінки поточного становища – значення відповідного індексу х1 становило 45,5 і зменшилося на 7,4 пункту. Це означає, що матеріальне становище більш як трьох чвертей респондентів погіршилося за останні півроку.

Безпека замість ризику. Результати «Інвестиційного барометру» – аналіз активів приватних інвесторів у Європі та США

Головним пріоритетом приватних інвесторів у Європі та США є безпека їхніх інвестицій. Задля цього вони готові задовольнитися помірними рівнями прибутку. Близько половини європейців та 7 з 10-ти американців інвестували в ощадні депозити. У той час же час, частка тих, хто вкладає гроші не заради збереження, а заради прибутку, знизилася на обох континентах. Про це свідчать результати опитування «Інвестиційний барометр», який GfK Custom Research здійснила на замовлення The Wall Street Journal Europe.

Загалом 91% жителів Західної Європи надають перевагу інвестиціями з низьким рівнем ризику. У Центральній та Східній Європі цей показник дорівнює 84%, в США – 81%. Найвища частка схильних до ризику зафіксована у Швеції та США (по 16%). Натомість німці та італійці уникають ризику, серед них лише 3% респондентів готові вибирати інвестиції з високим рівнем ризику, що обіцяють вищі прибутки.

Ці стримані базові настрої цілком відповідають поточній поведінці приватних інвесторів. Під час попередньої публікації цього дослідження восени 2007 року 43% інвесторів Західної Європи внесли свою готівку на ощадні депозитні рахунки. Сьогодні їх близько 60%. Схожа тенденція спостерігається в США: 68% американців сьогодні інвестують у банківські депозити. 11 місяців тому їх було лише 53%. У Німеччині частка власників депозитів зросла на 15 % до 55%.

Поліси страхування життя стають усе більш популярними – придбати їх вирішили 32% респондентів з Західної Європи. Це на 7% більше у порівнянні з осінню 2007. Втім, результати відрізняються за країнами. Майже кожен другий опитаний бельгієць придбав поліс страхування життя. Близько половини респондентів з Америки також обрали цей вид інвестицій. На протилежному боці розподілу – Іспанія з 4% тих, хто обрав страхування життя як вид заощаджень.

Найкращі банки України - дослідження GfK

Які банки краще – українці змінюють уподобання

  • У березні 2009 в порівнянні з вересням 2008 року українці нижче оцінили репутацію банків загалом – 3,38 бали з п‘яти проти 3,81.
  • Невеликі банки, особливо з українським капіталом, опинилися у більш скрутному становищі, оскільки респонденти вважають їх більш уразливими в умовах кризи.

В умовах кризи споживачі все більше приділяють увагу надійності банків, водночас сучасність та універсальність стають менш важливими.

Про це свідчать результати другої хвилі регулярного «Дослідження іміджу найбільших українських банків», яку компанія GfK Ukraine здійснила в березні 2009 року. В дослідженні використовувався список з 10 банків : Альфа-банк, Райффайзен Банк Аваль, Надра, ОТП банк, Правекс-банк, Приватбанк, Укрексимбанк, УкрСиббанк, Укрсоцбанк, Універсал банк.

Репутація банків – скептичні настрої поширюються

Ринок побутової електроніки та фототоварів: відсутність позитивних змін у першому кварталі 2009 року

Перший квартал 2009 року не додав оптимізму гравцям ринку побутової електроніки та фототехніки, оскільки зазнав ще глибшого падіння продажів ніж в четвертому кварталі 2008 року та досяг найнижчого рівня продажів порівняно з аналогічними періодами двох попередніх років. Економічна криза спричинила суттєве скорочення обсягів продажів в усіх продуктових групах за винятком LCD телевізорів та USB пам’яті.

Динаміка продажів на ринку споживчої електроніки та фототехніки в Україні (млрд. грн.)

У першому кварталі 2009 року загальний обсяг ринку споживчої електроніки та фототоварів, що підпадає під моніторинг GfK Retail and Technology, склав 1,44 мільярда гривень, що на 22,5% менше ніж в аналогічному періоді 2008 року.

Банківські послуги для фізичних осіб: дослідження GfK Ukraine

Компанія GfK Ukraine в першому кварталі 2009 року здійснила чергове дослідження ринку банківських послуг для фізичних осіб.

