This version of the page http://www.usif.kiev.ua/pdf/z3.php (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-02-05. The original page over time could change.
Український Фонд Соціальних Інвестицій : Публікації УФСІ
укр eng
про УФСІ новини інфраструктурні
мікропроекти
інноваційні
мікропроекти
розвиток
потенціалу
розвиток
громад
вакансії,
закупівлі
корисна
інформація

ЗМІ про нас

ІННОВАЦІЙНІ МОДЕЛІ СОЦІАЛЬНИХ ПОСЛУГ - КРОК ДО ПОВНОЦІННОЇ ІНТЕГРАЦІЇ. // Журнал "Соціальний захист". – №11. – 2006 р.

В історії кожного суспільства традиційно наступає момент, коли дуже важливо об'єктивно проаналізувати реальний стан справ і визначити оптимальні шляхи розвитку на перспективу.

З переходом економіки України на ринкові механізми загострилися соціальні проблеми, що спричиняють нові: безробіття, бездомність, бездоглядність, соціальне сирітство. Відтак, у нових реаліях система соціальних послуг має адекватно реагувати на потреби суспільства, а самі послуги спрямовуватись на кожну людину з урахуванням її індивідуального стану та потреб.

Ця система має зазнати реформування у напрямку децентралізації державного управління у сфері соціальних послуг, їх наближення до отримувачів, розширення прав територіальних громад щодо організації соціальних послуг; передачу повноважень з організації соціальних послуг органам місцевого самоврядування і надання їм права на автономний вибір постачальників соціальних послуг, передачу недержавному сектору частини функцій з надання окремих соціальних послуг (в тому числі гарантованих державою).

Тому сьогодні як ніколи підвищується роль і відповідальність Міністерства праці та соціальної політики, органів місцевого самоврядування за розроблення та впровадження стратегій та плану дій для забезпечення належного рівня життя громадян у першу чергу найбільш вразливих громадян: людей похилого віку, інвалідів, дітей.

У здійсненні реформ в соціальній сфері та впровадженні інноваційних моделей соціальних послуг Україні допомагає світова спільнота. В апробації міжнародного досвіду на вітчизняних теренах активно сприяє й Український фонд соціальних інвестицій (УФСІ), що реалізується в рамках спільного Проекту Світового Банку та Уряду України "Фонд соціальних інвестицій".

Про досягнення та перспективні напрями в роботі УФСІ розповідає його керівник Віктор МІРОШНИЧЕНКО.

- Фонд інвестує майже 40 млн. грн. у створення інноваційних моделей соціальних послуг у громадах Хмельницької, Харківської, Львівської, Дніпропетровської, Полтавської областей, - говорить Віктор Анатолійович. - На різних стадіях впровадження нині знаходиться понад 50 проектів, половина з яких покликана сприяти поліпшенню життя людей з особливими потребами.

Це денні та реабілітаційні центри для людей з інвалідністю, кризові центри по роботі з жертвами насильства, хоспіси, волонтерські програми догляду за людьми похилого віку тощо.

Шляхом надання послуг з реабілітації, соціального супроводу, консультування, організації груп взаємодопомоги, виконавці мікропроектів допомагають цим людям інтегруватися в суспільство, реалізовувати законодавчо задекларовані права.

Для осіб з особливими потребами УФСІ розроблено і впроваджуються наступні моделі інноваційних соціальних послуг:

  • раннього втручання для дітей з порушеннями розвитку
  • інтегрованого навчання дітей з особливими потребами
  • соціальної реабілітації дітей та дорослих з особливими потребами
  • денної зайнятості та соціальної реабілітації людей з особливими потребами.

 

Раннє втручання

Український фонд соціальних інвестицій працює над створенням механізмів взаємодії пологових будинків і центрів, що надають послуги сім'ям, в яких народилися діти з порушеннями розвитку, створено групи кризового втручання на ранній стадії, тобто відразу після народження дитини.

Так, один із проектів УФСІ - Інформаційно-консультативний центр при пологовому будинку - діє у Хмельницькому. Спеціалісти Центру консультують батьків, надають їм психологічну допомогу, а діти проходять соціальну реабілітацію.

