This version of the page http://www.adm-pl.gov.ua/main/237.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-01-20. The original page over time could change.
Полтавська обласна державна адміністрація - Промисловість






 

  

 


 



Промисловість



Дата: 09.06.09 09:21  


Промисловість Полтавщини

 

 За структурою господарства Полтавщина - індустріально-аграрна область України і належить до областей з середнім рівнем розвитку промислового виробництва. Більшість галузей промисловості області започатковані в 50-60-х роках: нафто- і газодобувна, залізорудна, чорна металургія, нафтопереробна, автомобільна, верстато- і приладобудівна, електротехнічна та ін. На сьогодні промисловий комплекс Полтавщини включає понад 3 тисячі промислових підприємств, які звітують органам державної статистики.

Основними видами промислової діяльності в області є - добувна, переробна промисловість, виробництво та розподілення електроенергії, газу та води. У структуру переробної промисловості області входять підприємства з таких основних видів економічної діяльності:

Виробництво харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів
Легка промисловість
Оброблення деревини та виробництво виробів з деревини, крім меблів
Целюлозно-паперове виробництво; видавнича діяльність
Виробництво коксу, продуктів нафтоперероблення
Хімічна та нафтохімічна промисловість
Виробництво іншої неметалевої мінеральної продукції
Металургійне виробництво та виробництво готових металевих виробів
Машинобудування

До виробництв, що мають істотний вплив на економіку області в цілому, відносяться: видобування залізної руди, залізничне вагонобудування, автомобільна і електротехнічна промисловість, виробництво дорожньо-будівельної техніки, верстато- і приладобудування та технологічного устаткування для хімічної, харчової і легкої індустрії.

До провідних підприємств галузі машинобудування і металообробки належать:

ВАТ "Полтавський турбомеханічний завод"
ВАТ "Елемент Шість"
ЗАТ "Полтавський алмазний інструмент"
ВАТ "Електромотор"
ВАТ "Полтавський автоагрегатний завод"
ВАТ "Полтавхіммаш"
ТОВ "Завод газорозрядних ламп"
ВАТ "Полтавамедскло"
ВАТ "Полтавамаш"
ВАТ "Тепловозоремонтний завод"
ВАТ "Лтава"
ТОВ "Ді-Стар"
ВАТ "Кременчуцький сталеливарний завод"
ВАТ "Кредмаш"
ХК "АвтоКрАЗ"
ВАТ "Кременчуцький колісний завод"
ТОВ "Кременчуцький автоскладальний завод"
ВАТ "Крюківський вагонобудівний завод"
ВАТ "Кременчуцький завод технічного вуглецю"
ЗАТ "Кременчуцька електротехнічна компанія "Ампер"
СП "Обод"
ТОВ "Інструментальний завод"
ДП "Механічний завод"
ВАТ "Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат"
ВКО „Кисень”
ВАТ "Шліфверст"
ВАТ "Комсомолець"
ВАТ „Армапром”
ВАТ "Галещинський машинобудівний завод"
ВАТ "Карлівський машинобудівний завод"
ВАТ "Карлівський механічний завод"
ВАТ "Хорольський механічний завод"
ВАТ „Склоприлад” 
ВАТ "Крюківський вагонобудівний завод" - це  високотехнологічне, широкопрофiльне базове підприємство вагонобудівного виробництва країни. 
           Iсторiя заводу розпочалася у 1869 роцi з невеликих вагоноремонтних майстерень Харкiвсько-Миколаївської залiзницi, які займалися поточним ремонтом вантажних вагонів. На сьогодні завод є багатопрофiльним пiдприємством з повним циклом - від генерованої конструкторської ідеї - до виготовлення готової продукції i є центром розробки найсучасніших технологій, завдяки чому займає провiднi позиції не тільки в Україні, а й за її межами. Основою цього стали виробничий досвід роботи та унiкальнi технології, які стали запорукою стабiльностi підприємства в останні роки.

Основними напрямами  дiяльностi ВАТ "КВБЗ" є виробництво магiстральних вантажних та пасажирських залiзничних вагонів, вагонів метро, запасних частин та комплектуючих до залiзничного транспорту та метрополiтенам, виготовлення ескалаторiв, автошляхової технiки, контейнерiв для транспортування вантажiв, крупногабаритних зварних металоконструкцiй.
 Вся продукція вагонобудiвного заводу сертифiкована. Кожний вид продукцiї виготовляється згiдно технiчних умов та вiдповiдних державних стандартiв.
Основними ринками збуту вантажних вагонiв є - Росiйська Федерацiя, Казахстан, Бiлорусь та країни Балтiї.

