This version of the page http://court.gov.ua/1541/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-01-30. The original page over time could change.
Офіційний веб-портал "Судова влада України"

Єдиний державний
реєстр судових
рішень
Судова влада України

Головна

Взаємодію судів, ЗМІ та громадськості обговорено на міжнародній конференції у Києві

08 жовтня 2009, 15:24

Взаємодію судів, ЗМІ та громадськості обговорено на міжнародній конференції у Києві

 

7 жовтня 2009 року в Києві, у приміщенні Верховного Суду України відбулася українсько-канадська конференція «Взаємодія судів, ЗМІ та громадськості».

Конференція відбулася з метою пошуку максимально можливих форм взаємодії між судами, ЗМІ та громадськістю.

Українсько-канадська конференція «Взаємодія судів, ЗМІ та громадськості» відбулася в рамках українсько-канадського проекту судової співпраці. Участь у цьому заході взяли представники Посольства Канади в Україні Катя Чаба, керівник відділу технічної співпраці Канадського агентства з міжнародного розвитку, Наталія Заварзіна, представники Українсько-канадського проекту судової співпраці на чолі з Уповноваженим з федеральних судових справ Канади Клодом Прованше,  старший суддя Вищого суду провінції Онтаріо Лін Літч, суддя провінційного суду провінції Саскачеван Джеральд Сенюк, професор Університету м. Торонто Пітер Соломон, представники Верховного Суду України та Ради суддів України – Перший заступник Голови Верховного Суду України, голова Ради суддів України Петро Пилипчук, судді Володимир Мазурок, Олег Кривенда, Богдан Пошва, а також представники Конституційного Суду України, вищих спеціалізованих, апеляційних судів, господарських, міських та районних місцевих судів, Державної судової адміністрації України, Академії суддів України, науковці, представники громадських організацій, ЗМІ.

Учасники конференції обговорили питання відповідальності ЗМІ за негативне сприйняття громадськістю судів, взаємовідносин між судами й ЗМІ в демократичному суспільстві та як можливості покращення взаємодії судів та ЗМІ.

Відкриваючи конференцію, перший заступник голови Верховного Суду України Петро Пилипчук зауважив, що певні проблеми і негаразди, що існують у суддівському корпусі трансформуються ЗМІ на весь суддівський корпус. На його думку, це надзвичайно небезпечно, оскільки не лише ставиться під сумнів спроможність сьогоднішніх судів відправляти правосуддя, а й втрачається віра громадян у справедливе судочинство та можливість захистити громадянами свої права в суді.

Уповноважений з федеральних судових справ Канади Клод Прованше зазначив, що взаємовідносини між судовою владою та ЗМІ, є показниками прозорості судової системи. "Відкритість суду ми вважаємо підвалинами свободи", - підкреслив він, додавши при цьому, що і в Канаді немає єдиної думки щодо відкритості судової системи країни і наскільки прозорою вона має стати в майбутньому. З огляду на це К.Прованше зауважив, що його колеги приїхали не лише для того, щоб чогось навчити українських суддів. "Ми приїхали поділитися своїм досвідом і почути про ваш досвід, нагромаджений за ці роки", - сказав він, звертаючись до учасників конференції з української сторони.

Заступник Голови Державної судової адміністрації України Ольга Булка звернула увагу на тому, що принцип прозорості суду не повинен суперечити праву особи на справедливий суд. А співпраця між судами та журналістами має бути опосередкована. Рада суддів України підтримала пропозицію про введення у штат судів посад спеціалістів зі зв’язків з громадськістю. Проекти посадової інструкції таких працівників та Положення про взаємодію судів зі ЗМІ надіслані для обговорення до судів усіх рівнів. Ольга Булка також поінформувала присутніх, що громадськість, насамперед, цікавлять судові рішення, тому ДСА України докладає максимально можливих зусиль для наповнення Єдиного державного реєстру судових рішень України, а також з метою продуктивнішої співпраці із громадськістю та ЗМІ, забезпечення відкритості та прозорості судової гілки влади оновлено портал «Судова влада України».

Представник Посольства Канади в Україні Каті Чаба у своєму виступі зауважила, що партнерські відносини між офісом Уповноваженого з федеральних судових справ Канади та Верховним Судом України, Радою суддів України та Державною судовою адміністрацією України були започатковані ще у 1996 році. "Мені надзвичайно приємно, що вони продовжують розвиватися і підтримуються на такому високому рівні", - наголосила вона. На її думку, українські ЗМІ, судова система і суспільство перебувають у стані перетворення та переосмислення своїх функцій, отож тема сьогоднішньої конференції є певними викликом. Водночас, існують визнані та ефективно впроваджені стандарти взаємин між судами, ЗМІ та громадськістю. "Мені приємно, що мої колеги з Канади мають можливість поділитися своїм досвідом із суддями, прес-секретарями судів, громадськістю та журналістами", - підсумувала Каті Чаба.

Після виступів відбулося обговорення порушених питань, обмін думками з питань взаємодії судів, ЗМІ та громадськості, учасники конференції отримали відповіді на свої запитання.

Наразі, суддя Верховного Суду України Олег Кривенда нагадав журналістам, що в учасників судового процесу є дієвий засіб проти неетичної поведінки деяких суддів – використання норми закону про фіксування судового процесу технічними засобами. Голова Апеляційного суду Запорізької області Віктор Городовенко зазначив, що судді не сподіваються від журналістів на позитивну оцінку їх діяльності, але очікують об’єктивності. Віктор Городовенко також звернув увагу на потребу дотримання як представниками ЗМІ, так і суддівської спільноти міжнародних стандартів у сфері взаємодії третьої та четвертої гілок влади, що сприятиме об’єктивному висвітленню стану справ у судовій системі.

Учасники дискусії відзначили, що проблеми у взаємодії між судами, ЗМІ та громадськістю мають очевидне вирішення з метою подальшого утвердження в державі прозорості та відкритості судової системи, а також об’єктивне висвітлення діяльності судів.

Довідково:

Метою Українсько-канадського проекту судової співпраці є сприяння зміцненню верховенства права в Україні шляхом удосконалення і зміцнення незалежності, ефективності, прозорості та доступності судової системи та суддів.

   Другий етап Українсько-канадського проекту судової реформи розрахований на 4 роки, який розпочато у листопаді 2006 року.

   Основними завданнями проекту є покращення доступу до судової системи через модельні суди, зміцнення навчального потенціалу Академії суддів України, розширення поінформованості громадськості про роль судочинства в Україні, а також покращення донесення до громадян інформації та якості здійснення правосуддя.

Канадська агенція міжнародного розвитку є урядовою організацією, яка фінансує проекти з розвитку та програми технічної співпраці у різних країнах світу, підтримує сталий розвиток у країнах, що розвиваються, а також у країнах перехідного періоду, задля створення більш безпечного, заможного та справедливого життя.

 


 
 
Громадянам
Кандидатам в судді
Суддям
Судова влада Украiни – 2009
лист вебмастеру
За підтримки канадського агенства з міжнародного розвитку (CIDA)
в рамках Українсько-канадського проекту судової співпраці