This version of the page http://altu.com.ua/News/?id=3929 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-01-28. The original page over time could change.
Рекомендації учасників «круглого столу» на тему: «2008 – Рік туризму і курортів в Україні: здобутки, проблеми, перспективи», ініційованого Всеукраїнською федерацією роботодавців у сфері туризму України
 
English
Русский
УкраЇнська
Вхід Реєстрація
В Україні
В Світі
Співробітництво з органами влади
Офіційна інформація
Інформація про асоціацію
Дайджести
Турбізнес України

Рекомендації учасників «круглого столу» на тему: «2008 – Рік туризму і курортів в Україні: здобутки, проблеми, перспективи», ініційованого Всеукраїнською федерацією роботодавців у сфері туризму України

23 грудня 2008 р. у Державній службі туризму і курортів за ініціативою Всеукраїнської федерації роботодавців у сфері туризму України (ФРТУ)   проведено “круглий стіл” на тему “2008 – Рік туризму і курортів в Україні: здобутки, проблеми, перспективи”.
 
На обговорення учасників “круглого столу” було винесено наступні питання:
- стан і перспективи розвитку сфери туризму і курортів України,
- стратегічні орієнтири розвитку сфери туризму і курортів України в умовах загострення економічної кризи,
- перспективи розвитку туристичної інфраструктури на основі активізації інвестиційної діяльності,
- забезпечення участі організацій роботодавців в сфері туризму у формуванні та реалізації державної політики в сфері туризму і курортів,
- актуальні проблеми підготовки туристичної інфраструктури до проведення у 2012 р. фінальної частини Чемпіонату Європи з футболу.

У роботі “круглого столу” взяли участь:
- Володимир Васильєв, Голова Спілки сприяння розвитку сільського зеленого туризму в Україні,
- Ігор Голубаха, Президент Всеукраїнської федерації роботодавців у сфері туризму України,
- Олександр Горобець, головний редактор журналу «Велком Ту Юкрейн»
- Сергій Захарін, керівник прес-служби Всеукраїнської федерації роботодавців у сфері туризму України
- Микола Євдокименко, Голова Асоціації готельних об’єднань та готелів міст України
- Владислав Корнієнко? Перший заступник Міністра культури і туризму України,
- Анатолій Пахля Голова Державної служби туризму і курортів України,
- Євген Самарцев, голова Громадської ради при Державній службі туризму і курортів України
- Ольга Соколова Перший заступник Голови Державної служби туризму і курортів України,
- Андрій Ставенко, представник Федерації футболу України,
- Ольга Тарасенко, радник Директора  Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності,
- Володимир Федорченко, ректор Київського університету туризму, економіки і права
- Юрій Чабан, експерт «Академії гостинності»,
- Павло Цируль, Голова ради Всеукраїнської федерації роботодавців у сфері туризму України,
- керівники структурних підрозділів Державної служби туризму і курортів.
Модератор і секретар засідання – Сергій Захарін.

Хід засідання «круглого столу» фіксувався технічними засобами. Стенограма засідання  оприлюднена на офіційному сайті Всеукраїнської федерації роботодавців у сфері туризму України www.frtu.org.ua.

В результаті обговорення учасники «круглого столу» сформулювали наступні пропозиції і рекомендації:

