This version of the page http://www.akcyz.com.ua/lows/204.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-02-07. The original page over time could change.
Законодательная база
Интернет конференция
05.02.2010 17:00
Государственное регулирование алкогольного и табачного рынков
работа программист Одесса, погода в Борисполе на 10 дней, фоторепортажи из ночных клубов
Поиск:
- Журнал "Акциз" можно приобрести в розничной сети "Т-Киоск" Комментарии: Вадим... 07.02.2010
Законодательная база  

Последние поступления

Верховный Совет Украины. Закон. № 1171 от 21.01.2010
Про внесення змін до Закону України “Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів (щодо обмеження споживання і продажу слабоалкогольних напоїв)

Кабинет Министров Украины. Разъяснение. № _ от 21.12.2009
Пояснювальна записка до проекту постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Методики встановлення мінімальних оптово-відпускних та роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв і впорядкування питання їх затвердження та розрахунку»

Кабинет Министров Украины. Постановление. № _ от 21.12.2009 Проект
Про затвердження Методики встановлення мінімальних оптово-відпускних та роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв і впорядкування питання їх затвердження та розрахунку

Верховный Совет Украины. Закон. № 4067 от 03.12.2009 Проект
Про внесення змін до Закону України “Про ставки акцизного збору на спирт етиловий та алкогольні напої” (щодо збільшення ставки акцизного збору на вина натуральні з спирту та міцні (кріплені)

Верховный Совет Украины. Закон. № 4067 от 01.12.2009 Проект
ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА до проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про ставки акцизного збору на спирт етиловий та алкогольні напої» (щодо підвищення ставок акцизного збору на вина міцні кріплені з доданням спирту)

Верховный Совет Украины. Другие. № - от 04.12.2009 Проект
ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА до проекту Закону України "Про внесення змін до Закону України Про ставки акцизного збору на спирт етиловий та алкогольні напої

Верховный Совет Украины. Закон. № знаходиться на етапі реєстрації от 04.12.2009 Проект
ЗАКОН УКРАЇНИ «Про внесення змін до Закону України “Про ставки акцизного збору на спирт етиловий та алкогольні напої”»

Тематический поиск  

Регламентируемые сферы:


Поиск по реквизитам и ключевым словам  


Cлова из названия: Номер документа:
Cлова из текста: Статус:   
Дата принятия от:
до:
Вид документа: Издатель:

Текст документа  

Вернуться

1. Обґрунтування необхідності прийняття акта
В липні 2009 року відбулося збільшення ставок акцизного збору до 34 гривень за 1 літр 100% спирту етилового, або на 58% в зв’язку з набранням чинності Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань акцизного збору” від 31 березня 2009 року.
Внаслідок радикального збільшення ставок акцизного збору до 34 гривень за 1 літр 100% спирту етилового з 1-го липня 2009р., 26 вітчизняних підприємств вже не витримали додаткового податкового навантаження і зупинили виробництво.
Подальше скорочення виробництва алкогольних напоїв і зменшення товарообігу роздрібних мереж може залишити без роботи майже 1 млн. чоловік.
Існуючі негативні наслідки від підвищення акцизного збору до 34 грн.:

Економічні:
1. Падіння виробництва легальної продукції через зниження купівельної спроможності населення, підвищення вартості кінцевого продукту, брак обігових коштів, зупинка підприємств.
• За 9 місяців 2009 року вироблено лікеро-горілчаної продукції на 11% менше ніж за відповідний період минулого року.
• У третьому кварталі поточного року у порівнянні з відповідним періодом 2008 року обсяги виробництва та реалізації лікеро-горілчаної продукції скоротилися майже на 43% та 48% відповідно.
• Обсяги продукції, виробленої у 3 кварталі менше на 26% обсягів першого кварталу і на 58% другого кварталу.
2. Не отримання додаткових надходжень від акцизного збору внаслідок падіння виробництва.
• Бюджетом передбачалося отримати у 2009 році 4 млрд грн. акцизного збору та 1,1 млрд. грн. додатково за рахунок підвищення ставки до 34 грн., всього - 5,1 млрд.грн. За 9 місяців поточного року акцизного збору до бюджету надійшло 2,86 мрд.грн., що складає 56% від очікуваних надходжень. Тобто за останні 3 місяці повинно надійти 2,24 млрд. грн., або по 747 млн. грн. щомісячно, що практично нереально. У самий сприятливий місяць 2009 року - червень надходження від акцизного збору склали 492 млн.грн.
3. Скорочення обсягів споживання спирту. Значне недоотримання доходу державного концерну Укрспирт. Закриття працюючих спиртозаводів, які є в своїй більшості бюджетоутворюючими підприємствами у сільській місцевості.
• Із загальної кількості підприємств держконцерну Укрспирт за 9 місяців 2009 року збитково спрацювало тридцять одне. Збитки заводів складають 25,8 млн грн. Загальне виробництво спирту склало 18 млн дал і зменшилося у порівнянні з аналогічним періодом 2008 року на 0,93 млн дал.
4. Падіння внутрішнього попиту на зерно на 3-5% внаслідок скорочення виробництва спирту. Втрата рентабельності та можливе банкрутство сільгоспвиробників.
5. Посилення кризи у банківській системі внаслідок збільшення податкового та «кредитного навантаження» на підприємства галузі і брак коштів.

Соціальні:
1. Масові скорочення працівників як виробників алкогольної продукції, так і працівників інших галузей економіки (зокрема, виробництво спирту, виробництво склотари, дистриб’юторські компанії, продавці алкогольних напоїв).
2. Панування на ринку фальсифікату. Стрімке зростання кількості отруєнь неякісною продукцію, збільшення летальних випадків.
Єдиним виходом щодо пом’якшення вказаних негативних наслідків є зменшення ставок акцизного збору на спирт етиловий та алкогольні напої.

2. Цілі і завдання прийняття акта
Підготовлений проект Закону має на меті забезпечення реальних і стабільних надходжень до Державного бюджету України та врахування інтересів вітчизняних підприємств – виробників лікеро-горілчаної продукції, пом’якшення негативних соціально-економічних наслідків, викликаних підвищенням ставок акцизного збору.
3. Загальна характеристика і основні положення проекту акта
Даним законопроектом пропонується внести зміни до статті 1 Закону України «Про ставки акцизного збору на спирт етиловий та алкогольні напої», а саме – знизити ставки акцизного збору на спирт етиловий та алкогольні напої з 34 грн. за 1 л 100-відсоткового спирту до 27 грн. за 1 л 100-відсоткового спирту.
4. Стан нормативно-правової бази у даній сфері правового регулювання
Закон України „Про ставки акцизного збору на спирт етиловий та алкогольні напої” від 07.05.1996 № 178/96-ВР, Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань акцизного збору” вiд 31.03.2009 року № 1202-VI.
Реалізація положень поданого законопроекту після його прийняття змін до інших законів не потребує.

5. Фінансово-економічне обґрунтування
Запровадження нормативно-правового акта не потребує додаткових витрат з державного бюджету.
6. Прогноз соціально-економічних та інших наслідків прийняття акта
Зниження ставок акцизного збору на спирт етиловий та алкогольні напої тепер забезпечуватиме реальні та стабільні надходження до Державного бюджету України, пом’якшить негативні соціально-економічні наслідки, викликані підвищенням ставок акцизного збору, призведе до зменшення обігу не облікованої алкогольної продукції.

Народний депутат України П.А.Климець

Версия для печати:

Материалы сайта могут использоваться без согласования с редакцией
Ссылка на сайт http://www.akcyz.com.ua обязательна
Материалы сайта в RSS формате

Контакты | Реклама на сайте