This version of the page http://www.archives.gov.ua/Quests/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-01-21. The original page over time could change.
Звернення громадян

Головна сторінка | Архів новин | Архіви в світі | Корисні посилання | Контакти | Карта порталу

Звернення громадян

  • Інтернет приймальня
  • Графік особистого прийому громадян керівництвом Держкомархіву
  • Графік особистого прийому громадян керівництвом архівних установ України
  • Нормативно-методичні акти
    • Конкурс "Приязна адміністрація". Файл у форматі PDF (90 KB)
  • Соціально-правові запити
    • Форми документів для соціально-правових запитів
  • Перелік запитів, які виконуються державними архівними установами на платній основі
    • Генеалогічні запити
  • Відомості про місцезнаходження документів
    • ліквідованих та реорганізованих підприємств, установ і організацій, документи з особового складу яких перебувають на зберіганні у правонаступників, органах вищого рівня та інших установах;
    • ліквідованих та реорганізованих підприємств, установ і організацій, документи з особового складу яких перебувають на зберіганні в державних архівних установах;
    • ліквідованих організацій та підприємств м. Чорнобиля та м. Прип'яті, евакуйованих у 1986 році (із змінами та доповненнями) станом на 07.02.2008 . Файл у форматі PDF - 130 KB

Нормативно-методичні акти

  • Наказ Держкомархіву України "З оголошення рішення колегії Держкомархіву України від 16.11.2009 "Про рівень організації роботи із зверненнями громадян в державних архівах" (Файл в форматі PDF - 5 MB)
  • Наказ Держкомархіву "З оголошення рішення колегії Держкомархіву України від 19.08.2008 "Про стан виконання соціально-правових запитів держархівами України" від 27 серпня 2008 року № 177 (Файл в форматі PDF - 206 KB)
  • Порядок організації та проведення особистого прийому громадян у Державному комітеті архівів України (Затверджено наказом Державного комітету архівів України № 85 від 06.05.2008 р.)
  • Інструкція про порядок витребування документів соціально-правового характеру для громадян України, іноземних громадян та осіб без громадянства. (Затверджено наказом Міністерства закордонних справ України та Державного комітету архівів України № 116/53 від 11.06.2001 р.)

Соціально-правові запити

Виконання запитів, спрямованих на соціальний захист та забезпечення прав громадян України, іноземних громадян та осіб без громадянства як на території України, так і за її межами, а також задовільнення інтересів населення, пов'язаних із доступом до ретроспективної документної інформації, займають провідне місце в роботі державних архівів і, згідно з Законом України "Про Національний архівний фонд та архівні установи" (ст. 35), здійснюється безкоштовно.

На першому плані стоїть, безумовно, виконання запитів щодо репресованих, реабілітованих та депортованих громадян, які постраждали від репресій 30-х-50-х років; щодо підтвердження статусу ветеранів війни, учасників бойових дій, в'язнів гетто, концтаборів, тюрем, примусових працівників, вивезених до Німеччини та інших країн Центральної та Східної Європи під час Другої Світової війни. Довідки, надані державними архівами, є основною підставою для визнання прав громадян на компенсаційні виплати та отримання передбачених законодавством пільг. Причому значення мають як позитивні довідки, що однозначно підтверджують факти переслідування громадян з боку тоталітарних режимів, так і негативні, що засвідчують відсутність у державному архіві документів про певну особу, і надають їй можливість підтвердити факти переслідувань іншим шляхом (заявами свідків, судовими рішеннями).

Важливою складовою довідкової роботи державних архівів є надання інформації про проходження військової служби у повоєнний період, участі у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. До виконання цих запитів громадян залучаються галузеві державні архіви.

До категорії соціально-правових відносяться також запити щодо підтвердження чи встановлення дати народження, одруження чи розлучення, стажу роботи, зарплати, факту проживання та навчання, лікування у медичних закладах. Видані за ними архівні довідки мають суттєве значення для нарахування пенсій, працевлаштування громадян в Україні та поза її межами.

Захист інтересів і прав громадян України здійснюється також шляхом виконання запитів щодо підтвердження національності або віросповідання. Останнім часом у зв'язку з міграційними процесами та зростанням національної самосвідомості населення України кількість таких запитів значно збільшилася.