Холдингова компанія "АвтоКрАЗ" – це єдине в Україні автомобілебудівне підприємство із повним технологічним циклом виробництва автомобілів вантажопідіймальністю від 5 до 30 тонн, в тому числі самоскиди, лісовози, сідельні тягачі, які експлуатуються в усіх кліматичних зонах, включаючи тропічну. За весь період свого існування завод виготовив понад 800 тисяч вантажних автомобілів, які працюють в 60 країнах світу.  Модельний ряд автомобільної техніки марки “КрАЗ” включає  25 базових моделей і більш 150 модифікацій автомобілів, серед яких самоскиди, бортові автомобілі, сідельні тягачі, лісовози, сортиментовози, автомобільні шасі для установки спеціального устаткування.
На внутрішньому ринку споживачами продукції КрАЗ є машинобудівні підприємства, організації, що фінансуються за рахунок державного бюджету (Міністерство оборони України, Міністерство надзвичайних ситуацій та інші).
На експорт продукція КрАЗ поставляється як в країни СНД (Росію, Туркменістан, Азербайджан, Грузію та інші), так і в країни далекого зарубіжжя (країни Африки і Латинської Америки).

 В серпні 2000 року Постановою Кабінету Міністрів України від 29 серпня 2000 року №1346 ХК "АвтоКрАЗ" була затверджена у переліку підприємств, які мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави.

На сьогодні до складу ХК "АвтоКрАЗ" входить 11 підприємств України на чолі з Кременчуцьким автомобільним заводом (головним підприємством Компанії). Чисельність працюючих підприємств ХК "АвтоКрАЗ" – 19 тис. чол.

ТОВ "Кременчуцький автоскладальний завод" виконує великовузлове складання автомобілів  "ВАЗ" (Росія), FAW (Китай) та позашляховиків компанії Ssang Yong (Південна Корея). Виробничі потужності заводу складають 40 тис. автомобілів на рік. Вся продукція реалізується виключно на українському ринку через торгівельну сітку корпорації "АИС", яка також здійснює ремонт автомобілів та їх гарантійне і сервісне обслуговування.

ВАТ "Тепловозоремонтний завод" – це підприємство спеціалізується на ремонті пасажирських тепловозів серії ТЄП70, універсальних магістральних тепловозів серії М62, вантажних 2ТЄ116, маневрових ТЄМ7 та ТГМ6. Крім того, завод виробляє понад 170 найменувань запасних частин. На заводі налагоджено виробництво литва та обробки  деталей циліндро-поршневої групи дизелів, а також здійснюється механічна обробка металевих виробів із застосуванням сучасних технологій.

Основні споживачі продукції ВАТ "Тепловозоремонтний завод" – залізниці України та Росії, але поступово підприємство освоює і ринки країн СНД, Європи та Азії.

ВАТ "Кременчуцький колісний завод" - провідне машинобудівне підприємство Полтавщини, яке спеціалізується на виробництві сталевих холодно штампованих коліс для автомобілів та сільськогосподарської техніки. Кременчуцький колісний завод випускає більше 300 модифікацій коліс, ободів та деталей коліс. Його виробничі потужності складають 6,5 млн. коліс і ободів на рік, в тому числі 3,5 млн. коліс до легкових автомобілів. Технічні можливості заводу дозволяють випускати суцільнопрофільовані ободи діаметром від 12 до 48 дюймів та шириною від 4 до 27 дюймів, а також виготовляти ободи коліс великої вантажопідйомності із прокату товщиною до 8,5 мм.

Протягом останніх років на підприємстві виробляють колеса для легкових автомобілів Daewoo, Opel, Hyunday, Chevrolet, а також магістральних тягачів та європричепів, автомобілів та автобусів МАЗ, "Богдан", "Еталон" та IVEKO. Вагомим досягненням для підприємства стало виготовлення коліс до таких імпортних тракторів і комбайнів, як CLASS, John Deere, Deutz Fahr та ін. З лютого 2002 року підприємство є рівноправним членом Європейської технічної організації по шинах і ободах та входить до складу Європейської асоціації виробників коліс.

В номенклатурі продукції автомобільного машинобудування Полтавської області – не тільки легкові та вантажні автомобілі, але і спеціальна техніка, провідним виробником якої є -

ВАТ "Кременчуцький завод  дорожніх машин" ("Кредмаш"). Це підприємство спеціалізується на розробці та випуску асфальтозмішувальних установок, поливно-мийних та піскорозкидувальних машин, автобітомовозів, автогудронаторів,  автопаливозаправників, комплектуючих, додаткового обладнання та запчастин. Підприємство активно виходить на закордонні ринки Росії, Білорусії, Казахстану, Грузії, Азербайджану, Вірменії, Узбекистану, Афганістану, Болгарії, Йорданії, Сирії та інших країн.

В Полтавській області розташоване ще одне відоме підприємство – ВАТ "Карлівський машинобудівний завод", основною продукцією якого є обладнання для сушки, очистки, транспортування і зберігання зерна. Підприємство тісно співпрацює з проектними науково-дослідними організаціями  і застосовує результати наукових досліджень в зерносушарках, металевих зерносховищах, стрічкових,  скребкових та  гвинтових конвеєрах  та іншому обладнанні для елеваторної промисловості.