Кабінету Міністрів України:
1. Відновити діяльність Національної Ради з питань туризму і курортів як дорадчого органу при Уряді України. До складу Національної ради включити представників (на рівні не нижче заступника керівника) Уряду та зацікавлених центральних органів виконавчої влади (МКТ, МОЗ, МТЗ, МЗС, МВС, МРРБ, МЕ, МФ, Держприкордонслужба, Держкомстат, Держмитком, Держінвестицій, Держспоживстандарт, Держінформації та ін.).
2. З метою подальшої оптимізації державного управління в сфері туризму і курортів шляхом створити окремий центральний орган виконавчої влади високого рівня, до компетенції якого належатиме участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері туризму і курортів. 
3. При внесенні змін до Державного бюджету на 2009 р. відновити повноцінне державне фінансування сфери туризму і курортів, суттєво збільшивши видатки державного та місцевих бюджетів на фінансування проектів і програм в сфері туризму і курортів.
4. Забезпечити повноцінне та своєчасне фінансування видатків на здійснення інфраструктурних проектів в рамках підготовки туристичної інфраструктури до проведення в Україні фінальної частини Чемпіонату Європи з футболу.
5. Забезпечити підтримку і супроводження законопроекту 3004, вважаючи його антикризовим (таким, що сприяє подоланню негативних наслідків економічної кризи) та забезпечить належну підготовку готельної інфраструктури до проведення в Україні у 2012 р. фінальної частини Чемпіонату Європи з футболу. 
6. Підтримати і забезпечити супроводження розроблений фахівцями Всеукраїнської федерації роботодавців у сфері туризму України проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо мінімізації впливу фінансової кризи на розвиток туристичної галузі)».
7. Забезпечити підтримку і супроводження проекту Законів «Про внесення змін і доповнень до Закону України «Про туризм», «Про внесення змін і доповнень до Закону України «Про курорти», «Про сільський зелений туризм».
8. Відкликати законопроекти, внесені Кабінетом Міністрів України, які необґрунтовано встановлюють підвищену відповідальність туроператорів перед споживачами туристичних послуг.

Міністерству культури і туризму України:
1. Створити Громадську раду при Міністерстві культури і туризму України.
2. Посилити роботу щодо врахування необхідності повноцінного державного фінансування розвитку сфери туризму і курортів при внесенні змін про Державного бюджету на 2009 р.
3. Забезпечити повноцінне фінансування наукових досліджень у сфері туризму і курортів.
4. Прискорити роботу щодо створення електронної бази даних з питань ходу підготовки готельної інфраструктури до проведення в Україні у 2012 р. фінальної частини Чемпіонату Європи з футболу. 
5. Внести реальні пропозиції щодо створення в регіонах чіткої «вертикалі управління» у сфері туризму і курортів з використанням ресурсу обладміністрацій.
6. Внести пропозиції щодо поліпшення системи підготовки, підвищення кваліфікації та перепідготовки фахівців туристичної сфери в контексті підготовки до проведення в Україні у 2012 р. фінальної частини Чемпіонату Європи з футболу. 
7. Внести до Уряду України пропозиції щодо розширення повноважень Міністерства в частині участі у формуванні та реалізації державної політики щодо управління розвитком готельного господарства.
8. Внести реальні пропозиції щодо зменшення податкового навантаження на виробників туристичних послуг відповідно до адаптованого світового досвіду.
9. Забезпечити постійний моніторинг та супроводження виконання зобов’язань інвесторами при розбудові готельної інфраструктури в контексті підготовки до проведення в Україні у 2012 р. фінальної частини Чемпіонату Європи з футболу. 