Усього лише за 2000 рр. державні архіви України видали майже 500 тис. довідок, з них переважна більшість - колишнім остарбайтерам.

Для підготовки довідок колишнім остарбайтерам використовують матеріали "фільтраційних справ", отриманих у 1991-1996 рр. від Служби Безпеки України; фондів окупаційних та радянських органів влади часів Другої світової війни та перших повоєнних років, республіканської та місцевих комісій сприяння Надзвичайній комісії СРСР із встановлення збитків та розслідування злочинів окупантів. Аналогічною є джерельна база для підготовки довідок щодо перебування у нацистських концтаборах та інших місцях примусового утримання. Вона повністю представлена у Довіднику про тюрми, концтабори та гетто на окупованій території України (1941-1944), підготовленому Державним комітетом архівів України та Українським національним Фондом "Взаємопорозуміння і примирення" (Київ, 2000). Довідки про стаж роботи, навчання, проживання наводяться за архівними фондами відповідних установ, підприємств, учбових закладів.
26 січня 2000 р. Звернення Фонду ФРН "Пам'ять, відповідальність і майбутнє" до партнерських організацій (Das Sehreiben zur Stiftung "Erinnerung, Verantwortung und Zukunft").

Запрошуємо звертатися до:

- Відділу міжнародного співробітництва та використання інформації з питань:

  • запитів соціально-правового характеру: розшуку документів про трудовий стаж та розмір заробітної плати, отримання державних нагород та відзнак, підтвердження депутатського стажу, права власності на нерухоме майно, участі у бойових діях у складі груп радянських військ, що діяли на території іноземних держав тощо;
  • генеалогічних запитів;
  • тематичних запитів.

- Відділу формування Національного архівного фонду та діловодства з питань:

  • отримання інформації про місце зберігання документів ліквідованих підприємств, установ, організацій та інші;
  • діяльності трудових архівів;
  • строків зберігання документів.

- Сектору кадрової роботи щодо підтвердження стажу роботи на державній службі, інші питання кадрової служби.

Також пропонуємо:

Консультації юриста - Швець Ольга Іванівна
Тел.: 044-275-04-33
E-mail:jur@archives.gov.ua


Форми документів для соціально-правових запитів

  • Заява про надання архівної довідки про народження (вступ у шлюб, смерть)
    Файл в форматі RTF (11,0 KB)
  • Форма заяви-анкети користувача
    Файл в форматі RTF (37,8 KB)
  • Форма замовлення на видання справ
    Файл в форматі RTF (20,9 KB)
  • Зразок замовлення на копіювання документів
    Файл в форматі RTF (58,6 KB)

Перелік соціально-правових запитів щодо підтвердження законних прав
та інтересів громадян, що виконуються державними архівними
установами безкоштовно

  1. Реєстрація актів громадянського стану;
  2. Освіта та навчання;
  3. Присудження наукових ступенів, присвоєння вчених звань і підвищення кваліфікації;
  4. Трудовий стаж та заробітну плату;
  5. Участь у війнах та військових конфліктах;
  6. Поранення та лікування;
  7. Нагороди, присвоєння почесних звань;
  8. Пенсії;
  9. Служба у Збройних Силах УРСР, Українському війську;
  10. Стан здоров'я, перебування на лікуванні;
  11. Творча діяльність, авторські та суміжні права на наукові й інші праці;
  12. Участь у Другій світовій війні, партизанському та підпільному русі, русі Опору, народному ополченні;
  13. Перебування в евакуації, на окупованій території, у концтаборах, гетто, інших місцях примусового утримання, примусове вивезення до Німеччини та інших країн Центральної та Східної Європи у період Другої світової війни;
  14. Репресії, депортаціцї, розкуркулення, позбавлення волі та виборчих прав (у тому числі конфіскацію майна) і наступну реабілітацію.

Перелік запитів, які виконуються
державними архівними установами на платній основі

  1. Тематичні;
  2. Генеалогічні;
  3. Підтвердження майнових прав на землю та нерухоме майно:
    • виділення земельних ділянок під будівництво об'єктів господарства, установ, закладів, житлових будинків, допоміжних приміщень, гаражів;
    • надання дозволу на реконструкцію, перебудову існуючих споруд;
    • закріплення прибудинкової території за будинковолодіннями;
    • введення в екплуатацію будівель та господарчих споруд;
    • виділення житла;
    • продаж домоволодінь;
    • виготовлення копій ситуаційних і будівельних планів;
    • виготовлення копій відповідних рішень виконкомів;
  4. Підтвердження родинних зв'язків з метою отримання спадщини;
  5. Біографічні (персональні запити щодо життя та діяльності, уточнення окремих фактів біографії);
  6. Фактологічні.