Подібна модель відпрацьовується у Харкові, в межах проекту "Створення послуги раннього втручання для дітей з проблемами розвитку від народження до 3-х років".

її запропонували розробити фахівці харківського благодійного фонду "Інститут раннього втручання", аби допомогти батькам подолати психоемоційну кризу, щоб ті не втрачали час і якомога раніше починали працювати з дітьми за методиками ранньої реабілітації.

Модель підтримки сімей при народженні дитини з порушеннями розвитку полягає у створенні спільної команди: психологів, лікарів, соціальних працівників і батьків, які мають власний досвід виховання дітей з порушеннями розвитку.

Це дозволить дітям з вадами розвитку чи інвалідністю залишитися в родині, батькам - зберегти сім'ю. Відтак менше дітей потраплятиме в інтернатні заклади. Плануємо поширити набутий позитивний досвід на інші пологові будинки, державні соціальні служби для сімей, дітей та молоді, на недержавні організації.

Інтегроване навчання

Кілька мікропроектів УФСІ спрямовано на слабозорих дітей дошкільного віку. Наприклад, інноваційну модель "Центр ранньої соціальної реабілітації слабозорих дітей "Геліос" створено для дітей від народження до 6 років, які мають значні порушення зору та супутні проблеми розвитку. В „Геліосі" допомогу кваліфікованих фахівців отримують вже більше 50 дітей з вадами зору. Користуючись послугами центру такі діти мають шанс подолати труднощі розвитку, набути необхідні побутові та соціальні навички, розвивати власні здібності та інтегруватись у суспільство.

А завдяки проекту УФСІ "Реабілітація та інтеграція дітей з вадами зору в загальноосвітню школу "Вікно у світ" в Хмельницькому 15 дітей з вадами зору з цього року навчаються у звичайній загальноосвітній школі.

Ця школа має відповідне обладнання, вчителі пройшли спеціальну підготовку, навчальні програми адаптовано до потреб дітей з вадами зору.

Тут працює кабінет охорони зору, де діти проходять необхідні лікувально-профілактичні процедури. Значно розширюють можливості отримання сучасних знань і спеціальні звукові комп'ютерні програми, класна дошка білого кольору, на якій вчитель пише чорним маркером.

І ще один цікавий проект: у Хмельницькому інституті соціальних технологій "Україна", очолюваного Михайлом Чайковським, навчається більше 100 молодих людей із особливими потребами. Усі вони студіюють предмети у звичайних групах, завдяки чому не відчувають гостроти своєї вразливості.

Соціальна реабілітація

Ще не так давно для дітей з порушеннями розумового розвитку (з синдромом Дауна, аутизмом) у нас був один шлях - інтернат, де вони не лише позбавлені батьківської опіки та любові, а й належного розвитку.

Саме на таких дітей спрямовано Проект "Центр денного перебування для дітей з проблемами розумового розвитку "Школа життя" (м. Хмельницький). Діти з особливими потребами відвідують цю школу, залишаючись при цьому у звичному родинному оточенні.

Важливо, що Проект змінив якість життя не лише цих дітей, а й їхніх батьків, які тепер мають змогу не лише працевлаштуватись, а й знайти час для навчання у вищих учбових закладах. Погодьтеся, коли на очах матері висохли сльози, а обличчя сяє посмішкою, таку матір можна вважати щасливою, незважаючи на всі проблемам, які у неї є з дитиною, адже вони вирішувані.

Інший Проект "Будинок групового проживання молодих інвалідів з інтелектуальною недостатністю "Родинний затишок" УФСІ розробив для осіб з помірним і глибоким ступенем розумової відсталості. Молоді інваліди (старші 18 років) займатимуться тут трудовою терапією, набуватимуть або відновлюватимуть соціально-побутові навички. Вони зможуть займатися фізичними вправами, спортом, організовано проводити дозвілля, вчитися спілкуватися, вчити та пізнавати світ.

Допомога людям з проблемами психічного здоров'я

Цікаві та унікальні мікропроекти ініційовані громадами Львівщини. Тут для впровадження відібрано понад 20 мікропроектів і половина з них - для людей з інвалідністю.

