This version of the page http://imi.org.ua/?read=129:6 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-01-30. The original page over time could change.
Інститут Масової Інформації - Головна сторінка

м. Київ, вул. Крупської, 8,    тел. (044) 566-3085, 566-1534
 
     
Умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів - карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років. Якщо у Вас виникають проблеми з доступом до інформації (інформаційні запити, акредитація) або порушуються ваші професійні права як журналіста – телефонуйте нам на номер "гарячої лінії" IMI.
Детальніше...
 

Інститут Масової Інформації в партнерстві з Центром журналістського право-захисту 29 січня проведе круглий стіл для журналістів та представників громадського сектору «Замовні матеріали в українських ЗМІ: моніторинг та правова оцінка».

В ході круглого столу буде оприлюднена динаміка зростання кількості замовних матеріалів в львівській пресі та загальноукраїнських виданнях в ході виборів-2010.

Детальніше...
 
Головна сторінка
Увага! Анонс
Новини
Семінари
Барометри
Про нас
Архіви сайту
  • Юридична діяльність
  • Освітні програми
  • На контролі ІМІ
  • Моніторинг
  • Моніторинг "джинси"
  • Головна

Погляд

«А на останок я скажу…»
Надія Вірна

Революційна хвиля 2004 року виштовхнула його прямісінько в президентське крісло. Його називали українським Месією, Обраним, Надією Нації. Він й сам себе таким вважав. Він відроджував національну ідею, символи…

Його за це критикували, паплюжили. А він вкотре їздив до Батурина, відкривав пам’ятники жертвам Голодомору…Навіть російський президент Мєдвєдєв йому з Кремля за це наказував пальчиком: «Но-но!» Таким він був президентом. Віктор Ющенко. Він дав героя Шухевичу і до останнього вагався з присвоєнням звання Героя провідникові Організації українських націоналістів Степану Бандері.

І то ж треба було, аби те, чого так очікували одні і чого так категорично не хотіли од нього інші цілих п’ять років, сталося під завісу його каденції.

Але Ющенко здивував усіх. Й до Дня соборності України на офіційному сайті гаранта Конституції з’явилось маленьке небагатослівне повідомлення, котре замінює тисячі промов: «за незламність духу у відстоюванні національної ідеї, виявлені героїзм і самопожертву у боротьбі за незалежну Українську державу» Степану Бандері присвоєно (посмертно) звання Героя України.

Розумію, багато хто скаже, що оте звання вже спаплюжене тими, кому так бездумно та бездарно було роздане самим же Ющенком. Але тут вже не про звання йде мова, а про сам факт такого дійства.

Що не кажіть, але як помпезно він прийшов, так й відходить…А що було між тими епохальними подіями для націотворного та державотворчого процесу (Революція і історичного факту визнання постаті Бандери) наші предки навряд чи будуть особливо замислюватися…

 

Наші результати

М. Мельник проти «Голосу Опілля»
Детальніше...
 
Справа Вередюка
Детальніше...
 
Гонгадзе проти України
Детальніше...
 
M. Самбур та В. Воротник проти Інтернет-видання «Українська Правда»
Детальніше...
 
М. Самбур та В. Воротнік проти газети «Україна Молода» та О.Зварич
Детальніше...
 
Справа газети «Перехрестя»
Детальніше...
 
Справа Я.Ткачівського
Детальніше...
 
Справа газети «Вчасно»
Детальніше...
 
«Плужнікова vs Притула та ПП „Українська правда”»
Судова боротьба відбувалася без особистої участі позивачки й відповідачки, які довірили цю судову справу своїм юристам. Сторону пані Плужнікової представляли працівники юридичної фірми „Коннов і Созановський”: найчастіше на судових засіданнях можна було побачити Сергія Коннова та Людмилу Опришко, сторону відповідачів представляли адвокат Тетяна Шмарьова та юрист ІМІ Роман Головенко.

Обґрунтування позову представниками позивачки було доволі типове для такого роду справ: оскаржуване речення заголовку, не зважаючи на питальну форму, вони вважали подачею фактів, які нібито були неправдивими та завдавали шкоди честі й гідності покійного.
Детальніше...
 

Анонси

УВАГА! ІМІ шукає регіональних власкорів для проведення моніторингу фактів порушень свободи слова
16.04.2007
Шановні колеги!
Детальніше...
 

Вибори 2010: Геополітичний аспект
27.01.2010

Помнится, в 2004 году страна искренне веселилась, когда Виктор Федорович пытался угостить конфеткой Владимира Владимировича Путина, стоя на трибуне парада ко Дню освобождения Киева... Нынче обходительность Януковича в отношении кремлевских хозяев уже никому не кажется смешной. Ведь угодить им пытаются оба главных претендента на президентский пост в Украине.Просто методы у них немного разные - если Янукович неуклюже тычет "тузик", то Юлия Владимировна предпочитает изысканный ужин в Ялте с обсуждением Чехова.

Детальніше...
 