Державній службі туризму і курортів:
1. Прискорити роботу щодо опрацювання проектів нормативно-правових актів, які регулюють стимулювання розвитку сфери туризму і курортів.
2. При розробці проекту Концепції Державної цільової комплексної програми розвитку сфери туризму і курортів на 2011 – 2015 роки врахувати всі пропозиції і рекомендації, які були напрацьовані під час міжвідомчого засідання 17 грудня та «круглого столу» 23 грудня, а також залучати до цієї роботи представників та експертів громадських організацій.
3. Організаційно та технічно забезпечити роботу Громадської ради при Державній службі туризму  і курортів.
4. Організувати роботу спільних робочих груп за напрямками діяльності сфери туризму і курортів (сільський туризм, спортивний туризм, готелі, інформаційно-виставкова діяльність та ін.), до складу яких включати відповідальних представників Держтуризмкурортів та представників Громадської ради і громадських організацій.
5. Разом з Держкомстатом прискорити роботу щодо удосконалення статистичної звітності у сфері туризму, створення системи ведення сателітних рахунків, вироблення чітких методичних рекомендацій щодо визначення впливу сфери туризму і курортів на динаміку макроекономічних показників. Підготувати пропозиції щодо удосконалення Класифікатора видів економічної діяльності в напрямі чіткого виділення видів економічної діяльності у сфері туризму і курортів.
6.  Забезпечити, разом з Громадською радою при Державній службі туризму і курортів, реальне громадське обговорення усіх вироблених проектів найважливіших нормативно-правових актів.
7. Оприлюднювати проекти всіх нормативно-правових актів у сфері туризму і курортів на офіційному сайті Держтуризмкурортів.
8. Прискорити розробку методик і методичних рекомендацій з питань обліку туристичних ресурсів, цілісної системи аудиту і контролю ефективності їхнього використання, прогнозування і планування розвитку сфери туризму і курортів, визначення потреби у фахівцях сфери туризму і курортів за різними напрямами підготовки,  системи стандартизації та сертифікації послуг у сфері туризму і курортів, державної класифікації готелів та інших засобів розміщення, легалізації розміщення туристів (в тому числі у приватному секторі), оцінювання ефективності інвестицій у розвиток туристичної інфраструктури, просування національного туристичного продукту на зовнішніх ринках.
9. Разом з іншими зацікавленими відомствами прискорити розробку проектів нормативно-правових документів щодо оцінювання якості наданих послуг у сфері туризму і курортів, вжиття заходів щодо забезпечення безпеки туристів, надання їм невідкладної допомоги,
10. Разом з МОН прискорити розробку стандартів освіти фахівців у сфері туризму і курортів,
11. Разом з МОН ініціювати освітні програми для школярів та студентів з питань популяризації внутрішніх туристичних ресурсів, а також програми туристичної освіти для випускників середніх шкіл.
12. Разом з МТЗ розробити систему знижок (пільг) на тарифи державних перевізників (перш за все, Укрзалізниці) для внутрішніх туристів, які користуються послугами туроператорів і подорожують по території країни організованими туристичними групами. 
13. Разом з МЗС на базі торгово-економічних місій України за кордоном створити центри туристичної інформації.
14. Разом з обладміністраціями забезпечити підготовку туристичної інфраструктури до літнього (2009 р.) сезону.
15. Разом з представниками громадськості прискорити роботу щодо розробку бренду національного туристичного продукту та створення єдиного національного стенду, який би використовувався на виставках туристичної тематики.
16. Прискорити роботу щодо розробки нормативно-правових актів щодо оголошення тих чи інших територій курортами національного значення.
17. Забезпечити ефективний, виключно в межах закону, контроль за дотриманнями туроператорами та турагентами Ліцензійних умов.
18. Разом з Всеукраїнською асоціацією туроператорів підготувати пропозиції щодо поширення застосування ваучера як особливої форми договору на туристичне обслуговування.
19. Разом з Асоціацією готельних об’єднань та готелів міст України підготувати пропозиції про можливість відновлення функціонування Квартирно-посередницьких бюро, які б надавали послуги з пошуку тимчасового місця проживання або перебування на основі опрацювання пропозицій, які відповідають мінімально необхідним стандартам. 
20. Разом із Спілкою сприяння розвитку сільського зеленого туризму України підготувати пропозиції щодо створення Туристично-інформаційних центрів дорадництва у сільській місцевості, які мають значний ресурс розвитку сільського зеленого туризму.
21. Разом з Асоціацією навчальних закладів у сфері туризму внести пропозицію про  відновлення норми про окремі напрями підготовки студентів у сфері туризму і курортів та про доповнення переліку спеціальностей, по яким захищаються результати дисертаційних досліджень.
22. Разом з Громадською радою при Держтуризмкурортів забезпечити реальний моніторинг ефективності інформаційно-виставкової діяльності, яка фінансується за державні кошти.
 
Всеукраїнській федерації роботодавців у сфері туризму України доручено довести розроблені Рекомендації до органів державної влади і управління.


Голова ради Всеукраїнської федерації
роботодавців у сфері туризму України                                                                                                                                                                                                       П.І.Цируль

Секретар «круглого столу»                                                                                                                                                                                                                          С.В.Захарін

Співробітництво з органами влади
Тестування агенцій

Для туриста



Для туристичного підприємства
Український туристичний форум

Туроператор



Tурагент
Асоціація

Асоціація



Вступ
Увага!

Пропозиції та скарги



До відома туристичної громадськості
Правила використання