This version of the page http://www.uapedia.com.ua/?cat=8 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-01-27. The original page over time could change.
Наука | Українська інтернет-енциклопедія

Наука

Торсіонне поле (Торсійне поле)

вівторок, Січень 5, 2010

Торсіонні поля – фізичний термін, спочатку введений математиком Елі Картаном у 1922 році для позначення гіпотетичного фізичного поля, що породжується крутінням простору. Назва походить від англ. torsion – кручення. Найпростішою з теорій, що вводять кручення, є теорія гравітації Ейнштейна – Картана. Експериментальні спроби виявити торсіонні поля не принесли результатів. Сучасною фізикою торсіонні поля розглядаються... »

Асиміляція

середа, Грудень 30, 2009

Асиміляція (від лат. Assimilatio – злиття, уподібнення, засвоєння) – конструкт операціональної концепції інтелекту, що виражає собою засвоєння матеріалу за рахунок його включення у вже існуючі схеми поведінки. Здійснюється за аналогією з біологічною асиміляцією. У будь-якому акті адаптації асиміляція тісно пов’язана з акомодацією. На ранніх стадіях розвитку дитини зустріч нового предмету з існуючою схемою... »

Антропогенез (психологія)

середа, Грудень 30, 2009

Антропогенез (від грец. Anthropos – людина і genesis – походження) – походження і розвиток усіх видів роду Людини (Homo), розглянуті в біологічному, психічному і соціокультурному плані. Основою походження найдавніших людей на початку четвертинного періоду на африканському континенті від предлюдей роду австралопітеків є особливості групової поведінки, високий рівень розвитку рецепторних систем, рухових здібностей, особливо кінцівок,... »

Антилокалізаціонізм

середа, Грудень 30, 2009

Антилокалізаціонізм – нейропсихологічний напрямок, в якому визнавалося, що мозок являє собою єдине ціле і недиференційоване, робота якого в рівній мірі обумовлює функціонування всіх психічних процесів. Вважалося, що при ураженні будь-якій області мозку відбувається загальне зниження психічних функцій, ступінь якого залежить від обсягу ураженого мозку. Зокрема, Ф. Гольц вважав, що при цьому відбувається зниження інтелекту,... »

Анімізм

середа, Грудень 30, 2009

Анімізм – світоглядні уявлення, в яких ознакою натхненності наділяються практично всі об’єкти, що перебувають у будь-якому зв’язку з людською діяльністю. »

Англійська антропологічна школа

понеділок, Грудень 28, 2009

Англійська антропологічна школа – науковий напрямок в етнографії та культурної антропології, яка внесла ідею еволюції у вивчення культури (Е. Б. Тайлор, Дж.Дж. Фрезер та ін.) На основі аналізу звичаїв, вірувань, мистецтва, моральності та ін т.зв. примітивних народів, була проведена паралель з розвитком психічних процесів ( “операцій розуму”) у сучасної людини. У силу цього,... »

Аналітична психологія

понеділок, Грудень 28, 2009

Аналітична психологія – напрямок неофрейдизму, засновником якого є швейцарський психолог і культуролог К.Г. Юнг. Це вчення грунтується на понятті колективного несвідомого, в якому знайшли відображення дані антропології, етнографії, історії культури і релігії, проаналізовані Юнгом в аспекті біологічної еволюції і культурно-історичного розвитку, і яке проявляється у психіці індивіда. Як одиниці аналізу психіки Юнг запропонував... »

Акомодація

понеділок, Грудень 28, 2009

Акомодація (від лат. Ассоmodatio – пристосування) – поняття, розвинене в концепції інтелекту Ж. Піаже. Означає пристосування схеми поведінки до ситуації за рахунок активності, внаслідок чого існуюча схема змінюється. Акомодація в розвитку інтелекту була описана за аналогією з біологічною акомодацією, метою якої є процес пристосування до різноманітних вимог навколишнього світу. Акомодація співвідносна з асиміляцією,... »

Австрійська психологічна школа

понеділок, Грудень 28, 2009

Австрійська психологічна школа – напрямок психологічних дослідників, розвивався групою психологів (Х. Еренфельс, С. Вітасек, В. Бенуссі та ін), які працювали з 80-х рр.. XIX ст. по 10-і рр.ХХ ст. в основному в Грацькому університеті під керівництвом А. Мейнонга. У центрі уваги стояла теоретико-експериментальна розробка проблеми цілісності свідомості. Вихідними виступали подання Х. Еренфельса, який... »

Знак (Charter)

субота, Листопад 21, 2009

Знак (Charter) Один символ, який може бути представлений і сприйнятий ЕОМ. До знаків відносяться літери, цифри, пробіли, розділові знаки, спеціальні символи (наприклад математичні, кодові і т.п.). »