Генеалогічні запити

Генеалогічні запити громадян України та іноземних громадян, що мають на меті пошук інформації про предків, встановлення родоводу, стають дедалі важливішим напрямом діяльності державних архівів України. Щороку виконується понад 1 тис. запитів від людей, предки або родичі яких різного часу проживали в Україні. Найбільший відсоток запитів припадає на центральні державні історичні архіви у Києві та Львові, що мають унікальну джерельну базу - метричні книги ХVII - початку ХХ ст. різних конфесій - православної, греко- та римокатолицької, евангелічної, іудейської, а также ревізькі сказки кінця ХVІІІ - середини ХІХ ст., сповідальні розписи, матеріали переписів населення ХІХ-ХХ ст., військові документи, списки власників будинків тощо. Аналогічні документи, переважно кінця ХVІІІ - початку ХХ ст., зберігає й більшість державних архівів областей.

Генеалогічні дослідження проводяться на платній основі. Вартість виконання запиту залежить від його складності і, відповідно, часу, витраченого на пошуки, та визначається чинними прейскурантами. Оплата може здійснюватися банківським (поштовим) переказом на рахунок державного архіву. Плата за виконання запиту включає вартість як власне довідки (бл. 40 грн.), так і пошукових робіт. Середня вартість пересічного запиту щодо однієї особи від 200 до 500 грн.; вартість складного запиту може сягати 2 тис. грн.

Звертаючися до відповідного регіонального архіву, заявник має надати таку інформацію:

  • історичний регіон України, де проживали предки;
  • назва села, міста, містечка;
  • прізвище предка (для жінки - дівоче прізвище);
  • дати народження, шлюбу, смерті;
  • віросповідання;
  • суспільний (майновий) стан;
  • ім'я заявника, поштова (за наявності й електронна) адреса, номери телефону, факсу.

Швидкість та результативність пошуку залежать від повноти й точності вказаних Вами вихідних даних.

Перелік центральних і регіональних державних архівів вміщено на нашому сайті у розділі "Архівні установи України".


Тим, хто цікавиться пошуками предків, радимо ознайомитися з генеалогічними ресурсами в Інтернеті, зокрема, на зведеному генеалогічному порталі:

  • http://www.academic-genealogy.com/regionalgenealogy.htm#EUROPE

також на деяких російських та інших генеалогічних сайтах:

  • http://sergo957.narod.ru/101u.html
  • http://www.vgd.ru/
  • http://www.mtu-net.ru/rrr/Russian.htm
  • http://genealogy.iatp.org.ua/rus/arhives/index.htm

 

Довідка про стан виконання державними архівами замовлень на генеалогічні дослідження
(До рішення Колегії Держкомархіву України від 27.11.2002)


Пропонуємо ознайомитися:

John D. Pihach. Ukrainian Genealogy: A Beginner's Guide / Canadian Institute of Ukrainian Studies. – Edmonton; Toronto: Canadian Institute of Ukrainian Studies Press, 2007. – 272 pp.


* * *

Єврейська генеалогія

Запрошуємо відвідати пошуковий сайт американської фундації "Шлях до коренів" (Президент фундації - Міріам Вайнер) за адресою www.rtrfoundation.org. Сайт, який включає обширну інформацію щодо українських архівів, низку статей, написаних українськими архівістами, карти України, інші важливі відомості, складається з двох частин: електронної версії довідника (Weiner, Miriam. Jewish Roots in Ukraine and Moldova: Pages from the Past and Archival Inventories. - Secaucus, NJ; New York, 1999); пошукової бази даних по містах і містечках України, Білорусі, Польщі, Молдови, Литви.

Визначившись із назвою міста, інформація по якому становить для Вас інтерес, Після того, як Ви визначилися, по якому місту вас цікавить інформація, натисніть на "назву архіву", і Ви потрапите на сторінку з усією контактною інформацією щодо відповідного архіву.