Додаткові статті:
  • Барометр свободи слова за грудень 2009 рік.
  • «Цензура існує, проте, маскується у інші форми» - Юрій Луканов
  • ПАРТІЯ РЕГІОНІВ СТАЛА ОСНОВНИМ ЗАМОВНИКОМ „ДЖИНСОВИХ” МАТЕРІАЛІВ У ЗАПОРІЖЖІ

 

З життя НГО

Кожна друга з перевірених всеукраїнських громадських організацій не знайдена за юридичною адресою
26.01.2010
Міністерство юстиції не знаходить за юридичною адресою майже кожну другу всеукраїнську громадську організацію. Про це повідомив Міністр юстиції Микола Оніщук за результатами перевірки діяльності громадських об'єднань, що проводилася Мін'юстом протягом 2007-2009 років.
Детальніше...
 

Світ

Україна оголошена «зоною високого ризику»
27.01.2010

Україна в 2010 році являтиме собою зону «високого ризику»– таке стверджують експерти брокерської компанії «AON», що оприлюднили сьогодні 17-те щорічне дослідження «Мапа політичних ризиків світу». Про це повідомляє «Le Monde». Висновок дослідників – в 2010 році, після фінансової кризи, у світі існуватимуть більш високі ризики, ніж минулого, 2009 року.

Детальніше...
 

Мораль і Кримінальний кодекс
20.10.2009
Останнім часом улюбленою темою для глузування стала діяльність Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі. Очевидно людей перестала дивувати наша політика і заміну їй вони знайшли в діяльності експертного органу. Зазвичай про діяльність Комісії відгукуються критично, а її прихильники не є особливо активними в медійному полі. Але вони є активними в полі законодавчому: 9 червня 2009 р,  Верховна Рада в першому читанні прийняла  проект закону «Про внесення змін та доповнень до Кримінального кодексу України (щодо захисту суспільної моралі)» за авторством Геннадія Москаля.
Детальніше...
 

Законодавство

  • Чому майже ніхто в інформаційній сфері не боїться порушувати Закон про вибори Президента
  • Мораль і Кримінальний кодекс
  • Газета «Факти» - лідер по суцільному позитиву про Тимошенко та Яценюка
  • Нова редакція Закону України «Про інформацію»: повторення пройденого
  • В України буде своя інформаційна політика?
  • Верховний Суд оновлює практику розгляду інформаційних спорів. Частина 2
  • Верховний Суд оновлює практику розгляду інформаційних спорів
  • Наближаємось до реформування ЗМІ?
  • Знакова помилка
  • Неоднозначне враження
  • Вирок у «справі Гонгадзе» (витяги)
  • Гарантування конституційного права на звернення
  • Роздержавлення державних друкованих ЗМІ:події, факти, коментарі
  • З питанням про мови знову «начудили»
  • Законопроект про роздержавлення ЗМІ, як результат компромісу
  • Чи платитимуть колективи редакцій за їхнє роздержавлення?
  • Проблеми корпоратизації редакцій друкованих ЗМІ
  • Типові журналістські помилки в юридичних матеріалах
  • Поради для Нацради
  • Як зареєструвати друковане видання

Дискусії

Грудень - рекордсмен "джинси" в загальнонаціональних виданнях
20.01.2010

Як і очікувалося, виборчий процес призвів до різкого збільшення сумнівних матеріалів у друкованій пресі. У грудні 2009 р. таких матеріалів експерти ІМІ виявили - 72. На початку моніторингу, який стартував в липні,  цей показник становив - 28 матеріалів. 

 

 

Детальніше...
 

Огляд преси

Регулювання ЗМІ під час виборів
02.09.2009
ОБСЄ в Україні  видало аналітичну записку під назвою «Регулювання  діяльності засобів масової інформації під час виборів» в якій проаналізоване  законодавство  України  та  запропоновані успішні міжнародні  практики діяльності журналістів під час виборчої кампанії. Дане  видання  здійснено  в  рамках  проектів «Сприяння  подальшому зміцненню  виборчих  процесів  в  Україні»  та «Сприяння  розробці  Виборчого кодексу в Україні», що реалізуються Координатором Проектів ОБСЄ в Україні за фінансової  підтримки  ЄC,  Канадського  агентства  з міжнародного розвитку та Уряду Французької Республіки.
Детальніше...
 

"У нас журналістика долара, а не журналістика в європейському розумінні цього слова"- В.Іванов
07.12.2009
Розмова з президентом Академії української преси Валерієм Івановим про те, чому Помаранчева революція так і не принесла Україні справжню свободу слова, чим нинішня президентська кампанія відрізняється від перегонів 2004-го року і чого журналістам чекати від наступного Президента України.
Детальніше...
 