Крім того, затверджено чотири різні пропозиції послуг у громаді для психічнохворих людей.

Чи не вперше в практиці роботи з такою цільовою групою ініціаторами змін у наданні послуг для людей з психічними розладами виступили державні та інтернатні установи - Львівська обласна клінічна психіатрична лікарня та Львівський міський психоневрологічний диспансер.

Ці ініціативи спрямовані на допомогу людям з проблемами психічного здоров'я через систему послуг у громаді, а не в інтернатах чи закритих стаціонарах медичних закладів.

Інноваційні послуги спрямовані на профілактику психічного загострення, вчасний вплив на рецидиви, різноманітні види зайнятості, арт- і трудотерапії та догляд в денних центрах.

Поєднавши зусилля, легше досягти мети

Фонд фінансує не лише створення інноваційних соціальних послуг, а займається комплексом питань: здійснює розбудову та поліпшення управління; організації, планування соціальних послуг; зміцнення потенціалу працівників органів національної і місцевої влади; удосконалення знань і навичок працівників соціальних закладів та установ.

УФСІ, як партнер Уряду України в реалізації Проекту, координує на національному рівні діяльність інших проектів міжнародної технічної допомоги, міжнародних консультантів і фондів, які мають на меті сприяти реформуванню системи соціальних послуг.

Для координації цих процесів при Мінпраці України створено міжвідомчу робочу групу з реалізації Закону "Про соціальні послуги". До її складу входять представники Мінпраці, МОН, МОЗ, Мінсімїмолодьспорту, УФСІ, кількох міжнародних проектів, всеукраїнських громадських організацій.

Така координація дозволяє бачити вузькі місця і раціонально планувати необхідні заходи.

У цій співпраці розпочалась робота над створенням нормативної бази для розроблення стандартів якості послуг та впровадження ліцензування. За підтримки УФСІ сформовано вісім експертних груп, які розроблятимуть мінімальні державні стандарти якості соціальних послуг для різних цільових груп.

У стандартах будуть відображені сучасні прогресивні підходи, найкращий міжнародний та вітчизняний досвід, враховано потреби та очікування отримувачів послуг. Ми сподіваємося отримати кардинально нові стандарти якості, що враховуватимуть потреби користувачів і працівників, які надають послуги.

Робота на перспективу

В Україні відбувається поступове формування ринку послуг, створюються нові соціальні послуги, у тому числі недержавними організаціями, приватними фізичними особами. Українським фондом соціальних інвестицій підтримано понад 70 мікропроектів у Хмельницькій, Харківській, Львівській, Дніпропетровській та Полтавській областях.

Варто зазначити, що УФСІ підтримує різних постачальників послуг - як державних, так і недержавних. Спільно з недержавними організаціями ми працюємо над вдосконаленням нормативно-правової бази, яка б забезпечила рівні умови для всіх учасників ринку послуг.

Розпочалася робота над створенням національного Ресурсного центру соціальних послуг, де буде зосереджена інформація про послуги, новітні та ефективні методики, кращий досвід, можливості навчання та стажування.

Ресурсний центр співпрацюватиме з державними курсами підвищення кваліфікації працівників соціальної сфери, формуватиме та вдосконалюватиме програми, надаватиме методичні матеріали.

Ведеться робота з розроблення методик оцінювання індивідуальних потреб у послугах, механізмів соціального замовлення, адресного фінансування послуг. У рамках нашого Проекту готуємо спеціалістів-адміністраторів, відповідальних за надання послуг, вчимо методам управління якістю в соціальних службах.

Цілком очевидно, що впровадження нових методів управління та надання соціальних послуг потребуватиме і фахівців з адекватною кваліфікацією.

Тому вже сьогодні необхідно продумати, як будуть змінені кваліфікаційні стандарти і над чим слід працювати разом із Міністерством освіти, щоб майбутні фахівці мали таку кваліфікацію, яка сприяла б наданню соціальних послуг на рівні кращих світових стандартів.

 

 

 


за вагомий внесок у реформування системи соціальних послуг і підвищення якості життя вразливих груп населення