This version of the page http://www.kgi.edu.ua/ua/02.01.php?id=135 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-02-02. The original page over time could change.
Новини
 
 

Пан-Європейська міжнародна молодіжна конференція

Студентка IV курсу факультету міжнародних відносин Київського гуманітарного інституту Ганна Базіло взяла участь у Пан-Європейській міжнародній молодіжній конференції «PanAlp 2009», що відбулася у Відні з 5 по 8 лютого 2009 року.

Пан-Європейський рух був започаткований у 1922 році. Тоді вперше з вуст Річарда Калергі, сина австрійського дипломата, пролунали дещо утопічні на той час позиції та ідеї про об’єднання усієї Європи, про відстоювання європейських цінностей та ідеалів. Окрім Річарда Калегрі, біля витоків формування «Пан-Європи» як міжнародної громадської організації стояв Отто фон Габсбург, який до сьогоднішнього дня є діючим Міжнародним Президентом «Пан-Європи».

Основною метою конференції, що відбулася у Відні, було знайомство та обмін досвідом діяльності молодіжних рухів «Пан-Європи», яка має осередки чи не в усіх країнах Європи. Зокрема, у роботі конференції взяли участь більше 70 чоловік з Іспанії, Сан-Маріно, Косово, Македонії, Румунії, Болгарії, Німеччини, Швейцарії, Угорщини, Швеції, Австрії, а також України.

Молоді люди – студенти-міжнародники, політологи, журналісти, молоді фахівці, які працюють в урядових структурах, – мали можливість долучитися до обговорення найгостріших питань сучасної Європи: розширення її меж, подолання поточних економічних труднощів, відновлення європейських цінностей тощо.

Учасникам було запропоновано декілька тем для дискусій: «Скільки Європи нам потрібно?», «Виклики Європи», «Сучасність і майбутнє Європи» тощо. В усіх обговореннях брали участь цікаві експерти, серед яких найбільше запам’яталися виступи Міністра Австрії з питань освіти і науки Йоханеса Хана, Міністра з європейських питань Болгарії Гергани Гранчарової, депутата Швецького Парламенту Вальбурги Дуглас і, звичайно, Отто фон Габсбурга, який у свої 97 років стоячи виступав перед делегатами конференції протягом півгодини, а потім ще давав особисті аудієнції усім бажаючим, вільно розмовляючи англійською, французькою та іспанською мовами. Його палка промова про важливість об’єднання усієї Європи і збереження європейських цінностей вразила душі та серця усіх.

Неодноразово під час конференції звучала і Україна – як в газових питаннях та відносинах з Росією, так і як важливий гравець на європейському полі міжнародної політики. Україну на даній конференції представляли члени Молодіжного руху «Нашої України», громадської організації «Демократичний альянс» і наша студентка. Як зазначає Ганна: «До України ставлення пан-європейців надзвичайно приємне. Вони вважають нас невід’ємною частиною Європи, як географічною, так і політичною. Приємно, що європейська молодь проявляє інтерес до нашої країни і її політичної ситуації. Але більше всього я була вражена тим, що написав мені Отто фон Габсбург під час нашої з ним розмови: «Ми усі українці, тому що Україна – це Європа». Це найбільше визнання, яке можна отримати від такої людини. Саме тому я впевнена, що нове покоління українців має докласти максимальних зусиль і не зупинятися ні перед чим для того, щоб Україна досягла рівня і стандартів країн Європейського Союзу».

Зараз, відбувається активний процес започаткування осередку «Пан-Європи» в Україні. Першою ластівкою його стане широка презентація організації та її ідей, запланована на кінець березня у Києві.

  web@kgi.edu.ua