This version of the page http://www.dpa.uzhgorod.ua/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-01-29. The original page over time could change.
Стратегічне планування діяльності

В умовах ринкових відносин з'явився новий підхід до розвитку підприємства (фірми, компанії), в основі якого лежить відмова від принципу, що успіх підприємства (фірми) залежить тільки від раціональної організації виробництва продукції (послуг), що забезпечує зниження витрат за рахунок виявлення внутрівиробничих резервів, підвищення продуктивності праці й ефективного використання всіх видів ресурсів.

 

Стратегічне планування

Новизна підходу укладається в тім, що підприємство (фірма) розглядається як відкрита система, головні передумови ефективної діяльності якої перебувають не усередині, а поза його (зовні). Ефективність функціонування підприємства (фірми) таким чином, визначається тим, наскільки вдало воно пристосовано до свого зовнішнього оточення, - чи зуміє підприємство (фірма) вчасно розпізнати погрози для свого існування або протистояти ударам долі, чи буде в стані не упустити своїх можливостей і витягти максимум вигоди з них.
Такий підхід логічно обумовлює стратегічне планування, базоване на методах ситуаційного планування, згідно якому вся внутріфірмова побудова системи є не що інше, як свого роду відповідна реакція на різні по своїй природі впливу як з боку зовнішнього середовища, так і деяких її внутрішніх характеристик, що включають технологію виробництва і якість продукції, трудові й матеріальні ресурси.
Стратегічне планування-це одна з функцій керування, яка являє собою процес вибору цілей організації й шляхів їхнього досягнення. Стратегічне планування забезпечує основу для всіх управлінських рішень, функцій організації, мотивації й контролю, орієнтованих на вироблення стратегічних планів.
Стратегічне планування стає усе більше актуальним для російських підприємств, які поставлені в умови твердої конкуренції як між собою, так і з іноземними корпораціями. Хоча стратегічне планування саме по собі не забезпечує успіху, проте воно створює умови для виникнення ряду важливих і часто істотних сприятливих факторів для організації.
Сучасні темпи змін в економіці й потреба в економічних знаннях із всіх методів планування спричиняються необхідність стратегічного планування, формального прогнозування майбутніх проблем і можливостей. Воно забезпечує керівництву кошти створення плану на тривалий строк і дає основу для прийняття рішень. Знання цілей розвитку підприємства допомагає уточнити найбільш підходящі шляхи їхнього досягнення й сприяє зниженню ризику при ухваленні рішення. Приймаючи обґрунтовані і систематизовані планові рішення, керівництво знижує ризик ухвалення неправильного рішення через помилкову або недостовірної інформації про можливості підприємства або про зовнішній ситуації. Планування, оскільки воно визначає мети, допомагає створити єдність загальної мети усередині організації (підприємства). Сьогодні в промисловості стратегічне планування стає скоріше правилом, чим виключенням.
Початок

[Див. далі...]



Образовательный кредит в Ситибанке. Получить кредит ремонт квартиры