В першому кварталі 2009 року порівняно до аналогічного періоду 2008 року частка респондентів, які мають кредити на споживчі товари, зменшилася на 1,5 п.п. до 9%. Також менше громадян користувалися пластиковою карткою: 42,5% проти 44,7% у першому кварталі 2008 року.

Одночасно протягом січня-березня 2009 року зросла кількість респондентів, які повідомили, що вони мають банківські депозити. Якщо в першому кварталі 2008 року банківські депозити мали 6,8% респондентів, то на початку цього року їхня частка зросла до 7,5%. Також дещо збільшилися частка респондентів, які користуються грошовими переказами (з 11,3% у першому кварталі минулого року до 13,1% у першому кварталі цього року).

В першому кварталі 2009 року не зросли наміри користування жодною з банківських послуг. В порівнянні до аналогічного періоду 2008 року зменшилась частка тих, хто планує оформити споживчий кредит (на 4 п.п. до 2,6% респондентів) та кредит на інші потреби (на 1,8 п.п. до 1,5%).

Кому довіряють громадяни? GfK Ukraine вимірює рівень довіри населення до соціальних і політичних інститутів та бізнесу

Найбільшою довірою у населення України продовжують користуватись церква (61,2% респондентів), армія (28,7%) та міліція (16,4%). Найменше українці довіряють Президенту України (5,4%), політичним партіям (3,2%) та Верховній Раді (2,7%). Про це свідчать результати дослідження, яке здійснила компанія GfK Ukraine.

Станом на березень 2009 року рівень довіри до українських компаній, компаній з іноземним капіталом та страхових залишається незмінним, а баланс довіри і недовіри навіть поліпшується. Натомість банки продовжують втрачати довіру населення (зменшення рівня довіри на 3,2 п.п. до 8,5%).

«Нинішня економічна криза розпочалась із фінансової кризи та має свої витоки з фінансових ринків. За цих умов, довіра до фінансових інститутів зменшується, натомість зростає довіра до компаній реального сектору», – коментує Тетяна Ситник, керівник відділу В2В і стратегічних досліджень GfK Ukraine.

Падіння продажів наприкінці 2008 року

Індекс GfK TEMAX® Ukraine за четвертий квартал
Після позитивної динаміки продажів протягом перших трьох кварталів 2008 року результати четвертого кварталу, демонструючи найнижчий рівень продажів порівняно з аналогічними періодами двох останніх років, зазнали значних збитків від поглиблення світової економічної кризи.

Незважаючи на значну інфляцію на ринку побутової техніки та електроніки в останньому кварталі, падіння реальної кількості проданих одиниць було достатнім для ринку, щоб продемонструвати падіння продажів і у грошовому вимірі. За винятком фото та малої побутової техніки суттєве падіння у четвертому кварталі відбулося у всіх секторах порівняно з аналогічним періодом попереднього року. Проте, на річному рівні, всі сектори за винятком офісного обладнання зафіксували зростання продажів завдяки позитивній динаміці у перших трьох чвертях.

Погіршення споживчих настроїв б’є рекорди

Результати дослідження споживчих настроїв в Україні, спільного проекту компанії GfK Ukraine і Міжнародного центру перспективних досліджень

Україна починає відчувати на собі наслідки економічної кризи. Підтвердженням цього є динаміка споживчих настроїв громадян. Наприкінці 2008 року вони продовжили свої стрімке погіршення, на що вказує падіння індексу споживчих настроїв (ІСН) на 15,4 пункту до значення 53,9 – абсолютного мінімуму за всі вісім років спостережень. Це означає, що абсолютна більшість українців налаштовані вкрай песимістично.

Українці надають перевагу сучасним форматам торгівлі

Переважна більшість українців (68%) надають перевагу сучасним форматам торгівлі (гіпермаркетам, супермаркетам або невеликим магазинам самообслуговування) при купівлі товарів повсякденного попиту. Серед роздрібних мереж найбільш популярною є «АТБ Маркет» – 9% українців вважають її своїм основним місцем покупок. Серед головних причин вибору основного місця здійснення покупок українці називають розташування поблизу дому чи роботи, прийнятний рівень цін та широкий асортимент товарів. Про це свідчать результати дослідження ринку роздрібної торгівлі України, яке компанія GfK Ukraine здійснила наприкінці 2008 року.

  • 1
  • 2
  • далі ›
  • в кінець »