Інтерв'ю

  • "У нас журналістика долара, а не журналістика в європейському розумінні цього слова"- В.Іванов
  • «Цензура існує, проте, маскується у інші форми» - Юрій Луканов
  • Мирослава Гонгадзе: Час ховати це нужденне тіло, аби дати спокій душі Георгія
  • Зі свідченнями Пукача відбуваються серйозні маніпуляції - Валентина Теличенко, адвокат М.Гонгадзе
  • Генерал вибіркової дії
  • Володимир Яворський: "Виборність місцевих судів означатиме кінець їх незалежності"
  • "Смішарики - це мультфільм про життя у всіх його проявах"- Є.Самойленко
  • Олександра Коваль: Той, хто змалку звикне читати, буде робити це впродовж життя
  • Олесь Уляненко: "...люди у книгарнях вже "Камасутру" побоються продавати - бо заберуть ліцензію"
  • Валерій Хорошковський: Усі люди для Тимошенко є ресурсом для споживання


Новини

29-01-2010
16:27 - Замовні матеріали та «джинса» вбивають журналістику,- виконавчий директор ІМІ
16:07 - БЮТ знайшов на Львівщині "заказуху" Януковича
15:51 - Суд зупинив дiю рiшення про призначення Луценка в.о. глави МВС
14:24 - Відключено "Перший Кавказький канал"
13:20 - Експерти: " Національний екзит-пол’2010 проведено відповідно до міжнародних стандартів"
12:27 - Фонд Віктора Пінчука оголошує конкурс на участь в IV українському семінарі «Відповідальне лідерство»
11:31 - «Фігаро» опублікувала спростування раніше розміщених тверджень про Ахметова
11:06 - 1 лютого на ICTV буде «Кращий кандидат» з Януковичем
10:34 - Мінюст шукатиме в Кодексі законів про працю дискримінацію
28-01-2010
16:16 - Заступник міського голови Кременчука не пустив журналістів на робочу нараду
15:42 - Вахтангу Кіпіані вручили Почесну відзнаку "100-річчя від дня народження Провідника ОУН С.Бандери"
14:09 - Юрій Луценко скликає представників ЗМІ на прес-конференцію
13:54 - Головному редактору газети ”Искра” Артему Тимченку погрожують
12:09 - Генпрокуратура провела додаткове судово-медичне дослідження черепа, який імовірно належить Гонгадзе
11:42 - Cуд визнав протиправним використання Тимошенко свого прес-центру для передвиборчої агітації
11:09 - «Блага вість» подає позов проти «1+1»
11:00 - Янукович не братиме участі у теледебатах з Тимошенко
10:36 - «А на останок я скажу…»
00:09 - У Львові відбудеться круглий стіл: "Замовні матеріали в українських ЗМІ"
27-01-2010
17:07 - Вибори 2010: Геополітичний аспект
16:35 - Комісія з журналістської етики засудила дії журналіста ICTV Олександра Ільїних
16:09 - В Україні – масове закриття друкованих видань ?
15:25 - УГСПЛ:" У 2009 році українці найбільше скаржились правозахисникам на суди, міліцію "
14:51 - Янукович і Тимошенко зійдуться на телемосту в Давосі
13:17 - Україна оголошена «зоною високого ризику»
12:43 - Микола Оніщук закликає громадян подавати позови до суду на комунальні служби
12:16 - На комбінаті "Україна" введуть жорсткий режим - депутати не пройдуть
12:04 - У Львові «Савік Шустер Студія» відбиратиме лідерів для нового проекту
11:49 - "Регіонали" увірвалися в приймальню голови Київського апеляційного адмінсуду
11:15 - Захоплений суд мав розглянути позови Тимошенко і Януковича - БЮТ

Авторизация



Барометри

  • Барометр свободи слова за грудень 2009 рік.
  • Барометр за листопад 2009 року
  • Барометр свободи слова за жовтень 2009 року
  • Барометр за вересень 2009 року
  • Барометр за серпень 2009 року
  • Барометр за липень 2009 року
  • Барометр за червень 2009 року
  • Барометр за травень 2009 року
  • Барометр за квітень 2009 року
  • Барометр за березень 2009 року
  • Барометр за лютий 2009 року
  • Барометр за січень 2009 року
  • Барометр за грудень 2008 року
  • Барометр за грудень 2008-го року
  • Барометр за листопад 2008 року
  • Барометр за жовтень 2008 року
  • Барометр за вересень 2008
  • Барометр за серпень 2008 року
  • Барометр за липень 2008 року
  • Барометр за липень 2008 року
  • Барометр за червень 2008 року
  • Барометр за травень 2008 року
  • Барометр за квітень 2008 року
  • Барометр за березень 2008 року
  • Барометр за лютий 2008 року
  • Барометр за січень 2008 року
  • Барометр за грудень 2007 року
  • Барометр за листопад 2007 року
  • Барометр за жовтень 2007 року
  • Барометр за вересень 2007 року
  • Барометр за серпень 2007 року
  • Барометр за липень 2007 року
  • Барометр за червень 2007року
  • Барометр за травень 2007 року
  • Барометр за квітень 2007 року
  • Барометр за березень 2007 року
  • Барометр за лютий 2007 року
  • Барометр за січень 2007 року
  • Барометр за грудень 2006 року.
  • Барометр за листопад 2006 року

ТИПОВІ ДОКУМЕНТИ

Запит про надання документів
 
Інформаційний запит
 
Зразок позову щодо ігнорування запиту
 
Зразок позову щодо відмови в наданні інформації
 
Звернення до прокуратури щодо порушень права на акредитацію
 
Звернення до прокуратури щодо ненадання інформації
 

 
 

 
 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Настрій дня