Особливе місце в машинобудуванні Полтавського регіону посідає хімічне машинобудування і, зокрема, унікальне підприємство по випуску великогабаритного емальованого обладнання для хімічної, нафтохімічної, мікробіологічної, медичної  та харчової промисловості –

ВАТ "Полтавхіммаш". Все обладнання, яке виробляє підприємство, розраховане для зберігання і переробку високоагресивного, харчового, а також іншого середовища, до якого висуваються високі вимоги щодо якості та чистоти.

Завод виробляє також ємності обладнання із  вуглеводних, низьковуглеводних та корозійних сталей: котли для комплектації вагонів-цистерн, збирачі,  водонапірні  башти.  Ця продукція користується високим попитом у вітчизняній промисловості та сільському господарстві, експортується до Росії та Білорусі.

Провідним підприємством верстатобудівної промисловості на Полтавщині по праву можна вважати

ВАТ "Лубенський верстатобудівний завод "Шліфверст". Його основна продукція – круглошліфувальні верстати з різним рівнем автоматизації. У 2004 році на  Всеукраїнському конкурсі якості продукції (товарів, робіт, послуг) "100 кращих товарів України" в номінації "Товари виробничо-технічного призначення" "Шліфверст" отримав перший приз за торцекруглошліфувальний напівавтомат високої точності мод.3Т110В.

Лідером енергетичного машинобудування Полтавщини є

ВАТ "Полтавський турбомеханічний завод", що входить до концерну "Укрросметал". На підприємстві виробляють запасні частини для турбін електростанцій, у тому числі для АЕС, компресори для тепловозів і електровозів, компресорні станції для будівельних організацій, маслоочисні машини для електростанцій та інших підприємств. В минулому році Полтавський турбомеханічний завод розширив ринки збуту за рахунок енергозберігаючої продукції, запропонувавши вітчизняним і закордонним споживачам турбіни малої потужності та енергозберігаюче обладнання. Сьогодні нова продукція підприємства експортується в Йорданію, Індію, Німеччину, Литву, Росію і Білорусь. Особливі сподівання підприємство покладає на 200-мегаватні турбіни і модернізоване газогенераторне обладнання, яке дозволяє зменшити споживання газу на зимовий період на 30 відсотків.

ВАТ "Електромотор". Його основну продукцію – електричні двигуни різних марок з висотою обертів навколо вісі  63, 71, 80 і 90 мм та потужністю від 0,12 до 1,5 кВт – сьогодні використовують майже дві тисячі підприємств в Україні та за кордоном. Серед імпортерів продукції заводу – Росія, Італія, Франція, Ірландія, Гонконг та В'єтнам.

Багаті природні ресурси та їх всебічне використання в  різноманітних галузях промисловості по праву роблять Полтавщину одним із найперспективніших і інвестиційно-привабливих регіонів України. Своє подальше економічне і соціальне  зростання Полтавський регіон  здебільшого пов'язує з розвитком таких галузей, як машинобудування, металообробка, електротехнічна промисловість та приладобудування, легка, харчова індустрія, нафтогазопереробна промисловість.

Полтавська область має потужну гірничодобувну промисловість, яку представляє -

ВАТ "Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат". Основною продукцією підприємства є залізорудний концентрат та котуни з вмістом заліза до 65% для доменних печей металургійних комбінатів. Комбінат має найбільший в Україні добувний кар’єр та потужну сировинну базу, яка складається з дев’яти родовищ залізних руд, загальний запас яких становить 18407,81 млн.т.

Потужність підприємства за видобутком сировини складає більше 28,2 млн.т за рік, за виробництвом залізорудного концентрату понад 10,5 млн.т., котунів - більше 10 млн.т. У 2002 році вперше в чорній металургії України і країн СНД на Полтавському ГЗК впроваджено технологію флотаційного дозбагачення залізорудного концентрату, яка дозволяє виробляти високоякісні котуни із вмістом вуглецю 65%, зі зменшеним вмістом кремнезема, лугів та інших добавок.

Сьогодні ВАТ «Полтавський ГЗК» належить до найбільших світових виробників котунів і є одним із сучасних високопродуктивних підприємств гірничодобувної промисловості України. Більше 40% залізорудних котунів на Україні виробляється на Полтавському ГЗК. В об’ємах експорту залізнорудних котунів в Європу підприємствами країн СНД його доля складає біля 33%.

Керівники промислових підприємств Полтавщини працюють над підвищенням конкурентоспроможності продукції, посилення її інноваційного рівня, що є неможливим, на сьогоднішній день без впровадження систем управління якістю (стандарт ISO серії 9000) та систем екологічного управління (стандарт ISO серії 14000), які є загальновизнаними у світі, сприяють забезпеченню якості продукції та підвищенню результативності роботи підприємств.




 Вгору


20 січня 2010
Заява Президента України Віктора Ющенка про підсумки першого туру президентських виборів: "Як Президент я виконав свої гарантії стосовно свободи слова, забезпечення законності виборчого процесу і рівності прав учасників перегонів".
джерело
Архів »
RSS 2.0